Connect with us

Αγροτικά

Μειώνεται ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα από 24 σε 13%

Μειώνεται-ο-ΦΠΑ-για-αγροτικά-μηχανήματα-από-24-σε-13%

Μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24 σε 13%) καθώς και στις εργασίες για την άρση εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε κτίρια, στο 4% προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα με τις διατάξεις που εισάγονται:

– Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα: Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία,  αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία. Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.

– Θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Έπεσε βροχή, αλλά δεν ήταν αρκετή

Έπεσε-βροχή,-αλλά-δεν-ήταν-αρκετή

Ζαφείρης Μυστακίδης: Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα / Καλή η παραγωγή για τις επιτραπέζιες ελιές, ερωτηματικό οι τιμές / Περίεργο ότι εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία

Ικανοποιητικά αλλά όχι επαρκή, ήταν τα ποσά βροχής που καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καβάλας, από το πέρασμα του χαμηλού βαρομετρικού «ATENA», σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των σταφυλιών και της επιτραπέζιας ελιάς στην Π.Ε. Καβάλας, καθώς επίσης και στην ακατανόητη εξαίρεση της περιοχής του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία.

«Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα. Αν δεν υπάρξει τα προβλήματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα είναι πολύ μεγαλύτερα…»

«Τις τελευταίες ημέρες στην Π.Ε. Καβάλας είχαμε μια πολύ ευεργετική βροχή που ξεπέρασε τα 20 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η στιγμή που έπεσε η βροχή ήταν πολύ σημαντική ιδιαίτερα για τις επιτραπέζιες ελιές. Βέβαια για τα ακάλυπτα αμπέλια δεν ήταν τόσο καλή, γιατί βρίσκονται πάνω στην ωρίμανση και πιθανόν να βγουν κάποια προβληματάκια. Έχουμε δυο διαφορετικές εικόνες δηλαδή. Γενικά όμως ήταν ικανοποιητική η βροχή που σημειώθηκε. Προφανώς και δεν αρκεί. Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα, αυτό είναι γεγονός. Αν δεν υπάρξει τα προβλήματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, που ήδη ξεκίνησαν σε έντονο βαθμό φέτος με την έλλειψη νερού, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα 20 χιλιοστά βροχής που είχαμε πρόσφατα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Θέλουμε έναν ψυχρό χειμώνα και με χιόνια ακόμη καλύτερα. Βέβαια πολλές φορές αυτό που θέλουμε δεν γίνεται πράξη. Έχουμε και την κλιματική αλλαγή που μας βασανίζει και πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Μακάρι να μην έρθουν ποτέ, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πολιτεία και παραγωγοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης.

Καλή η παραγωγή για τις επιτραπέζιες ελιές – Ερωτηματικό οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν – Καλύτερες οι τιμές φέτος για τα σταφύλια

Όσον αφορά τη συγκομιδή της ελιάς και των σταφυλιών ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. επισήμανε: «Έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι τιμοκατάλογοι. Τα δέντρα έχουν παραγωγή, είναι καλή, μένει να δούμε σε τι τιμές θα πωληθούν αυτές. Όσον αφορά τα σταφύλια φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά η εμπορική περίοδος. Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή ροή και ζήτηση. Πωλούνται σε καλύτερες τιμές από πέρυσι, βέβαια υπάρχει διακύμανση όπως κάθε χρόνο. Έχουν ξεκινήσει και οι αγοραπωλησίες των λεγόμενων σκεπαστών. Είμαστε περίπου 10 με 15 μέρες πιο πρώιμοι σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι το τέλος της συγκομιδής θα έρθει νωρίτερα. Όσο προχωράμε στις ημέρες, αυτό πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η περίοδος. Ποσοτικά η χρονιά είναι ελαφρώς προς τα κάτω, ανάλογα με τις ποικιλίες. Κάποιες μπορεί να είναι 15 – 20%, σε άλλες μπορεί και 30%, ανάλογα. Μακάρι να εξελιχθούν όλα ομαλά μέχρι το τέλος».

Περίεργο το ότι εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία – Λήγει την Παρασκευή (13/9) η διαβούλευση – Χρειάζεται πίεση τονίζει ο Ζαφείρης Μυστακίδης

Τέλος, όσον αφορά την χαλαζική προστασία σύμφωνα με την οποία εξαιρείται η περιοχή του Παγγαίου, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Είναι σε διαβούλευση η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί στο διαδίκτυο. Το ανατολικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας είναι στον προγραμματισμό να ενταχθεί στη χαλαζική προστασία, αλλά όχι και το Παγγαίο. Μέχρι την Παρασκευή (13/9) είναι η τελευταία ημέρα της διαβούλευσης, ο καθένας μπορεί να κάνει τα σχολιά του στην ιστοσελίδα. Πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να γράψει τα σχόλιά της για να φανεί η αντίδραση. Αυτή είναι η έννοια της διαβούλευσης. Αν δεν αντιδράσει κανείς αύριο μεθαύριο θα πουν, μα εδώ δεν αντέδρασε κανείς. Όταν θα υπογραφεί η σύμβαση και μετά θα είναι αργά.

Δεν μπορώ να απαντήσω για ποιον λόγο εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου. Είναι περίεργο, εντυπωσιακό. Πολλές φορές έχουμε αλλάξει πράγματα κι εμείς ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. στη δημόσια διαβούλευση. Θέλει πίεση από όλους». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-ΠΕ.-Καβάλας-εντάχθηκε-(επιτέλους!)-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους αγρότες της περιοχής ότι «η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028».

Όπως σημειώνει, «από το 2019 είχα θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά μου την ένταξη της Π.Ε. Καβάλας στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας.

Τον περασμένο Μάιο ενημέρωσα με ανάρτησή μου ότι, ύστερα από τις απαραίτητες ενέργειες, η Καβάλα θα περιληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, καθώς ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού».

Πλέον, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του προγράμματος κατά την περίοδο 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, βρίσκεται σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση από τον ΕΛΓΑ. 

Χαίρομαι που η δέσμευσή μου γίνεται πράξη και ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών μας ικανοποιείται.

Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών μας δράσεων».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης

Καβγάδες-μεταξύ-αγροτών-για-το-νερό-της-άρδευσης

Κώστας Παπαμερής: Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο

Οι πρώτοι καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης είναι πλέον γεγονός στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Κώστας Παπαμερής.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «φαγωμάρα» για το ποιος θα ποτίσει περισσότερο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, στα οποία όπως είπε θα δούμε πράγματα και θαύματα!

«Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση…»

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας, όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εδώ και χρόνια, το είχαν δει να έρχεται. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας θα διαπιστώσουμε ότι για τα βασικότερα θέματα που μιλούσαμε ήταν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και διαχείριση των υδάτων. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αγγίτης στέγνωσε, ότι τα Τενάγη των Φιλίππων δεν έχουν νερό, αλλά και ότι το περιβόητο φράγμα του Μαρμαρά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με ευθύνη όλων των πολιτικών μέχρι σήμερα. Το φράγμα έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση, λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής. 

«Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη, ώστε να μη γίνεται σπατάλη…»

«Ήδη οι γεωτρήσεις στερεύουν και στα χωριά μας άρχισε πλέον να μαλώνει ο ένας με τον άλλον, για το ποιος θα ποτίσει μία ώρα παραπάνω. Υπάρχει μία «φαγωμάρα» μεταξύ μας σε βαθμό που κάποια στιγμή θα δούμε πράγματα και θαύματα που δεν θα μπορούμε να τα ελέγξουμε. Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη και να γίνει συγκέντρωση του νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη και το κυριότερο πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Δηλαδή μικρά φράγματα, μεγάλα φράγματα, για να κρατάμε τα νερά να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας για να έχουμε και για άρδευση, αλλά και για ύδρευση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής.

Άρχισε η διαδικασία της κοπής σταφυλιών των πρώιμων ποικιλιών – Σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες

Όσον αφορά την διαδικασία της παραγωγής των σταφυλιών και της ελιάς, ο κ. Παπαμερής σημείωσε: «Έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και πλέον τα σταφύλια επιτραπέζια και οινοποιήσιμα βρίσκονται στο σημείο που φουσκώνουν. Τα πρώιμα ήδη άρχισαν και κόβονται και μπαίνουμε σιγά σιγά στη διαδικασία της εξαγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελιά, καθώς αρχίζουν και φουσκώνουν οι καρποί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των οποίων σοκαρίστηκαν και τα δέντρα και τα αμπέλια. Δειλά δειλά κόβονται κάποια «σκεπαστά», αλλά και ανοιχτοί αμπελώνες της ποικιλίας Βικτώρια κόβονται και σιγά σιγά σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα