Connect with us

Πολιτισμός

Μια φορά κι έναν καιρό…στο  Κωσταλέξι…

Μια-φορά-κι-έναν-καιρό…στο -Κωσταλέξι…

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

Η ετεροτοπία έχει σαν κανόνα να αντιπαραβάλλει σε έναν πραγματικό τόπο περισσότερους χώρους που, κανονικά, θα ήταν ή  θα έπρεπε να είναι ασύμβατοι. Το θέατρο, που είναι μια ετεροτοπία, φέρνει διαδοχικά στο ορθογώνιο της σκηνής μια ολόκληρη σειρά από ξένους τόπους.
Η στοιχειώδης λειτουργία του θεάτρου εντοπίζεται ακριβώς στον σχηματισμό διαφορετικών χώρων και χρόνων εντός κάποιου άλλου δεδομένου – και πραγματικού- χώρου και χρόνου, αποτελώντας την κατεξοχήν ετεροτοπία, ιδίως στον βαθμό που δημιουργεί μονίμως νέα νοητικά τοπία, νέους συνειδησιακούς τόπους.
Ταυτόχρονα, το θέατρο αποτελεί τον τόπο ενσάρκωσης μίας ιδέας, τον τόπο της φανέρωσης ενός κόσμου αόρατου, αλλά και τον τόπο της αναπαράστασης, όπου η ταύτιση μεταξύ φαινόμενου και νοούμενου παραμένει διαρκώς ένα δίλημμα ανοιχτό.

Η ιστορία

1978 – 2023

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που στο χωριό Κωσταλέξι αποκαλύπτεται η ανθρώπινη τραγωδία μιας γυναίκας, η μοίρα της οποίας παρασύρει στο βάραθρο πολλούς. Αρχικά την οικογένειά της. Έπειτα στιγματίζει το χωριό της, κατά του οποίου μια ολόκληρη κοινωνία μετατρέπεται, σε μια νύχτα, σε δημόσιο κατήγορο.

Η Ελένη Καρυώτη είναι το τελευταίο παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας και οι συγχωριανοί  τη θυμούνται ως ένα όμορφο, έξυπνο και ευαίσθητο παιδί, που γρήγορα όμως εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα ψυχικής ανισορροπίας τα οποία επιβαρύνονται στα χρόνια του Εμφυλίου. Την περίοδο αυτή το Κωσταλέξι αποτελεί επίκεντρο συγκρούσεων αντιμαχόμενων ομάδων.

Η έφηβη Ελένη είναι αυτόπτης μάρτυρας σε κάποιες από τις σκληρότερες στιγμές της ιστορίας του χωριού. Οι πληροφορίες για το τι συνέβη τότε είναι συγκεχυμένες. Ο αδελφός της Ευθύμης δήλωσε ότι το 1949, η 18χρονη τότε Ελένη, βρέθηκε σε μπλόκο «μαυροσκούφηδων» και η σκληρότητα των εικόνων που εξελίχθηκαν μπροστά της τη σημάδεψαν ανεπανόρθωτα για την υπόλοιπη ζωή της. Άλλοι λένε ότι είδε δύο τραυματισμένους αντάρτες που αφέθηκαν αβοήθητοι να ξεψυχήσουν στην πλατεία του χωριού στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στους οποίους μάλιστα προσπάθησε να προσφέρει λίγο νερό αλλά απομακρύνθηκε βίαια από εκεί.

Είναι 6 Νοεμβρίου του 1978, όταν ένας ανώνυμος καταγγέλλει πως  στο χωριό Κωσταλέξι   της  Φθιώτιδας, υπάρχει μια γυναίκα που κρατείται σε άθλια κατάσταση. Η τοπική αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα, φτάνει στο σπίτι της. Στην ερώτηση που γίνεται στα αδέλφια: Ευθύμιο, Ολυμπία, και Μαρία «πού είναι η αδελφή τους Ελένη», εκείνα απαντούν ότι δε γνωρίζουν. Οι αστυνομικοί ανοίγουν  την  πόρτα του ισογείου και ο χώρος αναδίνει μια ανυπόφορη δυσοσμία. Οι αστυνομικοί  χρησιμοποιώντας φακό, ανοίγουν τα παράθυρα και  βρίσκονται μπροστά σε μια σοκαριστική  εικόνα. Σε μια άκρη κείτεται μια γυμνή, βρόμικη και φοβισμένη γυναίκα, ενώ στις ερωτήσεις που της γίνονται δεν απαντά, αλλά μουγκρίζει.

Στο νοσοκομείο Λαμίας όπου οδηγείται, ο θάλαμός της μετατρέπεται σε χώρο δημοσίου θεάματος, με κόσμο να συνωστίζεται στην είσοδό του για να δει από κοντά το παράξενο «ζώο» που βρίσκεται εκεί. Η φύλαξη είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να ικανοποιήσει την περιέργειά του, παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας ένα αλλόκοτο πλάσμα που δεν κοιμάται στο κρεβάτι αλλά στο πάτωμα και δε δέχεται κουβέρτες.

Για την κοινωνία και τον Τύπο οι ένοχοι έχουν βρεθεί ήδη. Το «Κωσταλέξι» αποτελεί πλέον έκφραση που χαρακτηρίζει οποιονδήποτε εγκλεισμό και περιορισμό, ενώ για πολλά χρόνια στο χωριό φτάνουν πούλμαν για να δουν ως αξιοθέατο το σπίτι όπου έμενε η Ελένη. Η οικογένειά της θεωρείται απ’ όλους αποκλειστικά υπεύθυνη του μακροχρόνιου εγκλεισμού της, τα αδέλφια της κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για αρπαγή, σκοπούμενη βαριά σωματική κάκωση και έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος, ενώ απειλούνται με λιντσάρισμα όταν προσέρχονται για κατάθεση στον ανακριτή Λαμίας.

Η παράσταση

Ο  Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ευφυής άνθρωπος και εξαιρετικός ηθοποιός,  διασκευάζει το κοινωνικό δράμα  σε μια σουρεαλιστική    ‘performance’   και καθιστά το θέμα διαχρονικό, επειδή η ενδοοικογενειακή βία δε σταμάτησε και δε νομίζω ότι θα σταματήσει να υφίσταται σε μικρές και μεγάλες κοινωνίες.

Τρεις  καλοί ηθοποιοί:  Άλκηστις Νικολαΐδη, Ζωγραφιά Μεντεσίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, τρία πρόσωπα επί σκηνής , αφηγούνται και αναπαριστούν σκηνές από το δράμα της Ελένης. Πάμπολλα ευρήματα, πληθώρα συμβολισμών και αλληγορία που τσακίζει συνειδήσεις και μεταφέρει σκληρά μηνύματα στην πλατεία. Τα λόγια  κυλούν  από στόμα σε στόμα, άλλοτε ως  Ελένη – θύμα, άλλοτε ως αδέρφια ανάλγητα, άλλοτε ως πατέρας –αφέντης κι άλλοτε ως απρόσωπος αφηγητής.  Δεν υπάρχει κεντρικός ρόλος. Δεν είναι αναγκαίο. Όλοι είναι παρόντες, αποτελούν ενιαίο σύνολο συγκρότησης και απόδοσης του κειμένου που συνέθεσαν οι: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και  Άρτεμις Ψιλοπούλου.

Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης δεσπόζει στη σκηνή εξαιτίας της μεταμόρφωσής του από λογικό ον σε ζώο ή πρωτόγονο άνθρωπο ή αρσενικό παλιάς κοπής, με την αψάδα ενός Γιώργου Φούντα, ας πούμε, ο οποίος στην ασπρόμαυρη εποχή εύκολα άστραφτε γερά χαστούκια σε γυναικείες παρειές, χωρίς ενοχές και χωρίς αιτιολογίες. Η αποδοχή της κακοποίησης  ήταν κοινή. Από θύματα, από παρατηρητές κοντινού ή ξένου  περίγυρου.   

Η σκηνοθεσία επέβαλε, ορθώς, το νερό ως κυρίαρχο στοιχείο στην   ‘performance’ . Το υγρό στοιχείο υποβάλλει μία ρευστότητα, σχεδιάζει μία ροή και φέρει μία αίσθηση καθαρότητας, ανανέωσης, ή και κάθαρσης. Η επιφάνεια που αντανακλά και οι απαραίτητοι βυθοί επιτρέπουν στο νερό να αποκτήσει διαστάσεις θεωρητικά μετρήσιμες, πρακτικά απέραντες. Τότε, το υγρό στοιχείο συμπυκνώνεται ως τόπος, ως οργανική ολότητα με κάποια ενότητα και αυτονομία. Εκεί ξεκινά η σκοτεινιά, το άγνωστο και το απρόβλεπτο που τρομάζει και γοητεύει. Το  θεωρώ εξαιρετικό εύρημα.

Η παράσταση –  ‘performance’ ολοκληρώνεται με ένα ακόμη εύρημα. Τη μάσκα από πηλό, επειδή, ένας «πόλεμος» διεξάγεται πάντοτε με όπλα, σύμβολα, λάβαρα και εμβλήματα. Στον πόλεμο κατά του «αόρατου εχθρού», εν προκειμένω του ακροατηρίου -ενόρκων, η περίφημη μάσκα, εκτός από αμυντικό όπλο-ασπίδα για την «αυτο-» και ετεροπροστασία των απειλουμένων από τον εν λόγω «εχθρό», αποτελεί και πολυσήμαντο σύμβολο. Η χρήση της θα μπορούσε να ενταχθεί στην ευρύτερη κατηγορία, αφού η μάσκα αποτελεί ένα τείχος προστασίας, που, ως τέτοιο, εμποδίζει την εγγύτητα.

 Το διάνθισμα  του δρώμενου με ελληνικά τραγούδια, σηματοδοτεί την εποχή του πραγματικού συμβάντος. Τα σκηνικά είναι αφαιρετικά και άχρονα,  ακριβώς επειδή το θέμα δε θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρο.

Επίλογος

Η Ελένη αφού εξεταστεί, νοσηλευτεί σε νοσοκομεία και ψυχιατρικά ιδρύματα και γίνει το αγαπημένο θέμα όλων, επιστρέφει στο Κωσταλέξι και το 1998 θα εξαφανιστεί για πάντα. Κανείς δεν ξέρει μέχρι και σήμερα τι απέγινε η Ελένη Καρυώτη.

«Εγώ ξαναβαφτίζομαι. Τώρα με λένε τίποτα».
«Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος τόσο καιρό στο σκοτάδι;»

Η παράσταση, με την διάθεση της έρευνας, προσπαθεί να ανακαλύψει την πραγματική Ελένη Καρυώτη ξεπερνώντας την εικόνα της και τις ιστορίες της εποχής.

Η παράσταση από τον Δεκέμβριο επιστρέφει στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων».

Συντελεστές

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Σύνθεση κειμένου: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Άρτεμις Ψιλοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Μπίμης

Φωτισμοί: 812: Coal Theatre Company

Ηθοποιοί: Άλκηστις Νικολαΐδη, Ζωγραφιά Μεντεσίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Φωτογραφίες/Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Cosmopolis Festival 2024

Παρουσιάστηκε-το-πρόγραμμα-του-cosmopolis-festival-2024

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, στον εμβληματικό Φάρο της Παλιάς Πόλης, η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Cosmopolis Festival 2024. Το «παρών» έδωσαν δημοσιογράφοι από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ, φίλοι του Φεστιβάλ και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι θα αποτελέσουν και φέτος την καρδιά της διοργάνωσης.

Από τις 29 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου στη χερσόνησο της Παναγίας, σε γειτονιές και χωριά της Καβάλας, καθώς και στο Εθνικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το Φεστιβάλ Cosmopolis είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό για άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση προσφέροντας μοναδικούς ρυθμούς, μελωδίες και ποικίλα μουσικά ακούσματα, χορούς, γεύσεις, animation, κινηματογράφο, δράσεις για παιδιά, καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Για το Cosmopolis Festival 2024 μίλησαν ο κ. Αρχέλαος Γρανάς, Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο κ. Άλκης Ζοπόγλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, καθώς και ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μουριάδης. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Μουριάδης, ο οποίος μίλησε για τη σύνδεση του Cosmopolis Festival με την ίδια την πόλη της Καβάλας, χαιρέτισε την προσπάθεια της οργανωτικής ομάδας του Cosmopolis και τη συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές του φεστιβάλ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Γρανάς, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο πρόγραμμα του Cosmopolis Festival κάνοντας ειδική μνεία στις συναυλίες και τους σπουδαίους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν φέτος στο main stage του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ζοπόγλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Καβάλας και ειδικά τον Δήμαρχο της πόλης, και το ΔΗΠΕΘΕ για τη βοήθεια και τη στήριξη τους, τονίζοντας παράλληλα ότι το φετινό πρόγραμμα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηριχτεί και να αναδειχθεί η ίδια η πόλη της Καβάλας που από μόνη της αποτελεί ένα διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Cosmopolis Festival, το οποίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

– CosmoWorld: 29 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Χερσόνησος Παλιάς Πόλης)

– CosmoHome: 6 Αυγούστου – 29 Ιουλίου (Γειτονιές της Παλιάς Πόλης και χωριά του Δήμου Καβάλας)

 – Συναυλίες στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» (Εθνικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη»

Ακόμη, ο κ. Ζοπόγλου δήλωσε πώς όπως κάθε χρόνο, η μουσική και οι συναυλίες θα αποτελέσουν το επίκεντρο του φεστιβάλ με ρυθμούς και μελωδίες καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα, τη Σερβία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Κούβα, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Όλες οι συναυλίες θα φιλοξενηθούν στην εμβληματική πλατεία Μωχάμετ ‘Αλη, στην κορυφή της Παλιάς Πόλης της Καβάλας, η οποία για έξι μέρες θα αποτελέσει την καρδιά της γιορτής που φετινού Cosmopolis.

Ακόμη, περιέγραψε αναλυτικά τις εντυπωσιακές παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ μιλώντας για το πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που υπόσχονται να ζωντανέψουν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στις εξής παράλληλες δράσεις:

– CosmoKids – Thessaloniki Animation Festival X Cosmopolis

– CosmoDances – CosmoCinema – Street Food & Bazaar

– CosmoCuisine – CosmoWorkshops

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αγαπημένη ενότητα του CosmoHome, την προσωπική του αδυναμία, όπως δήλωσε. H ενότητα του CosmoHome επιστρέφει, λοιπόν, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με μοναδικές συναυλίες στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Καβάλας αλλά και σε γραφικές τοποθεσίες των γύρω οικισμών του Δήμου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συναυλίες στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», αλλά και στην ενότητα CosmoClassical που θα επιστρέψει το φθινόπωρο φιλοξενώντας στην Καβάλα πάνω από 70 μουσικούς από ευρωπαϊκές χώρες που θα έρθουν εδώ στην Καβάλα για περίπου 15 ημέρες για να προετοιμαστούν και να παρουσιάσουν την όπερα του Giacomo Puccini “La Boheme”.

Ο κ. Ζοπόγλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους εθελοντές του φεστιβάλ τους οποίους χαρακτήρισε ως το «μέλλον του φεστιβάλ και της πόλης».

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ακολούθησε food & drinks event για τους παρευρισκόμενους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις προτάσεις της καντίνας Γυριστρούλας και της τοπικής ζυθοποιίας Marmita, δύο αρωγών του φετινού Cosmopolis Festival.

Για περισσότερες πληροφορίες σxετικά με το πρόγραμμα του φετινού Cosmopolis Festival, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ https://cosmopolisfestival.gr/program/

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ζητά ηθοποιούς για την παιδική σκηνή

Το-ΔΗΠΕΘΕ-Καβάλας-ζητά-ηθοποιούς-για-την-παιδική-σκηνή

Για τις ανάγκες της νέας παραγωγής της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, που θα παρουσιαστεί την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025 σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, καλούνται άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιοί με σκηνική ηλικία από 13 έως 30 ετών και με  καλές φωνητικές ικανότητες. 

Ζητούμενα ακρόασης:

Οι υποψήφιες/οι που θα κληθούν για την ακρόαση θα πρέπει να προετοιμαστούν σε ένα μονόλογο σύγχρονου έργου κι ένα τραγούδι. Η ακρόαση θα περιλαμβάνει σωματικό αυτοσχεδιασμό και ανάγνωση κειμένου της παράστασης. Ακόμα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και μία πρόσφατη φωτογραφία, καθώς και να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου 2024. Οι ακριβείς ώρες θα σταλούν σε όσους επιλεγούν στην ακρόαση.

Οι δοκιμές της παραγωγής προγραμματίζεται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι ηθοποιοί που θα επιλεγούν για την παραγωγή θα πρέπει να έχουν διαθεσιμότητα μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου του 2024.

Οι ενδιαφερόμενες/οι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή) μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ηλεκτρονικά, στο email: thkavala@otenet.gr, σημειώνοντας στο θέμα του email: «ΑΚΡΟΑΣΗ-ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας-Παιδική Σκηνή 2024», καθώς και αναγράφοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο σώμα κειμένου.

Στις ακροάσεις θα κληθούν όσες και όσοι επιλεγούν μετά από αξιολόγηση του βιογραφικού τους.

Όλες/οι οι ενδιαφερόμενες/οι για την ακρόαση θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά με email έως και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 σχετικά με τη συμμετοχή τους ή όχι σε αυτή.

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ακρόαση θα πρέπει να ζουν ή να έχουν κατοικία στον Νομό Καβάλας ή σε όμορους νομούς και δικό τους τρόπο μετακίνησης από και προς το θέατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 (10.00-14:00).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

«Δον Κιχώτης» με Βλαδίμηρο Κυριακίδη στο Ακόντισμα

«Δον-Κιχώτης»-με-Βλαδίμηρο-Κυριακίδη-στο-Ακόντισμα

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» μεταφέρεται στο θέατρο και θα παρουσιαστεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης.

Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του  Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι’ αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά!

Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν.

Γιάννης Μπέζος

Σημείωμα Άκη Δήμου:

Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας  58χρονος μονόχειρας, γκριζομάλλης,βετεράνος των πολέμων της Ισπανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαχητής στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυνηγημένος από τους πειρατές, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές, έγραψε και δημοσίευσε την ιστορία ενός φτωχού χωρικού που, νομίζοντας τον εαυτό του Ιππότη, έμπλεκε σε απίθανες κωμικές περιπέτειες.

Ο μεγαλοφυής  «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες  διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο με την ίδια πάντα απόλαυση.

Ταυτότητα παράστασης:

Δον Κιχώτης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης,  Σάντσο ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Δουλτσινέα η Νάντια Κοντογεώργη, Μαριτόρνα η Παρθένα Χοροζίδου

Μαζί τους: Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη

Συντελεστές:

Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια:Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική: Βάιος Πράπας

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Νταντάμη

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Social media – διαφήμιση: RenegadeMedia

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Ώρα έναρξης : 9.30 μμ

Προπώληση : more.com

https://www.more.com/theater/don-kixotis

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα