Connect with us

Πολιτισμός

170 τετραγωνικά (Moonwalk) του Γιωργή Τσουρή

170-τετραγωνικά-(moonwalk)-του-Γιωργή-Τσουρή

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

 Πολλοί νέοι Έλληνες συγγραφείς καταθέτουν νατουραλιστικά κείμενα, συχνά με ακραίες εντάσεις, αγοραία γλώσσα και άγριες αντιπαραθέσεις που αναφέρονται στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.     

Κείμενα που απαιτούν αντίστοιχη ρεαλιστική σκηνοθεσία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, το «Στέλλα Κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη, ο «Εθνικός Ελληνορώσων» του  Αντώνη Τσιοτσιόπουλου  αλλά και ελεύθερες μεταφορές ξένων έργων στην ελληνική πραγματικότητα, όπως το «Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάϊνμπεκ από την Σοφία Αδαμίδου.

Στον στίβο μπαίνει κι ο ηθοποιός Γιωργής Τσουρής που τον γνωρίσαμε και ως δραματουργό στον «Χαρτοπόλεμο» του πρόωρα χαμένου Βαγγέλη Ρωμνιού.

Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή και τις συνεχόμενες Sold Out παραστάσεις, το βραβευμένο νεοελληνικό έργο του Γιωργή Τσουρή «170 τετραγωνικά», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη,  ήρθε στη Θεσσαλονίκη, στο Ράδιο Σίτυ, για λίγες παραστάσεις και στη συνέχεια κατεβαίνει Αθήνα για μια ακόμη σεζόν στο θέατρο «Ιλίσια».

Η δουλειά της εταιρείας θεάτρου «Ma Non Troppo», αποτελεί μια ακόμη παράσταση συγκρούσεων και κωμικοτραγικών ανατροπών, κέρδισε κοινό και κριτικούς από την πρώτη στιγμή και χάρισε στον συγγραφέα και ηθοποιό Γιωργή Τσουρή το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» για τον ρόλο του Γρηγόρη.

Το έργο:

Σε ένα σπίτι 170 τετραγωνικών μέτρων, σε μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας, τη  Θήβα,  δύο αδελφές αναγκάζονται να συγκατοικήσουν έπειτα από πολλά χρόνια. Η μία είναι έγκυος, ο σύζυγός της είναι άνεργος και με προβλήματα με την αστυνομία. Η άλλη πήγε για τη μεγάλη καριέρα στην Αθήνα, τα έχασε όλα και αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρογονική εστία, την οποία θέλει να ξεφορτωθεί για να ξεχρεωθεί. Ο θάνατος του πατέρα τους φέρνει δύο διαφορετικούς ανθρώπους κάτω από την ίδια στέγη, ενώ μία επίσκεψη αλλάζει ξανά τις ζωές τους.

Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη – έκπληξη θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους ένοικους του διαμερίσματος,  με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την τεθλασμένη, έτσι κι αλλιώς,  πορεία τους.

Μυστικά και ψέματα,  απανωτές ανατροπές και συναρπαστικές  αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε  μια «παλαίστρα» 170 τετραγωνικών μέτρων.

Η πλοκή κλιμακώνεται σταδιακά και το χιούμορ δίνει τη σκυτάλη σε μία οικογενειακή τραγωδία με “ανοιχτό”  ως προς την ερμηνεία, φινάλε.

Η παράσταση

Χωρίς εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, μόνο αλήθεια, πάθος , και αγωνία. Το γέλιο και το κλάμα δίπλα δίπλα.

Ο Γιώργος Παλούμπης στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης ακολουθεί το σύγχρονο και απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο γραφής, με μία προσέγγιση σημερινή, συχνά στα όρια της σκληρότητας ή του κυνισμού, αλλά που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές συμβάσεις του παρόντος. Δίνει χώρο και έμφαση στις παθογένειες της οικογένειας, της ελληνικής επαρχίας, της γειτονιάς και επεξεργάζεται σε βάθος τα ψυχολογικά ελλείμματα των χαρακτήρων και τα αδιέξοδά τους.

Ο συρμός του ρεαλιστικού θέατρου εξηγείται και στις μέρες μας από την επιθυμία να γίνει η σκηνή τόπος συνάντησης και αμοιβαίας εξομολόγησης ηθοποιού και θεατή με μεγάλη ευαισθησία σε ψυχολογικά ζητήματα.

 Σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα ο ηθοποιός- ρόλος μοιάζει άμεσα προσιτός στο κοινό, το οποίο αδυνατεί να αρνηθεί τη συναισθηματική συμμετοχή του στη δράση και να αισθάνεται προσωπικά επερωτώμενο από τους ηθοποιούς. Τα θέματα, όπως ζευγάρια, άνθρωποι απομονωμένοι, προβληματικοί αλλά και η καθημερινή αλλοτρίωση, επιλέγονται για να μιλήσουν ευθέως στον θεατή που κάθεται άνετα, σχεδόν όπως στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή και αντιμετωπίζει, δια του ηθοποιού και της μυθοπλασίας, τον εσώτερο εαυτό του. Η σκηνή, δηλαδή, γίνεται η προέκταση της συνείδησής του και, μάλιστα, του ασυνειδήτου του, σαν να μπορεί, ανοίγοντας και κλείνοντας διαδοχικά τα μάτια, να συνεχίζει να παρακολουθεί ένα έργο ή μια φαντασίωση της «άλλης του σκηνής».

 Συμβαίνει συχνά, όταν η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες πιστοποιούν το αληθές του όρου «ρεαλιστικό  θέατρο»., όπως ακριβώς στα «170  τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή.

Η ΄Ήβη Νικολαΐδου, εκπληκτική στον ρόλο της δεύτερης αδερφής Αλεξάνδρας, κερδίζει  τις θετικές εντυπώσεις με τις υπερβολές της, την αμεσότητά της και τον ιδρώτα της, η  Αμαλία Αρσένη  ακολουθεί πιστά  τη σκηνοθετική γραμμή, ως υπάκουη αλλά απελπισμένη  αδελφή Λίλη,  με τον αρχικά φιλήσυχο σύζυγο της  και μετέπειτα πληγωμένο θηρίο (εξαιρετικός ο Θανάσης  Ζερίτης) και η ενοχλητική γειτόνισσα της Ελένη Τσιμπρικίδου  αποτελούν ένα γερά δεμένο σύνολο, που αλωνίζει τη σκηνή και κρατά τους θεατές  όμηρό του, ως το αναπάντεχο τέλος.

Βεβαίως ξεχωρίζει  ο Γιωργής Τσουρής που υποδύεται έξοχα έναν αυτιστικό άνδρα, ένα άγαρμπο,  φοβικό πλάσμα, τον Γρηγόρη,  αναδεικνύοντας την ευρύτητα του ταλέντου του. Ο Γρηγόρης είναι ένας από τους πολλούς λόγους που τα 170 τετραγωνικά παίζονται και ξαναπαίζονται και ξαναπαίζονται. Γιατί το κωμικό του ένστικτο μέσα στο δράμα είναι ασύλληπτο, γιατί ελίσσεται σα χέλι από το ρεαλιστικό στο υπερρεαλιστικό, το σουρεαλιστικό κι από το κωμικό στο δραματικό. Είναι ένα αιχμηρό βέλος που σημαδεύει το μυαλό και την καρδιά του θεατή και πετυχαίνει τον στόχο καίρια.

 Μάλιστα, οι ηθοποιοί  στη σκηνική τους συνύπαρξη έχουν τέτοια χημεία, που δίνουν την εντύπωση ότι οι συγκρουσιακές σκηνές  δε βασίζονται πάνω στις ατάκες του κειμένου, αλλά προκύπτουν μέσα από μια καλά εξασκημένη τεχνική αυτοσχεδιασμού.

Το σκηνικό των Κωνσταντίνας Μαρδίκη και Έλλης Παπαδάκη είναι  λιτό, έτοιμο για αποδόμηση λόγω περιοδείας, ένα σαλόνι-καθιστικό που αποδίδει την άνεση και την ευρυχωρία των πολλών τετραγωνικών του σπιτιού και συμβάλλει  στο να κατανοήσουν  οι θεατές το πνεύμα της ιστορίας από την αρχή, αλλά θα πρέπει να πω ότι το κοινό είναι τόσο βυθισμένο στη δράση που λίγη σημασία έχει για τα μάτια του, εάν η σκηνή έχει έπιπλα ή χαρτόνια ή βαρύτιμα αντικείμενα.

Τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, σύγχρονα, σημερινά, ταιριάζουν με τις ιδιαιτερότητες της ψυχοσύνθεσης του κάθε χαρακτήρα.

Οι μουσικές επιλογές του Γιωργή Τσουρή με τα λαϊκά άσματα, αλλά και με μια δέσμη  από Michael Jackson δένουν  έξυπνα με τον λόγο και το περιβάλλον. Άλλωστε, η σκηνή όπου ο Γρηγόρης- Τσουρής τραγουδάει και χορεύει  το “Billie Jean” είναι από τις κορυφαίες. Άλλη μια ευρηματική σκηνή που φορτίζει συναισθηματικά  περισσότερο την αίθουσα είναι το βίντεο στον τοίχο, με τον ήρωα – Γρηγόρη-   να παίζει ως παιδί, όντας ο ίδιος ένα ώριμο «παιδί».  

Οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου ενισχύουν τη  συγκρουσιακή  ατμόσφαιρα στις συναναστροφές  των ηρώων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έμπνευση ήρθε από τις δουλειές του  Γιάννη Οικονομίδη, μιας και τα δάνεια στις  τέχνες όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά  είναι συνηθισμένη τακτική.

 Επίσης, αφουγκραζόμενος  το κοινό  παρατήρησα την αφοσίωση των θεατών, ακόμα και στις  έντονες κραυγές στην εξέλιξη της υπόθεσης,  άρα, ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης σωστά θεωρούν ότι αυτές   χαρακτηρίζουν τη σημερινή ελληνική οικογένεια.  

Όσο για το  τσιγάρο στο σαλόνι, οπωσδήποτε  πιστεύουν οι δημιουργοί, ότι μέσα  σ’ ένα  ευμέγεθες σπίτι με τόσες αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, καθόλου ηρεμία, μεγεθυσμένα προβλήματα  συμβίωσης, ο καπνός  είναι η πιστοποίηση των  παθογενειών  που μαστίζουν  τέτοιες οικογένειες. Κάτι σαν παλιομοδίτικο περιτύλιγμα  τούρτας. Εύγευστης ή όχι, οι θεατές κρίνουν. Προσωπικά, οφείλω ένα τεράστιο «ευχαριστώ» για το «κέρασμα» σε όλους τους συντελεστές. Σπάνια βγαίνω από μια θεατρική αίθουσα συγκινημένος με την  ιστορία να με ακολουθεί ως το σπίτι μου και, το καλύτερο, να θέλω να  μοιραστώ συναισθήματα με άλλους.

Επίλογος

Το «διά ταύτα» αυτής της ηθογραφίας που σκιαγραφεί μια σύγχρονη μεσοαστική ελληνική οικογένεια, αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους που βρίσκονται  στο μεταίχμιο νεαρής και μεσήλικης ζωής είναι ότι η πλειοψηφία των ατόμων δε διστάζει να καταπατήσει ηθικές αρχές, αξίες, κανόνες, που τον καθένα πρέπει να διακατέχουν εσωτερικά, για να προχωρήσει σωστά στη ζωή του.

Η πρόταξη του ατομικού συμφέροντος είναι πολύ μεγάλη, για αυτό και οικογένειες  διαλύονται, αδέρφια  μαλώνουν σαν τους χειρότερους εχθρούς, άνθρωποι  εξαγοράζονται με τον πιο φθηνό τρόπο  ξεπουλώντας θρησκεία, οικογένεια, πολιτικές πεποιθήσεις, γι’ αυτό και τα πισώπλατα μαχαιρώματα σε δήθεν φιλίες και επαγγελματικές σχέσεις.

Αυτόματα γίνεται κατανοητό πως το συμφέρον βρίσκει χώρο και χρόνο σε οποιαδήποτε σχέση, γκρεμίζοντας όλα τα προηγούμενα θεμέλια.
Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η καλοσύνη και η κακία είναι θέμα γονιδίων.

Υπάρχει όμως και άλλη πτυχή, άνθρωποι που δεν κατάφεραν στη ζωή τους να διακριθούν σε κανέναν τομέα, έρωτα, καριέρα, οικογένεια, φιλία, που δεν αγάπησαν και δεν αγαπήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να δρουν χωρίς ηθικούς φραγμούς, εξυπηρετώντας το σκοπό τους με κάθε τίμημα που μπορεί να βλάψει τον συγγενή εξ αίματος, γενικά  τον  συνάνθρωπο.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου

Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής

Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη

Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Οργάνωση – Επιμέλεια: Νικηφόρος Βαλτινός

Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε.

Ηθοποιοί:

Αμαλία Αρσένη

Ήβη Νικολαΐδου

Θανάσης Ζερίτης

Ελένη Τσιμπρικίδου

Γιωργής Τσουρής

*Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της παράστασης και για τις ανάγκες του έργου, οι ηθοποιοί καπνίζουν επί σκηνής.

Η παράσταση επιστρέφει για πέμπτο κύκλο, από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Ιλίσια.

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Την Κυριακή η συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Ελεονώρας Ζουγανέλη

Την-Κυριακή-η-συναυλία-Ελευθερίας-Αρβανιτάκη-και-Ελεονώρας-Ζουγανέλη

Την Κυριακή η συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Ελεονώρας Ζουγανέλη

H συναυλία ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ της Ελ. Αρβανιτάκη- Ελ. Ζουγανέλη που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω βροχής στις 30.8  ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ για την ΚΥΡΙΑΚΗ 8.9 στις 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί ισχύουν κανονικά και θα μεταφερθούν αυτόματα στη νέα ημερομηνία. Αν κάποιος/α δεν επιθυμεί να την παρακολουθήσει, καλείται να επιστρέψει το φυσικό εισιτήριο στα σημεία φυσικής προπώλησης και να του επιστραφούν τα χρήματά του έως και την Τετάρτη 4.9.

Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Υ.Γ. Οι κάτοχοι ονομαστικών προσκλήσεων του 67 Φεστιβάλ Φιλίππων καλούνται να δηλώσουν ξανά την πρόθεσή τους να τις χρησιμοποιήσουν έως την Τετάρτη 4.9, ενώ ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα γίνεται στην είσοδο του θεάτρου τη μέρα της συναυλίας.

Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ το κλείσιμο του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων στο φυσικό του χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 ώρες γραφείου.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

«Το Καρνάγιο: Πώς να επιστρέψεις στη θάλασσα» της Κικής Κέρζελη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

«Το-Καρνάγιο:-Πώς-να-επιστρέψεις-στη-θάλασσα»-της-Κικής-Κέρζελη-από-το-ΔΗΠΕΘΕ-Καβάλας

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

«Ήθελε ώρα ακόμα για να φέξει. Ξαπλωμένος, με τα χέρια δεμένα πισώσβερκα, κοιτούσα τ’ άστρα που σπίθιζαν μες στο σκοτάδι της νύχτας. Όσο κι αν προσπαθούσα να ξεχαστώ στον ύπνο, εκείνο το βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Μόλις σφαλνούσα τα μάτια μου πρόσωπα αγαπημένα και πράγματα περνούσαν σιωπηλά, ένα-ένα από μπροστά μου σε μιαν ατέλειωτη σειρά που χανόταν στο βάθος. Όμως εγώ δεν το ’θελα, τα ’νιωθα τόσο δικά μου, που με κανένα τρόπο δεν το ’στεργα να τ’ αποχωριστώ… Απ’ την άλλη μεριά το ’ξερα πως δεν γινόταν διαφορετικά: το πρωί φεύγαμε με τον πατέρα μου για το Πήλιο όπου θα εμπιστεύονταν στα χέρια του σοφού Χείρωνα την ανατροφή μου. Γι’ αυτό τη νύχτα τούτη, για να μπορέσω να φανώ τη μέρα ψύχραιμος σαν άντρας, άφηνα να κυλήσουν ποτάμι τα δάκρυα, κι αυτά, γλιστρώντας απ’ τα μάγουλα, μούσκευαν το προσκέφαλό μου».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Η διήγηση του Ιάσονα», στο οποίο στηρίχτηκε το πόνημα της Κικής Κέρζελη.

«Το πως βρέθηκα στη θάλασσα δεν το θυμάμαι. Πέρασαν μέρες από

το τελευταίο μου βράδυ στο σπίτι. Ο αδερφός μου μετά από τις

πρώτες μέρες σιωπής άρχισε να αρθρώνει κάποιες λέξεις, και τα

βλέφαρά του άρχισαν και πάλι να ανοιγοκλείνουν, αλλά δεν

έκλειναν στην πραγματικότητα ποτέ. Κοιμόμουν, ξυπνούσα και

τον έβρισκα εκεί, εκεί στην ίδια θέση. Όταν μια μέρα τον

ρώτησα που πηγαίνουμε, μου απάντησε κοφτά “Στη ζωή”.»

 Απόσπασμα από το κείμενο της Κικής Κέρζελη που αφορά ένα φανταστικό ταξίδι προς τη θάλασσα.

Με έκδηλα ποιητική διάθεση, που αποθεώνει τη φύση μέσω μιας πυκνής διαδοχής λυρικών εικόνων, η «Διήγηση του Ιάσονα» του Β. Βασιλικού σηματοδοτεί, πέρα από τη διακήρυξη για την ανάγκη απελευθέρωσης του εγώ από τα δεσμά της κοινότητας, και έναν επιπλέον νεωτερισμό: το πέρασμα της ελληνικής πεζογραφίας της δεκαετίας του 1950 σε μια εσκεμμένα αποσπασματική και ρευστή έκφραση, η οποία αμφισβητεί εκ των ένδον τον ρεαλισμό χωρίς να επιστρέψει στις άκαμπτες αρχές του προπολεμικού μοντερνισμού.

 Με λυρική ποίηση η Κική Κέρζελη στεφανώνει τον πεζό της λόγο, ώστε το σημερινό άτομο να χειραφετείται και να αποδεσμεύεται από μια «δεδομένη» τάξη, αναζητώντας την προσωπική του φυσιογνωμία. Έτσι, περνάμε στον επώνυμο ποιητή της λυρικής ποίησης, που αναδύεται ως πρόσωπο και διαλέγεται ακόμη και με τον εαυτό του.

Το θεατρικό αναλόγιο, παραγωγής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για το 67Ο Φεστιβάλ Φιλίππων, εξερευνά, εν πολλοίς, τα θραύσματα μνήμης ως μηχανισμούς φροντίδας, πριν από μεγάλες και μικρές αναχωρήσεις.

Ως είδος, το Θεατρικό Αναλόγιο είναι το μεταίχμιο του θεάτρου μεταξύ γραπτού λόγου και σκηνικής κατάστασης, πριν δηλαδή το θεατρικό έργο αποδοθεί στη σκηνή ανάλογα µε την πρόθεση και την αντίληψη του εκάστοτε σκηνοθέτη. Το είδος αυτό προσφέρεται ιδιαίτερα για μια αυθεντική γνωριμία µε τα θεατρικά κείμενα, για την τριβή µε τη θεατρική γραφή και την καλλιέργειά της, µε έμφαση στη λογοτεχνική της υπόσταση. Η ανάγνωση ενός έργου που απευθύνεται σε κάποιο ακροατήριο, αναδεικνύει τη ζωντάνια και την ιδιαιτερότητα της γραφής αυτής, χωρίς να προχωρά στην καθαρά θεατρική απόδοση του έργου.

Εδώ, ένα σμήνος ανθρώπων ακολουθούν, παρατηρούν, «φροντίζουν» και αφηγούνται με το διάβασμα και τη φωνή τους, ιστορίες εγκιβωτισμένες μέσα στα κουφάρια των πλοίων που γέρνουν το σώμα τους στο καρνάγιο, περιμένοντας την επόμενη αναχώρηση.

 Η συνθήκη που επιλέχτηκε από τη σκηνοθεσία – ταβέρνα – δε θα έλεγα ότι βοηθά στην ανάπτυξη των κειμένων, τα δε τραγούδια που ακούγονται είτε ζωντανά είτε όχι, στοχεύουν σε κάποια σημεία του κειμένου που μιλάνε για αναχώρηση. Η σκηνοθέτις παίζει ζωντανά ακορντεόν, μια μουσική νότα που διανθίζει την αφήγηση. Όλο το μουσικό μέρος, μοιάζει σαν ένα μπάλωμα σε μια οπή που από την αρχή την αντιλαμβάνεσαι, όμως ο περιβάλλοντας χώρος, το καρνάγιο, η συλλογική προσπάθεια και η συμμετοχή της ομάδας των ενηλίκων, δίνουν αξία στο όλο εγχείρημα. Φυσικά, ξεχωρίζουν οι καλοί επαγγελματίες ηθοποιοί Δημήτρης Μανδρινός και Ελένη Μόμτσου, οι οποίοι προσφέρουν μπόνους στο θεατρικό αναλόγιο.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι τα οικεία στοιχεία που εμπεριείχε η αφήγηση στη συγκεκριμένη περφόρμανς, δεν είχαν επικοινωνιακά καύσιμα. Ναι μεν μας τροφοδοτούσαν με αναγκαίο πληροφοριακό υλικό ώστε να διαχειριστούμε τη συρραφή των επεισοδίων, όμως εκτιμώ, πως είχαν ανάγκη από ένα πιο δουλεμένο ή καλύτερα πιο «αναπάντεχο» πλαίσιο φιλοξενίας τους, ώστε να καταγραφούν ακαριαία οι λεπτομέρειές τους στο σκληρό δίσκο της μνήμης μας (που εννοείται ήταν και το ζητούμενο).

Το υπογραμμίζω αυτό γιατί το οικείο έχουμε πάντα την τάση να το προσπερνάμε ακριβώς γιατί δεν μας ξαφνιάζει, δεν προκαλεί ούτε προσκαλεί την προσοχή μας. Άλλως πώς, δεν αρκούν η απλή παρατήρηση, καταγραφή και μεταφορά του καθημερινού στο όποιο θεατρικό δρώμενο για να το μετατρέψει αυτόματα σε κάτι αξιοπρόσεκτο.

Για να παρατηρήσουμε και να αξιολογήσουμε το οικείο πρέπει να πάψει να είναι οικείο. Δηλαδή, όταν επιστρέψει στα δεδομένα της οικειότητας χωρίς όμως τις οικείες επικαλύψεις τους. Κι εδώ εκτιμώ, πως απουσίαζε ένα ανοίκειο πλαίσιο που να στεγάζει, με τους δικούς του όρους, τα μικρά, οικεία και ανάκατα από τη ζωή των ηρώων -αφηγητών.

Εν πολλοίς, επρόκειτο για μια παρεΐστικη βραδιά με λόγια (μέσα από το κείμενο) και τραγούδια κι έτσι έριξε αυλαία το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων! 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Κική Κέρζελη

Σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη & Φωτεινή Μελετιάδου

Μουσική σύνθεση & επιμέλεια: Κική Κέρζελη

Κινησιολογία: Φωτεινή Μελετιάδου

Σκηνικός χώρος – Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Δημήτρης Μανδρινός, Ελένη Μόμτσου

*Στην παράσταση συμμετέχει η ομάδα του ομώνυμου βιωματικού εργαστηρίου για ενήλικες άνω των 50 ετών.

 * Οι φωτογραφίες είναι του Λάσκαρη Τσούτσα

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Φινάλε με «Χειμερινούς Κολυμβητές» για το CosmoHome

Φινάλε-με-«Χειμερινούς-Κολυμβητές»-για-το-cosmohome

Η χθεσινή βραδιά (Πέμπτη 29 Αυγούστου) ήταν η τελευταία της αγαπημένης ενότητας CosmoHome και κανείς δε θα μπορούσε να ζητήσει πιο ιδανικό φινάλε! Στην Πλατεία Μωχάμετ Άλη το κοινό του Cosmopolis αποχαιρέτησε τη φετινή διοργάνωση και το καλοκαίρι τραγουδώντας και ταξιδεύοντας μαζί τον «δικό μας» Αργύρη Μπακιρτζή και τους θρυλικούς Χειμερινούς Κολυμβητές, ενώ στους Φιλίππους το ακροατήριο ξεσήκωσε η Banda TSIMERÂ.

Το μακροβιότερο ελληνικό μουσικό σχήμα, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, διανύοντας την πέμπτη δεκαετία της δράσης τους, κατέφθασαν στην Καβάλα για να ρίξουν πανηγυρικά την αυλαία του φετινού CosmoHome και απέδειξαν για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους κάθε συναυλία αποτελεί μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία.

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές – ο Αργύρης Μπακιρτζής (φωνή), ο Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο), ο Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν), ο Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι), ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρα) – συνοδευόμενοι από την Καβαλιώτισσα τραγουδίστρια Τότα Ευλαβή παρουσίασαν ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης παίζοντας σχεδόν όλα τα τραγούδια του Αργύρη Μπακιρτζή που μιλούν για την Καβάλα, τη Θάσο και τους ανθρώπους τους.

Η Πλατεία Μωχάμετ Άλη ήταν κατάμεστη και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες δεξιοτέχνες μουσικούς σε μια ζεστή και ουσιαστική συνομιλία μεταξύ κοινού και μπάντας κι ένα διάλογο του παραδοσιακού με το μοντέρνο σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στους φίλους των Χειμερινών Κολυμβητών και του Cosmopolis Festival.

Στο Δημοτικό Σχολείο των Φιλίππων, η Banda TSIMER αποτελούμενη από τους ταλαντούχους μουσικούς Πόλυ Εφραιμίδη (λύρα, φωνή), Νίκο Νεραντζάκη (λαούτο, κιθάρα, φωνητικά), Αλέξανδρο Μιμίδη (πνευστά, φωνητικά), Χρήστο Ντουμάνη (ηλεκτρικό μπάσο) και Χρήστο Διαμαντίδη (κρουστά) παρουσίασε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αφιερωμένο στην παραδοσιακή ποντιακή μουσική διανθισμένο με ethnic στοιχεία.

Το γλέντι που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων με τη συνδρομή της επιστημονικής ομάδας Οψόμεθα εις Φιλίππους είχε κέφι, γλέντι, χορό και αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια, μελωδίες και ρυθμούς. Το ρεπερτόριο της μπάντας βασίστηκε κυρίως σε τραγούδια από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ θα ακούστηκαν και τραγούδια από την Αρμενία.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα