Connect with us

Νέα Θάσου

Τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Μελών των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας

Τελετή-ορκωμοσίας-του-Δημάρχου,-των-Δημοτικών-Συμβούλων-και-των-Προέδρων-και-Μελών-των-Δημοτικών-Κοινοτήτων-του-Δήμου-Καβάλας

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2023, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Μελών των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας. Μετά την τέλεση της δέησης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο και την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, οι χαιρετισμοί των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

“Σας καλωσορίζω στην τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Μελών των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας.
Καταρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του ΔΙΠΑΕ για την παραχώρηση του μεγάλου αμφιθεάτρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή τελετή.

Η επιλογή του χώρου συμβολίζει την εκπεφρασμένη βούλησή μας να ενδυναμώσουμε την εκπαιδευτική, ερευνητική, επιστημονική και διοικητική συνεργασία των δύο φορέων.
Ο Δήμος Καβάλας, στο μέτρο του δυνατού και με βάση τα χαρακτηριστικά που ενέχει ο ρόλος του, θα σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής για τα ανώτατα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έδωσαν τη δυνατότητα σε εμένα και τους συνεργάτες μου, να ολοκληρώσουμε το έργο μας στο Δήμο Καβάλας μέσα στην επόμενη πενταετία, κάνοντας πράξη όσα έχουμε παρουσιάσει από την αρχή της θητείας μας και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η καθαρή εντολή της 15ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί λευκή επιταγή.
Είναι σε κάθε περίπτωση μία έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν την παρελθούσα τετραετία, για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου του Δήμου Καβάλας και να σβηστούν οι όποιες διαχωριστικές γραμμές στο δυτικό άκρο της πόλης και στην ανατολική είσοδό της.

Ωστόσο, υπάρχει η λογική προσδοκία από το σύνολο του εκλογικού σώματος, διότι σ΄ αυτό απευθυνόμαστε την επόμενη μέρα των εκλογών, να ενισχύσουμε το πλέγμα των υποδομών σε όλους τους τομείς τόσο στην πόλη, όσο και στις δημοτικές κοινότητες, και να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί.
Έχουμε πλέον την εμπειρία όχι μόνο να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες ή αντιξοότητες ενσκήψουν το επόμενο διάστημα, αλλά και να προχωρήσουμε σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και πρακτικές, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε, όπως και την περίοδο 2019 – 2023, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για τον εκσυγχρονισμό και την αισθητική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος Καβάλας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο Δήμος Καβάλας, όσο θα έχω την τιμή να υπηρετώ τους συμπολίτες μου από τη θέση του Δημάρχου, θα διοικείται με σύνεση και αποφασιστικότητα. Με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί και με ειλικρινή εκδήλωση ταπεινότητας.

Οι εκλογές τελείωσαν πριν από δύο μήνες. Το κοντέρ έχει μηδενίσει. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία και να φανούμε συνεπείς στις υποσχέσεις μας.

Γνωρίζω την ποιότητα των καβαλιωτών που εκτέθηκαν στην μάχη των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουν με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον της πόλης. Έτσι, λοιπόν, πέρα από την εποικοδομητική κριτική, περιμένω και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι ακραίες συμπεριφορές, δεν έχουν καμία θέση ούτε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και στον δημόσιο διάλογο.

Η διασφάλιση μιας καλύτερης προοπτικής για το Δήμο Καβάλας και μόνο αυτή, πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλους μας.

Φίλες και φίλοι,

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους οι νέες διοικήσεις των Δήμων, θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Κυβέρνηση διόρθωσε τις αστοχίες του παρελθόντος και έδωσε το δικαίωμα στους νικητές των εκλογών να διοικήσουν με ευρεία πλειοψηφία, επαναφέροντας τη λογική και την κανονικότητα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, άλλαξε σε σημαντικό βαθμό και το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων, με την κατάργηση επιτροπών και νομικών προσώπων, την καθιέρωση δεικτών ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διεξαγωγή ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε δύο μήνες για τον έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης.

Αν και οι περισσότερες αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τους όρους διαφάνειας και σταθερής λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων, υπάρχουν σημεία που βρίθουν ασαφειών και απαράδεκτων υπερβολών.

Η σχεδόν οριζόντια κατάργηση κάποιων φορέων, όπως η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, δεν γινόταν να μας βρει σύμφωνους. Ωστόσο, παρά την αντίθετη θέση που εξέφρασαν τα θεσμικά μας όργανα, έχει ήδη συντελεστεί με πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις περιφέρεις στους Δήμους, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, οι οποίες απασχολούν εσχάτως και την ΚΕΔΕ, ο Δήμος Καβάλας κάνει εδώ και καιρό την απαραίτητη προεργασία για να προσαρμοστεί στο νέο τοπίο που διέπει τους ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα, υλοποιεί χωρίς καμία παρέκκλιση, το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας.
Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία κατασκευής ενεργειακής κοινότητας, η οποία θα επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων στο Δήμο Καβάλας και θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 2.500 οικονομικά ασθενέστερους συνδημότες μας.

Είμαστε από τους πρώτους σε απορροφητικότητα δήμους στην επικράτεια και έχουμε προωθήσει την εκτέλεση μικρών και μεγάλων έργων αξίας 186 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη ΔΕΥΑΚ βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα έργα 99 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερα αυτά της σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και της αντικατάστασης όλου του δικτύου ύδρευσης της Καβάλας.

Με τα υπόλοιπα 87 εκατ. ευρώ προχωρήσαμε στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, στην ανάπλαση των πλατειών Καπνεργάτη και Ποταμουδίων, στην αναβάθμιση της περιοχής του Αγίου Νικολάου, στην ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυεκίου Κρηνίδων και του 1ου ΕΠΑΛ, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Καβάλα και το Νέο Ζυγό και σε μία σειρά παρεμβάσεων που άλλαξαν την εικόνα του Δήμου μας.

Μέχρι το τέλος της επόμενης πενταετίας θα ολοκληρωθεί η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η αισθητική – λειτουργική αναβάθμιση της Θεοδώρου Πουλίδου, του Φάρου και του Ασανσέρ στην Παναγία, η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου από τον κόμβο Φαλήρου μέχρι την ακτή της Καλαμίτσας και από τα σφαγεία μέχρι τα νεκροταφεία, η ανάπλαση του χώρου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, η δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η κατασκευή νέων παιδικών χαρών και μικρών κήπων σε γειτονιές της Καβάλας, η δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και η σύναψη τοπικών πράσινων συμφωνιών μεταξύ Δήμου, κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων.

Ο μακρύς κατάλογος των έργων της περιόδου 2024-2028, περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου 1.000 θέσεων στο Περιγιάλι, την κατασκευή νέου μουσικού γυμνασίου – λυκείου, την κατασκευή νέου οδικού άξονα από τη Στρατολογία μέχρι τα δημοτικά κοιμητήρια, την κατασκευή δικτύου ομβρίων και λυμάτων, τη ριζική αναβάθμιση του βιολογικού της Καβάλας, την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στο Παληό, τη ριζική ανακαίνιση της δημοτικής αγοράς, την ανακαίνιση του δημοτικού ωδείου και την ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου Καβάλας (Δημοτική Καπναποθήκη).

Στη δεύτερη περίοδο της θητείας μας, θα ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΑΠΗ, θα προχωρήσουμε στη διεύρυνση της λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων και στη δημιουργία νέων, όπως στο Παληό, θα δημιουργήσουμε τα κέντρα διημέρευσης ατόμων με αναπηρία και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την παραχώρηση των δημοσίων τμημάτων στον Προφήτη Ηλία και στην περιοχή κάτω από το νοσοκομείο.

Όσα σας ανέφερα, αποτελούν ένα μέρος μόνο του συνολικού μας προγράμματος.
Με την επάρκεια των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης και το άριστο επίπεδο γνώσεων των υπαλλήλων του Δήμου Καβάλας, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην προηγούμενη ορκωμοσία, τον Αύγουστο του 2019, στον επίλογο της ομιλίας μου, επισήμανα ότι η Καβάλα μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αξιοποιώντας το πολλά υποσχόμενο έμψυχο δυναμικό της και τα προτερήματα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση, θα είναι μια διαφορετική πόλη το 2023.

Νομίζω πως οι βάσεις για να μη διαψευστεί η πρόβλεψη μου, έχουν ήδη τεθεί.

Το όραμα που είχε ο «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» για την Καβάλα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά.

Τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους συνδημότες μας, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.
Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνουμε άξιοι συνεχιστές ενός πολύ σημαντικού έργου που παρήχθη στην πόλη από ορισμένους προκατόχους μας.

Άλλωστε, ο Λευτέρης Αθανασιάδης έβαλε πολύ ψηλά την πήχη για όλους μας.

Ήρθε η ώρα να νιώσουμε τη δύναμη που είχαν τα λόγια του Βασίλη Βασιλικού και να πιστέψουμε περισσότερο στις διαχρονικές μας παρακαταθήκες: «Πόλις. Πολίτης. Πολιτική. Πολιτισμός. Τα τέσσερα καλά της μοίρας μας. Που εμείς τα γεννήσαμε πρώτοι».

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν η πρώην Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ, Λυκούργος Μαγκαφάς και ο επανεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Thassos Art Project με τη συμμετοχή οκτώ καταξιωμένων εικαστικών

thassos-art-project-με-τη-συμμετοχή-οκτώ-καταξιωμένων-εικαστικών

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου, με την υποστήριξη του Δήμου Θάσου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνεται με την παράλληλη στήριξη του περιοδικού Fresh Thassos Stories και την βοήθεια του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρι Παρασχούδη, το πρώτο Thassos Art Project με την συμμετοχή 8 καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών.

Το Thassos Art Project είναι μία καινοτόμα εικαστική και πολιτιστική δράση καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο ίδιος ο τόπος, το ίδιο το νησί. Οι οκτώ εικαστικοί που συμμετέχουν εμπνεύστηκαν από της παραλίες, το βουνό, την ιστορία και τον πολιτισμό του σμαραγδένιου νησιού και παρουσιάζουν τις δικές τους δημιουργίες κάτω από την ομπρέλα του Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου στο Καλογερικό, αυτό το κτήριο στολίδι που βρίσκεται στον Λιμένα.

Πιο αναλυτικά οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Μελίνα Γιαλαμά, Μαρία Γενιτσαρίου, Λένα Μορφογένη, Αθανασία Ίρις Γιαξίδη, Νάντια Σκορδοπούλου, Βασιλική Δευτεραίου, Σωτηρία Αλεβίζου και ο Σταύρος Κοτσιρέας.

Η ομάδα των εικαστικών έχει στο ενεργητικό της συνολικά πάνω από 150 ατομικές εκθέσεις, συμμετοχή σε πάνω από 400 ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές φουάρ (εκπροσωπώντας την Ελλάδα εντός και εκτός συνόρων).

Τα έργα τους στα πλαίσια του Thassos Art Project έγιναν επίσης εικαστικές αφίσες και πολυτελείς cart postal και μοιράστηκαν σε όλα τα ξενοδοχεία του νησιού για να δοθούν στους επισκέπτες ως δώρο. Το QR code που είναι εκτυπωμένο πάνω στις αφίσες και τις cart postal μεταφέρουν επίσης τον θεατή σε έναν ολοκληρωμένο δίγλωσσο τουριστικό οδηγό που έχει όλα όσα μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στην πανέμορφη Θάσο. Τέλος επιλεγμένα έργα τους έχουν τυπωθεί σε καμβά μεγάλου μεγέθους για να τοποθετηθούν στα πλοία της ΑΝΕΘ που εκτελούν το δρομολόγιο Κεραμωτής – Λιμένα.

«Στην έκθεση αυτή οι καλλιτέχνες ήταν ελεύθεροι να εκφραστούν με ότι υλικό ήθελαν δισδιάστατο ζωγραφικά, όλοι δημιούργησαν από δύο έργα. Είναι έργα εμπνευσμένα από το νησί και ο καθένας εκφράστηκε με το δικό του τρόπο σε καμβά ή στο χαρτί», όπως είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, ο εικαστικός Σταύρος Κοτσιρέας, τονίζοντας τη σημασία του πολιτισμού.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Φιλοξενία βρεφών και νηπίων στον βρεφονηπιακό σταθμό της ΙΜΦΝΘ -Ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Φιλοξενία-βρεφών-και-νηπίων-στον-βρεφονηπιακό-σταθμό-της-ΙΜΦΝΘ-Ένταξη-στο-επιδοτούμενο-πρόγραμμα-ΕΣΠΑ

Aπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται, ότι, εν όψει του νέου σχολικού έτους 2024-2025 η τοπική μας Εκκλησία φροντίζει για την διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων για την ομαλὴ λειτουργία του Ἐκκλησιαστικού Βρεφονηπιακού Σταθμού «Κιτσικοπούλειο» και την ασφαλή φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε αυτόν.
Οι εγγραφὲς για την ΔΩΡΕΑΝ φιλοξενία παιδιών ανέργων ή αυτοαπασχολουμένων ή εργαζομένων μητέρων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2024-2025», έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως την 1η Αυγούστου 2024, ώστε εν τέλει να αναρτηθούν από την ΕΕΤΑ οι οριστικοί πίνακες των αποτελεσμάτων.
Παράλληλα για τις περιπτώσεις οικογενειών, που δεν έχουν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, θα υπάρξει μέριμνα για την εξυπηρέτησή τους με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά τροφεία, όπως, άλλωστε, επιτάσσει και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του Ιδρύματος.
Οι ενδιαφερόμενοι Γονείς παιδιών από οκτώ (8) έως σαράντα τεσσάρων (44) μηνών δύνανται να απευθύνονται καθημερινά στη Γραμματεία του Σταθμού, στην περιοχή του Βύρωνος πλησίον του ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως Καβάλας και στον αριθμό τηλεφώνου 2510. 244817, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (https://www.eetaa.gr) για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης τους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.-

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μακάριος Λαζαρίδης: Να μπορούν τα ΑμεΑ να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδιαμε επιβατηγά πλοία

Μακάριος-Λαζαρίδης:-Να-μπορούν-τα-ΑμεΑ-να-ταξιδέψουν-άνετα-και-χωρίς-εμπόδιαμε-επιβατηγά-πλοία

Συγκεκριμένες προτάσεις σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Να παρέχεται στους συμπολίτες μας ΑμεΑ το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών χωρίς διακρίσεις, στεγανά και αναίτιες απαγορεύσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους με επιβατηγά πλοία, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με θέμα: «Δυνατότητα των ΑμεΑ να μπορούν να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία».

Όπως επισημαίνει, «οργή και θλίψη προκαλεί η εικόνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορά παιδί ΑμεΑ να ταξιδεύει επί 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής – Θάσου».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «φαίνεται να μην τηρήθηκαν οι σχετικές συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, από τη στιγμή που το πλοίο δεν διέθετε την αναγκαία ράμπα. Κάτι όμως που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού και της μητέρας του που το συνόδευε, να ταξιδέψουν σε φυσιολογικές συνθήκες, ισότιμες με των υπολοίπων επιβατών».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον Υπουργό τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες απαράδεκτες εικόνες, εάν είναι στις προθέσεις του η υποχρεωτική εγκατάσταση στα επιβατικά πλοία ραμπών και ανελκυστήρων για τα ΑμεΑ και αν θα αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε οι ναυτιλιακές εταιρίες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Θέμα: Δυνατότητα των ΑμεΑ να μπορούν να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία

Οργή και θλίψη προκαλεί η εικόνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορά παιδί ΑμεΑ να ταξιδεύει επί 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής – Θάσου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να μην τηρήθηκαν οι σχετικές συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, από τη στιγμή που το πλοίο δεν διέθετε την αναγκαία ράμπα.

Κάτι όμως που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού και της μητέρας του που το συνόδευε, να ταξιδέψουν σε φυσιολογικές συνθήκες, ισότιμες με των υπολοίπων επιβατών.

Χρέος μας είναι να παρέχεται σε αυτούς τους συμπολίτες μας το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών χωρίς διακρίσεις, στεγανά και αναίτιες απαγορεύσεις.

Και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνάδει με αυτό.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες απαράδεκτες εικόνες;
  2. Είναι στην πρόθεσή σας η υποχρεωτική εγκατάσταση στα επιβατικά πλοία ραμπών και ανελκυστήρων για τα ΑμεΑ, που θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
  3. Γενικότερα, μήπως θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι κατάλληλοι μηχανισμοί και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας με επιβατηγά πλοία;
  4. Προτίθεστε να αυστηροποιήσετε το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε οι ναυτιλιακές εταιρίες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου;

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα