Connect with us

Νέα Θάσου

Νίκος Τσιλογιώργης: Ετοιμάζουμε το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών

Νίκος-Τσιλογιώργης:-Ετοιμάζουμε-το-8ο-Συνέδριο-Καβαλιώτικων-Μελετών

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζοντας το θεσμό των ιστορικών συνεδρίων, που εγκαινίασε ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, οργανώνει με τη συνεργασία της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και τη συμμετοχή συλλόγων της πόλης το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών με θέμα «Η Καβάλα και η περιοχή της από τους αρχαίους χρόνους έως το 1944». Το 8ο συνέδριο, , θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Μαΐου 2025. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Θασιακής κ. Νίκο Τσιλογιώργη καλούνται, όλοι όσοι έχουν κάποια νέα στοιχεία, που αφορούν την Καβάλα και την περιοχή της, πάνω σε θέματα ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά και νομικά, να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 31-12-2025 για την παρουσίαση της ανακοίνωσής τους.

Ακολούθως ανέφερε ότι “Η Εταιρεία Θασιακών Μελετών σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, ετοιμάζει το 80 συνέδριο για την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής μας από 2-4 Μαΐου του 2025. Μιλάμε για το 8ο Συνέδριο με τίτλο «Η Καβάλα και η περιοχή της από τους αρχαίους χρόνους έως το 1944».

Θυμίζουμε ότι το 1944 είχαμε τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή. Άρα όσοι τοπικοί ερευνητές, άνθρωποι των γραμμάτων που ασχολούνται με την ιστορία, και έχουν να παρουσιάσουν κάποιο πρωτότυπο θέμα που αφορά την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το site της Θασιακής Ένωσης Καβάλας για περισσότερες πληροφορίες”.

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πρόσθεσε πως «Ακολούθησε μια σύντομη αναδρομή μια και το συνέδριο μας που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, την Εταιρεία και αρκετούς προσφυγικούς συλλόγους, ήτοι Κέντρο Καππαδοκικών Ερευνών, Θρακική Εστία, Λέσχη Ποντίων, Σύλλογος Μικρασιατών, και ήδη η διερεύνηση της τοπικής μας ιστορίας ξεκίνησε το 1977 χάρις τον Μητροπολίτη μας Προκόπιο. Αυτός πραγματοποίηση τότε το πρώτο συμπόσιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.

Και μάλιστα το 1980, καρπός του 1ου συμποσίου ήταν τα πρακτικά που κυκλοφόρησαν το 1980. Το δεύτερο τοπικό συμπόσιο, το 1986, οργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αλλά από τις 31 ανακοινώσεις του δημοσιεύθηκαν μόνοι οι 14 και οι υπόλοιπες παρέμειναν ανέκδοτες.

Το 1989 έχουμε το 3ο Τοπικό Συνέδριο από τον αείμνηστο Λευθέρη Αθανασιάδη και εκεί δεν είχαμε δημοσίευση των πρακτικών, άρα το συνέδριο αυτό είναι ένα κενό γράμμα και απλά καταγράφεται.

Μετά την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των συνεδρίων την ανέλαβε ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ.

Πραγματοποίησε το 2001, 2005 και 2006 τρία συνέδρια και οι ανακοινώσεις που έγιναν δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά που κυκλοφορούν. Τέλος το 7ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και είχε ως θέμα “Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918. Δηλαδή από την σύσταση του ελληνικού προξενικού πρακτορείου της Καβάλας μέχρι την Βουλγαρική Κατοχή.

Εμείς αναλαμβάνουμε το 8ο συμπόσιο από τις 2-4 Μαΐου 2025 και στην οργανωτική επιτροπή είναι ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, Πρόεδρος, εμέ ως Αντιπρόεδρο, ο Κ. Χιόνης ως Γενικός Γραμματέας, ο Κομνηνός Απότας ως Ταμίας, η Ευφροσύνη Μπόσκου και ο Νικόλαος Τσουμπάκης ως μέλη και στη γραμματεία θα είναι η Σοφία Τσίγκου και ο Μιχάλης Τσουφλίδης». Ο κ. Τσιλογιώργης έκλεισε θυμίζοντας ότι το συνέδριο θα φωτίσει την τοπική μας ιστορία!.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Σταθερά βήματα για τη δημιουργία νέου τομέα και μόνιμης στέγασης του ΕΚΑΒ στη Θάσο

Σταθερά-βήματα-για-τη-δημιουργία-νέου-τομέα-και-μόνιμης-στέγασης-του-ΕΚΑΒ-στη-Θάσο

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στη Θάσο για την ενίσχυση των υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς προχωρά ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέου τομέα του ΕΚΑΒ και τη μόνιμη στέγαση των διασωστών στο νησί.

Η αρχή έγινε μέσα από σχετική ανάρτηση του Τομέα Θάσου, όπου επισημαίνεται ότι ένα πάγιο αίτημα των διασωστών, που αφορά τόσο την αυτονομία της υπηρεσίας όσο και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συμβολή του δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη, ο οποίος προχώρησε στη χορηγία οικοπέδου, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, σημαντική είναι και η συνεισφορά του Διευθυντή ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χάρη Λώτη, ο οποίος στη δημόσια τοποθέτησή του ανέδειξε τη σημασία της προσπάθειας και ευχαρίστησε προσωπικά τον δήμαρχο για τη στήριξή του.

Με ανάρτησή του, ο Χάρης Λώτης αναφέρει:
«Και κάπως έτσι ο καινούργιος Τομέας ΕΚΑΒ Θάσου σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Χρόνιο αίτημα και επιθυμία των συναδέλφων για αυτονομία, όπως προβλέπεται, καθώς και για καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Το όλο εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνδρομή και την έμπρακτη στήριξη του Δημάρχου Θάσου και του Ελευθέριου Κυριακίδη. Προσωπικά ευχαριστώ τον δήμαρχο για όλα. Πάμε δυνατά».

Η δρομολόγηση της μόνιμης στέγασης και η προοπτική πλήρους λειτουργικής αυτονομίας του τομέα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ στη Θάσο, προσφέροντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά, προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μάκης Παπαδόπουλος: “Σύγχρονος” Δήμος ή Δήμος χαμηλής αισθητικής και εξυπηρέτησης ρουσφετιών;

Μάκης-Παπαδόπουλος:-“Σύγχρονος”-Δήμος-ή-Δήμος-χαμηλής-αισθητικής-και-εξυπηρέτησης-ρουσφετιών;

Μάκης Παπαδόπουλος: “Σύγχρονος” Δήμος ή Δήμος χαμηλής αισθητικής και εξυπηρέτησης ρουσφετιών;

Ο Δήμαρχος Καβάλας είχε διαφωνήσει για λόγους… αισθητικής με την τοποθέτηση της πιάτσας ΤΑΧΙ μπροστά από την ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη.

Ότι δηλαδή τα ΤΑΧΙ θα έκρυβαν τη… θέα προς τη νέα Πλατεία Καπνεργάτη και έπρεπε το σημείο εκείνο να είναι ελεύθερο από οχήματα και καθαρό.

Τώρα, κύριε Δήμαρχε, που αφήνετε να παρκάρουν εκεί αυτοκίνητα και έχετε βάλει και τους κάδους απορριμμάτων “φάτσα-φόρα”, δε σας ενοχλεί;

Τη βλέπετε την ΑΣΧΗΜΙΑ που εσείς δημιουργήσατε;

Μήπως τώρα τα αφήνετε τα αυτοκίνητα και τους κάδους εκεί για λόγους… εξυπηρέτησης ρουσφετιών και ψηφοθηρίας;


Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

H Energean στο «Τραπέζι Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

h-energean-στο-«Τραπέζι-Αγάπης»-της-Ιεράς-Μητροπόλεως-Φιλίππων,-Νεαπόλεως-και-Θάσου

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης κατά τις Άγιες Ημέρες της Πασχαλινής περιόδου και πάντα στο πλευρό της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, εργαζόμενοι της Energean συμμετείχαν εθελοντικά στο «Τραπέζι Αγάπης» που παρείχε η Ιερά Μητρόπολις στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας .

Στην εθελοντική αυτή πρωτοβουλία συμμετείχαν:

  • Ο κ. Ηλίας Καραγιαννάκης, Security Officer
  • Ο κ. Χρήστος Σαμαράς, Procurement Officer
  • Η κ. Ιωάννα Γιαννακουδάκη, Junior Wells Engineer
  • Ο κ. Αρτέμης Μπαρμπούνης, Corporate Affairs Manager στην Ελλάδα

Η Energean παραμένει δεσμευμένη στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ενισχύοντας πρωτοβουλίες που προάγουν την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την βιωσιμότητα, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα