Connect with us

Αγροτικά

Το νέο αρδευτικό έργο της Ξάνθης «απειλεί» τους αγρότες του Νέστου

Το-νέο-αρδευτικό-έργο-της-Ξάνθης-«απειλεί»-τους-αγρότες-του-Νέστου

Την ανησυχία του ότι το νέο αρδευτικό έργο της Ξάνθης θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αγρότες της περιοχής του Δήμου Νέστου, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης. 

«Έγινε έκτακτη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, στην οποία κλήθηκαν οι αγρότες της περιοχής, ώστε να ενημερωθούν, παρουσία βουλευτών και του δημάρχου Νέστου, του κ. Μιχαηλίδη, όπως και του κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου για το νέο αρδευτικό της Ξάνθης», ανέφερε αρχικά ο κ. Αργυράκης. 

«Πιστεύουμε ότι, χωρίς να θέλουμε να μείνουν οι συνάδελφοι αγρότες της Ξάνθης χωρίς νερό ή έργα υποδομής, θα μας επηρεάσει αρνητικά…»

«Από το καλοκαίρι έχουμε σε αναφερθεί σε αυτό το έργο, το οποίο είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση ως το νούμερο ένα αρδευτικό έργο στη χώρα. Αλλά πιστεύουμε ότι, χωρίς να θέλουμε να μείνουν οι συνάδελφοι αγρότες της Ξάνθης χωρίς νερό ή έργα υποδομής, θα μας επηρεάσει αρνητικά, διότι τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες άρδευσης κατά την αρδευτική η περίοδο είναι πάρα πολύ μειωμένες. Η επικοινωνία με το φράγμα πάνω στον Θησαυρό μας λέει ότι θα υπάρχουν μειωμένες ποσότητες λόγω των νέων κλιματολογικών συνθηκών που προκύπτουν, με ανομβρία και μη χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οπότε όλο αυτό δυσχεραίνει το έργο της άρδευσης», επισήμανε σχετικά ο κ. Αργυράκης. 

«Ζητήσαμε από το υπουργείο να διασφαλίσει τη δική μας επάρκεια για νερό. Προφορικά το έχει κάνει…»

«Για την αρδευτική περίοδοι οι τρεις Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς στον Δήμο Τοπείρου όπου υπάρχουν υφιστάμενα δίκτυα από τη δεκαετία του ’60, εμείς ζητάμε 190 εκατομμύρια κυβικά και φέτος πήραμε 115 εκατομμύρια κυβικά. Οπότε είναι λίγες οι ποσότητες και αν θα μπει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της Ξάνθης να αρδευτεί, θα μειωθούν οι ποσότητες αυτές από εμάς. Ζητήσαμε από το υπουργείο να διασφαλίσει τη δική μας επάρκεια για νερό. Προφορικά το έχει κάνει, αλλά δεν έχουμε δει τη μελέτη του έργου της Ξάνθης, που από όσο γνωρίζουμε βασίζεται σε στοιχεία του 1996. Οπότε δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Για αυτό είναι και εύλογη και μεγάλη η δική μας ανησυχία, γι’ αυτό και έγινε η όχληση των αγροτών προς εμάς και εμείς έπρεπε να ενημερώσουμε τον κόσμο. Θα υπάρξουνε νέα ραντεβού είτε με το υπουργείο και νέες συναντήσεις με τους παραγωγούς, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και αν χρειαστεί να προβούμε σε κάποια κινητοποίηση είμαστε έτοιμοι, καθώς θέλουμε να διασφαλιστεί το δικό μας συμφέρον», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-ΠΕ.-Καβάλας-εντάχθηκε-(επιτέλους!)-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους αγρότες της περιοχής ότι «η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028».

Όπως σημειώνει, «από το 2019 είχα θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά μου την ένταξη της Π.Ε. Καβάλας στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας.

Τον περασμένο Μάιο ενημέρωσα με ανάρτησή μου ότι, ύστερα από τις απαραίτητες ενέργειες, η Καβάλα θα περιληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, καθώς ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού».

Πλέον, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του προγράμματος κατά την περίοδο 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, βρίσκεται σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση από τον ΕΛΓΑ. 

Χαίρομαι που η δέσμευσή μου γίνεται πράξη και ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών μας ικανοποιείται.

Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών μας δράσεων».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης

Καβγάδες-μεταξύ-αγροτών-για-το-νερό-της-άρδευσης

Κώστας Παπαμερής: Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο

Οι πρώτοι καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης είναι πλέον γεγονός στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Κώστας Παπαμερής.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «φαγωμάρα» για το ποιος θα ποτίσει περισσότερο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, στα οποία όπως είπε θα δούμε πράγματα και θαύματα!

«Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση…»

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας, όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εδώ και χρόνια, το είχαν δει να έρχεται. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας θα διαπιστώσουμε ότι για τα βασικότερα θέματα που μιλούσαμε ήταν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και διαχείριση των υδάτων. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αγγίτης στέγνωσε, ότι τα Τενάγη των Φιλίππων δεν έχουν νερό, αλλά και ότι το περιβόητο φράγμα του Μαρμαρά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με ευθύνη όλων των πολιτικών μέχρι σήμερα. Το φράγμα έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση, λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής. 

«Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη, ώστε να μη γίνεται σπατάλη…»

«Ήδη οι γεωτρήσεις στερεύουν και στα χωριά μας άρχισε πλέον να μαλώνει ο ένας με τον άλλον, για το ποιος θα ποτίσει μία ώρα παραπάνω. Υπάρχει μία «φαγωμάρα» μεταξύ μας σε βαθμό που κάποια στιγμή θα δούμε πράγματα και θαύματα που δεν θα μπορούμε να τα ελέγξουμε. Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη και να γίνει συγκέντρωση του νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη και το κυριότερο πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Δηλαδή μικρά φράγματα, μεγάλα φράγματα, για να κρατάμε τα νερά να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας για να έχουμε και για άρδευση, αλλά και για ύδρευση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής.

Άρχισε η διαδικασία της κοπής σταφυλιών των πρώιμων ποικιλιών – Σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες

Όσον αφορά την διαδικασία της παραγωγής των σταφυλιών και της ελιάς, ο κ. Παπαμερής σημείωσε: «Έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και πλέον τα σταφύλια επιτραπέζια και οινοποιήσιμα βρίσκονται στο σημείο που φουσκώνουν. Τα πρώιμα ήδη άρχισαν και κόβονται και μπαίνουμε σιγά σιγά στη διαδικασία της εξαγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελιά, καθώς αρχίζουν και φουσκώνουν οι καρποί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των οποίων σοκαρίστηκαν και τα δέντρα και τα αμπέλια. Δειλά δειλά κόβονται κάποια «σκεπαστά», αλλά και ανοιχτοί αμπελώνες της ποικιλίας Βικτώρια κόβονται και σιγά σιγά σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Δύσκολη χρονιά για τους αγρότες φέτος

Δύσκολη-χρονιά-για-τους-αγρότες-φέτος

Ζαφείρης Μυστακίδης: Οι παραγωγοί μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα για να κατέβουν σε μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις / Καλές τιμές και ενδιαφέρον για τα σταφύλια Victoria / Αυξημένη η παραγωγή της ελιάς

«Είναι μια χρονιά με έντονα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη νερού. Έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία και πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, περιγράφοντας την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, που πλήττεται από την λειψυδρία.

«Αναγκάζονται οι παραγωγοί να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα και να κατέβουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις για να βρουν νερό…»

«Πολλές από τις γεωτρήσεις από τις οποίες αρδεύουν οι παραγωγοί τις καλλιέργειές τους, ήδη αρχίζουν κι έχουν προβλήματα, λιγοστεύουν τα νερά. Αναγκάζονται οι παραγωγοί να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα και να κατέβουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις για να βρουν νερό. Γενικότερα η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να στρεσάρονται οι καλλιέργειες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και την ανομβρία που ως συνέπεια έχει και την ποιοτική υποβάθμιση, αλλά και την ποσοτική μείωση της παραγωγής», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τα σταφύλια Victoria, οι τιμές είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα πράγματα κυλούν ομαλά…»

Όσον αφορά την εμπορική ζήτηση στα σταφύλια, η οποία ξεκίνησε με τις πρώιμες ποικιλίες όπως η Victoria, καθώς η περιοχή μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής της εν λόγω ποικιλίας στην Ελλάδα, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε: «Υπάρχει ενδιαφέρον, οι τιμές είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι, οπότε οι παραγωγοί σε αυτό το κομμάτι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα πράγματα κυλούν ομαλά. Ξεκίνησαν καλά τα πράγματα εμπορικά, αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθούν στην πορεία για τις υπόλοιπες όψιμες ποικιλίες».

«Υπάρχει μια μικρή μείωση στις παραγόμενες ποσότητες και σε κάποιες ποικιλίες είναι πιο έντονο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής…»

«Ασθένειες δεν έχουμε μέχρι στιγμής. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στις παραγόμενες ποσότητες και σε κάποιες ποικιλίες είναι πιο έντονο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής. Είναι τουλάχιστον 15 μέρες πιο πρώιμη η χρονιά, όσον αφορά τη συγκομιδή. Από εκεί και μετά ακολουθούν οι ποικιλίες που καλλιεργούνται με πνευματικά δικαιώματα, έχουμε την σουλτανίνα, την ποικιλία italia, τον Σεπτέμβριο, οπότε είναι σε εξέλιξη η περίοδος συγκομιδής. Είναι γεγονός ότι μπαίνουμε σε δυο κρίσιμους μήνες που είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

«Στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς έχουμε περισσότερη παραγωγή απ’ ό,τι πέρυσι κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο…»

Αναφορικά τέλος με την επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας ανέφερε: «Κι εδώ επηρεάζεται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και ανομβρίας, έχει τα προβλήματά της, είναι μια απαιτητική σε νερό καλλιέργεια. Ωστόσο στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς έχουμε περισσότερη παραγωγή απ’ ό,τι πέρυσι κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο. Τουλάχιστον στην περιοχή μας θα είναι αυξημένη η παραγωγή της ελιάς». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα