Connect with us

Καβάλα

Υπόγεια πάρκινγκ: Μεταξύ προεκλογικών υπερβολών και νομικής πραγματικότητας

Υπόγεια-πάρκινγκ:-Μεταξύ-προεκλογικών-υπερβολών-και-νομικής-πραγματικότητας

του Κωστή Σιμιτσή

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασα στο Fb τη νομική μου θέση ότι απαγορεύεται να χωροθετηθούν, κατασκευαστούν και λειτουργήσουν υπόγεια πάρκινγκ κάτω ή δίπλα στις αυλές των σχολείων. Η απαγόρευση αυτή αφορά και την πλατεία Νεαπόλεως (Ποταμουδίων). Από όσους με επέκριναν ζήτησα να το ψάξουν οι ίδιοι. Δεν έχω νέα τους έκτοτε, μπορεί τελικά να συμφωνούν μαζί μου και να μη το λένε δημόσια.

Πιο αναλυτικά, η θέση μου στηρίζεται στα εξής:

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 37237/ΣΤ1 (ΦΕΚ Β΄ 635/2007) κατά την επιλογή οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η γειτνίαση εκτός των άλλων και με επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και γενικότερα με κάθε χώρο που η λειτουργία του μπορεί να βλάψει την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών. Αυτό συνεπάγεται και το αντίστροφο, ότι δηλαδή ΔΕΝ επιτρέπεται να χωροθετηθεί σταθμός αυτοκινήτου δίπλα σε ακίνητο που έχει ήδη χαρακτηριστεί για χρήση εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 2363/2018 δεν επέτρεψε την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης που έδινε χρήση πρατηρίου καυσίμου σε οικόπεδο που γειτνιάζει με σχολείο. Θα ρωτήσει κάποιος εύλογα, «μα είναι το ίδιο ένα πάρκινγκ με ένα πρατήριο καυσίμων»; Ο νομοθέτης, που ίσως ξέρει καλύτερα, τα εξομοιώνει, αφού τα εντάσσει στην ίδια τυπολογία τόσο στον Κτιριοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ Δ΄ 59/1989), όσο και στον Κανονισμό Πυροπροστασίας (ΠΔ 41/2018).

Εφόσον μπορεί να λειτουργήσει πρατήριο καυσίμων σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από το περίγραμμα του κτιρίου ενός σχολείου ή άλλου χώρου συνάθροισης κοινού (βλ. άρθ. 11 παρ. 1 του Ν. 3897/2010), αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκεται στην ίδια ή μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό αφορά το πάρκινγκ του Αγίου Ιωάννη.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθ. 321 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΦΕΚ Δ΄ 580/1999) «τα εκπαιδευτήρια (ιδιωτικά ή δημόσια) στοιχειώδους και μέσης βαθμίδας εκπαίδευσης και άλλες παρεμφερείς χρήσεις» επιβάλλεται να έχουν μία θέση ανά 1 έως 3 αίθουσες διδασκαλίας. Είναι θέσεις που προβλέπονται για το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό. Στο καινούργιο Δημοτικό Σχολείο του Αμυγδαλεώνα δημιουργήθηκε τέτοιος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως και στη νέα πτέρυγα του 3ου Γυμνασίου.

Όσον αφορά τις προτάσεις τα υπόγεια πάρκινγκ σε άλλους χώρους, ισχύουν τα εξής:

Υπόγεια πάρκινγκ επιτρέπεται να κατασκευαστούν κάτω από κοινόχρηστους χώρους υπό τον όρο ότι δεν αναιρείται ούτε παρακωλύεται ουσιωδώς η κοινή χρήση (άρθ. 324 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας). Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, τα άλση και όλοι γενικά οι ελεύθεροι χώροι που καθορίζονται από το ρυμοτομικό σχέδιο ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Oι αυλές των σχολείων δεν είναι κοινόχρηστοι χώροι, διότι αποτελούν προέκταση της σχολικής μονάδας και εξυπηρετούν τις σχολικές ανάγκες γυμναστικής, αναψυχής και ξεκούρασης των μαθητών. Σύμφωνα με το άρθ. 39 παρ. 2  του Ν. 1566/1985 «Ως διδακτήριο νοείται όχι μόνο το ακίνητο όπου στεγάζεται και λειτουργεί το σχολείο, αλλά και οι υπόλοιποι χώροι, όπως τα γυμναστήρια, τα εργαστήρια, τα υπόστεγα, η αυλή, ο σχολικός κήπος».

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καβάλας (ΦΕΚ τεύχος ΑΑΠΘ 69/2013) προβλέπει υπόγεια πάρκινγκ στη «Ροδόπη», στο οικόπεδο των Λαζαριστών  στις πλατείες Ελευθερίας και Νεαπόλεως και στο οικοδομικό τετράγωνο ανατολικά από τις Καμάρες (για το οικόπεδο απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη δεν χρειάζεται ειδική πρόβλεψη, γιατί η περιοχή έχει χρήση Γενικής Κατοικίας) και ότι πρέπει να εκπονηθεί σχετική ειδική μελέτη σκοπιμότητας – εφικτότητας για κάθε χώρο (σελ. 760). Παράλληλα, και όχι αντιφατικά, ορίζει ότι στους παραπάνω κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται μονάχα οι χρήσεις που αναφέρονται στο άρθ. 9 του ΠΔ της 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ Δ΄ 166), δηλαδή αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κτίρια και χώροι συνάθροισης κοινού (σελ. 758).

Κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας οι χρήσεις αυτές προηγούνται. Με την απόφαση 2384/2005 το ΣτΕ έκρινε σε παρόμοια περίπτωση στην Καλαμαριά ότι ο υπόγειος χώρος στάθμευσης δεν είναι επιτρεπόμενη χρήση παρότι προβλέπεται από το Σχέδιο Πόλης, διότι η αυξημένη κίνηση οχημάτων αναιρεί ή, πάντως, μειώνει ουσιωδώς τη βασική πολεοδομική λειτουργία του πρασίνου (βλ. και Πρακτικά Επεξεργασίας ΣτΕ 256 και 258/ 2001). Γενικά, οι τροποποιήσεις στο Σχέδιο Πόλης πρέπει να βελτιώνουν και όχι να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα της ζωής (Ολομέλεια ΣτΕ 3144/2004 κά). Συνεπώς απαιτείται μια σύνθετη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την ΥΑ 958/2012 (Β΄ 21), που θα αποδείξει αν πράγματι βελτιώνονται οι συνθήκες χάρη στη λειτουργία υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων.

Τη βασική πολεοδομική λειτουργία του πρασίνου δεν πρέπει να αναιρούν ή, πάντως, να παρεμποδίζουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ οι βοηθητικές κατασκευές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ αλλά αναγκαστικά τοποθετούνται στην επιφάνεια. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων και των πεζών, οι έξοδοι κινδύνου, τα φρεάτια των ανελκυστήρων και οι μονάδες θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού. Σε ακίνητα όπως η Ροδόπη και οι Λαζαριστές, απαιτείται έγκριση και από το Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή γειτνιάζουν με κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία.

Συνοψίζοντας:

  • Υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων απαγορεύεται απολύτως να γίνει σε αυλές σχολείων.
  • Με τα μέχρι τώρα νομικά δεδομένα δεν επιτρέπεται να γίνει υπόγειος σταθμός στην πλατεία Νεαπόλεως (Ποταμουδίων).
  • Οι ίδιες νομικές συνθήκες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στον χώρο της Ροδόπης.
  • Η παραπάνω πολύ περιεκτική και σύντομη ανάλυση δεν προσέγγισε καθόλου δύο καίρια ζητήματα: 1) Το τεράστιο οικονομικό κόστος, και, 2) Τη σχέση κόστους – οφέλους (ή και ζημίας από την επιβάρυνση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης).

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Με περισσότερους αστυνομικούς και πρόστιμα θα… αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό

Με-περισσότερους-αστυνομικούς-και-πρόστιμα-θα…-αντιμετωπίσουν-το-κυκλοφοριακό

Τι θα γίνει με την ελεγχόμενη στάθμευση στη συνοικία της Παναγίας

Με τρία άτομα αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., θα ενταθούν ενόψει και των εορτών οι έλεγχοι κυρίως στους πεζόδρομους της Καβάλας.

Για τα παραπάνω, αλλά και για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Παναγία και τις ηλεκτρονικές κλήσεις, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσιτσιλικάκης.

«Καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες, η πόλη είναι μεγάλη, η κίνηση στο κέντρο ειδικά είναι μεγάλη, πολλά τα εκτελούμενα έργα…»

«Το πρώτο βήμα είναι να ενισχυθεί η υπηρεσία μας με τρία άτομα, κάτι που αναμένουμε να συμβεί σε τρεις με τέσσερις μήνες περίπου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε. Είναι αλήθεια ότι σε καθημερινή βάση οι πολίτες κατεβαίνουν περισσότερο στο κέντρο. Ο καιρός είναι βροχερός και αναγκαστικά πολλοί χρησιμοποιούν τα οχήματά τους. Είμαστε σε συνεννόηση με την Αστυνομία, ώστε σε συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, να μπορέσουμε να ρίξουμε περισσότερο βάρος στους πεζόδρομους της πόλης μας, γιατί κι εκεί δεν τηρείται το ωράριο από πάρα πολλούς. Καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες, η πόλη είναι μεγάλη, η κίνηση στο κέντρο ειδικά είναι μεγάλη, πολλά τα εκτελούμενα έργα. Προσπαθούμε από τη μεριά μας για το καλύτερο δυνατό», ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας. 

«Έχει γίνει η παραγγελία για τις φωτιζόμενες ενημερωτικές πινακίδες…»

Όσον αφορά την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στη συνοικία της Παναγίας, ο Χρήστος Τσιτσιλικάκης υπογράμμισε: «Στην Παναγία ήμασταν και το καλοκαίρι σε πολύ καλό επίπεδο, όσον αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχε γίνει με τους κατοίκους. Από την άλλη έχει γίνει η παραγγελία για τις φωτιζόμενες ενημερωτικές πινακίδες, τέσσερις στον αριθμό που θα μπουν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην συνοικία της Παναγίας. Θα είναι με led και θα αναβοσβήνουν για να φαίνονται και τη νύχτα. Έχουν ζητηθεί από τους κατοίκους κάποιες αλλαγές. Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι εκεί στο «Μπρίκι» θα είναι χώρος φιλοξενίας επισκεπτών, δεν θα είναι παράνομη η στάθμευση εκεί κι ένα κομμάτι κάτω από την εκκλησία θα διαμορφωθεί ανάλογα, ώστε και στις δυο περιπτώσεις να παρκάρουν συνολικά 20 οχήματα επισκεπτών».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο χώρος που έχουμε στη διάθεσή μας…»

«Έτσι θα καλύψουμε και κάποιους εργαζόμενους στην Παναγία κλπ. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο χώρος που έχουμε στη διάθεσή μας. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση ώστε να μη διαταράξουμε την προσέλευση και τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων. Νομίζω ότι ήταν μια καλή λύση, συμφώνησαν και οι κάτοικοι. Θα ψηφιστεί σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσει να γίνει εκεί χώρος επισκεπτών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τσιτσιλικάκης. 

«Έχουμε παραλάβει και τα έξι κινητά με τους εκτυπωτές τους για να μπορέσουν να γίνονται οι κλήσεις ηλεκτρονικά. Περιμένουμε το ok για να γίνει η διασύνδεση με την Α.Α.Δ.Ε.»

«Οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν ιδιοκτησία στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην συνοικία της Παναγίας, δεν θα χρειάζεται να φέρνουν δικαιολογητικά. Αυτό θα είναι στην ευχέρεια της υπηρεσίας όταν θέλει να κάνει έλεγχο. Επίσης έχουμε παραλάβει και τα έξι κινητά με τους εκτυπωτές τους για να μπορέσουν να γίνονται οι κλήσεις ηλεκτρονικά. Περιμένουμε το ok για να γίνει η διασύνδεση με την Α.Α.Δ.Ε. και μετά θα βγαίνουν οι αστυνομικοί με το κινητό θα «χτυπάνε» την πινακίδα και θα βγαίνουν τα στοιχεία του κατόχου. Θα εκτυπώνεται η κλήση και άμεσα θα πηγαίνει στην υπηρεσία που είναι συνδεδεμένη. Προσπαθούμε να εκσυγχρονιστούμε και έρχονται και άλλα πράγματα», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Καβάλας.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Αγώνας δρόμου για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο λιμάνι του Λιμένα

Αγώνας-δρόμου-για-να-αποκατασταθούν-οι-ζημιές-στο-λιμάνι-του-Λιμένα

Δημήτρης Μανίτσας: Η κακοκαιρία «Bora» προκάλεσε σοβαρές ρωγμές στις θέσεις πρόσδεσης 5 και 6 των ferry boat / Με πρόβλημα στη θέση 5 υπάρχει πρόβλημα σε όλο το λιμάνι / Ο Λιμένας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης / Πρέπει μέχρι το καλοκαίρι είναι να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές

Με ταχείς ρυθμούς κινείται το Λιμενικό Ταμείο Θάσου, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο λιμάνι του Λιμένα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Bora» που έπληξε με σφοδρότητα το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα η κακοκαιρία άφησε πίσω της σοβαρές ρωγμές στο ανατολικό τμήμα του κρηπιδώματος του λιμανιού από τις θέσεις πρόσδεσης 5 και 6 των ferry boat μέχρι και το γεφυράκι, ενώ από τα φερτά υλικά υπέστη καθίζηση το τσιμεντένιο τοιχίο που είχε κατασκευάσει το Λιμενικό Ταμείο Θάσου στην κατάληξη του ρέματος.

«Άμεσα ενεργήσαμε και κάναμε αίτηση προς τον δήμο, ώστε να κηρυχθεί ο Λιμένας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…»

Για όλες τις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου Θάσου, μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μανίτσας.

«Η τελευταία κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο κεντρικό λιμάνι του Λιμένα στις θέσεις 5 και 6 όπου παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα και ρωγμές, όπως και στη γωνία που είναι προς τον χείμαρρο, καθώς έχει πέσει το κρηπίδωμα μέσα στη θάλασσα. Άμεσα ενεργήσαμε και κάναμε αίτηση προς τον δήμο, ώστε να κηρυχθεί ο Λιμένας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Είμαστε σε επαφή με την Πολιτική Προστασία και σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανέβει κλιμάκιο στο νησί ή θα μας κατευθύνουν πώς να κινηθούμε πιο γρήγορα, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Μανίτσας. 

«Με πρόβλημα στη θέση 5 υπάρχει πρόβλημα σε όλο το λιμάνι…»

«Ειδικότερα για τις ρωγμές στη θέση 5 να τονίσουμε ότι αυτή είναι η μόνη θέση στην οποία δένουν τα πλοία όταν έχει καιρό. Με πρόβλημα στη θέση 5 υπάρχει πρόβλημα σε όλο το λιμάνι. Είναι μεγάλο το πρόβλημα που μας προέκυψε. Πέντε χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου στο Λιμενικό Ταμείο Θάσου, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί, εκτός από το 2019 και τη μεγάλη καταστροφή που έγινε τότε. Με την εμπειρία που έχω πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και εκβάθυνση ξανά από την αρχή στη γωνία στην έξοδο του ρέματος και αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει στο κρηπίδωμα. Να πούμε ότι εκβάθυνση είχαμε κάνει μόλις πριν από 6 μήνες», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θάσου. 

«Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε μέχρι το καλοκαίρι είναι να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές…»

Ερωτηθείς τέλος για το αν θεωρεί ότι οι ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί στο σύνολό τους πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2025, ο Δημήτρης Μανίτσας απάντησε: «Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε μέχρι το καλοκαίρι οπότε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Φυσικά και είναι η επιθυμία μας το πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο και γι’ αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα γι’ αυτό και έχουμε κηρύξει τον Λιμένα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε κάποια πράγματα που δεν γίνονται με ρυθμούς κανονικούς. Τρέχουμε όσο μπορούμε για να προλάβουμε».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Δήμος Καβάλας: Στην τελική ευθεία ο προϋπολογισμός

Δήμος-Καβάλας:-Στην-τελική-ευθεία-ο-προϋπολογισμός

Γιάννης Προμούσας: Δεχτήκαμε 730 αιτήσεις από ευπαθείς ομάδες

Για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του δήμου Καβάλας στο δημοτικό συμβούλιο, μίλησε στην τοπική ΕΡΑ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιάννης Προμούσας.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε τον έλεγχο των δαπανών που ζήτησαν διάφορες υπηρεσίες και τις ανάγκες κατά προτεραιότητα φυσικά που έχει ο δήμος, να τις συμψηφίσουμε τα έσοδά μας για να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Προμούσας.

«Πιστεύω ότι μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να φέρουμε τον προϋπολογισμό και στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση…»

«Στη συνέχεια εκτιμώ ότι από την επόμενη βδομάδα θα περάσουμε από τη δημοτική επιτροπή για να το στείλουμε και στο παρατηρητήριο, οπότε με μια πρόχειρη εκτίμηση πιστεύω ότι μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να φέρουμε τον προϋπολογισμό του 2025 και στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση, αφού τακτοποιήσουμε και κάποιες άλλες εκκρεμότητες που έχουμε, όπως για παράδειγμα το ζήτημα με τις απαλλαγές και τις μειώσεις των τελών για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η τελευταία εκκρεμότητα που έχουμε και μετά προχωράμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού», σημείωσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Καβάλας.

«Φέτος για πρώτη φορά ίσχυσαν ιδιαίτεροι όροι και απαλλαγές, καθώς εντάξαμε περισσότερες κοινωνικές ομάδες, αυξήσαμε τα όρια για τις πολύτεκνες και για τις περιπτώσεις των Α.Μ.Ε.Α.»

«Κάθε δήμος έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του προτεραιότητες. Εμείς μόνο πέρυσι είχαμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού στον επόμενο χρόνο. Όλες τις άλλες χρονιές θεωρώ ότι είμαστε μέσα στα πλαίσια και στις προθεσμίες και αυτό πέρυσι είχε γίνει για τον λόγο ότι ήταν μία απόφαση του δημάρχου, λόγω των εκλογών, σε περίπτωση που υπάρχει νέα διοίκηση να συντάξει αυτή και να καταρτίσει τον προϋπολογισμό και να μη δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης. Θεωρώ λοιπόν ότι θα είμαστε μέσα στα όρια. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε και στις κοινότητες προς έγκριση την εισήγηση για τις ευπαθείς ομάδες. Φέτος για πρώτη φορά ίσχυσαν ιδιαίτεροι όροι και απαλλαγές, καθώς εντάξαμε περισσότερες κοινωνικές ομάδες, αυξήσαμε τα όρια για τις πολύτεκνες και για τις περιπτώσεις των Α.Μ.Ε.Α.», συμπλήρωσε σχετικά ο Γιάννης Προμούσας. 

«Εκεί που είχαμε 30 με 40 αιτήσεις τον χρόνο, φέτος δεχτήκαμε γύρω στις 730 αιτήσεις εκ των οποίων οι 720 εγκρίθηκαν…»

«Υπήρχε ωστόσο ομολογώ και μία καθυστέρηση σε όλο αυτό το θέμα γιατί για πρώτη φορά ανοίξαμε τόσο πολύ σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών που έκαναν αιτήσεις με αποτέλεσμα εκεί που είχαμε 30 με 40 αιτήσεις τον χρόνο, φέτος δεχτήκαμε γύρω στις 730 αιτήσεις εκ των οποίων οι 720 εγκρίθηκαν. Υπήρχε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αξιολογηθούν όλες αυτές οι αιτήσεις, να ελεγχθούν οι ενημερότητες από το λογιστήριο και στη συνέχεια περαστούν στον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε όλη αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να απολαύσουν αυτόν των απαλλαγών στον τελευταίο λογαριασμό των της ΔΕΗ που θα έρθει οι συμπολίτες μας, για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να ισχύσουν τα ίδια και για την επόμενη χρόνια και ίδιοι πολίτες που θα απολαύσουν αυτές τις αλλαγές να τις απολαύσουν με την έννοια της ανταποδοτικότητας και μέσα στο 2025. Άρα εφόσον εγκριθούν από την κοινότητα τα τέλη και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες θα προχωρήσουμε στη συνέχεια και με τις άλλες διαδικασίες για την έγκριση του προϋπολογισμού», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα