Connect with us

Αγροτικά

Σάββας Αργυράκης: Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά

Σάββας-Αργυράκης:-Φύγαμε-με-το-κεφάλι-ψηλά

«Όπως πήγαμε συντεταγμένα, έτσι φύγαμε και συντεταγμένα, με το κεφάλι ψηλά. Δείξαμε μια ισχυρή παρουσία και στους φορείς και στο υπουργείο, αλλά και στους πολίτες της πόλης της Καβάλας, για να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα». 

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το αν και ποιες θα είναι οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου από την επόμενη εβδομάδα.

«Είχαμε μία δυναμική παρουσία, ένα θετικό πρόσημο σε ό,τι κάναμε. Είχαμε όλους τους πολίτες με το μέρος μας…»

«Δείξαμε σε όλους ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κόστος παραγωγής, με αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε για να καλλιεργήσουμε, οπότε πιστεύουμε ότι είχαμε μία δυναμική παρουσία, ένα θετικό πρόσημο σε ό,τι κάναμε. Είχαμε όλους τους πολίτες με το μέρος μας, διότι δεν κλείσαμε τους δρόμους και δεν ταλαιπωρήσαμε τους συμπολίτες μας. Όλος ο κόσμος μας υποστηρίζει γιατί κρατήσαμε μία πολύ σοβαρή στάση και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, όπως κάνουμε όλα τα τελευταία χρόνια για να διεκδικούμε για τον κλάδο μας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», επισήμανε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Αυτή ήταν και η τελευταία για εμάς κινητοποίηση για αυτή την εβδομάδα. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη εβδομάδα…»

«Όντως υπήρξε μία συνταγμένη επιστροφή των τρακτέρ στον κάμπο του Νέστου, το ίδιο έγινε και με τους αγρότες του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου. Από την περασμένη Δευτέρα (19/2) που κάναμε αυτήν την κινητοποίηση καταλήξαμε την Πέμπτη (22/2) να πάμε και στο τελωνείο της Εξοχής στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ώστε να ενισχύσουμε με την παρουσία μας και να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και συμβολικά κλείσαμε τον δρόμο για μία ώρα. Αυτή ήταν και η τελευταία για εμάς κινητοποίηση για αυτή την εβδομάδα. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

«Συνέχεια θα ζητάμε το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο μας. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι σε θέματα υποδομής για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας»

«Ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ και είναι λογικό, γιατί συνέχεια θα ζητάμε το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο μας. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι σε θέματα υποδομής για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις συλλογικότητες και με τη θέσπιση τέτοιων οργάνων που θα διασφαλίζουν την διεκδίκηση των δικαιωμάτων, για συνεταιρισμούς αν μιλάμε τη διεκδίκηση καλύτερων τιμών για τους παραγωγούς, οπότε μέσα από τους συλλόγους προάγουμε πολλά πράγματα ένα από αυτά είναι και οι συλλογικότητες. Όλα τα γενικά θέματα που αναπτύξαμε δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως και αυτά έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα γενικότερα και τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους. Πράγματα που μπορεί να κάνει όμως το υπουργείο και συναρμόδια υπουργεία, είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία, έργα υποδομής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι ανέξοδο, εμείς θα είμαστε εκεί για να το προτείνουμε και για να το διεκδικήσουμε για το κλάδο μας και για τους συναδέλφους μας», επισήμανε καταληκτικά ο Σάββας Αργυράκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας είναι ο Αγρότης της χρονιάς

Ο-33χρονος-Σάββας-Κιλατζίδης-από-τα-Κοκκινόγεια-Δράμας-είναι-ο-Αγρότης-της-χρονιάς

Τη θέση του ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά και ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό παράδειγμα η ετήσια οργάνωση εκδήλωσης για την απόδοση βραβείων σε ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, διατύπωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, βραβεύοντας ως Αγρότη της Χρονιάς 2025, τον 33χρονο Σάββα Κιλατζίδη,από τα Κοκκινόγεια Δράμας.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς τον κόπο, την προσπάθεια και την κατεύθυνση για την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό που κάνουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «μπαίνοντας έτσι στη λογική του τι πλέον έχει ανάγκη ο κλάδος προκειμένου να φτάσει εκεί ψηλά που όλοι ευχόμαστε και στοχεύουμε», επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη όλους τους φετινούς υποψηφίους και βραβευθέντες και εξέφρασε την ικανοποίησή του που είχε φέτος την δυνατότητα και την ευκαιρία να γίνει συμμέτοχος «μιας μοναδικής εκδήλωσης που δεν την είχα υπόψη μου και θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό», τόνισε.

Μεγάλη πρόκληση και παιδαγωγικό παράδειγμα η εκδήλωση

‘Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε, κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να βρίσκουμε τον χρόνο και τον τόπο για να εκφραζόμαστε, να θέτουμε τους προβληματισμούς που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, να καταθέτουμε προτάσεις και «προφανώς σε μια κοινωνία που εξελίσσεται και προχωράει, με κοινές αποφάσεις να περιγράφουμε τα επόμενα βήματα και να ενεργούμε με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό», σημείωσε.
Ο κ. Τσιάρας κατέληξε λέγοντας ότι ο πρωτογενής τομέας «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας και είναι κρίμα να μην την πάρουμε ζεστά και να μην φτάσουμε εκεί που πραγματικά μας αξίζει».

Ο Αγρότης της Χρονιάς 2025

Απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας καλλιεργεί 12.000 στρέμματα με αραβόσιτο, σιτάρι και ηλίανθο και σε ένα ποσοστό 50%-50% μεταξύ αρδευόμενων και μη αρδευόμενων καλλιεργειών. Η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 8.000 τόνους, με τους 5.000 τόνους να είναι αραβόσιτος, τους 2.000 τόνους να είναι σιτάρι και τους 1.000 τόνους να είναι ηλίανθος. Ο 32χρονος εμπορεύεται ο ίδιος κυρίως την παραγωγή του με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να κατευθύνεται στο εξωτερικό.
Την τελευταία 10ετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, «έξυπνα» συστήματα, μηχανήματα και υποδομές, ενώ έχει σε εξέλιξη και άλλο Project μέσω Σχεδίων Βελτίωσης και Αναπτυξιακού.
Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας και όπως τονίζει «αν δεν αγαπάς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορείς να είσαι αγρότης. Πρέπει να έχεις συναισθηματική σχέση με τη γη», υποστηρίζει.

Ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025

Βραβείο Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης και Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025 αναδείχθηκε ο 42χρονος από το Δραβήσκο Σερρών, Αχιλλέας Δηματάκης που εκτρέφει 2000 πρόβατα και 1000 μοσχάρια. Συνολικά έχει επενδύσει 1,8 εκατ. ευρώ ιδία κεφάλαια στην μονάδα του, η ημερήσια παραγωγή του είναι δύο τόνοι γάλα και στόχος του είναι να διπλασιάσει τα ζώα του, ενώ όπως τόνισε «εάν βγει κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορέσει να συμμετάσχει, θα το κάνει για να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις».
Βραβείο στην κατηγορία της Συλλογικής Προσπάθειας, έλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων με την επωνυμία «Φαμελιά», που ιδρύθηκε το 2016. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που αποτελούν ένα ακόμη γρανάζι στη διαδικασία παραγωγής του ποιοτικού ελαιόλαδου της και διαθέτει δεξαμενές χωρητικότητας 550 τόνων. Αρχικά ο συνεταιρισμός διέθετε 33 μέλη και σήμερα αυτά ανέρχονται σε 140, οι οποίοι και καλλιεργούν 140.000 στρ. με ελαιόδεντρα, με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικά.
Τιμητική διάκριση έλαβε η οινοποιός, οινολόγος, ειδικός αμπελουργίας, συγγραφέας, ερευνήτρια, υπεύθυνη επιστημονικών έργων και διδάκτωρ Γεωπονίας, Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Ροδοχώρι Νάουσας. Από το 2000 λειτουργεί το μπουτίκ οινοποιείο «Αργατία», τίτλος που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «συνεργασία».
Στην έναρξη της τελετής απονομής των Βραβείων «Ο Αγρότης της Χρονιάς» για το 2025, μεταδόθηκε ένα βίντεο στη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή και που στη διαδρομή τους ακολούθησαν το δικό τους όραμα για τον πρωτογενή τομέα, αφήνοντας το αποτύπωμά τους. Το βίντεο περιελάμβανε δέκα τέτοιους ανθρώπους με πρώτο τον Γιάννη Μπουτάρη και με την επισήμανση «ο άνθρωπος που τίμησε πραγματικά τη ζωή». Ακολούθησαν οι Χρήστος Παπαδημητρίου «ο άνθρωπος που κατέκτησε 30 χώρες με τη σταφίδα της Καλαμάτας», Δημήτρης Κατσαρός «ο άνθρωπος που μπήκε στο πάνθεον των σπουδαίων του ελληνικού οίνου», Σταυρούλα Κουράκου Δραγωνά «ο άνθρωπος με την πολύτιμη παρακαταθήκη της κυράς των αμπελιών», Γιώργος Λαδόπουλος «ο συνοδοιπόρος στο ανοιχτό μαγαζί που λέγεται “χωράφι”», Παντελής Παπαδόπουλος «ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε τις προκλήσεις στην αγροτική τεχνολογία», Νίκος Αργυρίου «ο άνθρωπος πίσω από τον αμπελώνα του Παρνασσού», Ευρυπίδης Θυμέλης « ο “νέστορας” της τυροκομίας» και ο Κώστας Διάλλας «ο άνθρωπος που συνέδεσε την ύπαρξή του με τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου».
Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή τελετή, από το 2018 ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς έχει θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για την ανάδειξη των νικητών στις τρεις κατηγορίες σε συνδυασμό με τη διερεύνηση της επιτροπής αξιολόγησης, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Τη βράβευση συντόνισε ο Χρήστος Κατσάνος, Εκτελεστικός Διευθυντής, DKG GROUP.
Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Διαμαρτύρονται για το ακριβό νερό στην άρδευση οι αγρότες των Φιλίππων

Διαμαρτύρονται-για-το-ακριβό-νερό-στην-άρδευση-οι-αγρότες-των-Φιλίππων

Απόστολος Χρόνης: Υπάρχουν δύο τρόποι να μειωθεί το κόστος

Διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας που έγινε τη Δευτέρα (25/11) πραγματοποίησαν αγρότες της περιοχής των Φιλίππων για την αύξηση της τιμή του νερού για την άρδευση.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Απόστολος Χρόνης.

«Επειδή υπήρξε αυτή η περσινή αύξηση ήρθαν υψηλότεροι λογαριασμοί φέτος για να πληρώσουν για τα χωράφια για τα οποία αρδεύσαν…»

«Η αλήθεια είναι ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν έχει καμία σχέση με την άρδευση, ωστόσο οι αγρότες ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν. Δεν είχαμε φέτος καμία αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας που αφορά την άρδευση των αγροτών. Πέρυσι υπήρξε μία αύξηση κι αυτό ουσιαστικά ήταν ένας μικρός εξορθολογισμός των τιμολογίων, επειδή είχε αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος ενέργειας και για τον δήμο. Δεν μπορεί να δίνει ο δήμος πολύ χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας στους αγρότες. Επειδή υπήρξε αυτή η περσινή αύξηση ήρθαν υψηλότεροι λογαριασμοί φέτος για να πληρώσουν για τα χωράφια για τα οποία αρδεύσαν. Στις δικές τους γεωτρήσεις έχουν το δικαίωμα να μπουν σε ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται «Γαία» και να πληρώνουν 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Ο δήμος Καβάλας παρά τις οχλήσεις που έχουν γίνει και από τον δήμαρχο προς το υπουργείο και από τους βουλευτές της Καβάλας για να μπορέσουν να μπουν και οι δήμοι στο πρόγραμμα «Γαία» δεν έγινε αποδεκτό από το υπουργείο, οπότε συνεχίζει ο δήμος Καβάλας και πληρώνει το ρεύμα για τις αρδευτικές γεωτρήσεις. Για παράδειγμα για μία γεώτρηση του Κρυονερίου από 24 λεπτά μέχρι 64 λεπτά την κιλοβατώρα. Κοστολογείς τους αγρότες 17,5 λεπτά την κιλοβατώρα, αλλά ο δήμος Καβάλας πληρώνει πολύ περισσότερο. Υποχρέωση από τον νόμο είναι να ανακτά πλήρως το λειτουργικό κόστος της άρδευσης. Αυτό εννοείται ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτή τη φάση. Υπάρχει σχεδιασμός για να συμβεί στο άμεσο μέλλον, αλλά σήμερα δεν μπορεί όσο του κοστίζει η άρδευση του δήμου Καβάλας να περάσει αυτό το κόστος στους αγρότες, γιατί τα ποσά θα είναι υπέρογκα και δεν θα μπορεί κανείς να αντεπεξέλθει», ανέφερε σχετικά ο κ. Χρόνης. 

«Υπάρχουν δύο τρόποι να κατεβάσουν το κόστος αυτό. Ο πρώτος είναι ο άμεσος να μπορέσουν να ενταχθούν και οι δήμοι στο πρόγραμμα «Γαία» και ο δεύτερος που έχει σχεδιάσει ήδη ο δήμος και τρέχει είναι η ενεργειακή κοινότητα…»

«Οι αγρότες ταλαιπωρήθηκαν φέτος και λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, οπότε αναγκάστηκαν να ποτίσουν περισσότερες ώρες τα χωράφια τους. Δεν πήραν τις παραγωγές που περίμεναν λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, οπότε ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά και αυτοί. Αυτό που τους είπε και ο δήμαρχος είναι ότι υπάρχουν δυο τρόποι να κατεβάσουν το κόστος αυτό. Ο πρώτος είναι ο άμεσος να μπορέσουν να ενταχθούν και οι δήμοι στο πρόγραμμα «Γαία», όποτε το αγροτικό τιμολόγιο θα είναι στα 9 λεπτά όπως είναι στους ιδιώτες και ο δεύτερος που έχει σχεδιάσει ήδη ο δήμος και τρέχει είναι η ενεργειακή κοινότητα. Στο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα στηθεί στα 18 μεγαβάτ πάνω στη Λημνιά είναι μέσα και οι αγροτικές γεωτρήσεις. Όταν λοιπόν θα καταφέρει ο δήμος να στήσει το πάρκο μέσα σε αυτό είναι και καταναλώσεις των αρδευτικών γεωτρήσεων. Όταν θα καταφέρει ο δήμος Καβάλας να παράγει ρεύμα, το οποίο θα συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις στις γεωτρήσεις, θα πέσει τόσο πολύ το κόστος για το δήμο Καβάλας που θα είναι μόνο η συντήρηση των δικτύων, των αντλιοστασίων και οι βλάβες που προκαλούνται και όχι το ρεύμα που είναι ο μεγάλος βραχνάς και το μεγάλος κόστος. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο δήμος Καβάλας να κάνει περαιτέρω μείωση», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Δεν-έχουμε-τελειώσει-ακόμη-με-την-ευλογιά-των-αιγοπροβάτων

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Καταγράφονται ακόμη κρούσματα, ωστόσο θεωρώ ότι είμαστε προς τη μείωση της ασθένειας, διότι και τα κοπάδια λιγόστεψαν κατά πολύ, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νέστου, αλλά και επειδή οι βροχές βοήθησαν, καθώς ξεπλύθηκε λίγο ο τόπος. Όλα παίζουν τον ρόλο τους».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, αναφορικά με το μείζον θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. 

«Χρειάζονται πάντοτε σοβαρά μέτρα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα – Ποτέ δεν μας έχει γίνει ένα σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει βιοασφάλεια…»

«Δεν σταματά εύκολα αυτή η ασθένεια και χρειάζονται πάντοτε σοβαρά μέτρα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα. Από την αρχή με το που προέκυψε η ασθένεια στον Έβρο θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά μέτρα στην περιοχή και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Π.Α.Μ.Θ., δηλαδή να κλειστούν τα ζώα μέσα για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που όμως έχει κόστος, το οποίο η πολιτεία δεν θέλει να επωμιστεί. Εντολές και διαταγές για να πειθαρχήσεις, χωρίς να σου δίνουν τα εχέγγυα για να πειθαρχήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο αυτό, γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι, ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθούν να προφυλαχτούν. Ποτέ δεν μας έχει γίνει ένα σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει βιοασφάλεια. Είμαστε ανεκπαίδευτοι. Με παίρνανε τηλέφωνο κτηνοτρόφοι και με ρωτούσαν τι είναι βιοασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δημόπουλος.

«Δεν είμαστε ούτε του πανεπιστημίου, ούτε έχουμε διδακτορικά. Πρέπει ο καθένας, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεών του να εκπαιδευτεί…»

«Κι αυτό είναι κάτι λογικό. Δεν είμαστε ούτε του πανεπιστημίου, ούτε έχουμε διδακτορικά. Πρέπει ο καθένας, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεών του, να εκπαιδευτεί. Καλώς ή κακώς έτσι πρέπει να είναι. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα γενικά. Μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες γινόταν αυτό. Από εκεί και πέρα ο καθένας προσπαθεί να προφυλαχτεί όσο μπορεί για να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον κίνδυνο να κολλήσουν τα ζώα των υπολοίπων που απέμειναν», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα