Connect with us

Αγροτικά

Κώστας Παπαμερής: Πολλοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα αμπέλια

Κώστας-Παπαμερής:-Πολλοί-έχουν-αρχίσει-να-εγκαταλείπουν-τα-αμπέλια

«Από το 2018 και μετά, όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια, ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση. Ήδη έχουν αρχίσει πολλοί να εγκαταλείπουν. Έχει αρχίσει το ξήλωμα των αμπελιών. Στα σχέδια βελτίωσης έχουμε μια μείωση της τάξης του 30%, κάτι που δείχνει ότι οι νέοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν. Σε λίγο θα μιλάμε για χωριά γερόντων και εγκατάλειψη της υπαίθρου».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, εκ μέρους της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα Δήμου Παγγαίου, ο συνεργάτης του δημάρχου, Φίλιππου Αναστασιάδη, Κώστας Παπαμερής, με αφορμή την συμβολική κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής του Δήμου Παγγαίου, στην είσοδο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας το πρωί της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου.

«Αν εγκαταλειφθούν και τα χωριά μας, δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν θα υπάρχει παραγωγή και όλα θα είναι εισαγόμενα…»

 «Αν δεν σκεφτούμε λύσεις και εγκαταλειφθούν και τα χωριά μας, δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν θα υπάρχει παραγωγή και όλα θα είναι εισαγόμενα. Έχουμε μπροστά μας τη νέα Κ.Α.Π., έχουμε τεράστιο κόστος παραγωγής, υψηλό κόστος για την ενέργεια, για την οποία δεν έχουμε πάρει τίποτα μέχρι σήμερα», σημείωσε με έμφαση στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

Παράλληλα, ο κ. Παπαμερής αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα, παρουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη, του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, του κ. Παπαμερή και των μελών της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον κ. Λυκουρέντζο και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο.

«Δεν χάσαμε μόνο την παραγωγή του 2022 από τις καταστροφές, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο του 2023. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα δυο με τρία χρόνια…»

 «Μας δόθηκαν απαντήσεις τις οποίες καταγράψαμε. Μας είπαν ότι μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα δοθούν τα τελικά ποσά για την χαλαζόπτωση του Ιουνίου. Επίσης μας ενημέρωσαν ότι μετά από δυο εβδομάδες θα ψηφιστεί το θέμα της παρακράτησης του 20% από τον ΕΛΓΑ. Είχαμε ενημέρωση για την αύξηση από τις 70.000 στις 210.000 ευρώ για κάθε ΑΦΜ, όπως κι ότι θα χρειαστεί ένα «μαξιλάρι» για γρήγορες αποζημιώσεις, καθώς και η ένταξη στα de minimis, όπου χρειάζεται μια επεξεργασία. Είχαμε μεγάλη πτώση στις πωλήσεις σταφυλιών τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όσα σταφύλια γλίτωσαν από το χαλάζι, έμειναν αδιάθετα, κάποια που πουλήθηκαν, αυτό έγινε κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ πολλά σάπισαν. Δεν χάσαμε μόνο την παραγωγή του 2022 από τις καταστροφές, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο του 2023. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα δυο με τρία χρόνια», ανάφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα την φετινή περίοδο

Ακαρπία-σε-αρκετά-αγροτικά-προϊόντα-την-φετινή-περίοδο

Η ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

«Από την άνοιξη ήταν εμφανές το φαινόμενο της ακαρπίας στα δέντρα. Και στα πυρηνόκαρπα και στα αχλάδια, καθώς επίσης και οι ελιές που συγκομίζονται τώρα έχουν μεγάλο ποσοστό ακαρπίας», σημείωσε αρχικά ο κ. Αργυράκης.

«Βλέπουμε ότι η κλιματική κρίση που βιώνουμε επηρεάζει τις καλλιέργειες μας και αυτό φαίνεται στη συγκομιδή….»

«Επίσης και στα ακτινίδια κατά τόπους υπάρχει ακαρπία σε κάποιες περιοχές του κάμπου του Νέστου που επλήγησαν περισσότερο από τον κακό χειμώνα που δεν είχε χαμηλές θερμοκρασίες. Βλέπουμε ότι η κλιματική κρίση που βιώνουμε επηρεάζει τις καλλιέργειες μας και αυτό φαίνεται στη συγκομιδή. Αυτή τη στιγμή συγκομίζονται τα καλαμπόκια, περίπου στο 50% είμαστε, καθώς τα μισά καλαμπόκια του κάμπου έχουν αλωνιστεί. Ήδη κάποιες σόγιες είναι και αυτές στη διαδικασία του αλωνισμού. Οι αποδόσεις είναι μέτριες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πάρα πολύ καλές, αλλά ούτε και άσχημες», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αργυράκης. 

Στα ακτινίδια προμηνύεται μια καλή εμπορική χρονιά – Μικρότερο το ποσοστό ακαρπίας στις ελιές του Νέστου, σε σχέση με τον Δήμο Παγγαίου και την Π.Ε. Χαλκιδικής  «Περιμένουμε τον επόμενο μήνα, μετά τις 15 Οκτωβρίου, να συγκομίσουμε τα ακτινίδια, όπου προμηνύεται μία πολύ καλή εμπορική χρόνια, η οποία πιστεύουμε ότι θα ισοφαρίσει την περσινή ζημιά. Από την άλλη το πρόβλημα με την ελιά δεν είναι μόνο στην Π.Ε. Καβάλα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Η επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής που καλλιεργείται και στην Π.Ε. Καβάλας, έχει στην Π.Ε. Χαλκιδικής ακαρπία που φτάνει το 70%. Μιλάμε για μία πολύ μικρή παραγωγή σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 30%. Εδώ τα δικά μας τα δέντρα στο δυτικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας στον Δήμο Παγγαίου, βλέπουμε ότι οι ποσότητες που παραδίδουν οι παραγωγοί μας είναι πολύ χαμηλές, είναι μικρές, λόγω της ακαρπίας. Στην περιοχή του Νέστου στα λίγα στρέμματα που καλλιεργούνται για επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής, βλέπουμε ότι και αυτά έχουν μία σημαντική μείωση, όχι όμως για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς, στο ποσοστό της Χαλκιδικής ή του Δήμου Παγγαίου», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Συνεργαζόμενα Ρομπότ στις αμπελουργικές εργασίες

Συνεργαζόμενα-Ρομπότ-στις-αμπελουργικές-εργασίες

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος υλοποιεί ημερίδα με θέμα “ΕΠΙΔΕΞΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Αγροτική Παραγωγή με Συνεργαζόμενα Ρομπότ” την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18:00 στο ξενοδοχείο AIROTEL GALAXY στην Καβάλα, στο πλαίσιο του Υποέργου 5 της Πράξης «Τεχνολογία Επιδέξιας Γεωργίας Αμπελώνων (Τ.Ε.ΓΕ.Α.)».

Σκοπός είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης (υπό την έννοια της ενσωμάτωσης πολλών δεξιοτήτων) καινοτόμου τεχνολογίας για βέλτιστη συνεργασία μιας ομάδας τροχήλατων ρομπότ εφοδιασμένων με αισθητήρια ηλεκτρονικά όργανα καθώς και με βραχίονες στους οποίους προσαρμόζονται κατάλληλα εργαλεία.

Οι αμπελουργικές εργασίες δεξιοτήτων ενδιαφέροντος ταξινομούνται στις ακόλουθες τέσσερις βασικές κατηγορίες: (1) Κοπή, που συμπεριλαμβάνει κλάδεμα, ξεβλάστωμα, ξεφύλλισμα, συγκομιδή, κορφολόγημα, κόψιμο πλαϊνών και κόψιμο χόρτων, (2) Ράντισμα, (3) Στερέωμα, με δετικό συρραπτικό, και (4) Λήψη αποφάσεων, για έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, για λίπανση που απαιτείται και για πρόγνωση της παραγωγής.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η επέκταση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industrie 4.0) στην αγροτική παραγωγή. Τα κίνητρα για αυτοματοποίηση επιδέξιων εργασιών προς παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών και, ακολούθως, σταθερά υψηλής ποιότητας οίνου περιλαμβάνουν: την αύξηση του περιθωρίου κέρδους στην οινοποιία, την έλλειψη έμπειρων εργατικών χεριών κατά τη διάρκεια εποχικής ζήτησης, την δραστική μείωση της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, π.χ. από φυτοφάρμακα κατά το ράντισμα, με ταυτόχρονη μείωση της

δαπάνης για φάρμακα ραντίσματος, και την ποσοτική αύξηση της παραγωγής μέσω αυτοματοποίησης. Ένα μακροπρόθεσμο κίνητρο αποτελεί η έναρξη καινοτόμου βιομηχανικής παραγωγής για την ανάπτυξη, βελτίωση, συντήρηση και λειτουργία της τεχνολογίας Τ.Ε.ΓΕ.Α στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος όπως ο Δρ. Θεόδωρος Παχίδης, Καθηγητής, Ρομποτική και Τεχνολογία Λογισμικού, Τμήμα Πληροφορικής (ΔιΠαΕ), Μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές (ΑΜΑ), ο Δρ. Εμμανουήλ Τζιώλας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, Τμήμα Πληροφορικής (ΔιΠαΕ), Μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου ΑΜΑ, ο κ. Χρήστος Μπαζίνας, Διδακτορικός Ερευνητής, Υπολογιστική Νοημοσύνη και Ρομποτική, Τμήμα Πληροφορικής (ΔιΠαΕ) Μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου ΑΜΑ και ο κ. Γεώργιος Σιαβάλας, Διδακτορικός Ερευνητής, Σχεδιασμός και ανάπτυξη νευρωνικών μοντέλων βαθιάς μάθησης, Τμήμα Πληροφορικής (ΔιΠαΕ), Μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου ΑΜΑ.

Περισσότερες πληροφορίες κ. Μιχάλη Μανιό 6949 708570

http://humain-lab.cs.ihu.gr/index.php/projects/tegea/

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Η καταστροφή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας θα επηρεάσει όλους μας

Η-καταστροφή-των-κτηνοτρόφων-της-Θεσσαλίας-θα-επηρεάσει-όλους-μας

Νίκος Δημόπουλος: Το σημαντικό είναι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν το κουράγιο να επανέλθουν

«Το μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οι οποίοι έπαθαν αυτή την μεγάλη ζημιά που είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει, είναι αν θα έχουν το κουράγιο να ξεκινήσουν και πάλι για να αντικαταστήσουν αυτό το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε, ώστε να μπορέσουμε στην παραγωγή να μη μείνουμε πίσω ως χώρα και στο γάλα και στο κρέας».

Τα παραπάνω επισήμανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, μ’ αφορμή την επόμενη μέρα στην αγορά κρέατος και γάλακτος, από την τρομακτικών διαστάσεων καταστροφή που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel. 

«Σημαντικό ρόλο παίζει και κατά πόσο το κράτος θα ανταποκριθεί άμεσα στις αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι πραγματικές σύμφωνα με τη ζημιά και όχι με δείκτες που έχουν τα υπουργεία…»

«Θα «τρελαθούμε» στις εισαγωγές, αν και ήδη έχουμε «τρελαθεί» στις εισαγωγές. Ιδιαίτερα στο μοσχαρίσιο κρέας κι αυτά που έρχονται απέξω μένουν πέντε μήνες εδώ και θεωρούνται ελληνικής εκτροφής. Άρα εκεί οι εισαγωγές είναι πολλές έτσι κι αλλιώς. Στα αιγοπρόβατα είναι το θέμα, όπου υπάρχει μία επάρκεια στο κρέας γιατί κάνουμε εισαγωγές, αλλά και εξαγωγές. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι κατά πόσο θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι το κουράγιο ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά το κυριότερο από όλα, να επανέλθουν. Δεν φτάνει μόνο η βούληση, χρειάζεται να έχεις και τα λεφτά. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και κατά πόσο το κράτος θα ανταποκριθεί άμεσα στις αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι πραγματικές σύμφωνα με τη ζημιά και όχι με δείκτες που έχουν τα υπουργεία, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», ανέφερε σχετικά ο κ. Δημόπουλος.

«Θα πρέπει οι άνθρωποι που βρίσκονται στην αλυσίδα της παραγωγής να κοιτάξουν να συμμαζευτούν λιγάκι, να μη γίνονται κερδοσκόποι και αυτές τις αυξήσεις που λέμε ότι πολλές φορές είναι υπέρογκες να τις συμμαζέψουν…»

«Οι τιμές έχουν ανέβει κατά πολύ εδώ και καιρό. Όσο βέβαια λιγοστεύει η διάθεση, το παραγόμενο προϊόν δηλαδή, τόσο αυξάνεται η τιμή. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς. Βέβαια βλέπουμε περιπτώσεις να πέφτουν οι τιμές του παραγωγού και να αυξάνονται στο ράφι. Θα πρέπει οι άνθρωποι που βρίσκονται στην αλυσίδα της παραγωγής να κοιτάξουν να συμμαζευτούν λιγάκι, να μη γίνονται κερδοσκόποι και αυτές τις αυξήσεις που λέμε ότι πολλές φορές είναι υπέρογκες να τις συμμαζέψουν. Όλοι πρέπει να κερδίζουν, εμείς δεν λέμε ότι κάποιος πρέπει να κάνει εμπόριο για την ψυχή της μάνας του, αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και δεν έχουμε τους μισθούς που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα όλοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμμαζευτούμε, για να μπορέσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα μας», τόνισε καταληκτικά ο Νίκος Δημόπουλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα