Connect with us

Νέα Θάσου

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων (23/6 – 10/9/2023)

Παρουσιάστηκε-το-πρόγραμμα-του-66ου-Φεστιβάλ-Φιλίππων-(23/6-–-10/9/2023)

Με σκηνικό το εμβληματικό κτήριο του δημαρχείου, το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023, παρουσιάστηκε, σε συνέντευξη Τύπου, το Πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Σωκράτη Μποζούδη, και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ και ψυχή της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.

Το φετινό Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και σε 34 ημέρες του καλοκαιριού θα παρουσιαστούν 18 έργα του αρχαίου, κλασικού και νεότερου θεατρικού ρεπερτορίου.

Εκτός από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα χρησιμοποιηθούν και χώροι μέσα στην πόλη της Καβάλας, μερικοί για πρώτη φορά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και φέτος η Καβάλα θα γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης τόσο των δημοτών μας όσο και επισκεπτών και τουριστών, που θα γεμίσουν το κοίλο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, αλλά και γωνιές της πόλης, ακόμη και θέσεις σε λεωφορεία». Τόνισε ότι στη φετινή διοργάνωση είναι “καλεσμένοι” με τα έργα τους, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, ο Ντάριο Φο, η Πηνελόπη Δέλτα, η Κική Κέρζελη, ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, ο Χαρούκι Μουρακάμι, κι άλλοι «που θα μας συντροφεύσουν τα βράδια του καλοκαιριού, από την ορχήστρα και τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου, αλλά και στην αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου, στο δασάκι της Παναγούδας, στη υπόγεια στοά της Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Παλιά Μουσική, στο ανοιχτό κολυμβητήριο, στο πάρκο Φαλήρου, ακόμη και μέσα στα λεωφορεία. Θα είναι μεγάλη η διαδρομή και με πολλή καλή παρέα, που θα ξεκινήσει με ένα έργο, το οποίο, μέσα σε λίγες ημέρες, θα διδαχθούν και θα μας παρουσιάσουν νέοι ηθοποιοί ξεσκεπάζοντας τους «Αφανείς Ήρωες», στους οποίους είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ». Αναφερόμενος στους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, είπε πως το Φεστιβάλ «θα φέρει επί σκηνής τους ανθρώπους που ζουν στη σκιά των πρωταγωνιστών, τους νοσηλευτές που παλεύουν στο πλάι των γιατρών, τους εθελοντές που βρίσκονται πάντα πίσω από τα φώτα, κι έχουν να μάς διηγηθούν μία ιστορία από αυτές που ζουν, βλέποντας τα γεγονότα από τη δική τους γωνιά, μια γωνιά που βλέπει όσα δεν φαίνονται στο πρώτο πλάνο κι έτσι αυτές οι πτυχές μένουν άγνωστες για τους πολλούς. Θα είναι μια άκρως πολιτική παρέμβαση και φαντάζομαι ότι θα μας θυμίσει πως πολλές φορές χειροκροτούμε αυτούς τους ανθρώπους από τα μπαλκόνια για μια στιγμή κι ύστερα τους κλείνουμε έξω από τη μνήμη μας. Κι αυτό είναι άδικο και γ’ αυτούς και για την κοινωνία. Θα γίνουν πρωταγωνιστές οι άνθρωποι που δρουν στο περιθώριο και θ’ αποκτήσει μέγεθος η συνεισφορά τους στην εσωτερική και εξωτερική καθημερινότητά μας».
Τέλος, μιλώντας για τη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια, υπογράμμισε ότι «τα χνάρια που αφήνει η παρουσία της είναι ήδη ευδιάκριτα στο θεατρικό μονοπάτι του ΔΗΠΕΘΕ μας και τώρα, στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το 7ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος περιμένουμε να αισθανθούμε εντονότερα την αύρα της τόσο μέσα από τις επιλογές της, όσο και από αυτά που θα δημιουργήσει η ίδια».

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ, Σωκράτης Μποζούδης, σημείωσε πως “φέτος ξεκινάμε με μια άλλη ματιά, με μια καινούρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, η οποία έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της, με τις εξαιρετικές παραστάσεις του περασμένου χειμώνα και τα θεατρικά σεμινάρια προς τους εφήβους της πόλης μας” και πρόσθεσε “το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και έχει ως στόχο την προβολή των ηθοποιών της Καβάλας και των αφανών ηρώων του προηγούμενου διαστήματος. Των ανθρώπων που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Καβάλας για τη στήριξη του, την Περιφέρεια, η οποία μας ενισχύει οικονομικά, το Υπουργείο Πολιτισμού και τους χορηγούς μας, την Energean και την εταιρία ΒΕΗ”.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, υπογράμμισε ότι “είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά και η ευθύνη που νιώθω γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα, αλλά αισθάνομαι ευλογημένη και ευτυχισμένη γιατί έχω πάρα πολύ καλούς συνοδοιπόρους. Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στους Αφανείς Ήρωες, γιατί αυτό που δεν ξέρουμε βλέποντας μία παράσταση είναι πόσοι χρειάζονται να δουλέψουνε γι’ αυτή. Αυτό συμβαίνει σε μία εγχείρηση, σε ένα σπίτι που φτιάχνεται, σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζούνε στη σκιά και αυτό το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να τους δώσει λίγο φως για να πούνε τις ιστορίες τους”. Η κ. Βαμβακά ανέφερε επίσης πως “το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας που είναι το εθνικό εργαστήριο. Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη χρονιά με τη Μαρία Τζελεπή και τη συμμετοχή μιας ομάδας 14 παιδιών. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον” και συμπλήρωσε “το φετινό Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το έργο του Ντάριο Φο “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού”. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, οι δικές μας παραγωγές σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως το παλιό κολυμβητήριο, και θα κλείσουμε τον κύκλο του φετινού Φεστιβάλ στο “Αντιγόνη Βαλάκου”, με μία παράσταση για τις μητέρες των δολοφονημένων γυναικών”.

Στον επίλογο της συνέντευξης τύπου πήραν το λόγο οι μαθητές του εθνικού εργαστηρίου, Στέλλα Δημητριάδου, Ανδρονίκη Πολυχρονίδου και Μάριος Μακρής, περιγράφοντας με τα καλύτερα λόγια την εμπειρία τους από τα θεατρικά σεμινάρια, καθώς και ο ηθοποιός – τραγουδιστής, Αργύρης Μπακιρτζής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την κ. Βαμβακά για την πρόταση της να συμμετάσχει σε μια από τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στις ωραίες στιγμές που έζησε στο παρελθόν τόσο στην Καβάλα, όσο και στη Θάσο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Φεστιβάλ.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με το ΔΣ του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών

Συνάντηση-του-Δημάρχου-Θάσου-με-το-ΔΣ-του-Πανθασιακού-Συλλόγου-Επαγγελματιών

Σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και του ΔΣ του νεοσύστατου Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών, παρουσία του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θάσου κ. Μαρκιανού Ιωάννη.
Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν αφενός θέματα που απασχολούν το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών και των μελών του, αφετέρου οι δυνατότητες της στενής συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο της Θάσου, ενόψει και της έναρξης της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Με χαρά υποδεχθήκαμε τους εκπροσώπους του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών, με τους οποίους, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, θέσαμε τις βάσεις μια υγιούς και εποικοδομητικής συνεργασίας προς όφελος του τόπου μας»

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Θάσου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης, έτους 2024

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου και φέτος, στα πλαίσια της εκπαίδευσης όλων των
εμπλεκομένων στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, προέβη στην Ετήσια Εκπαίδευση για την
Αντιμετώπιση Θαλάσσιας Ρύπανσης της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας, τόσο σε Θεωρητικό όσο
και Πρακτικό επίπεδο, την Τετάρτη 27/03 και την Πέμπτη 28/03 αντίστοιχα, στοχεύοντας στην
επιμόρφωση της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας, με σκοπό να είναι στην πράξη δυνατή η
αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Εταιρείας "ΜΕΤΟΠΗ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ", την οποία εμπιστευόμαστε τα τελευταία χρόνια σε όλα τα
θέματα που άπτονται του Περιβάλλοντος, με το πρόγραμμα να υλοποιείται, όπως είχε αρχικά
ανακοινωθεί:
Επομένως, τις πρωινές ώρες της 27 ης Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Θεωρητική Εκπαίδευση
της Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Θάσου σε κατάλληλη αίθουσα του κτηρίου “Καλογερικό”.

 

 

Κατά τη διάρκειά της μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν βασικές έννοιες επί των ρυπάνσεων που
απειλούν τη θάλασσα, παρουσιάστηκε η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Θάσου για την αντιμετώπιση
περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, τα πιθανά σενάρια ρύπανσης, ο Αντιρρυπαντικός
εξοπλισμός που υπάρχει στο Νησί μας στους Λιμένες της Θάσου και του Βαθέως, οι τρόποι
χρήσης και η μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για κάθε ένα από αυτά τα
εξειδικευμένα υλικά, ενώ προβλήθηκε και VIDEO με αντίστοιχη εκπαίδευση άλλου φορέα στην
Ελλάδα.

 

Τις πρωινές ώρες της επομένης ημέρας (28 η Μαρτίου 2024), πραγματοποιήθηκε η Πρακτική
Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης στο Λιμένα Θάσου (Μαρίνα), κατά τη διάρκεια της
οποίας αρχικά έλαβε χώρα επίδειξη των υλικών και μέσων αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης
που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. καθώς και έμπρακτη εκπαίδευση στον τρόπο χρήσεως των απορροφητικών
υλικών, ανάλογα με το είδος της ρυπογόνου ουσίας.

 

Eν συνεχεία οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, με τη
συμμετοχή στελεχών του Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, του Κ.Λ. Καβάλας, στελεχών του Δ.Λ.Τ.
Θάσου, αλλά και πλήθους εθελοντών.
Το σενάριο της Άσκησης προέβλεπε εμφάνιση κηλίδας η οποία προήλθε από διαρροή
Πετρελαίου Diesel από Ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ελλιμενιζόταν στον εν λόγω Λιμένα
(Μαρίνα).
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του εγκεκριμένου από το Κεντρικό
Λιμεναρχείο Καβάλας Σχεδίου Αντιρρύπανσης και το απαραίτητο μήκος πλωτών φραγμάτων
μεταφέρθηκε άμεσα από το Container αποθήκευσής του, στο σημείο όπου είχε εντοπιστεί η
υποτιθέμενη ρύπανση.

Η Ομάδα ενήργησε τάχιστα και με τη βοήθεια της λέμβου Εθελοντή, κατάφερε να εγκλωβίσει
την κηλίδα η οποία είχε σχετικά επεκταθεί, τοποθετώντας το πλωτό φράγμα πέριξ των Σκαφών
όπου αυτή είχε εντοπιστεί, με τη βοήθεια και τις υποδείξεις των δύο (2) εκπαιδευτών μας και με
σκοπό η ρύπανση να περιοριστεί εντός αυτών.

 

Αμέσως μετά το εν λόγω Πλωτό φράγμα αγκυροβολήθηκε Επιχειρησιακά με δύο (2) σετ
αγκυροβολίων, ενέργεια η οποία θεωρείται απολύτως απαραίτητη για να επιτευχθεί η μέγιστη
χωρητικότητα Πετρελαιοειδών εντός του φράγματος.

 

Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα απορροφητικά φράγματα στις άκρες των πλωτών
φραγμάτων, εκεί όπου υπάρχει πάντα ένα κενό μεταξύ αυτών και του προβλήτα ή του
κρηπιδώματος, όπου αυτά είναι προσδεδεμένα σε κατάλληλες δέστρες.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Άσκηση έπαιξε η λέμβος η οποία διατέθηκε και φέτος από τον
εθελοντή Αλιέα Άγγελο Κουτράκη, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει και στις εκπαιδεύσεις αλλά
και σε όλα τα πραγματικά συμβάντα.

 

Μετά την περισυλλογή της κηλίδας με τη χρήση των κατάλληλων απορροφητικών υλικών τα
οποία διαθέτει το Δ.Λ.Τ., σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης.

 

Τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν και πάλι με τη βοήθεια της λέμβου του Εθελοντή Αλιέα, και
εν συνεχεία επανατοποθετήθηκαν στο Container, όπου είναι μόνιμα αποθηκευμένα και
Επιχειρησιακά συνδεδεμένα, αφού ξεπλύθηκαν πρώτα με γλυκό νερό.

Δια του παρόντος, ως Πρόεδρος του ΔΣ του Δ.Λ.Τ. Θάσου, ευχαριστώ θερμά όλους όσους
συμμετείχαν στην ανωτέρω Εκπαίδευση, κυρίως για το σθένος, την ευαισθησία και την διάθεση

για μάθηση που επέδειξαν, με σκοπό να μπορέσουμε πράγματι να προστατεύσουμε το ευρύτερο
θαλάσσιο περιβάλλον, από τυχόν ρυπάνσεις που μπορεί να συμβούν.

 

Ο Πρόεδρος
του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου

Μανίτσας Δημήτριος

 

 

Continue Reading

Νέα Θάσου

Σε αναμονή νέων ασθενοφόρων είναι το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας

Σε-αναμονή-νέων-ασθενοφόρων-είναι-το-Σωματείο-Εργαζομένων-ΕΚΑΒ-Καβάλας

Για το θέμα της ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων, δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης.

”Υπήρχε ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον προηγούμενο περιφερειάρχη τον κ. Μέτιο το 2021, στη διάρκεια της πανδημίας του covid, σύμφωνα με το οποίο το Ε.Κ.Α.Β. θα έπαιρνε ειδικό εξοπλισμό με κάψουλες για τους ασθενείς με covid τότε, αλλά και ασθενοφόρα περίπου 26 οχήματα, 20 απλά και 6 κινητές μονάδες”, ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιτσιλικάκης.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

”Είμαστε στο 2024, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα εκείνο το πρόγραμμα και πιθανότατα πλέον να μην ισχύει. Τα όσα γράφηκαν είναι πιθανόν μία συνέχεια του τότε προγράμματος που επανέρχεται, επειδή τότε δεν είχε υλοποιηθεί σε ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως είναι αυτό του 2021 -2027, για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτά τα ασθενοφόρα. Δεν θα πω αν θα τα πάρουμε, γιατί και τότε λέγαμε ότι τα παίρναμε όπως και εξοπλισμό και τελικά δεν τα πήραμε. Φυσικά και χρειαζόμαστε αυτά τα ασθενοφόρα. Τα προηγούμενα τα είχαμε πάρει πριν από περίπου 7 – 8 χρόνια, είναι καταπονημένα, δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, οπότε είναι καιρός σιγά σιγά να αρχίσει να γίνεται και μία ανανέωση του στόλου, διότι είμαστε και παράρτημα”, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσιτσιλικάκης.

ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

”Πολλές φορές αναγκαζόμαστε και δανείζουμε ασθενοφόρα και στη Δράμα και στις Σέρρες, κάποιες φορές δανείζουμε και στη Θάσο που είναι οι τομείς του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, με αποτέλεσμα να μένουνε εμείς χωρίς ασθενοφόρα. Έρχεται το καλοκαίρι και πρέπει να κάνουμε κι εμείς τώρα τα αδύνατα δυνατά, ούτως ώστε να συντηρήσουμε αυτά που έχουμε και να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι προθεσμίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και κατ’ επέκταση όλη αυτή η διαδικασία για να μπορέσουμε να πάρουμε τα νέα ασθενοφόρα”, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

”Εκτός από αυτό γνωρίζουμε ότι τρέχει ακόμα ένα πρόγραμμα για την ενέργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, το ψάχνουμε και αυτό, είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις που βρισκόμαστε στην ”Παιδόπολη”, μέσω προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. Είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απορροφηθούν από τη στιγμή που δίνονται για κάποιο λόγο και εμείς κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση”, σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Τσιτσιλικάκης.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα