Connect with us

Αγροτικά

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες

Τα-μέτρα-που-ανακοίνωσε-ο-πρωθυπουργός-για-τους-αγρότες

Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας. Η τολμηρή αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.

Προσθέτουν ότι μόλις πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Παράλληλα αναφέρουν οτι από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε:

Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Μειώση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα βασικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες, από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως έχουν γίνει τα εξής:

 Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α. από το 2019 και μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, έχει καταβάλει τις ακόλουθες αποζημιώσεις:

Αποζημιώσεις για ζημιές απώλειας φυτικής παραγωγής και απώλειας ζωϊκού κεφαλαίου

Κατεβλήθησαν 1.142.025.489,44 Euro σε αποζημιώσεις. Πρόκειται για τεράστιο όγκο πληρωμής αποζημιώσεων.

Τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. από την πληρωμή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφορών των παραγωγών ανήλθαν σε 693.083.294,99 Euro. Η χρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2010, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήλθε στα 366.540.000 Euro. Τα 209 εκ. Euro κατεβλήθησαν στον Οργανισμό ως αναδρομικώς οφειλόμενα όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επί 10 συνεχή χρόνια, ουδέποτε κατέβαλαν την τακτική, ετήσια ενίσχυση προς τον ΕΛ.Γ.Α., από τον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 30 εκ. Euro.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων καταβάλλεται σε μία πληρωμή, στο 100% της αξίας του πορίσματος ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέβαλαν τις αποζημιώσεις σε δύο και τρεις δόσεις.

Η ολοκλήρωση της πληρωμής των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται πλέον την ‘Ανοιξη του επομένου έτους, όταν τότε ξεκινούσαν τις πληρωμές οι προηγούμενες Διοικήσεις του Οργανισμού.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων, για τις ζημίες του έτους 2023, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την 27η Φεβρουαρίου 2024, δύο μήνες περίπου νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) – Προγράμματα Κρατικής Αρωγής

Το 2019 η νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. παρέλαβε σε λειτουργία τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα οποία αποτελούσαν την μετεξέλιξη των ΠΣΕΑ.

Μετά την διαχείριση της κρίσης του μεσογειακού Κυκλώνα ‘’ΙΑΝΟΣ” – Σεπτέμβριος 2020, ιδρύθηκε ο θεσμός της Κρατικής Αρωγής. Ο θεσμός αυτός επιτρέπει την ταχύτερη καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων, σε υψηλότερη αξία και κοντά στην τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα και έχει περιορίσει δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ζημίες από Πυρκαγιές του έτους 2017 σε ελαιοκαλλιέργειες εξοφλήθησαν 31 Δεκεμβρίου 2021, με συνολικό τίμημα ανά δένδρο τα 61 Euro, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απώλειας εισοδήματος.

Αντιθέτως, οι πληρωμές αποζημιώσεων για τις ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2021 προσδιορίστηκαν στα 100Euro / δέντρο, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ήδη έχουν λάβει προκαταβολή το 50%, όπως την ίδια προκαταβολή έχουν λάβει και οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τις Πυρκαγιές έτους 2022.

Εντός των ημερών πρόκειται να λάβουν προκαταβολή οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες υπέστησαν ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2023: Έβρος, Ροδόπη, Μαγνησία, Ρόδος, Αχαΐα, Βοιωτία, Αττική κτλ, ύψους 10 εκ. Euro.

Η πληρωμή για Προγράμματα ΚΟΕ, την περίοδο 2020 – 2023 ανέρχονται στα 100.352.156,93 Euro.

Το σύνολο των ενισχύσεων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, στον ΕΛ.Γ.Α., ανέρχεται στα 466.892.156,93 Euro.

Ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Η υλοποίηση του πλαισίου αυτού συνεχίζεται με το ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 και τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα σχήμα που καλύπτει ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, που μέχρι πρότινος είτε καλύπτονταν, είτε όχι από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά της περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.

Πληρωμές προκαταβολών για τις ζημιές από “Daniel” και “Elias”

Παρά το γεγονός ότι, μετά την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις χρονικής διάρκειας, για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς, έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. Euro, εκ των οποίων 132.988.584 Euro για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449 Euro για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Το ad hoc Πρόγραμμα, για την πληρωμή αποζημιώσεων στην Θεσσαλία και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον ‘’Daniel”, έχει αρχικώς εκτιμηθεί ως κόστος αποζημιώσεων στα 260 εκ. Euro.

Το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε αμέσως τα 150 εκ. Euro, τα οποία ήδη διετέθησαν στους παραγωγούς και την 8η Φεβρουαρίου 2024 απέστειλε μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, σε διάθεση του ΕΛ.Γ.Α., επιπλέον 110 εκ. Euro.

Την 14η Φεβρουαρίου 2024 καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκ. Euro σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή.

Επιπροσθέτως, ενεργοποιείται το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα αναπληρώσουν τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, με την ενίσχυσή του στο 100% της αξίας της αγοράς, με την υποβολή τιμολογίων και την άμεσο χρηματοδότησή τους, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Β. Ελληνοποιήσεις προϊόντων

Τι κάνουμε: Μικρά Κλιμάκια. Έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (χερσαίες πύλες εισόδου) και του Λιμενικού Σώματος (λιμάνια).

Οι έλεγχοι σε προϊόντα γάλακτος και σε οπωροκηπευτικά πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, στα τελικά σημεία πώλησης (super markets και λοιπά σημεία λιανικής πώλησης) σε όλη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και σε φορτία γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων στις πύλες εισόδου.

Τα ευρήματα των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποστέλλονται στην Α’ βάθμια Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα:

Την τριετία 2021-2023 έχουν εξεταστεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή ΕΠ&Π, συνολικά 166 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους περίπου 1.275.000 Euro. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αυτών αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα (152 υποθέσεις) και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.108.700 ευρώ.

Το 2024, ήδη τον πρώτο μήνα, έχουν εξετασθεί 18 υποθέσεις που αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί η εξέταση και άλλων υποθέσεων εντός του Φεβρουαρίου. Οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα.

Γ. Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027

Η ελληνική κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση που έκανε στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξασφάλισε για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δις Euro. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, υπέστησαν μείωση από 10-15%.

Ωστόσο, ο 1ος χρόνος εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027 ανέδειξε προβλήματα και δυσκολίες για τους αγρότες. Το υψηλό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημό της, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, δημιουργεί περαιτέρω υποχρεώσεις (καλλιεργητικές και κανονιστικές/εφαρμοστικές) για τους αγρότες, που οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής και σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις τρίτες χώρες (στις οποίες δεν υπάρχουν ανάλογες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις).

Ενέργειες που έχουν γίνει:

Ι) Αίτημα τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Το αίτημα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αιτούμενες αλλαγές, έχουν γίνει δεκτές (ενημέρωση από Επιτροπή) και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών.

ΙΙ) Παράλληλα, προσπαθήσαμε να χτίσουμε συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ. Με δική μας πρωτοβουλία, ενεργοποιήσαμε το EU MED-9 στον αγροτικό τομέα, το μέτωπο των 9 ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και μαζί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες του πρωτογενούς τομέα και να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις Βρυξέλες στις 14 Ιανουαρίου 2024, όπου τέθηκε, μεταξύ άλλων, επιτακτικά το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της απλούστευσης των διαδικασιών της ΚΑΠ Η επόμενη συνάντηση του EU MED-9 έχει προγραμματισθεί στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα συζήτησης την τροποποίηση της ΚΑΠ 2023-2027.

ΙΙΙ) Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 26 Φεβρουαρίου 2024, θα συζητηθεί, με πρωτοβουλία της Βέλγικης Προεδρίας και με τη στήριξη της Ελλάδας, το θέμα των αναγκαίων τροποποίησεων της ΚΑΠ με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες.

Τέλος, σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων ψηφίζεται η δυνατότητα 127.000 Ελλήνων αγροτών να καλλιεργήσουν 1,5 εκ. στρέμματα, τα οποία θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τη Γαλλία είχε την απόλυτη στήριξη και την υπογραφή της Ελλάδας».

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

To υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ανησυχεί το ΓΕΩΤΕΕ

to-υψηλό-κόστος-παραγωγής-των-αγροτικών-προϊόντων-ανησυχεί-το-ΓΕΩΤΕΕ

Ζαφείρης Μυστακίδης: Το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι κάτι που μας προβληματίζει και μάλιστα πάρα πολύ έντονα / Ευελπιστούμε να είναι μια καλή και χρονιά, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις / Προς το παρόν εξελίσσεται καλά ο χειμώνας

Η κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, θα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο γεωτεχνικός κόσμος της χώρας μέσα στο 2025.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, επισήμανε αρχικά ότι «το 2025 για εμάς τους γεωτεχνικούς θα είναι μια χρονιά με μεγάλες προκλήσεις». 

«Όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή που είναι μεγάλη…»

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εμείς οι γεωτεχνικοί, αλλά και οι αγρότες, θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα στη χρονιά που μόλις μπήκε με τα λιγοστά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή που είναι μεγάλη. Ευελπιστούμε να είναι μια καλή και παραγωγική χρονιά, χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις, είτε αυτές αφορούν χαλάζι, είτε ανεμοθύελλες, αλλά και άκαιρες βροχοπτώσεις. Ελπίζουμε να είναι μια χρονιά που θα κυλήσει ομαλά και θα κλείσει μ’ ένα θετικό πρόσημο για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.  

«Το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι κάτι που μας προβληματίζει και μάλιστα πάρα πολύ έντονα…»

«Από την άλλη πλευρά, φυσικά το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι κάτι που μας προβληματίζει και μάλιστα πάρα πολύ έντονα και εμάς τους γεωτεχνικούς. Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει τα μέτρα που της αναλογούν αναφορικά με την αγορά, η οποία θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να μην είναι ασύδοτη. Θα βοηθήσουμε κι εμείς από τη μεριά μας, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να πραγματωθεί αυτός ο στόχος, δηλαδή η μείωση του δυσθεώρητου κόστους παραγωγής», επισήμανε στην συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Προς το παρόν εξελίσσεται καλά ο χειμώνας, τουλάχιστον σε σχέση με τους δυο προηγούμενους, τόσο αναφορικά με τις θερμοκρασίες, όσο και με τις βροχοπτώσεις…» Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ικανοποίηση για το επίπεδο βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων κι αν αυτές συνέβαλαν στην ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Προς το παρόν εξελίσσεται καλά ο χειμώνας, τουλάχιστον σε σχέση με τους δυο προηγούμενους, τόσο αναφορικά με τις θερμοκρασίες, όσο και με τις βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου και τις πρόσφατες που ήταν ευεργετικές για την περιοχή μας και γενικότερα για τη χώρα. Ήταν ήπιες βροχές που αποτελούν βάλσαμο για τη στεγνή γη και τον υπόγειο υδροφορέα που είχε σοβαρά θέματα από την παρατεταμένη ανομβρία. Επίσης βοηθούν σημαντικά και τα χιόνια που είχαμε στα βουνά κι όλα αυτά μαζί μας βάζουν σε έναν καλό δρόμο. Ελπίζουμε βέβαια να συνεχιστεί όλο αυτό και μένει να το δούμε στο υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Θετικές εξελίξεις για μεγάλα έργα του Αγροτικού Τομέα στην Π.Ε. Καβάλας

Θετικές-εξελίξεις-για-μεγάλα-έργα-του-Αγροτικού-Τομέα-στην-ΠΕ.-Καβάλας

Τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και είχαν συνάντηση εργασίας με παρόντα και τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Καβάλας και πρόεδρο του Δικτύου των Αναπτυξιακών κ. Μιχάλη Σκορδά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι «Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχόμαστε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έναν διακεκριμένο τεχνοκράτη με πολύ μακρά θητεία στα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν την ύπαιθρο, τον αγροτικό τομέα και γενικότερα της αγροτικής ανάπτυξης και των τροφίμων. Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης είναι ένας άνθρωπος που έχει θητεύσει στην συγκεκριμένη  θέση από την οποία περνάνε όλες οι χρηματοδοτήσεις και παράλληλα είναι ένας στέλεχος που η καταξίωση που έχει κερδίσει δικαιολογεί ότι έχει αλλάξει πλείστες κυβερνήσεις και υπουργούς, ενώ ο ίδιος παραμένει στη θέση του. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνδρομή του σε πολλά αναπτυξιακά έργα που αφορούν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα για την Π.Ε. Καβάλας. Θέλω επίσης να του μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος απουσιάζει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων» στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας σημείωσε ότι «Θέλω να τον ευχαριστήσω για την συμβολή του, τόσο για έργα όπως είναι το φράγμα του Μαρμαρά, η προσαγωγός διώρυγα στην πεδιάδα του Νέστου και όλα τα άλλα αρδευτικά και αναπτυξιακά έργα, τα οποία προσπαθούμε να προχωρήσουμε, σε μια αναπτυξιακή προοπτική και υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Καβάλας και πρόεδρο του Δικτύου των αναπτυξιακών όλης της χώρας τον Μιχάλη Σκορδά όπως και τον συνάδελφο Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Παναγιώτη Αρχοντή. Τέλος ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω και μαζί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αυριανή καθοριστική συνεδρίαση των δυο Επιτροπών Παρακολούθησης οι οποίες έχουν κύρος και πανευρωπαϊκή απήχηση, και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καβάλας».

Στην συνέχεια ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία και την μακρά φιλία που τον δένει με τον κ. Μαρκόπουλο και υπάρχει, όπως τόνισε, μια καλή συνεργασία απ’ όλες τις κυβερνητικές θέσεις που έχει θητεύσει, ενώ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που τον δένουν και με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη. «Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια με  την Καβάλα και αντιστρέψαμε μια φθίνουσα πορεία που είχε ο πρωτογενής τομέας. Συστήσαμε και την Αναπτυξιακή Καβάλας με γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις την καταστήσαμε μια από τις τρείς πρώτες αναπτυξιακές στο σύνολο των 50 που λειτουργούν στο χώρο της δικής μας ευθύνης. Επίσης η Επιτροπή Παρακολούθησης που συνεδριάζει αύριο στην Καβάλα είναι το στρατηγικό μας εργαλείο στην οποία θα συμμετέχει και  ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σταμενίτης, με παρόντα όλα τα στελέχη. Έχουμε προκηρύξει μια σειρά έργα, όπως η αγροτική οδοποιία, επίσης είμαστε σε συνεννόηση για την δυτική προσαγωγός της πεδιάδας του Νέστου για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και την απόφαση για την ολοκλήρωση με μεγάλες πιστώσεις για την ολοκλήρωση του φράγματος του Μαρμαρά. Καθώς και όλα τα άλλα έργα που αφορούν το υπουργείο μας» επίσης ο κ. Παπαγιαννίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Επίσης για πρώτη φορά θα ανακοινώσουμε ειδικά έργα για θερμοκήπια με προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ. Ήδη έχουν προκηρυχθεί το πρόγραμμα και για τους νέους αγρότες. Η δική σας Περιφέρεια είναι πάρα πολύ καλή όσον αφορά τη ΔΑΟΚ και έχουμε μια καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες. Οι αποφάσεις και οι ενστάσεις για το πρόγραμμα θα κριθούν σε επίπεδο περιφέρειας».

Από την πλευρά του ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι «Ανοίγει η νέα ΚΑΠ από τις αρχές του ’25 και είναι μια πολύ καλή συγκυρία που έχουμε τον κ. Παπαγιαννίδη με τον οποίον έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων στον αγροτικό χώρο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας είναι ο Αγρότης της χρονιάς

Ο-33χρονος-Σάββας-Κιλατζίδης-από-τα-Κοκκινόγεια-Δράμας-είναι-ο-Αγρότης-της-χρονιάς

Τη θέση του ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά και ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό παράδειγμα η ετήσια οργάνωση εκδήλωσης για την απόδοση βραβείων σε ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, διατύπωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, βραβεύοντας ως Αγρότη της Χρονιάς 2025, τον 33χρονο Σάββα Κιλατζίδη,από τα Κοκκινόγεια Δράμας.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς τον κόπο, την προσπάθεια και την κατεύθυνση για την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό που κάνουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «μπαίνοντας έτσι στη λογική του τι πλέον έχει ανάγκη ο κλάδος προκειμένου να φτάσει εκεί ψηλά που όλοι ευχόμαστε και στοχεύουμε», επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη όλους τους φετινούς υποψηφίους και βραβευθέντες και εξέφρασε την ικανοποίησή του που είχε φέτος την δυνατότητα και την ευκαιρία να γίνει συμμέτοχος «μιας μοναδικής εκδήλωσης που δεν την είχα υπόψη μου και θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό», τόνισε.

Μεγάλη πρόκληση και παιδαγωγικό παράδειγμα η εκδήλωση

‘Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε, κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να βρίσκουμε τον χρόνο και τον τόπο για να εκφραζόμαστε, να θέτουμε τους προβληματισμούς που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, να καταθέτουμε προτάσεις και «προφανώς σε μια κοινωνία που εξελίσσεται και προχωράει, με κοινές αποφάσεις να περιγράφουμε τα επόμενα βήματα και να ενεργούμε με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό», σημείωσε.
Ο κ. Τσιάρας κατέληξε λέγοντας ότι ο πρωτογενής τομέας «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας και είναι κρίμα να μην την πάρουμε ζεστά και να μην φτάσουμε εκεί που πραγματικά μας αξίζει».

Ο Αγρότης της Χρονιάς 2025

Απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας καλλιεργεί 12.000 στρέμματα με αραβόσιτο, σιτάρι και ηλίανθο και σε ένα ποσοστό 50%-50% μεταξύ αρδευόμενων και μη αρδευόμενων καλλιεργειών. Η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 8.000 τόνους, με τους 5.000 τόνους να είναι αραβόσιτος, τους 2.000 τόνους να είναι σιτάρι και τους 1.000 τόνους να είναι ηλίανθος. Ο 32χρονος εμπορεύεται ο ίδιος κυρίως την παραγωγή του με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να κατευθύνεται στο εξωτερικό.
Την τελευταία 10ετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, «έξυπνα» συστήματα, μηχανήματα και υποδομές, ενώ έχει σε εξέλιξη και άλλο Project μέσω Σχεδίων Βελτίωσης και Αναπτυξιακού.
Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας και όπως τονίζει «αν δεν αγαπάς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορείς να είσαι αγρότης. Πρέπει να έχεις συναισθηματική σχέση με τη γη», υποστηρίζει.

Ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025

Βραβείο Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης και Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025 αναδείχθηκε ο 42χρονος από το Δραβήσκο Σερρών, Αχιλλέας Δηματάκης που εκτρέφει 2000 πρόβατα και 1000 μοσχάρια. Συνολικά έχει επενδύσει 1,8 εκατ. ευρώ ιδία κεφάλαια στην μονάδα του, η ημερήσια παραγωγή του είναι δύο τόνοι γάλα και στόχος του είναι να διπλασιάσει τα ζώα του, ενώ όπως τόνισε «εάν βγει κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορέσει να συμμετάσχει, θα το κάνει για να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις».
Βραβείο στην κατηγορία της Συλλογικής Προσπάθειας, έλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων με την επωνυμία «Φαμελιά», που ιδρύθηκε το 2016. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που αποτελούν ένα ακόμη γρανάζι στη διαδικασία παραγωγής του ποιοτικού ελαιόλαδου της και διαθέτει δεξαμενές χωρητικότητας 550 τόνων. Αρχικά ο συνεταιρισμός διέθετε 33 μέλη και σήμερα αυτά ανέρχονται σε 140, οι οποίοι και καλλιεργούν 140.000 στρ. με ελαιόδεντρα, με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικά.
Τιμητική διάκριση έλαβε η οινοποιός, οινολόγος, ειδικός αμπελουργίας, συγγραφέας, ερευνήτρια, υπεύθυνη επιστημονικών έργων και διδάκτωρ Γεωπονίας, Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Ροδοχώρι Νάουσας. Από το 2000 λειτουργεί το μπουτίκ οινοποιείο «Αργατία», τίτλος που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «συνεργασία».
Στην έναρξη της τελετής απονομής των Βραβείων «Ο Αγρότης της Χρονιάς» για το 2025, μεταδόθηκε ένα βίντεο στη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή και που στη διαδρομή τους ακολούθησαν το δικό τους όραμα για τον πρωτογενή τομέα, αφήνοντας το αποτύπωμά τους. Το βίντεο περιελάμβανε δέκα τέτοιους ανθρώπους με πρώτο τον Γιάννη Μπουτάρη και με την επισήμανση «ο άνθρωπος που τίμησε πραγματικά τη ζωή». Ακολούθησαν οι Χρήστος Παπαδημητρίου «ο άνθρωπος που κατέκτησε 30 χώρες με τη σταφίδα της Καλαμάτας», Δημήτρης Κατσαρός «ο άνθρωπος που μπήκε στο πάνθεον των σπουδαίων του ελληνικού οίνου», Σταυρούλα Κουράκου Δραγωνά «ο άνθρωπος με την πολύτιμη παρακαταθήκη της κυράς των αμπελιών», Γιώργος Λαδόπουλος «ο συνοδοιπόρος στο ανοιχτό μαγαζί που λέγεται “χωράφι”», Παντελής Παπαδόπουλος «ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε τις προκλήσεις στην αγροτική τεχνολογία», Νίκος Αργυρίου «ο άνθρωπος πίσω από τον αμπελώνα του Παρνασσού», Ευρυπίδης Θυμέλης « ο “νέστορας” της τυροκομίας» και ο Κώστας Διάλλας «ο άνθρωπος που συνέδεσε την ύπαρξή του με τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου».
Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή τελετή, από το 2018 ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς έχει θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για την ανάδειξη των νικητών στις τρεις κατηγορίες σε συνδυασμό με τη διερεύνηση της επιτροπής αξιολόγησης, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Τη βράβευση συντόνισε ο Χρήστος Κατσάνος, Εκτελεστικός Διευθυντής, DKG GROUP.
Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα