Connect with us

Αγροτικά

4 + 1 προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4-+-1-προτάσεις-για-την-ενίσχυση-του-πρωτογενούς-τομέα

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όσα έχουμε πράξει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αποδεικνύουν τη διαρκή έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Αυτή η Κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και αυτό έπραξε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδαμε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες. Ξύνοντας «τον πάτο του βαρελιού», ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Πέραν τούτων, πάντως, με αφορμή και με κάποια σημεία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων, θα πρότεινα:

  1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο του.

2. Την προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

3. Τη νέα, έγκαιρη νομοθεσία με δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028 – 2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, απαιτούνται το χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και οι πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

4. Την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

5. Τις σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Αποζημιώσεις 151.501 ευρώ σε αγρότες του Παγγαίου για την πτώση του Antonov

Αποζημιώσεις-151.501-ευρώ-σε-αγρότες-του-Παγγαίου-για-την-πτώση-του antonov

Στην καταβολή αποζημιώσεων de minimis 18,2 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

“Πολιτική επιλογή της κυβερνήσεώς μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών μας. Μόνο για τις ζημιές του 2024, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταβάλει στους Έλληνες παραγωγούς, πάνω από 125 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά την τελευταία 6ετία έχουν δοθεί αποζημιώσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ, με τις εισφορές των αγροτών να ανέρχονται μόλις στα 800 εκατ. ευρώ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε “με σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα, διασφαλίζοντας το εισόδημα των παραγωγών και επενδύοντας στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας”.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από τη μεριά του υπογράμμισε ότι “σταθερά από το 2019, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στεκόμαστε με συνέπεια και ουσιαστικές παρεμβάσεις δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς. Έχουμε αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις έκτακτων ενισχύσεων, έχοντας παράλληλα αναπτύξει ένα πλέγμα προστασίας, με μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας ή οι παρεμβάσεις στο αγροτικό πετρέλαιο” τονίζοντας επιπλέον ότι “έτσι και σήμερα, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, προχωρήσαμε στην καταβολή άμεσων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας προκειμένου να δώσουμε ανάσα σε τμήματα παραγωγών, οι οποίοι λόγω ζημιών (ιογενείς προσβολές, καταστροφές κ.α.) υπέστησαν απώλεια εισοδήματος. Στο βαθμό που τα δημοσιονομικά αλλά και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο το επιτρέπουν, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγούς μας, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τον σχεδιασμό μας για τον συνολικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς μας τομέα”.

Οι αποζημιώσεις οποίες αφορούν αποκατάσταση εισοδήματος των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές α. από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές κατά τη περίοδο από 01/01/2024 έως 31/08/2024, β. από την πτώση του αεροσκάφους Antonov, γ. από την παραμόρφωση της ροδακινιάς και δ. στους καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες).

Συγκεκριμένα:

– Παραγωγούς σύκων και φιστικιών της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, συνολικού ποσού 2,425 εκατ. ευρώ.

– Παραγωγούς μήλων της Π.Ε. Λάρισσας, συνολικού ποσού 3,84 εκατ. ευρώ

– Παραγωγούς καστάνων της Π.Ε. Λάρισας, συνολικού ποσού 4,9 εκατ. ευρώ

– Παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών (παραμόρφωση πυρηνοκάρπων φρούτων) των Π.Ε. Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισσας, Πέλλας και Φλώρινας συνολικού ποσού 5,46 εκατ. ευρώ

– Καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε. Έβρου, με ενίσχυση, συνολικού ποσού 1,416 εκατ. ευρώ

– Παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας για τις ζημιές από την πτώση του αεροσκάφους Antonov, συνολικού ποσού 151.501,00 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι πληρωμές ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 125,3 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2024.

Από αυτά τα χρήματα τα 121.928.432 ευρώ αφορούν το φυτικό κεφάλαιο και 3.400.000 ευρώ το ζωικό κεφάλαιο.

Τα ποσά αντιστοιχούν σε ποσοστό 80% των πληρωμών που αφορούν ζημίες για το 2024, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Τέλος, για τις ενστάσεις του 2023, έχουν καταβληθεί 17.800.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε αιτήσεις που επανεκτιμήθηκαν και όχι διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου πορίσματος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Σάββας Αργυράκης: Καταστροφική για τον κάμπο η μείωση των υδάτων άρδευσης

Σάββας-Αργυράκης:-Καταστροφική-για-τον-κάμπο-η-μείωση-των-υδάτων-άρδευσης

Συμβολική κινητοποίηση με τρακτέρ πραγματοποίησαν τη Μεγάλη Δευτέρα (14/4) στο δημαρχείο Νέστου αγρότες της περιοχής, αντιδρώντας στην απόφαση για μείωση αποδέσμευσης νερού από το φράγμα του Θησαυρού, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

Στην πρόσφατη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι Τ.Ο.Ε.Β., Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς στο δημοτικό αμφιθέατρο του δήμου Νέστου, τους ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Υδάτων και το φράγμα του Θησαυρού ότι θα λάβουν για την άρδευση από 35 έως 50 εκατομμύρια κυβικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της οικολογικής παροχής.

Καταστροφική για τον κάμπο μια τέτοια απόφαση

«Αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κάμπο, διότι δεν θα πλήξουν μόνο τις αροτραίες καλλιέργειες ή τις δενδρώδεις για μία χρονιά, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ζημιές αν δεν αρδευτούν σωστά τα επόμενα χρόνια», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης. 

«Η παραγόμενη ποσότητα, η οποία επηρεάστηκε πέρυσι από τα 74 εκατομμύρια κυβικά που πήραμε, ήταν μειωμένη και πιστεύουμε ότι αν δεν λάβουμε αυτά που ζητάνε οι Τ.Ο.Ε.Β. για την άρδευση, γιατί οι ίδιοι είναι διαχειριστές νερού και γνωρίζουν τις ποσότητες που πρέπει να έχει το δίκτυο, ώστε να λειτουργεί σωστά, δηλαδή τα 120 εκατομμύρια κυβικά, τότε θα έχουμε προβλήματα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

«Δεν είναι δυνατόν κατά το δοκούν να αποφασίζουν ότι το αγαθό του ποταμού Νέστου μπορούν να το εκμεταλλεύονται μόνο για ενέργεια…»

«Τα 35 εκατομμύρια κυβικά μας ώθησαν έξω στον δρόμο και σε αυτή τη συμβολική κινητοποίηση, ώστε να πιέσουμε σε δεύτερο βαθμό με όλους τους φορείς προς την κεντρική διοίκηση του κράτους και να τους ζητήσουμε να γίνεται η παραγωγή ενέργειας, αλλά με τέτοιο τρόπο που να είναι ισόρροπη η λειτουργία, ώστε να υπάρχει και παραγωγή ενέργειας και παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Δεν είναι δυνατόν κατά το δοκούν να αποφασίζουν ότι το αγαθό του ποταμού Νέστου μπορούν να το εκμεταλλεύονται μόνο για ενέργεια και δεν μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε εμείς για την παραγωγή προϊόντων και τι προϊόντων, εξαγώγιμων, τα οποία προσφέρουν θέσεις εργασίας σε συσκευαστήρια στην περιοχή και κρατάνε όλον αυτόν τον κόσμο και δεν φεύγουν έξω μετανάστες όπως έχουν φύγει τόσοι συμπολίτες μας στο εξωτερικό», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αργυράκης, ο οποίος τόνισε ότι η κινητοποίηση ήταν ο προάγγελος για το τι θα επακολουθήσει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Διαμαρτυρία αγροτών στη Χρυσούπολη για το νερό άρδευσης

Διαμαρτυρία-αγροτών-στη-Χρυσούπολη-για-το-νερό-άρδευσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης και πορεία με τα τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της Χρυσούπολης πραγματοποίησαν την Δευτέρα (14/4/2025) οι αγρότες της περιοχής του Νέστου.

Οι αγρότες ζητούν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με το νερό άρδευσης, καθώς, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, φέτος θα δοθούν για άρδευση 35 εκατομμύρια κυβικά νερού, αντί για 180 εκατομμύρια κυβικά νερού που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αγρότες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι το νερό δεν θα επαρκέσει για το πότισμα των καλλιεργειών τους και ζητούν τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κυβικά νερού. Όπως σημειώνουν, η μείωση στο νερό άρδευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν επαρκεί ώστε να αρδευτεί ο κάμπος της Χρυσούπολης, της Ξάνθης αλλά και άλλων περιοχών της Καβάλας, όπως η Νέα Καρβάλη.

Οι αγρότες διεμήνυσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων μαζί τους αγρότες από την Ξάνθη.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα