Ζαφείρης Μυστακίδης: Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα / Καλή η παραγωγή για τις επιτραπέζιες ελιές, ερωτηματικό οι τιμές / Περίεργο ότι εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία
Ικανοποιητικά αλλά όχι επαρκή, ήταν τα ποσά βροχής που καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καβάλας, από το πέρασμα του χαμηλού βαρομετρικού «ATENA», σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των σταφυλιών και της επιτραπέζιας ελιάς στην Π.Ε. Καβάλας, καθώς επίσης και στην ακατανόητη εξαίρεση της περιοχής του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία.
«Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα. Αν δεν υπάρξει τα προβλήματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα είναι πολύ μεγαλύτερα…»
«Τις τελευταίες ημέρες στην Π.Ε. Καβάλας είχαμε μια πολύ ευεργετική βροχή που ξεπέρασε τα 20 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η στιγμή που έπεσε η βροχή ήταν πολύ σημαντική ιδιαίτερα για τις επιτραπέζιες ελιές. Βέβαια για τα ακάλυπτα αμπέλια δεν ήταν τόσο καλή, γιατί βρίσκονται πάνω στην ωρίμανση και πιθανόν να βγουν κάποια προβληματάκια. Έχουμε δυο διαφορετικές εικόνες δηλαδή. Γενικά όμως ήταν ικανοποιητική η βροχή που σημειώθηκε. Προφανώς και δεν αρκεί. Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα, αυτό είναι γεγονός. Αν δεν υπάρξει τα προβλήματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, που ήδη ξεκίνησαν σε έντονο βαθμό φέτος με την έλλειψη νερού, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα 20 χιλιοστά βροχής που είχαμε πρόσφατα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Θέλουμε έναν ψυχρό χειμώνα και με χιόνια ακόμη καλύτερα. Βέβαια πολλές φορές αυτό που θέλουμε δεν γίνεται πράξη. Έχουμε και την κλιματική αλλαγή που μας βασανίζει και πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Μακάρι να μην έρθουν ποτέ, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πολιτεία και παραγωγοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης.
Καλή η παραγωγή για τις επιτραπέζιες ελιές – Ερωτηματικό οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν – Καλύτερες οι τιμές φέτος για τα σταφύλια
Όσον αφορά τη συγκομιδή της ελιάς και των σταφυλιών ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. επισήμανε: «Έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι τιμοκατάλογοι. Τα δέντρα έχουν παραγωγή, είναι καλή, μένει να δούμε σε τι τιμές θα πωληθούν αυτές. Όσον αφορά τα σταφύλια φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά η εμπορική περίοδος. Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή ροή και ζήτηση. Πωλούνται σε καλύτερες τιμές από πέρυσι, βέβαια υπάρχει διακύμανση όπως κάθε χρόνο. Έχουν ξεκινήσει και οι αγοραπωλησίες των λεγόμενων σκεπαστών. Είμαστε περίπου 10 με 15 μέρες πιο πρώιμοι σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι το τέλος της συγκομιδής θα έρθει νωρίτερα. Όσο προχωράμε στις ημέρες, αυτό πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η περίοδος. Ποσοτικά η χρονιά είναι ελαφρώς προς τα κάτω, ανάλογα με τις ποικιλίες. Κάποιες μπορεί να είναι 15 – 20%, σε άλλες μπορεί και 30%, ανάλογα. Μακάρι να εξελιχθούν όλα ομαλά μέχρι το τέλος».
Περίεργο το ότι εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία – Λήγει την Παρασκευή (13/9) η διαβούλευση – Χρειάζεται πίεση τονίζει ο Ζαφείρης Μυστακίδης
Τέλος, όσον αφορά την χαλαζική προστασία σύμφωνα με την οποία εξαιρείται η περιοχή του Παγγαίου, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Είναι σε διαβούλευση η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί στο διαδίκτυο. Το ανατολικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας είναι στον προγραμματισμό να ενταχθεί στη χαλαζική προστασία, αλλά όχι και το Παγγαίο. Μέχρι την Παρασκευή (13/9) είναι η τελευταία ημέρα της διαβούλευσης, ο καθένας μπορεί να κάνει τα σχολιά του στην ιστοσελίδα. Πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να γράψει τα σχόλιά της για να φανεί η αντίδραση. Αυτή είναι η έννοια της διαβούλευσης. Αν δεν αντιδράσει κανείς αύριο μεθαύριο θα πουν, μα εδώ δεν αντέδρασε κανείς. Όταν θα υπογραφεί η σύμβαση και μετά θα είναι αργά.
Δεν μπορώ να απαντήσω για ποιον λόγο εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου. Είναι περίεργο, εντυπωσιακό. Πολλές φορές έχουμε αλλάξει πράγματα κι εμείς ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. στη δημόσια διαβούλευση. Θέλει πίεση από όλους».
You must be logged in to post a comment Login