Connect with us

Νέα Θάσου

Πυροβολισμοί από τουρκικά αλιευτικά στο Θρακικό Πέλαγος μετά από ένταση με Έλληνες ψαράδες

Πυροβολισμοί-από-τουρκικά-αλιευτικά-στο-Θρακικό-Πέλαγος-μετά-από-ένταση-με-Έλληνες-ψαράδες

Ανησυχία προκάλεσε χθες το βράδυ επεισόδιο που σημειώθηκε στα νερά του Θρακικού Πελάγους, ανάμεσα στη Θάσο και τη Σαμοθράκη, όταν τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από τις ελληνικές ακτές και συγκρούστηκαν λεκτικά με Έλληνες ψαράδες.

Η αντιπαράθεση δεν άργησε να πάρει επικίνδυνη τροπή, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα από την πλευρά των Τούρκων. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με δεκάδες ελληνικά σκάφη να βρίσκονται στο σημείο.

Ο πρόεδρος των Γρι-Γρι Καβάλας, Γιάννης Μανιός, έκανε λόγο για προκλητική παρουσία τουρκικών αλιευτικών που τις τελευταίες ημέρες φτάνουν σε αποστάσεις ακόμη και 4 μιλίων από τη Σαμοθράκη, τονίζοντας ότι οι Έλληνες ψαράδες που αντέδρασαν δέχθηκαν απειλές και εκφοβισμό.

Βίντεο που ανάρτησαν ναυτικοί στα κοινωνικά δίκτυα αποτυπώνουν τις στιγμές έντασης, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να φαίνονται να απομακρύνουν τα ελληνικά αλιευτικά, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους ψαράδες. «Μας κυνηγούν μέσα στη δική μας θάλασσα και κανείς δεν παρεμβαίνει», ακούγεται να φωνάζει ένας από αυτούς.

Μετά από αρκετά λεπτά τα ελληνικά καΐκια, κυρίως από την Καβάλα αλλά και από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψαν στο λιμάνι της Κεραμωτής, αποφασίζοντας στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν.

Το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών που καταγράφονται το φετινό καλοκαίρι στο Θρακικό Πέλαγος, με τους ψαράδες να ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εργασία τους.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Θάσο – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Έλευση-της-Ιεράς-Εικόνας-της-Παναγίας-Σουμελά-στη-Θάσο-–-Το-πρόγραμμα-των-εκδηλώσεων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αναμένεται την Κυριακή 26 Απριλίου 2026 η έλευση της Ιεράς και σεβάσμιας Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο Όρος στη Θάσο, στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου Θάσου και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δίνοντας έναν ιδιαίτερα επίσημο και πανηγυρικό χαρακτήρα στην υποδοχή της Ιεράς Εικόνας.

Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής, στις 17:30, στο λιμάνι της Θάσου, παρουσία αρχών και πλήθους πιστών. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου στις 18:00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία. Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί στις 18:30 με Αρχιερατικό Εσπερινό και Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα 27 Απριλίου, με την τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στις 07:30, ενώ στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί Ιερά Παράκληση. Το απόγευμα, στις 18:00, θα τελεστεί Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

Την Τρίτη 28 Απριλίου, στις 07:00 θα τελεστεί ο Όρθρος και στις 08:00 θα ξεκινήσει η προπομπή της Ιεράς Εικόνας προς τη Χρυσούπολη, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της παραμονής της στο νησί.

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως και τις 28 Απριλίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς να προσέλθουν για προσκύνημα.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μουσικοχορευτική βραδιά στη Θάσο με άρωμα παράδοσης και θάλασσας

Μουσικοχορευτική-βραδιά-στη-Θάσο-με-άρωμα-παράδοσης-και-θάλασσας

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση ετοιμάζεται στη Θάσο το βράδυ του Σαββάτου 25 Απριλίου, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θάσου «Ο Γλαύκος» να προσκαλεί το κοινό σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και έντονα παραδοσιακά στοιχεία.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Θάλασσα δε σ’ απαρνιέμαι – Εκεί που το κύμα συναντά την πίστη και γίνεται τραγούδι», θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Θάσου, φιλοδοξώντας να ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους μέσα από ήχους και εικόνες εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση και τη θαλασσινή ταυτότητα του τόπου.

Στη σκηνή θα βρεθούν η Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα «Έκνευσις» και η Μπάντα Τέτοια, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μουσική και χορευτικές παραστάσεις, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου, ενισχύοντας τις πολιτιστικές δράσεις του νησιού και προσφέροντας μια ακόμη ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες να συμμετάσχουν σε μια βραδιά με έντονο το στοιχείο της παράδοσης.

Η είσοδος έχει οριστεί στα 7 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Άφιξη Αγίου Φωτός στη Θάσο – Τι ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης

Άφιξη-Αγίου-Φωτός-στη-Θάσο-–-Τι-ανακοίνωσε-ο-δήμαρχος-Λευτέρης-Κυριακίδης

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Θάσος ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το Άγιο Φως, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Με ανάρτησή του, ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης γνωστοποίησε ότι, έπειτα από αρκετά χρόνια, το Άγιο Φως θα φτάσει εκ νέου μέσω του αερολιμένα της Καβάλας, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και καλύτερα οργανωμένη μεταφορά προς το νησί.

Όπως επισημαίνεται, η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με ειδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Θάσου με τα Λιμεναρχεία Καβάλας και Θάσου.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Θάσο υπολογίζεται περίπου στις 22:00 το βράδυ, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τους ιερείς του νησιού, παρουσία πιστών.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα