Connect with us

Νέα Θάσου

“Οι θησαυροί του καππαδοκικού παρελθόντος σε κοινή θέα” τονίζει ο Πρόεδρος του Κένρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης

“Οι-θησαυροί-του-καππαδοκικού-παρελθόντος-σε-κοινή-θέα”-τονίζει-ο-Πρόεδρος-του-Κένρου-Καππαδοκικών-Μελετών-Ν.-Καρβάλης-Καπλάνης-Ιωσηφίδης

Στο Ικόνιο της Καππαδοκίας ταξίδευσε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης για να συμμετέχει στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων από την περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη παρουσίασαν εκθέματα του μουσείου τους σε Έκθεση.

Όπως ανέφερε “Πράγματι ήμασταν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο (International Sille Symposium), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου στην πόλη Σίλλυ του Ικονίου, με θέμα τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας και των Τούρκων, που κατοικούσαν στην Ελλάδα. Εκεί ήμασταν εκεί και άλλωστε είχαμε θέσει τον στόχο μας για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων μας. Όλα άρχισαν λοιπόν με τον πιο ευδόκιμο τρόπο στην Π. Καρβάλη και στο Ικόνιο.

Το Συμπόσιο έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης και γνωριμίας με τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, που διοργανώνει το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας και Ικονίου, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου (Necmett1n Erbakan University) και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Όλα έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Ικονίου για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Χριστιανών στην περιοχή τους”.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Παράλληλα με το Συμπόσιο, εκτέθηκαν φωτογραφίες των ιερών κειμηλίων και φορεσιών, που μετέφεραν οι Καππαδόκες στην Ελλάδα και αποτελούν τη σπάνια συλλογή του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη. Σημειώνεται ότι στην ψηφιοποίηση των φωτογραφιών βοήθησε το προαναφερθέν Πανεπιστήμιο.

“Οι άνθρωποι θαύμασαν και εξεπλάγησαν από τον πλούτο των αντικειμένων που οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα και τα κατέθεσαν σαν ιστορία εδώ στο Μουσείο. Πέρα από την έκθεση όμως είχαμε και το χορευτικό μας συγκρότημα που παρουσίασε τους καππαδοκικούς χορούς και βεβαίως οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν και λαμπρύνθηκαν από ένα συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 καθηγητές Πανεπιστημίου που συζήτησαν και έκαναν εισηγήσεις που αφορούν τον πληθυσμό της Καππαδοκίας και την πορεία του στο διάβα του χρόνου.

Την αποστολή συνόδευε η κ. Δαδάκη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Ίσως να έχουμε και μια αδελφοποίηση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα άλλωστε με τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας με τη βοήθεια του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, των δύο Δήμων και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου, “φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους σημερινούς απογόνους μας με το Ικόνιο και την Καβάλα, τους δύο τόπους που η ίδια η Ιστορία θέλησε να έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.

Οι Έλληνες της Καππαδοκίας, φεύγοντας, κατάφεραν και πήραν πολλά από τα ιερά κειμήλιά τους, τα οποία, με κόπο και αγάπη, κομμάτι-κομμάτι, τα συνέλλεξε και τα συντήρησε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.

Σήμερα αποτελούν το κόσμημα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

Αυτός ο μοναδικός Θησαυρός των Καππαδοκών θα ταξιδέψει και αλλού, ώστε να τον γνωρίσει όλος ο κόσμος» σημείωσε καταληκτικά.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Στην Καβάλα, στο ΙΜΑΡΕΤ, με την συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ (Μοχάμεντ Αλή), θα παρουσιασθεί Έκθεση Κοστουμιών 17ου, 18ου,19ου αιώνα από την Καππαδοκία, ως μια διαδρομή μνήμης της προσφυγιάς στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 1924, καθώς και στην οικία Μοχάμεντ Αλή, όπου θα μεταφερθεί η Έκθεση Φωτογραφιών «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» από το Ικόνιο και θα πλαισιωθεί από ημερίδες και διαλέξεις,

2 Στην Καβάλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,

3 Στο Ακόντισμα, τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» θα παρουσιασθεί η Έκθεση Κοστουμιών, καθώς, επίσης, και

4 Τον Αύγουστο, κατά την Ετήσια Συνάντηση των Καππαδοκών «Νόστιμον Ήμαρ» στο Ακόντισμα,

5 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,

6 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Ιδρύματος Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», θα παρουσιασθούν Έκθεση Κοστουμιών από την Καππαδοκία και οι καππαδοκικοί χοροί από το χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών,

7 Στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο 2024, και

8 Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 2024.

Τις εκθέσεις θα συνοδεύσουν τέσσερεις επετειακές εκδόσεις βιβλίων:

«Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη που βρίσκονται στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας» (κατάλογος επιλεγμένων έργων), σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικά

«Η Μοναστική Αδελφότητα του Γκέλβερι – Η Διασωθείσα σκευή»

«Το Αρχείο της 8ης μικτής επιτροπής ανταλλαγής των Καππαδοκών 1923-1925, με έδρα τη Μερσίνα»

«Μην κλαίς – Ενθύμιον ανταλλαγής» επιλεγμένες φορεσιές της Ανατολής από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Δυο θέσεις πλοίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας στο κεντρικό λιμάνι του Λιμένα Θάσου από τις καταιγίδες της προηγούμενης εβδομάδας

Δυο-θέσεις-πλοίων-τέθηκαν-εκτός-λειτουργίας-στο-κεντρικό-λιμάνι-του-Λιμένα-Θάσου-από-τις-καταιγίδες-της-προηγούμενης-εβδομάδας

Δυο θέσεις πλοίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας στο κεντρικό λιμάνι του Λιμένα Θάσου από τις καταιγίδες της προηγούμενης εβδομάδας

Σχεδόν καταστροφική ήταν η πρόσφατη καταιγίδα στο Κεντρικό Λιμάνι Λιμένα Θάσου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημήτρη Μανίτσα οι ζημίες είναι πολύ μεγάλες και προσπαθούν να τις αποκαταστήσουν άμεσα ενώ ζήτησαν να κηρυχθεί το νησί σε έκτακτη ανάγκη. «Σχεδόν το μισό λιμάνι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα από τις 6 θέσεις που είχαμε για τα φέρρυ, να λειτουργούν μόνο οι 4 ενώ έχει δημιουργηθεί μεγάλο κώλυμα στο γωνιακό κομμάτι του λιμανιού που συνορεύει με τον χείμαρρο. Στον Λιμένα έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής και ήδη με αίτημα μας προς τον Δήμο Θάσου, ζητήσαμε να κηρυχθεί η κοινότητα του Λιμένα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Δήμαρχος προώθησε άμεσα το αίτημα μας στην Πολιτική Προστασία και πλέον έχουμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες όσον αφορά την αδειοδότηση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, θα δούμε πότε θα ξεκινήσουμε την μελέτη ώστε να καταστήσουμε όσο τον δυνατόν γρηγορότερα το λιμάνι λειτουργικό. Είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε γιατί το λιμάνι μας πρέπει μέχρι την 1η Απριλίου να γυρίσει στην αρχική του κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Η Θάσος πέρυσι είχε την τιμητική της αφού ένας τεράστιος αριθμός τουριστών την προτίμησε ενώ ήταν μέσα στα 20 καλύτερα νησιά για το 2024. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες, καθώς όπως τόνισε ο κ. Μανίτσας, «με 4 θέσεις για τα φέρρυ είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί ο τεράστιος όγκος αυτοκινήτων κι επισκεπτών που θα έρθουν στο νησί. Χάνοντας τις 2 θέσεις, χάνουμε αυτομάτως και τα 20 πλοία που θα δραστηριοποιηθούν το 2025 στην Θάσο αφού δεν θα υπάρχουν θέσεις για να δέσουν. Για τον λόγο αυτό σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Θάσου, προσπαθούμε ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες».

Φώτο αρχείου

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Παράταση ενός έτους στην άδεια εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα

Παράταση-ενός-έτους-στην-άδεια-εκμετάλλευσης-του-εξαντλημένου-κοιτάσματος-στη-Νότια-Καβάλα

Παράταση ενός έτους στην άδεια εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα

Η άδεια εκμετάλλευσης για το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας παρατάθηκε για ένα έτος, έως τις 23 Νοεμβρίου 2025, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, το κοίτασμα βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας, δυτικά της Θάσου, καλύπτοντας έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Απέχει 11 χιλιόμετρα νότια από το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου και βρίσκεται σε βάθος 1.700 μέτρων. Η γεωλογία του, το μέγεθος, η εγγύτητα στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, η υπάρχουσα υποδομή, καθώς και η μοναδικότητά του στη χώρα, το καθιστούν ιδανικό για μετατροπή σε υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μακάριος Λαζαρίδης: Ο Άγιος Νικόλαος σύμβολο ανιδιοτελούς αγάπης και αλληλεγγύης

Μακάριος-Λαζαρίδης:-Ο-Άγιος-Νικόλαος-σύμβολο-ανιδιοτελούς-αγάπης-και-αλληλεγγύης

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρακολούθησε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Καβάλας.

Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου, και την περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των ναυτικών, των φτωχών και όλων όσοι αγωνίζονται για την ελπίδα και τη στήριξη των συνανθρώπων τους, ο Άγιος Νικόλαος -του οποίου τη μνήμη τιμούμε σήμερα- αποτελεί σύμβολο της ανιδιοτελούς αγάπης και αλληλεγγύης.
Αξίες που πρέπει να καθοδηγούν την πορεία μας ως κοινωνία.
Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να στεκόμαστε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, ειδικά σε καιρούς που απαιτούν ενότητα και αλληλοβοήθεια.
Ειδικά στις ναυτικές μας κοινότητες, που συνδέονται στενά με την παράδοση του Αγίου Νικολάου, εύχομαι να έχουν ‘καλές θάλασσες’ οι άνθρωποί τους.
Και σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες χρόνια πολλά, υγεία και ευημερία».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα