Connect with us

Αγροτικά

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες

Τα-μέτρα-που-ανακοίνωσε-ο-πρωθυπουργός-για-τους-αγρότες

Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας. Η τολμηρή αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.

Προσθέτουν ότι μόλις πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Παράλληλα αναφέρουν οτι από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε:

Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Μειώση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα βασικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες, από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως έχουν γίνει τα εξής:

 Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α. από το 2019 και μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, έχει καταβάλει τις ακόλουθες αποζημιώσεις:

Αποζημιώσεις για ζημιές απώλειας φυτικής παραγωγής και απώλειας ζωϊκού κεφαλαίου

Κατεβλήθησαν 1.142.025.489,44 Euro σε αποζημιώσεις. Πρόκειται για τεράστιο όγκο πληρωμής αποζημιώσεων.

Τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. από την πληρωμή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφορών των παραγωγών ανήλθαν σε 693.083.294,99 Euro. Η χρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2010, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήλθε στα 366.540.000 Euro. Τα 209 εκ. Euro κατεβλήθησαν στον Οργανισμό ως αναδρομικώς οφειλόμενα όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επί 10 συνεχή χρόνια, ουδέποτε κατέβαλαν την τακτική, ετήσια ενίσχυση προς τον ΕΛ.Γ.Α., από τον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 30 εκ. Euro.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων καταβάλλεται σε μία πληρωμή, στο 100% της αξίας του πορίσματος ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέβαλαν τις αποζημιώσεις σε δύο και τρεις δόσεις.

Η ολοκλήρωση της πληρωμής των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται πλέον την ‘Ανοιξη του επομένου έτους, όταν τότε ξεκινούσαν τις πληρωμές οι προηγούμενες Διοικήσεις του Οργανισμού.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων, για τις ζημίες του έτους 2023, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την 27η Φεβρουαρίου 2024, δύο μήνες περίπου νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) – Προγράμματα Κρατικής Αρωγής

Το 2019 η νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. παρέλαβε σε λειτουργία τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα οποία αποτελούσαν την μετεξέλιξη των ΠΣΕΑ.

Μετά την διαχείριση της κρίσης του μεσογειακού Κυκλώνα ‘’ΙΑΝΟΣ” – Σεπτέμβριος 2020, ιδρύθηκε ο θεσμός της Κρατικής Αρωγής. Ο θεσμός αυτός επιτρέπει την ταχύτερη καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων, σε υψηλότερη αξία και κοντά στην τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα και έχει περιορίσει δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ζημίες από Πυρκαγιές του έτους 2017 σε ελαιοκαλλιέργειες εξοφλήθησαν 31 Δεκεμβρίου 2021, με συνολικό τίμημα ανά δένδρο τα 61 Euro, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απώλειας εισοδήματος.

Αντιθέτως, οι πληρωμές αποζημιώσεων για τις ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2021 προσδιορίστηκαν στα 100Euro / δέντρο, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ήδη έχουν λάβει προκαταβολή το 50%, όπως την ίδια προκαταβολή έχουν λάβει και οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τις Πυρκαγιές έτους 2022.

Εντός των ημερών πρόκειται να λάβουν προκαταβολή οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες υπέστησαν ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2023: Έβρος, Ροδόπη, Μαγνησία, Ρόδος, Αχαΐα, Βοιωτία, Αττική κτλ, ύψους 10 εκ. Euro.

Η πληρωμή για Προγράμματα ΚΟΕ, την περίοδο 2020 – 2023 ανέρχονται στα 100.352.156,93 Euro.

Το σύνολο των ενισχύσεων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, στον ΕΛ.Γ.Α., ανέρχεται στα 466.892.156,93 Euro.

Ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Η υλοποίηση του πλαισίου αυτού συνεχίζεται με το ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 και τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα σχήμα που καλύπτει ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, που μέχρι πρότινος είτε καλύπτονταν, είτε όχι από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά της περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.

Πληρωμές προκαταβολών για τις ζημιές από “Daniel” και “Elias”

Παρά το γεγονός ότι, μετά την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις χρονικής διάρκειας, για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς, έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. Euro, εκ των οποίων 132.988.584 Euro για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449 Euro για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Το ad hoc Πρόγραμμα, για την πληρωμή αποζημιώσεων στην Θεσσαλία και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον ‘’Daniel”, έχει αρχικώς εκτιμηθεί ως κόστος αποζημιώσεων στα 260 εκ. Euro.

Το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε αμέσως τα 150 εκ. Euro, τα οποία ήδη διετέθησαν στους παραγωγούς και την 8η Φεβρουαρίου 2024 απέστειλε μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, σε διάθεση του ΕΛ.Γ.Α., επιπλέον 110 εκ. Euro.

Την 14η Φεβρουαρίου 2024 καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκ. Euro σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή.

Επιπροσθέτως, ενεργοποιείται το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα αναπληρώσουν τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, με την ενίσχυσή του στο 100% της αξίας της αγοράς, με την υποβολή τιμολογίων και την άμεσο χρηματοδότησή τους, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Β. Ελληνοποιήσεις προϊόντων

Τι κάνουμε: Μικρά Κλιμάκια. Έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (χερσαίες πύλες εισόδου) και του Λιμενικού Σώματος (λιμάνια).

Οι έλεγχοι σε προϊόντα γάλακτος και σε οπωροκηπευτικά πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, στα τελικά σημεία πώλησης (super markets και λοιπά σημεία λιανικής πώλησης) σε όλη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και σε φορτία γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων στις πύλες εισόδου.

Τα ευρήματα των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποστέλλονται στην Α’ βάθμια Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα:

Την τριετία 2021-2023 έχουν εξεταστεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή ΕΠ&Π, συνολικά 166 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους περίπου 1.275.000 Euro. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αυτών αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα (152 υποθέσεις) και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.108.700 ευρώ.

Το 2024, ήδη τον πρώτο μήνα, έχουν εξετασθεί 18 υποθέσεις που αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί η εξέταση και άλλων υποθέσεων εντός του Φεβρουαρίου. Οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα.

Γ. Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027

Η ελληνική κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση που έκανε στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξασφάλισε για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δις Euro. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, υπέστησαν μείωση από 10-15%.

Ωστόσο, ο 1ος χρόνος εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027 ανέδειξε προβλήματα και δυσκολίες για τους αγρότες. Το υψηλό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημό της, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, δημιουργεί περαιτέρω υποχρεώσεις (καλλιεργητικές και κανονιστικές/εφαρμοστικές) για τους αγρότες, που οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής και σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις τρίτες χώρες (στις οποίες δεν υπάρχουν ανάλογες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις).

Ενέργειες που έχουν γίνει:

Ι) Αίτημα τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Το αίτημα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αιτούμενες αλλαγές, έχουν γίνει δεκτές (ενημέρωση από Επιτροπή) και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών.

ΙΙ) Παράλληλα, προσπαθήσαμε να χτίσουμε συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ. Με δική μας πρωτοβουλία, ενεργοποιήσαμε το EU MED-9 στον αγροτικό τομέα, το μέτωπο των 9 ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και μαζί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες του πρωτογενούς τομέα και να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις Βρυξέλες στις 14 Ιανουαρίου 2024, όπου τέθηκε, μεταξύ άλλων, επιτακτικά το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της απλούστευσης των διαδικασιών της ΚΑΠ Η επόμενη συνάντηση του EU MED-9 έχει προγραμματισθεί στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα συζήτησης την τροποποίηση της ΚΑΠ 2023-2027.

ΙΙΙ) Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 26 Φεβρουαρίου 2024, θα συζητηθεί, με πρωτοβουλία της Βέλγικης Προεδρίας και με τη στήριξη της Ελλάδας, το θέμα των αναγκαίων τροποποίησεων της ΚΑΠ με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες.

Τέλος, σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων ψηφίζεται η δυνατότητα 127.000 Ελλήνων αγροτών να καλλιεργήσουν 1,5 εκ. στρέμματα, τα οποία θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τη Γαλλία είχε την απόλυτη στήριξη και την υπογραφή της Ελλάδας».

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό θα κυμανθούν οι τιμές των αμνοεριφίων

Από-12-μέχρι-16-ευρώ-το-κιλό-θα-κυμανθούν-οι-τιμές-των-αμνοεριφίων

Νίκος Δημόπουλος: Οι καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά κρεοπωλεία

Να προτιμήσουν τα κρεοπωλεία που εμπιστεύονται για την αγορά των αμνοεριφίων στην διάρκεια του Πάσχα, προτείνει στους καταναλωτές, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό, ενώ για τον παραγωγό η τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 7,5 ευρώ το κιλό.

«Το βασικό είναι αυτό που αγοράζουμε, να είναι αυτό που πληρώνουμε κιόλας. Να ξέρουμε αν είναι ελληνικό ή από το εξωτερικό…»

«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ οι τιμές δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Για τον παραγωγό κυμαίνεται στα 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει να υπολογιστεί το κέρδος των μεσαζόντων, των εμπόρων, του κρεοπώλη και ο Φ.Π.Α. Η τιμή από εκεί και μετά διαμορφώνεται ανάλογα με το πως θέλει κάθε μαγαζί να δουλέψει. Άλλοι θέλουν μεγάλη πελατεία με μια λογική τιμή, άλλοι θέλουν να πουλήσουν όσο πιο ακριβά μπορούν. Το βασικό όμως είναι αυτό που αγοράζουμε, να είναι αυτό που πληρώνουμε κιόλας. Να ξέρουμε αν είναι ελληνικό ή από το εξωτερικό. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει το ταμπελάκι είναι και το σωστό κι αυτό έχει σχέση κυρίως με την εμπιστοσύνη προς τους κρεοπώλες, γι’ αυτό λέμε πάντοτε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ψωνίζουν από τα τοπικά κρεοπωλεία, από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται τόσα χρόνια για να παίρνει αυτό που πληρώνει», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δημόπουλος.

«Νομίζω δεν είναι κάτι απαγορευτικό να μπορέσεις να γιορτάσεις πατροπαράδοτα το Πάσχα…»

«Οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 12 έως 16 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το πως θέλει να δουλέψει το κάθε κρεοπωλείο. Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε για ένα κιλό ντομάτες 2,5 και 3 ευρώ και να λέμε ότι το κρέας είναι ακριβό. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα έθιμο που συμβαίνει μια φορά τον χρόνο, κάτι παραδοσιακό, ιδίως για τα κατσίκια, γιατί τα αρνιά έχουν μια ζήτηση στη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς. Από εκεί και πέρα νομίζω δεν είναι κάτι απαγορευτικό να μπορέσεις να γιορτάσεις πατροπαράδοτα το Πάσχα. Ο καθένας ξέρει τη δική του τσέπη. Οι τιμές πιστεύω ότι και πέρυσι ήταν σχετικά λογικές, αρκεί να κάνει ο καταναλωτής και έρευνα αγοράς. Να μην πηγαίνει στα τυφλά. Να πάμε σε επαγγελματίες που εμπιστευόμαστε και να πιέσουμε με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι τιμές να μην είναι πολύ ακριβές.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανησυχούν οι αγρότες του Νέστου για τις μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση

Ανησυχούν-οι-αγρότες-του-Νέστου-για-τις-μειωμένες-ποσότητες-νερού-για-άρδευση

Σάββας Αργυράκης: Η περιοχή μας χρειάζεται ένα νέο φράγμα

Σημαντικό πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Νέστου το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ποσότητες νερού που θα τους δοθούν θα είναι πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, αλλά και στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον κάμπο. 

«Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70…»

«Θα δυσκολέψει πάρα πολύ η φετινή άρδευση των καλλιεργειών μας. Μας έχουν δοθεί τα εκατομμύρια κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για άρδευση και θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά, ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσια. Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70. Με την ύπαρξη ενός νέου δικτύου στη μεριά της Ξάνθης, σε μία χρονιά ξηρασίας όπως ήταν η φετινή, βλέπουμε το αποτέλεσμα ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για άρδευση, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή του Νέστου με ένα νέο φράγμα. Θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα είναι για μία χρονιά, αλλά για περισσότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επαρκούν τα νερά ούτε για εμάς, ούτε για το νέο δίκτυο που θα γίνει στην Ξάνθη, οπότε θα έχουμε τρομερά προβλήματα. Είναι κρίμα να γίνει ένα νέο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει το φράγμα που θα κρατήσει νερό για να εμπλουτίσει αυτά τα δύο δίκτυα στην αρδευτική περίοδο», ανέφερε σχετικά ο Σάββας Αργυράκης.

«Υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας…»

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των αγροτών του Νέστου στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε: «Πέρα από τις όποιες ενέργειες κάνουμε εμείς σε συλλογικό επίπεδο εκπροσωπώντας τους αγρότες της περιοχής μας, ο κάμπος έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται. Έχουν τελειώσει οι εργασίες με τα κλαδέματα και τα δεσίματα στα ακτινίδια, γίνονται οι πρώτες λιπάνσεις και οι προετοιμασίες στα χωράφια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, οπότε υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας».

«Οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή…»

Σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: «Σε αυτά που είχαμε σταματήσει δεν έχουμε λάβει κάποιες περαιτέρω απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του περιφερειάρχη, είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν τουλάχιστον την ευκαιρία συζήτησης, τοποθέτησης και τεκμηρίωσης από την δική μας πλευρά σε θέματα τοπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι για θέματα άρδευσης ή αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε στην ατζέντα το αρδευτικό της Ξάνθης και πώς θα έχουμε δικά μας έργα, ώστε να εξασφαλίσουμε νερό για τα επόμενα χρόνια».

Ενέργειες για να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, ώστε να έχουμε σε μία υφιστάμενη καλλιέργεια ένα έξτρα εισόδημα από τις ενισχύσεις. Αφού καλλιεργούμε στην περιοχή της Καβάλας σόγια, γιατί να μην μπορούμε να λάβουμε αυτές τις ενισχύσεις. Γενικότερα και σε κάποια άλλα θέματα που τρέχουν, όπως στις 27 Μαρτίου που θα γίνει μία παρουσίαση ενός project που θα αφορά την προστασία των επικονιαστών στην περιοχή του Νέστου. Πώς θα κάνουμε τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τακτικές καλλιεργητικές, ώστε να προστατεύουμε τους επικονιαστές, γιατί χωρίς τους επικονιαστές δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγές», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κώστας Στεφανίδης: Παρεμβάσεις εδώ και τώρα στα Τενάγη των Φιλίππων

Κώστας-Στεφανίδης:-Παρεμβάσεις-εδώ-και-τώρα-στα-Τενάγη-των-Φιλίππων

Από τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών, τα Τενάγη των Φιλίππων έχουν περάσει στην ξηρασία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που καταγράφηκε στη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστας Στεφανίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους αρμόδιους να προβούν άμεσα σε παρεμβάσεις, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να πάψει να πλήττεται είτε από πλημμύρες, είτε από ξηρασία, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων…»

«Δυστυχώς όταν δεν γίνεται πρόληψη τα βρίσκουμε κάποια στιγμή μπροστά μας. Λόγω της ανομβρίας συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, που το είχαμε και πέρυσι, αλλά και φέτος ιδιαίτερα που δεν έβρεξε καθόλου τον χειμώνα. Τα βουνά είναι χωρίς χιόνια και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Έκανε κάποιες βροχές καλές αυτές τις μέρες, αλλά θέλουμε κι άλλες βροχές. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων, ώστε να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της η περιοχή, αλλιώς δεν έχει καμία προοπτική. Βαδίζει στο να επανέλθει να γίνει αυτό που ήταν πριν», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

«Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη…»

«Πιθανόν να έχουμε ακραία φαινόμενα αν δεν το προσέξουμε και δεν επενδύσουμε πάνω εκεί. Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη. Εδώ και 25 χρόνια τώρα πλημμυρίζαμε τα τελευταία δυο χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω του ότι δεν βρέχει, είναι ξηρές οι περίοδοι οπότε έχουμε θέμα και με την ξηρασία. Επειδή έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τα Τενάγη είναι μοναδικό φαινόμενο, έχουν πρόβλημα και όταν έχει πάρα πολλά νερά και όταν έχει μεγάλη ξηρασία. Κάθεται το έδαφος. Αν δεν γίνεται υφάρδευση από κάτω για να συντηρείται σε ένα συγκεκριμένο ύψος και να μπορείς να ποτίσεις μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε θέμα και θα έχουμε θέματα όσο δεν παρεμβαίνουμε σοβαρά», τόνισε στην συνέχεια ο κ. Στεφανίδης.

«Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών…»

«Είχαμε μία σύσκεψη την Τρίτη (12/3) με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κάναμε μία κουβέντα επ’ αυτού και του θέσαμε το πρόβλημα. Το γνωρίζει κι αυτός βέβαια και του προτείναμε  κάποιες λύσεις. Είμαστε σε αναμονή να βρούμε χρηματοδότηση και περιμένουμε. Σαφώς και το ξέρει πολύ καλά το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος. Βούληση χρειάζεται, τα χρήματα θα βρεθούν. Δεν είναι τεράστιο το κόστος. Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών από εδώ και στο εξής. Αν θέλουμε να το σώσουμε. Αν δεν θέλουμε να το σώσουμε και να τα αφήσουμε έτσι όπως είναι, θα καταστραφεί πλήρως η περιοχή και μιλάμε για μία περιοχή 100.000 στρεμμάτων που είναι και ο οικονομικός πνεύμονας όλης της περιοχής», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα