Connect with us

Πολιτισμός

«Addio del passato» της Λείας Βιτάλη στο “Kouinta Pocket Theatre”

«addio-del-passato»-της-Λείας-Βιτάλη-στο-“kouinta-pocket-theatre”

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα, Οράτιε, μεταξύ γης και ουρανού απ’ αυτά που η φαντασία σου μπορεί να συλλάβει».

-Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το θέμα είναι αρχετυπικό, η σύγκρουση δεδομένη, αλλά πάντα κριτήριο για την πρωτοτυπία που υπερβαίνει το αυτονόητο είναι ο τρόπος. H Βιτάλη διάλεξε δύσκολο, αλλά και γόνιμο δρόμο για να διαπραγματευτεί μια πράγματι τραυματική σχέση. Εν πρώτοις υπάρχει ένα υφολογικό δίλημμα που η σκηνοθεσία οφείλει να το λύσει ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.

Υπόθεση

Είναι χωρισμένες. Είναι μόνες. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Αλλά κουβαλάνε στην ψυχή τους ένα σκοτεινό μυστικό που τις έχει σημαδέψει. Μέσα σ’ ένα κλίμα αλλόκοτης τρέλας, μητέρα και κόρη, κλεισμένες στην κουζίνα ενός σύγχρονου αθηναϊκού σπιτιού, φτιάχνουν το πατροπαράδοτο κέικ με λεμόνι τραγουδώντας τις αγαπημένες τους άριες από όπερες. Συγχρόνως, με την ίδια ανάλαφρη διάθεση, κατασπαράζουν άγρια η μία την άλλη, φέρνοντας στο φως «εκείνο» το μυστικό που έκρυβαν σ’ όλη τη ζωή τους. Η καθεμιά από τη μεριά της βιώνει και αναπαριστά διαφορετικές εκδοχές της αλήθειας, κάνοντας έτσι ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέχρι να κερδηθεί επιτέλους η καθαρτήρια συμφιλίωση. Το Addio del passato, που διαδραματίζεται ουσιαστικά στο χώρο της μνήμης, είναι ένα έργο για τις σχέσεις βιασμού μέσα στην οικογένεια, για μυστικά και τραύματα, για ανομολόγητες πράξεις, σκληρές αντιπαραθέσεις και ματαιωμένες φιλοδοξίες. Κυρίως, όμως είναι ένα έργο για την πολυπόθητη συμφιλίωση ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη.

Ανάγνωση

Μέσα στη λέξη μητέρα ακούγεται η λέξη τέρας αλλά και το μη, το αποτρεπτικό του τέρατος, η ασφάλεια από την απειλή, όπως και στο mother ακούγεται το other, το άλλο, ένα άλλο όμως που είναι σε συνεχή γειτνίαση με το όμοιο. Η υπερφυσική δύναμη, η προστασία αλλά και η απειλή της καταστροφής μέσα από τη συγχώνευση. Ένα σημαίνον οικουμενικότητας που περιέχει τα πάντα. Τα αγαθά και τα καταστροφικά. Τα απειλητικά και τα προστατευτικά. Την έννοια της αρχαϊκής μητέρας συναντάμε στη μυθολογία, στις θρησκείες των λαών. Η παντοδύναμη μητέρα τροφός όλων των πλασμάτων. Καταστροφική και ιερή μητέρα. Η Γαία που ήταν σε θέση να καταστρέφει σύζυγο, παιδιά και κρατούσε στα χέρια της την τύχη της οικουμένης.

Να γίνεσαι η μητέρα της μητέρας σου. Ο γονιός του γονιού σου. Εύθραυστοι ψυχικά γονείς που, είτε είναι είτε προβάλλουν ως αβοήθητοι στα μάτια του παιδιού, ωθούν το παιδί να μεταμορφωθεί σε ένα παιδί – ενήλικα ή και υπερήλικα που δεν ζητά αλλά προσφέρει προστασία.  Το παιδί γίνεται κεραμίδι στο άσκεπο κεφάλι του γονιού. Ρούχο στο γυμνό του σώμα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που παρακινούνται να λειτουργήσουν ως γονείς τον γονιών τους. Είναι οδυνηρό, είναι επίπονο. Είναι σαν να σου έχουν βίαια υφαρπάξει την παιδική σου ηλικία.

Αναρωτιέται ο θεατής – και δη οι γυναίκες – «στην πραγματικότητα μπορούμε να επηρεάσουμε την μητέρα μας;»

Όλα παίζονται και υπόκεινται στου κανόνες ενός παιχνιδιού με αβέβαιη έκβαση και όχι πάντα γνωστούς και κοινά αποδεκτούς κανόνες. Η σχέση με τη μητέρα μας δεν συνίσταται μόνο από το «εδώ και τώρα», από το «τρέχον, το παρόν». Το πιο καθοριστικό της κομμάτι έχει να κάνει με ό,τι παραμένει ψυχικά ενεργό, από το παρελθόν.

Η παράσταση

Κυλάει  η παράσταση ανάμεσα στη πραγματικότητα και σε ένα τοπίο ονείρου από το παρελθόν. Επίκεντρο η σχέση ανάμεσα σε μια μάνα και την κόρη της. Η Σοφία και το Βασούλι της. Η σχέση τους καθορίζεται και από τα άλλα πρόσωπα της οικογένειας αλλά και από το παρελθόν της μητέρας και έτσι οι ηρωίδες, ακροβατούν σε ένα λεπτό σκοινί.

Μία μάνα  και μία κόρη  συναντιούνται στο πατρικό σπίτι για να εκτελέσουν μια οικογενειακή ιεροτελεστία: το παραδοσιακό κέικ της Τετάρτης. Μέσα στα σκεύη και τα υλικά της κουζίνας θα ανακατέψουν και τις μνήμες της κοινής τους ζωής, ανασύροντας μυρωδιές, ήχους, στιγμές και εν τέλει συναισθήματα. Το ταξίδι αυτό θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα ξεχασμένο τραύμα που έχει μείνει ανοιχτό.  Ήρθε η ώρα ν’ ακουστεί ή θα μείνει σιωπηλό για πάντα;

Η Ναταλία – Άννα Βασιλέκα  και η Έλενα Μόμτσου, μητέρα και κόρη, στο  «Αddio Del Passato»  (που στα ελληνικά σημαίνει «αντίο στα περασμένα») κινούνται από την πραγματικότητα στον  χώρο του υποσυνείδητου, ακροβατώντας έτσι υποκριτικά στα όρια του μαγικού ρεαλισμού.

Με εναλλαγές χιούμορ και συγκίνησης, η σκηνοθέτις   Ναταλία – Άννα Βασιλέκα χτίζει σιγά- σιγά την ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει τις δύο ηρωίδες σε αμοιβαίες εξομολογήσεις και αποκαλύψεις. 

Η μουσική μοιάζει να αποτελεί συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στη μάνα και την κόρη . Άλλωστε και ο τίτλος του έργου παρεπέμπει ευθέως στην Τραβιάτα του Βέρντι!

Μια γυναίκα χωρισμένη με  παιδιά, επισκέπτεται κάθε εβδομάδα τη μητέρα της και φλυαρώντας και μαλώνοντας φτιάχνει με όλη τη μαγειρική τελετουργία ένα κέικ. Το τάιμινγκ του έργου, η διάρκειά του είναι ο χρόνος που χρειάζεται να ετοιμαστούν τα σκεύη, να γίνει η δοσολογία του μείγματος και να ψηθεί το γλυκό. Ένας τελετουργικός μεν αλλά ρεαλιστικός χρόνος. Αυτό υποβάλλεται στον θεατή ότι συμβαίνει χρόνια. Στο θεατρικό όμως παρόν που παρακολουθεί ο θεατής είναι η πρώτη τέτοια μέρα των επισκέψεων μετά τον θάνατο και την ταφή της μητέρας. Ο ρεαλισμός τινάζεται στον αέρα, αφού η μητέρα είναι νεκρή και η συνομιλία συμπυκνώνει δύο χρόνους, τον παρελθόντα (που αναλύεται και αναδύονται οι τραυματικές σχέσεις των δύο γυναικών), και τον παρόντα (όπου η κόρη, επιτέλους, απελευθερώνεται από τις εξαρτήσεις, τα συμπλέγματα, τις αναστολές και αντικρύζει την αλήθεια).

Αντιλαμβάνεται λοιπόν καθένας, πόσο δραματουργικά ενδιαφέροντα προβλήματα είχε να λύσει η συγγραφέας  Λεία Βιτάλη. Εντός του μετρήσιμου ωρολογιακού χρόνου εγκιβωτίζονται πολλές «στιγμές» ενός βίου, που κατέστησε τις δύο ηρωίδες ανταγωνιστικές.

«Στιγμές» όπου η στρατηγική της καθεμιάς, άλλοτε επιθετική άλλοτε αμυντική, δημιουργεί μια συνεχή εγρήγορση, ώστε τα οικεία δεινά να παροχετεύονται, να καταχωνιάζονται, να μεταλλάσσονται, να μεταμορφώνονται, αλλά συχνά να αναδύονται απειλητικά, γυμνά, ωμά.

Αυτός ο χρόνος της μνήμης φέρνει στην επιφάνεια ανομολόγητες πράξεις, ενώ παράλληλα η μητρική έγνοια αλλά και η  τόλμη λειτουργούν εξουσιαστικά, δυναστικά πάνω στην κόρη, σημαδεύοντας την προσωπικότητά της και καθορίζοντας την ενήλικη ζωή της και τον γάμο της. H συγγραφέας, όμως, με μεθοδικούς αναβαθμούς οδηγεί τη σύγκρουση σε μια καθαρτήρια έξοδο, όταν με τρόπο αποκαλυπτικό και ανατρεπτικό η κόρη ωθείται σε μια ταύτιση με τη μοίρα της μητέρας, που της λύνει όλους τους συμπλεγματικούς κόμπους.

Το έργο έχει ρυθμό, χιούμορ, νεύρο αλλά και μυστήριο και διαθέτει μια αρετή που την εκπέμπουν  πάντα τα καλά έργα. Αφήνει πτυχές και γωνίες αφώτιστες, κίνητρα ακατανόητα και σκοπούς συγκεχυμένους, αφού ποτέ κανείς δεν μπορεί να φτάσει «στον βαθύ λόγον της ψυχής, όσην επιπορευόμενος οδόν», για να θυμηθούμε τον Ηράκλειτο.

Εξαιρετικές οι δυο ερμηνεύτριες, αλλά επιτρέψτε μου να δώσω ένα αστεράκι παραπάνω στην Έλενα Μόμτσου. Πιθανώς ο ρόλος να είναι πιο αβανταδόρικος, αλλά η ηθοποιός μας δώρισε  ρίγη συγκίνησης σε υπερθετικό βαθμό.

Επίλογος

Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με δια βίου σχέσεις. Μας ακολουθούν έως το τέλος. Αυτό φανερώνει και το μέγεθος της σημασίας αλλά και της πολυπλοκότητας τους. Άλλωστε η αξία της ‘’σημασίας’’ ποτέ δεν μπόρεσε να αποδεσμευτεί από τα ‘’δεσμά’’ της πολυπλοκότητας.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο αιχμηρό κομμάτι μιας σχέσης ενός παιδιού με μια μητέρα; Σε ποιο βιβλίο σας υπάρχει περισσότερο;

Νομίζω ότι το πιο αιχμηρό κομμάτι είναι όταν το holding, το κράτημα, η αγκαλιά, δεν υπάρχει σαν κάτι το αυτονόητο. Όταν η μητρική αγάπη σου δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή δεν σου δίνεται καθόλου, παρά μόνο σαν καθήκον, σαν διεκπεραίωση ενός ρόλου. Και τότε εσύ, το ‘’εκτός αγάπης’’ πλάσμα, αναζητάς, διεκδικείς, ζητιανεύεις, ψήγματα εγγύτητας ή  καταθέτεις τα όπλα, και παραιτείσαι από το αίτημα της αγάπης. Άρα, η  εκτός αιτήματος αγάπη είναι, κάπως,  σαν να πεθαίνεις.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ναταλία Άννα Βασιλέκα
Σκηνικά: Ν.Ο.
Φωτισμοί: Σαράντος Ζουρντός
Φωτογραφίες: Μαρία Τσακίρη
Video art: Microfilming
Μουσική Επιμέλεια: Παναγιώτης Λαζαρίδης
Μακιγιάζ: Μιχαέλα Σύρμαλη
Γραφιστική Επιμέλεια: Μιχάλης Τουμανίδης
Παραγωγή: Kouinta Theatre Productions

Ηθοποιοί: Έλενα Μόμτσου, Ναταλία Άννα Βασιλέκα

Υ.Σ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη, να υπάρχει και να λειτουργεί ένα θέατρο από  Ιδιωτική πρωτοβουλία και να αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και, βέβαια, ενεργός κοινωνικός λειτουργός. Στην περίπτωση δε του «Θέατρου Τσέπης ΚΟΥΙΝΤΑ», ευχόμαστε να είναι εσαεί ένα μικρό θέατρο με μεγάλες παραστάσεις.

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Cosmopolis Festival 2024

Παρουσιάστηκε-το-πρόγραμμα-του-cosmopolis-festival-2024

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, στον εμβληματικό Φάρο της Παλιάς Πόλης, η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Cosmopolis Festival 2024. Το «παρών» έδωσαν δημοσιογράφοι από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ, φίλοι του Φεστιβάλ και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι θα αποτελέσουν και φέτος την καρδιά της διοργάνωσης.

Από τις 29 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου στη χερσόνησο της Παναγίας, σε γειτονιές και χωριά της Καβάλας, καθώς και στο Εθνικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το Φεστιβάλ Cosmopolis είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό για άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση προσφέροντας μοναδικούς ρυθμούς, μελωδίες και ποικίλα μουσικά ακούσματα, χορούς, γεύσεις, animation, κινηματογράφο, δράσεις για παιδιά, καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Για το Cosmopolis Festival 2024 μίλησαν ο κ. Αρχέλαος Γρανάς, Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο κ. Άλκης Ζοπόγλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, καθώς και ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μουριάδης. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Μουριάδης, ο οποίος μίλησε για τη σύνδεση του Cosmopolis Festival με την ίδια την πόλη της Καβάλας, χαιρέτισε την προσπάθεια της οργανωτικής ομάδας του Cosmopolis και τη συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές του φεστιβάλ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Γρανάς, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο πρόγραμμα του Cosmopolis Festival κάνοντας ειδική μνεία στις συναυλίες και τους σπουδαίους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν φέτος στο main stage του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ζοπόγλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Καβάλας και ειδικά τον Δήμαρχο της πόλης, και το ΔΗΠΕΘΕ για τη βοήθεια και τη στήριξη τους, τονίζοντας παράλληλα ότι το φετινό πρόγραμμα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηριχτεί και να αναδειχθεί η ίδια η πόλη της Καβάλας που από μόνη της αποτελεί ένα διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Cosmopolis Festival, το οποίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

– CosmoWorld: 29 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Χερσόνησος Παλιάς Πόλης)

– CosmoHome: 6 Αυγούστου – 29 Ιουλίου (Γειτονιές της Παλιάς Πόλης και χωριά του Δήμου Καβάλας)

 – Συναυλίες στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» (Εθνικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη»

Ακόμη, ο κ. Ζοπόγλου δήλωσε πώς όπως κάθε χρόνο, η μουσική και οι συναυλίες θα αποτελέσουν το επίκεντρο του φεστιβάλ με ρυθμούς και μελωδίες καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα, τη Σερβία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Κούβα, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Όλες οι συναυλίες θα φιλοξενηθούν στην εμβληματική πλατεία Μωχάμετ ‘Αλη, στην κορυφή της Παλιάς Πόλης της Καβάλας, η οποία για έξι μέρες θα αποτελέσει την καρδιά της γιορτής που φετινού Cosmopolis.

Ακόμη, περιέγραψε αναλυτικά τις εντυπωσιακές παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ μιλώντας για το πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που υπόσχονται να ζωντανέψουν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στις εξής παράλληλες δράσεις:

– CosmoKids – Thessaloniki Animation Festival X Cosmopolis

– CosmoDances – CosmoCinema – Street Food & Bazaar

– CosmoCuisine – CosmoWorkshops

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αγαπημένη ενότητα του CosmoHome, την προσωπική του αδυναμία, όπως δήλωσε. H ενότητα του CosmoHome επιστρέφει, λοιπόν, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με μοναδικές συναυλίες στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Καβάλας αλλά και σε γραφικές τοποθεσίες των γύρω οικισμών του Δήμου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συναυλίες στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», αλλά και στην ενότητα CosmoClassical που θα επιστρέψει το φθινόπωρο φιλοξενώντας στην Καβάλα πάνω από 70 μουσικούς από ευρωπαϊκές χώρες που θα έρθουν εδώ στην Καβάλα για περίπου 15 ημέρες για να προετοιμαστούν και να παρουσιάσουν την όπερα του Giacomo Puccini “La Boheme”.

Ο κ. Ζοπόγλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους εθελοντές του φεστιβάλ τους οποίους χαρακτήρισε ως το «μέλλον του φεστιβάλ και της πόλης».

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ακολούθησε food & drinks event για τους παρευρισκόμενους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις προτάσεις της καντίνας Γυριστρούλας και της τοπικής ζυθοποιίας Marmita, δύο αρωγών του φετινού Cosmopolis Festival.

Για περισσότερες πληροφορίες σxετικά με το πρόγραμμα του φετινού Cosmopolis Festival, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ https://cosmopolisfestival.gr/program/

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ζητά ηθοποιούς για την παιδική σκηνή

Το-ΔΗΠΕΘΕ-Καβάλας-ζητά-ηθοποιούς-για-την-παιδική-σκηνή

Για τις ανάγκες της νέας παραγωγής της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, που θα παρουσιαστεί την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025 σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, καλούνται άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιοί με σκηνική ηλικία από 13 έως 30 ετών και με  καλές φωνητικές ικανότητες. 

Ζητούμενα ακρόασης:

Οι υποψήφιες/οι που θα κληθούν για την ακρόαση θα πρέπει να προετοιμαστούν σε ένα μονόλογο σύγχρονου έργου κι ένα τραγούδι. Η ακρόαση θα περιλαμβάνει σωματικό αυτοσχεδιασμό και ανάγνωση κειμένου της παράστασης. Ακόμα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και μία πρόσφατη φωτογραφία, καθώς και να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου 2024. Οι ακριβείς ώρες θα σταλούν σε όσους επιλεγούν στην ακρόαση.

Οι δοκιμές της παραγωγής προγραμματίζεται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι ηθοποιοί που θα επιλεγούν για την παραγωγή θα πρέπει να έχουν διαθεσιμότητα μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου του 2024.

Οι ενδιαφερόμενες/οι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή) μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ηλεκτρονικά, στο email: thkavala@otenet.gr, σημειώνοντας στο θέμα του email: «ΑΚΡΟΑΣΗ-ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας-Παιδική Σκηνή 2024», καθώς και αναγράφοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο σώμα κειμένου.

Στις ακροάσεις θα κληθούν όσες και όσοι επιλεγούν μετά από αξιολόγηση του βιογραφικού τους.

Όλες/οι οι ενδιαφερόμενες/οι για την ακρόαση θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά με email έως και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 σχετικά με τη συμμετοχή τους ή όχι σε αυτή.

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ακρόαση θα πρέπει να ζουν ή να έχουν κατοικία στον Νομό Καβάλας ή σε όμορους νομούς και δικό τους τρόπο μετακίνησης από και προς το θέατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 (10.00-14:00).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

«Δον Κιχώτης» με Βλαδίμηρο Κυριακίδη στο Ακόντισμα

«Δον-Κιχώτης»-με-Βλαδίμηρο-Κυριακίδη-στο-Ακόντισμα

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» μεταφέρεται στο θέατρο και θα παρουσιαστεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης.

Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του  Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι’ αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά!

Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν.

Γιάννης Μπέζος

Σημείωμα Άκη Δήμου:

Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας  58χρονος μονόχειρας, γκριζομάλλης,βετεράνος των πολέμων της Ισπανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαχητής στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυνηγημένος από τους πειρατές, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές, έγραψε και δημοσίευσε την ιστορία ενός φτωχού χωρικού που, νομίζοντας τον εαυτό του Ιππότη, έμπλεκε σε απίθανες κωμικές περιπέτειες.

Ο μεγαλοφυής  «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες  διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο με την ίδια πάντα απόλαυση.

Ταυτότητα παράστασης:

Δον Κιχώτης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης,  Σάντσο ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Δουλτσινέα η Νάντια Κοντογεώργη, Μαριτόρνα η Παρθένα Χοροζίδου

Μαζί τους: Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη

Συντελεστές:

Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια:Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική: Βάιος Πράπας

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Νταντάμη

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Social media – διαφήμιση: RenegadeMedia

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Ώρα έναρξης : 9.30 μμ

Προπώληση : more.com

https://www.more.com/theater/don-kixotis

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα