Connect with us

Νέα Θάσου

“Οι θησαυροί του καππαδοκικού παρελθόντος σε κοινή θέα” τονίζει ο Πρόεδρος του Κένρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης

“Οι-θησαυροί-του-καππαδοκικού-παρελθόντος-σε-κοινή-θέα”-τονίζει-ο-Πρόεδρος-του-Κένρου-Καππαδοκικών-Μελετών-Ν.-Καρβάλης-Καπλάνης-Ιωσηφίδης

Στο Ικόνιο της Καππαδοκίας ταξίδευσε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης για να συμμετέχει στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων από την περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη παρουσίασαν εκθέματα του μουσείου τους σε Έκθεση.

Όπως ανέφερε “Πράγματι ήμασταν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο (International Sille Symposium), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου στην πόλη Σίλλυ του Ικονίου, με θέμα τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας και των Τούρκων, που κατοικούσαν στην Ελλάδα. Εκεί ήμασταν εκεί και άλλωστε είχαμε θέσει τον στόχο μας για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων μας. Όλα άρχισαν λοιπόν με τον πιο ευδόκιμο τρόπο στην Π. Καρβάλη και στο Ικόνιο.

Το Συμπόσιο έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης και γνωριμίας με τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, που διοργανώνει το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας και Ικονίου, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου (Necmett1n Erbakan University) και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Όλα έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Ικονίου για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Χριστιανών στην περιοχή τους”.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Παράλληλα με το Συμπόσιο, εκτέθηκαν φωτογραφίες των ιερών κειμηλίων και φορεσιών, που μετέφεραν οι Καππαδόκες στην Ελλάδα και αποτελούν τη σπάνια συλλογή του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη. Σημειώνεται ότι στην ψηφιοποίηση των φωτογραφιών βοήθησε το προαναφερθέν Πανεπιστήμιο.

“Οι άνθρωποι θαύμασαν και εξεπλάγησαν από τον πλούτο των αντικειμένων που οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα και τα κατέθεσαν σαν ιστορία εδώ στο Μουσείο. Πέρα από την έκθεση όμως είχαμε και το χορευτικό μας συγκρότημα που παρουσίασε τους καππαδοκικούς χορούς και βεβαίως οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν και λαμπρύνθηκαν από ένα συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 καθηγητές Πανεπιστημίου που συζήτησαν και έκαναν εισηγήσεις που αφορούν τον πληθυσμό της Καππαδοκίας και την πορεία του στο διάβα του χρόνου.

Την αποστολή συνόδευε η κ. Δαδάκη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Ίσως να έχουμε και μια αδελφοποίηση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα άλλωστε με τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας με τη βοήθεια του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, των δύο Δήμων και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου, “φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους σημερινούς απογόνους μας με το Ικόνιο και την Καβάλα, τους δύο τόπους που η ίδια η Ιστορία θέλησε να έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.

Οι Έλληνες της Καππαδοκίας, φεύγοντας, κατάφεραν και πήραν πολλά από τα ιερά κειμήλιά τους, τα οποία, με κόπο και αγάπη, κομμάτι-κομμάτι, τα συνέλλεξε και τα συντήρησε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.

Σήμερα αποτελούν το κόσμημα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

Αυτός ο μοναδικός Θησαυρός των Καππαδοκών θα ταξιδέψει και αλλού, ώστε να τον γνωρίσει όλος ο κόσμος» σημείωσε καταληκτικά.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Στην Καβάλα, στο ΙΜΑΡΕΤ, με την συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ (Μοχάμεντ Αλή), θα παρουσιασθεί Έκθεση Κοστουμιών 17ου, 18ου,19ου αιώνα από την Καππαδοκία, ως μια διαδρομή μνήμης της προσφυγιάς στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 1924, καθώς και στην οικία Μοχάμεντ Αλή, όπου θα μεταφερθεί η Έκθεση Φωτογραφιών «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» από το Ικόνιο και θα πλαισιωθεί από ημερίδες και διαλέξεις,

2 Στην Καβάλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,

3 Στο Ακόντισμα, τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» θα παρουσιασθεί η Έκθεση Κοστουμιών, καθώς, επίσης, και

4 Τον Αύγουστο, κατά την Ετήσια Συνάντηση των Καππαδοκών «Νόστιμον Ήμαρ» στο Ακόντισμα,

5 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,

6 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Ιδρύματος Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», θα παρουσιασθούν Έκθεση Κοστουμιών από την Καππαδοκία και οι καππαδοκικοί χοροί από το χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών,

7 Στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο 2024, και

8 Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 2024.

Τις εκθέσεις θα συνοδεύσουν τέσσερεις επετειακές εκδόσεις βιβλίων:

«Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη που βρίσκονται στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας» (κατάλογος επιλεγμένων έργων), σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικά

«Η Μοναστική Αδελφότητα του Γκέλβερι – Η Διασωθείσα σκευή»

«Το Αρχείο της 8ης μικτής επιτροπής ανταλλαγής των Καππαδοκών 1923-1925, με έδρα τη Μερσίνα»

«Μην κλαίς – Ενθύμιον ανταλλαγής» επιλεγμένες φορεσιές της Ανατολής από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

ΔΛΤ Θάσου: Παραχώρηση χρήσης χώρων αρμοδιότητας ΔΛΤ Θάσου 2025

ΔΛΤ-Θάσου:-Παραχώρηση-χρήσης-χώρων-αρμοδιότητας-ΔΛΤ-Θάσου-2025

Ανακοινώνεται ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων χρήσης χώρων αρμοδιότητας Δ.Λ.Τ. Θάσου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ανακλίντρων – ξαπλωστρών προκειμένου να εκδοθούν οι αντίστοιχες Αποφάσεις του Δ.Σ. του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου».
Τονίζεται ότι η χρήση Χώρων πριν την έκδοση της Απόφασης του Δ.Σ. θεωρείται αυθαίρετη.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες να υποβάλλουν αίτηση με συνημμένα δικαιολογητικά στα γραφεία του Δ.Λ.Τ. Θάσου στο κτήριο του Καλογερικού.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση
  2. Φωτοαντίγραφο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος/ Γνωστοποίηση λειτουργίας.
  3. Δημοτική Ενημερότητα μη οφειλής προς τον Δήμο Θάσου.
  4. Βεβαίωση μη οφειλής στο Δ.Λ.Τ Θάσου.
  5. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος και ο χώρος που αιτείστε ο οποίος θα αποτυπώνεται υπό μορφή πολυγώνου, θα αναγράφεται το εμβαδόν αυτού και οι συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου αυτού. Ο χώρος που δύναται να παραχωρηθεί θα είναι εντός του τετραπλεύρου που σχηματίζεται από την προβολή της πρόσοψης της επιχείρησης στην ακτογραμμή τις κάθετες που βαίνουν από αυτήν και 4 μέτρα απόσταση από την ακτογραμμή. Οι χώροι οι οποίοι θα αιτηθείτε θα πρέπει να είναι με ευκρίνεια διαχωρισμένοι κατά χρήση, σε περίπτωση δηλαδή που θα τοποθετηθούν είτε τραπεζοκαθίσματα είτε ομπρέλες και ανάκλιντρα είτε και τα δύο ήδη.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Θ.
Μανίτσας Δημήτριος

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Επόμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Ξεκινά ένα μεγάλο έργο συντήρησης – αποκατάστασης της λειτουργικότητας αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού της κοίτης των ρεμάτων της Π.Ε. Καβάλας

Ξεκινά-ένα-μεγάλο-έργο-συντήρησης-–-αποκατάστασης-της-λειτουργικότητας-αντιπλημμυρικών-έργων-και-καθαρισμού-της-κοίτης-των-ρεμάτων-της-ΠΕ.-Καβάλας

Μια μεγάλη περιβαλλοντική επέμβαση έχει δρομολογηθεί από την Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Καβάλας προκειμένου να μην επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος και να υπάρξει η αναγκαία επιμέλεια για την προστασία των κατοίκων της Π.Ε. Καβάλας και της Π.Ε. Θάσου.

Συνολικά 1.000.000 κυβικά φερτών υλικών αναμένεται να μετακινηθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η γεωμετρία και η λειτουργικότητα των αντιπλημμυρικών έργων και ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων της Π.Ε. Καβάλας και της Π.Ε. Θάσου, με την δαπάνη να φτάνει τα 2.000.000 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Μαρτίου και να ολοκληρωθεί σε διάστημα έως 27 μήνες και παράλληλα με τον καθαρισμό θα υπάρχει η διαθεσιμότητα συνεργείων και για κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης, κύρια στην αντιπυρική προστασία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο κτήριο της Π.Ε. Καβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Δ/ντης της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γιώργος Κυπραίος, η Προϊσταμένη κ. Αθανασία Γανίτη και ο εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρίας, ΕΡΓΟΚΑΤ ΑΤΕ κ. Σακκελαρίου.

«Η νομοθεσία μετέφερε την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και την ευθύνη για την συντήρηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων της χώρα, στις Περιφέρειες, με μια απόφαση που δεν συνοδεύτηκε από την παραχώρηση των αναγκαίων πόρων. Αυτό σημαίνει ότι ως Περιφέρεια ΑΜΘ – όπως και οι άλλες περιφέρειες της χώρας – είμαστε αναγκασμένοι να περικόπτουμε πόρους από άλλες δράσεις και άλλα έργα που σχεδιάζαμε, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, αφενός γιατί μας το επιβάλει αφενός ο νόμος και αφετέρου οι ανάγκες της κοινωνίας. Για να γίνουν αυτές εργασίες απαιτείται τόσο επιπλέον χρηματοδότηση, όσο και προσωπικό. Δεν υπάρχουν αυτά τα αναγκαία στοιχεία, αλλά επειδή υπάρχει μια πραγματικότητα που πρέπει να την διαχειριστούμε, προγραμματίσαμε αυτό το έργο. Είναι μια σημαντική οικονομική δαπάνη, την οποία επωμιζόμαστε για να γίνει το έργο του καθαρισμού των ρεμάτων. Να τονίσω ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα καθαρίσει όσα ρέματα είναι προτεραιότητα. Δεν μπορούν να καθαριστούν τα χιλιάδες χιλιόμετρα που έχει ο νομός Καβάλας, αυτό είναι αδύνατον. Ο καθαρισμός θα γίνει με βάση τις προτεραιότητες που θα καθορίσει η Δ/νση Τεχνικών Έργων, οι οποίες θα προσδιορίζονται με τεχνικά κριτήρια, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα προστασίας, ανθρώπων και περιουσιών. Υπάρχουν ρέματα που έχουν να καθαριστούν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, θα απομακρύνουμε την βλάστηση και τα φερτά υλικά που προκύπτουν από την υδραυλική δραστηριότητα των ρεμάτων και όχι τα υλικά που προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σκουπίδια, χωματερές κα. Το έργο της αναδόχου εταιρίας θα εκτελεστεί ταυτοχρόνως από δύο συνεργεία, το πρώτο με μεγάλα μηχανήματα για τον καθαρισμό της μεγάλης διατομής ρεμάτων και ένα δεύτερο με μικρά μηχανήματα για να καθαρίζεται η κοίτη μικρότερων ρεμάτων» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τα ρέματα του Παληού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το κύριο στοιχείο είναι η μέριμνα για την αντιπλημμυρική αλλά και αντιπυρική προστασία. Το έργο αυτό συνδυάζεται και με το έργο καθαρισμού, για την αντιπλημμυρική προστασία αλλά και την άρδευση της δυτικής διώρυγας της Πεδιάδας του Νέστου, για το οποίο η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει διαθέσει ήδη 1.600.000 ευρώ. Τέλος τον επόμενο μήνα αναμένουμε να συμβασιοποιήσουμε δυο ακόμη έργα, το πρώτο αφορά ασφαλτικά με προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ και παρά το γεγονός ότι είναι ένας μεγάλος προϋπολογισμός δεν επαρκή για τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων της Π.Ε. Καβάλας, ενώ έχουμε και ένα μικρότερο έργο με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ για την συντήρηση του Εθνικού οδικού δικτύου».

Κλείνοντας την παρουσίαση του έργου ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε ότι «Βλέπετε ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες με όσα μέσα και πόρους διαθέτουμε. Το έχει τονίσει και ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ότι έχουμε σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούμε, ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει λήξει και αναμένουμε το νέο την επόμενη χρονιά. Κάτω από δύσκολες συνθήκες όλη η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια, με πρωτεργάτη τον Περιφερειάρχη κ. Χρ. Τοψίδη προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όσο μπορούμε καλύτερα. Υπό την εγγύηση και την δυναμική της διοίκησης του Χρ. Τοψίδη, συνεχίζουμε την προσπάθεια σε όλους τους τομείς».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης από 11-03-2025 έως 17-11-2024

Τροποποίηση-χρονικής-περιόδου-απαγόρευσης-χρήσης-πυρός-στις-εκτάσεις-που-αναφέρονται-στο-πεδίο-εφαρμογής-της-9/2024-Πυροσβεστικής-Διάταξης-από-11-03-2025-έως-17-11-2024

Κατόπιν του υπ. αριθμ. 556/Φ.702.15/11-03-2025 εγγράφου του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την τροποποίηση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης της οποιασδήποτε χρήσης πυρός, ενημερώνουμε για την απαγόρευση της οποιασδήποτε χρήσης πυρός, από 11-03-2025 έως 17-03-2025, για τις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης, όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Π.Ε. Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, και Έβρου και τις νήσους Θάσο και Σαμοθράκη.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα