Connect with us

Καβάλα

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Μη Επικινδύνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Καβάλας

Υπογράφηκε-η-σύμβαση-για-την-κατασκευή-Μονάδας-Επεξεργασίας-Μη-Επικινδύνων-Αστικών-Στερεών-Αποβλήτων-της-Καβάλας

Υπεγράφη τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026, στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας, η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Μη Επικινδύνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας), ενός έργου κομβικής σημασίας για τη σύγχρονη και βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο εντάσσεται στον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του έργου και τη στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και δήμαρχος Δράμας, Γεώργιος Παπαδόπουλος και οι ανάδοχοι του έργου, Ένωση Οικονομικών Φορέων «ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ» ΚΑΙ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ AQUA Α.Ε.», όπως αυτοί προέκυψαν από τη διαγωνιστική διαδικασία.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης, ο δήμαρχος Δοξάτου και πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., Γιώργος Βογιατζής, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Καβάλας και Ξάνθης, Δήμητρα Τσανάκα και Μανώλης Τσέπελης, γεγονός που ανέδειξε τη διαχρονική και διαπαραταξιακή στήριξη του έργου από την αυτοδιοίκηση της περιοχής.
Παράλληλα παρευρέθηκαν, εκ μέρους του Δήμου Καβάλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, οι αντιδήμαρχοι, Απόστολος Μουμτσάκης, Γιάννης Προμούσας, Κυριάκος Σταυρίδης, Χρήστος Τσιτσιλικάκης και Κώστας Χατζηαναστασίου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αρχέλαος Γρανάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδικών Σταθμών και Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Ανέστης Δημητριάδης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Άγγελος Λογκάρης και η γενική γραμματέας του Δήμου, Χριστίνα Ταβουλτσίδου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Καβάλας αποτελεί αποτέλεσμα συστηματικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Δήμων και της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., με κοινό στόχο την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών υποδομών και τη συμμόρφωση με τις σύγχρονες θεσμικές απαιτήσεις της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα εξυπηρετεί την επεξεργασία σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και προ-διαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, με ετήσια δυναμικότητα 46.875 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων και 5.957 τόνων οργανικών. Παράλληλα, περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, μέσω της διαδικασίας της αναερόβιας χώνευσης, επιτυγχάνοντας την ενεργειακή αξιοποίηση του οργανικού κλάσματος και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την κατασκευή των εγκαταστάσεων, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού, τη δοκιμαστική λειτουργία διάρκειας έξι μηνών, καθώς και την κανονική λειτουργία της μονάδας για έξι έτη, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης (με το δικαίωμα προαίρεσης) ανέρχεται σε 81,76 εκατομμύρια ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, τόνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη διαχείριση των αποβλήτων στον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Καβάλας αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και απαντά σε ένα χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για σύγχρονες, αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και δήμαρχος Δράμας, Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς και απαιτητικής διαδικασίας σχεδιασμού και ωρίμανσης, τονίζοντας ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Καβάλας είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας που εξυπηρετεί με συνέπεια και διαφάνεια τους στόχους της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων σε ολόκληρο τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στο ίδιο πνεύμα, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος σημείωσε ότι το έργο της ΜΕΑ Καβάλας εντάσσεται πλήρως στον εθνικό σχεδιασμό για τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τέτοιες υποδομές μειώνουν την ταφή, ενισχύουν την ανάκτηση πόρων και αφήνουν ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τόνισε, επίσης, ότι η επιτυχής υλοποίηση του έργου αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων διαχείρισης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τους τοπικούς βουλευτές για την ρύθμιση των χρεών

Αναμένουμε-πρωτοβουλίες-από-τους-τοπικούς-βουλευτές-για-την-ρύθμιση-των-χρεών

Η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας την Μεγάλη Εβδομάδα δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν τα άκρως απαραίτητα.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Παναγιώτη Αρσονιάδη, «ήταν η Εβδομάδα των Παθών και για τον εμπορικό κόσμο καθώς φάνηκε ξεκάθαρα πως η οικονομική κρίση, η οποία διαδέχεται τις υπόλοιπες κρίσεις που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια είναι βαθιά στις τάξεις των πολιτών. Η κρίση της ακρίβειας, η κρίση της ενέργειας είναι μια καθημερινή μάχη, για την οποία δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα από την πολιτεία ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες. Ιδιαίτερα αν μιλήσουμε και για τις τάξεις των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, δεν βλέπουμε να στηρίζεται από την πολιτεία και η τάξη αυτή».

Καμία απάντηση για την ρύθμιση των χρεών

Αυτό το οποίο πρέπει να τονιστεί σύμφωνα με τον κ. Αρσονιάδη είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι τοπικοί βουλευτές. «Τώρα έχουμε και υφυπουργό από την Καβάλα και το τελευταίο διάστημα, έχουμε στείλει 2 επιστολές με αφορμή τα χρέη τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την ΑΑΔΕ όπου δείχνουμε ξεκάθαρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες που βγάζουν τα στατιστικά αυτά όπου δείχνουμε ότι τα χρέη αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό που ζητάμε είναι να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση ώστε να ενεργοποιηθεί επιτέλους το πάγιο αίτημα των επαγγελματιών για την εφαρμογή των 120 δόσεων. Το μόνο που πήραμε ως απάντηση, ήταν ένα απαντητικό μήνυμα από την κ. Δεληκάρη, ότι συμφωνεί και θα προσπαθήσει να μεταφέρει το αίτημα μας προς τα αρμόδια υπουργεία. Δυστυχώς οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές δεν απάντησαν, ακόμα όμως και η κ. Δεληκάρη δεν μας ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχει κάνει. Θα ήθελα λοιπόν δημόσια να καλέσω όλους να τοποθετηθούν επιτέλους επί του ζητήματος αυτού. Να αρχίσουν να ασχολούνται με την πραγματική κατάσταση της τοπικής οικονομίας της Καβάλας. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών είναι το μόνο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στον Νομό Καβάλας, δεν είναι δυνατόν να στέλνουμε επιστολή και να μένει αναπάντητη, από θέμα και μόνο αρχής θα πρέπει να μας απαντήσουν, ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική. Η απαξίωση αυτή που υπάρχει γενικότερα σε όλη την Ελλάδα προς τα συνδικαλιστικά κινήματα είναι αυτό που εξοργίζει και δημιουργεί πολλές φορές έναν κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και αυτό θα πρέπει να σταματήσει» σημείωσε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παρουσίαση Προϋπολογισμού Πολιτών Δήμου Καβάλας

Παρουσίαση-Προϋπολογισμού-Πολιτών-Δήμου-Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και με την επιστημονική υποστήριξη της Έδρας Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 και ώρα 19:00, με αντικείμενο την παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών του Δήμου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων, αναδεικνύοντας έναν νέο τρόπο προσέγγισης του δημοτικού προϋπολογισμού: πιο κατανοητό, πιο διαφανή και πιο προσιτό στην κοινωνία.

Μέσα από την παρουσίαση, θα αναδειχθεί πώς τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Καβάλας μπορούν να μετατραπούν σε εργαλείο πληροφόρησης και λογοδοσίας προς τον πολίτη, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία και τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Ο Δήμος Καβάλας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της πόλης, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να συμβάλουν στον διάλογο για έναν πιο ανοικτό και συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή και ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και πολιτών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Νέος Πρόεδρος της Δ. Κ. Πολυνέρου ο Απόστολος Χρόνης

Νέος-Πρόεδρος-της-Δ-Κ.-Πολυνέρου-ο-Απόστολος-Χρόνης

Ορκίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Απριλίου 2026, ενώπιον του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολυνέρου, Απόστολος Χρόνης.

Ο νυν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αντικατέστησε τον εκλιπόντα Πρόεδρο του οικισμού, Σάββα Παπαδόπουλο, και θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου (31/12/2028), προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του νόμου 4804/2021 “Περί ορισμού αιρετών και αναπλήρωση συμβούλων και προέδρων δημοτικών κοινοτήτων”, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μείνει κενή η θέση του Προέδρου μιας Δημοτικής Κοινότητας, κινείται άμεσα η διαδικασία αντικατάστασής του από τους αναπληρωματικούς προέδρους ή αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί, όπως στην προκειμένη περίπτωση, από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης:

“Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Χρόνης θα ανταποκριθεί και στα νέα του καθήκοντα. Προ ημερών επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή και μιλήσαμε με τους κατοίκους του Πολύνερου του Κρανοχωρίου. Προωθούμε άμεσα λύσεις, όπως και στο παρελθόν, τόσο για τα προβλήματα της καθημερινότητας, όσο για τις βασικές υποδομές των δύο χωριών”.

Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολυνέρου και Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης:

“Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Καβάλας για την πρόταση του να αναλάβω χρέη Προέδρου στην κοινότητα Πολύνερου. Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή. Θέλω, για μία ακόμη φορά, να τονίσω ότι δεν αποδέχομαι την αμοιβή του Προέδρου. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της κοινότητας”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα