Connect with us

Νέα Θάσου

Ο Ελληνικός Στρατός στον Αμυγδαλεώνα (Μπαντέμ Τσιφλίκ) – Ιούλιος 1913

Ο-Ελληνικός-Στρατός-στον-Αμυγδαλεώνα-(Μπαντέμ-Τσιφλίκ)-–-Ιούλιος-1913

Την επέτειο των 110 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αμυγδαλεώνα στον εθνικό κορμό τίμησαν την Τρίτη 4 Ιουλίου οι φορείς και οι κάτοικοι του χωριού, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Δήμου Καβάλας, της Κοινότητας Αμυγδαλεώνα και της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Στα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο αναφέρθηκε αναλυτικά ο ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Παπακοσμάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “τον Ιούνιο του 1913 οι Βούλγαροι που είχαν καταλάβει την περιοχή από τον Οκτώβριο του 1912, αρχικά ως σύμμαχοι των Ελλήνων στον Βαλκανικό πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και στη συνέχεια αντιμέτωποι με τον Ελληνικό στρατό, μετέφεραν στον Αμυγδαλεώνα τους Έλληνες πρόκριτους που είχαν συλλάβει. Από το Μπαντέμ Τσιφλίκ, όπου διατηρούσαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, τους οδήγησαν στη Δράμα και αμέσως μετά στη Βουλγαρία. Στις 4 Ιουλίου” πρόσθεσε ο κ. Παπακοσμάς “δυνάμεις ευζωνικών ταγμάτων της 8ης Μεραρχίας Πεζικού που είχαν φτάσει με πλοία στο λιμάνι της Καβάλας, πέρασαν στον Αμυγδαλεώνα, με κατεύθυνση το Δοξάτο και τη Δράμα. Στόχος του ήταν η κατάληψη αυτών των περιοχών, η εκκαθάριση τους από τις τακτικές δυνάμεις του Βουλγαρικού στρατού και η προστασία των ντόπιων πληθυσμών”.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης: “Πέρασαν 110 χρόνια, από τότε που ολόκληρη η περιοχή μας έγινε ένα με την μάνα Ελλάδα, απελευθερωμένη από τους ξένους ζυγούς, που την δυνάστευσαν για περισσότερα από 500 χρόνια.

Τα όσα συνέβησαν στις 26 του Ιούνη του 1913,
με το ευφυές στρατηγικό κόλπο του ναυάρχου Κουντουριώτη και την απελευθέρωση της πόλης της Καβάλας, είναι γνωστά και τα μνημονεύουμε κάθε χρόνο.

Υπάρχουν, όμως, και λεπτομέρειες της Ιστορίας,
που, ως Δήμος Καβάλας, επιδιώκουμε να φανερωθούν και να βγουν στο φως της δημοσιότητας.

Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 1913, τον δρόμο προς την Δράμα τον περπατούσαν Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι εδραίωναν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, οι Βούλγαροι, φοβούμενοι ότι θα δεχτούν επίθεση, έφυγαν άρον-άρον, παίρνοντας μαζί τους ως όμηρους τους πρόκριτους της περιοχής, τους οποίους, στην αρχή φυλάκισαν στο τότε Μπαντέμ Τσιφλίκ, κι ύστερα, υποχωρώντας τούς ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το τότε τούρκικο τσιφλίκι, έγινε ελληνική κοινότητα με την εγκατάσταση στην περιοχή προσφύγων από τη Νικόπολη του Πόντου. Τότε ονομάστηκε Αμυγδαλεώνας, συνέχισε να είναι σταθμός στον δρόμο Καβάλας-Δράμας και πρόκοψε, ποτισμένος από τον ιδρώτα των Ποντίων που έδωσαν ζωή στον τόπο και τον άνθησαν.

Η αποψινή εκδήλωσή μας δίνει βήμα για πρώτη φορά στην ιστορία μιας κοινότητας του Δήμου για να αναδειχτεί
και επίσης για να μνημονεύσουμε τους 30 πρόκριτους που απήχθησαν για να γίνουν ασπίδα άμυνας των κατακτητών.

Ξεκινήσαμε από τον Αμυγδαλεώνα και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια φωτισμού όλων των σελίδων της Ιστορίας των κοινοτήτων μας, όσο κι αν αυτές οι σελίδες της επίσημης Ιστορίας είναι γραμμένες με μικρά γράμματα.

Για μας έχουν τεράστια σημασία,
επειδή δεν θέλουμε να ξεχνάμε που βρίσκονται οι πρώτες ρίζες μας, αλλά θέλουμε να θυμόμαστε και το πως ξαναρίζωσαν οι πρόγονοί μας σε τούτον τον τόπο,
πώς μεγάλωσαν τα κλαδιά τους,
πώς έκαναν καρπούς.

Θέλω να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία της την Τοπική Κοινότητα του Αμυγδαλεώνα, τον πρόεδρο Δημήτρη Πουρσαϊτίδη, όπως και τον Κώστα Παπακοσμά, που θα μας αφηγηθεί σε λόγο την ιστορία του Αμυγδαλεώνα.

Πιστεύουμε ότι όποιος κατοικεί σε έναν τόπο πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του γιατί μόνο έτσι μαθαίνει να τον σέβεται”.

Πρόεδρος Κοινότητας Αμυγδαλεώνα, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης: “Το καλοκαίρι του 1913 ο Αμυγδαλεώνας με τους λιγοστούς κατοίκους του, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, είναι στο επίκεντρο πολεμικών γεγονότων. Οι Βούλγαροι στρατοπεδεύουν εδώ, όπου κρατούν με τη βία ως ασπίδα, Έλληνες μεταξύ αυτών και ο Επίσκοπος Μυρέων Αθανάσιος. Η κατάληψη της Καβάλας οδηγεί τους κατακτητές σε φυγή. Τις πρώτες ημέρες του Ιούλη, τα στρατιωτικά τμήματα της 8ης Μεραρχίας περνούν με την ελληνική σημαία από τον Αμυγδαλεώνα και οι κάτοικοι του αναπνέουν τον αέρα της ελευθερίας”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση Αρχιερατικού τρισάγιου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο στη μνήμη του Επισκόπου Μυρέων Αθανασίου και των απαχθέντων Καβαλιωτών στη βουλγαρική κατοχή το 1913 και την ύψωση της ελληνικής σημαίας στη νέα πλατεία Αμυγδαλεώνα από το Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Δημήτρη Πουρσαϊτίδη.

Το πρόγραμμα της χθεσινής εκδήλωσης περιελάμβανε ένα θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλεώνα και την Κρητική Αδελφότητα Καβάλας.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

ΔΕΔΑ: Εκδήλωση για την ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

ΔΕΔΑ:-Εκδήλωση-για-την-ενεργοποίηση-του-δικτύου-διανομής-φυσικού-αερίου-στην-Καβάλα-την-Τετάρτη-27-Σεπτεμβρίου

Αρχική ΚΑΒΑΛΑ ΔΕΔΑ: Εκδήλωση για την ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα…

Εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με θέμα «Ενεργοποίηση Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην πόλη της Καβάλας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στον σταθμό διανομής, στη συμβολή των οδών Θάσου και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (παλιά Εθνική Οδός Ξάνθης – Καβάλας).

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Εγγραφές και έναρξη μαθημάτων στην σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου

Εγγραφές-και-έναρξη-μαθημάτων-στην-σχολή-βυζαντινής-μουσικής-της-Ιεράς-Μητρόπολης-Φιλίππων-Νεαπόλεως-και-Θάσου

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται ότι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024, προγραμματίζεται και η έναρξη των μαθημάτων της ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της τοπικής μας Εκκλησίας.
Η αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας παρέχει την δυνατότητα στους μαθητές της, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να αποκτήσουν επίσημο ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.
Οι εγγραφές ήδη εξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τον καθιερωμένο αγιασμό, τον οποίον θα τελέσει ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ.Στέφανος την ΤΡΙΤΗ 26-9-2023 και ώρα 7 το απόγευμα στο προαύλειο του ιερού Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.
Οι ενδιαφερόμενοι από την Καβάλα και τους Φιλίππους δύνανται καθημερινώς να απευθύνονται στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως (επί των οδών Μητροπολίτου Προκοπίου και Παλαιολόγου γωνία), ενώ οι ενδιαφερόμενοι από την περιοχή του Νέστου δύνανται να απευθύνονται στον ιερό Ναό αγίου Γεωργίου Χρυσουπόλεως.
Περισσότερες πληροφορίες δίδονται από τους ιερείς-Εφημερίους των Ενοριών και την Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Την Τρίτη 26/9 τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου Δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη

Την-Τρίτη-26/9-τα-εγκαίνια-του-εκλογικού-κέντρου-του-υποψηφίου-Δημάρχου-Θάσου-Λευτέρη-Κυριακίδη

Αρχική ΚΑΒΑΛΑ Την Τρίτη 26/9 τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου Δημάρχου Θάσου…

Σας καλούμε στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της δημοτικής μας παράταξης, “ΣΥΜΠΡΑΞΗ Ευθύνης” για τον Δήμο Θάσου, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:30 μ.μ., στο Λιμένα Θάσου (Π. Μελά & Θεαγένους γωνία – «πρώην κατάστημα Καφές & Καρπός Δ. Μανίτσα»).

Λευτέρης Κυριακίδης

Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα