Connect with us

Νέα Θάσου

“Οι θησαυροί του καππαδοκικού παρελθόντος σε κοινή θέα” τονίζει ο Πρόεδρος του Κένρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης

“Οι-θησαυροί-του-καππαδοκικού-παρελθόντος-σε-κοινή-θέα”-τονίζει-ο-Πρόεδρος-του-Κένρου-Καππαδοκικών-Μελετών-Ν.-Καρβάλης-Καπλάνης-Ιωσηφίδης

Στο Ικόνιο της Καππαδοκίας ταξίδευσε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης για να συμμετέχει στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων από την περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη παρουσίασαν εκθέματα του μουσείου τους σε Έκθεση.

Όπως ανέφερε “Πράγματι ήμασταν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο (International Sille Symposium), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου στην πόλη Σίλλυ του Ικονίου, με θέμα τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας και των Τούρκων, που κατοικούσαν στην Ελλάδα. Εκεί ήμασταν εκεί και άλλωστε είχαμε θέσει τον στόχο μας για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων μας. Όλα άρχισαν λοιπόν με τον πιο ευδόκιμο τρόπο στην Π. Καρβάλη και στο Ικόνιο.

Το Συμπόσιο έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης και γνωριμίας με τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, που διοργανώνει το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας και Ικονίου, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου (Necmett1n Erbakan University) και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Όλα έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Ικονίου για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Χριστιανών στην περιοχή τους”.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Παράλληλα με το Συμπόσιο, εκτέθηκαν φωτογραφίες των ιερών κειμηλίων και φορεσιών, που μετέφεραν οι Καππαδόκες στην Ελλάδα και αποτελούν τη σπάνια συλλογή του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη. Σημειώνεται ότι στην ψηφιοποίηση των φωτογραφιών βοήθησε το προαναφερθέν Πανεπιστήμιο.

“Οι άνθρωποι θαύμασαν και εξεπλάγησαν από τον πλούτο των αντικειμένων που οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα και τα κατέθεσαν σαν ιστορία εδώ στο Μουσείο. Πέρα από την έκθεση όμως είχαμε και το χορευτικό μας συγκρότημα που παρουσίασε τους καππαδοκικούς χορούς και βεβαίως οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν και λαμπρύνθηκαν από ένα συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 καθηγητές Πανεπιστημίου που συζήτησαν και έκαναν εισηγήσεις που αφορούν τον πληθυσμό της Καππαδοκίας και την πορεία του στο διάβα του χρόνου.

Την αποστολή συνόδευε η κ. Δαδάκη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Ίσως να έχουμε και μια αδελφοποίηση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα άλλωστε με τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας με τη βοήθεια του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, των δύο Δήμων και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου, “φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους σημερινούς απογόνους μας με το Ικόνιο και την Καβάλα, τους δύο τόπους που η ίδια η Ιστορία θέλησε να έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.

Οι Έλληνες της Καππαδοκίας, φεύγοντας, κατάφεραν και πήραν πολλά από τα ιερά κειμήλιά τους, τα οποία, με κόπο και αγάπη, κομμάτι-κομμάτι, τα συνέλλεξε και τα συντήρησε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.

Σήμερα αποτελούν το κόσμημα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

Αυτός ο μοναδικός Θησαυρός των Καππαδοκών θα ταξιδέψει και αλλού, ώστε να τον γνωρίσει όλος ο κόσμος» σημείωσε καταληκτικά.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Στην Καβάλα, στο ΙΜΑΡΕΤ, με την συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ (Μοχάμεντ Αλή), θα παρουσιασθεί Έκθεση Κοστουμιών 17ου, 18ου,19ου αιώνα από την Καππαδοκία, ως μια διαδρομή μνήμης της προσφυγιάς στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 1924, καθώς και στην οικία Μοχάμεντ Αλή, όπου θα μεταφερθεί η Έκθεση Φωτογραφιών «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» από το Ικόνιο και θα πλαισιωθεί από ημερίδες και διαλέξεις,

2 Στην Καβάλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,

3 Στο Ακόντισμα, τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» θα παρουσιασθεί η Έκθεση Κοστουμιών, καθώς, επίσης, και

4 Τον Αύγουστο, κατά την Ετήσια Συνάντηση των Καππαδοκών «Νόστιμον Ήμαρ» στο Ακόντισμα,

5 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,

6 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Ιδρύματος Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», θα παρουσιασθούν Έκθεση Κοστουμιών από την Καππαδοκία και οι καππαδοκικοί χοροί από το χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών,

7 Στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο 2024, και

8 Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 2024.

Τις εκθέσεις θα συνοδεύσουν τέσσερεις επετειακές εκδόσεις βιβλίων:

«Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη που βρίσκονται στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας» (κατάλογος επιλεγμένων έργων), σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικά

«Η Μοναστική Αδελφότητα του Γκέλβερι – Η Διασωθείσα σκευή»

«Το Αρχείο της 8ης μικτής επιτροπής ανταλλαγής των Καππαδοκών 1923-1925, με έδρα τη Μερσίνα»

«Μην κλαίς – Ενθύμιον ανταλλαγής» επιλεγμένες φορεσιές της Ανατολής από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας για την προσβασιμότητα στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου

Απάντηση-της-Εφορείας-Αρχαιοτήτων-Καβάλας-για-την-προσβασιμότητα-στο-Αρχαίο-Θέατρο-Θάσου

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για τη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο αρχαίο θέατρο της Θάσου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας πληροφορεί το κοινό ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου ήταν και είναι μερικώς προσβάσιμο με όχημα εκτός δρόμου μέσω δασικού δρόμου από τη δημοτική οδό Λιμένα-Μακρυάμμου.

Για τον δρόμο αυτό που διέρχεται από δημοτική δασική έκταση έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη βελτίωσης βατότητας, η υλοποίηση της οποίας προγραμματίζεται από το Δήμο Θάσου.
Ως γνωστόν, το αρχαίο θέατρο της Θάσου χωροθετείται σε δασική έκταση, σε υψόμετρο 55μ., θέση που παρουσιάζει δυσκολίες εν τη γενέσει της. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ότι ανάμεσα σε δημόσιες και δημοτικές γαίες μεσολαβούν και ιδιωτικές. Η ολιστική επίλυση του θέματος είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που απαιτεί ώριμες τεχνικές μελέτες και σύμπραξη και άλλων φορέων στους οποίους ανήκει η γη.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε την αποκατάσταση του κοίλου, το δίκτυο αποστράγγισης όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του πυροσβεστικού δικτύου, τη βελτίωση του φωτισμού και παροχής ρεύματος, τη βελτίωση του ανατολικού μονοπατιού, τη βελτίωση του δυτικού λιθόστρωτου βαθμιδωτού μονοπατιού, και την κατασκευή νέας περίφραξης.
Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλές περιφερειακές εργασίες, πλην του αναστηλωτικού έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί από μόνο του άθλο.
Στην φάση αυτή η πρόβλεψη για ΑΜΕΑ είναι η τοποθέτηση infokiosk στο Μουσείο Θάσου, όπου θα υπάρχει εικονική περιήγηση 360, η οποία μπορεί να λειτουργεί και σε ιστοσελίδα εκτός μουσείου, ώστε να είναι προσβάσιμη από παντού. Η λύση αυτή χρησιμοποιείται και στα μνημεία του Αγίου Όρους, όπου αποκλείεται η προσβασιμότητα του 50% σχεδόν του πληθυσμού, και γίνεται αποδεκτή κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων, όταν οι δυσκολίες σε πρώτη φάση είναι ανυπέρβλητες.
Κάθε έργο εντασσόμενο σε συγχρηματοδοτημένο πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, και ως εκ τούτου οι εργασίες που επιλέγονται να ενταχθούν είναι αυτές που υποστηρίζονται από ώριμες μελέτες, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και να μην κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο.
Στόχος της υπηρεσίας μας είναι να συμπράξουμε και με άλλους φορείς, ώστε να ωριμάσουν οι ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας

Συνάντηση-του-Δημάρχου-Θάσου-με-τον-Αστυνομικό-Διευθυντή-Καβάλας

Σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας κ. Κωνσταντίνου Σιμούδη. Τον Αστυνομικό Διευθυντή συνόδευε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου κ. Στυλιανός Ψαρογιάννης.
Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Γεωργίου και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου κ. Ευστράτιος Πυρήνας.
Η παρούσα επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου και στελέχη του Δήμου Θάσου.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την απρόσκοπτη αστυνόμευση στη Θάσο, εντός μάλιστα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, καθώς και ζητήματα έλλειψης της αναγκαίας αστυνομικής δύναμης στο Νησί.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:
«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας είναι αγαστή και συνεχής, με μοναδικό στόχο την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση στον τόπο μας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του.
Ευχαριστούμε τον Αστυνομικό Διευθυντή για την επίσκεψή του στη Θάσο και για το έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας.
Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη στην επιτέλεση των νέων του καθηκόντων».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Μακάριος: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την άφιξη του σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό στην Θάσο

Μακάριος:-Αντίστροφα-μετράει-ο-χρόνος-για-την-άφιξη-του-σκάφους-με-σύγχρονο-ιατρικό-εξοπλισμό-στην-Θάσο

Στις 3/11/2021 είχα δεσμευτεί για την απόκτηση ενός περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για τη Θάσο.

Στις 5/4/2023 ανακοίνωσα την απόκτηση του σκάφους, μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Στις 3/3/2024, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά και είχα ενημερωθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπογραφόταν η σύμβαση με τον ανάδοχο για την ναυπήγηση των 11 σκαφών, ένα εκ των οποίων θα έρθει στη Θάσο.

Σήμερα, 10/6/2024, υπεγράφη η σύμβαση από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ Χρήστο Στυλιανίδη και ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για την άφιξη του σκάφους στο νησί.

Είμαι χαρούμενος που η πρωτοβουλία μου τον Νοέμβριο του 2021 παίρνει σάρκα και οστά, θωρακίζοντας την υγεία των κατοίκων της Θάσου.

Άλλη μια δέσμευσή μου γίνεται πράξη.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα