Connect with us

Νέα Θάσου

Η προετοιμασία της Περιφέρειας ΑΜΘ συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Παγγαίο

Η-προετοιμασία-της-Περιφέρειας-ΑΜΘ-συνέβαλε-στην-αντιμετώπιση-της-πυρκαγιάς-στο-Παγγαίο

«Η πυρκαγιά στο Παγγαίο όρος είναι μια διδακτική εμπειρία καθώς κομίζει νέα δεδομένα , για την βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ το σύνολο του μετώπου συνεχίζει να θεωρείται σε καθεστώς «φύλαξης» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να υπάρχει άμεση διαχείριση τυχόν αναζωπυρώσεων. Επιπλέον η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει και το προσεχές διάστημα θα επικρατήσει στην περιοχή μας καιρική αστάθεια, οπότε χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση». Αυτά τονίστηκαν στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστας Βενετίδης, πλαισιωμένοι από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας κ. Σταύρο Κιβράκη και την πρώην δημοτική σύμβουλο και κάτοικο Πλατανοτόπου κ. Κική Αλεπίδου. Στην συνέντευξη παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Προβαίνοντας ο κ. Μαρκόπουλος στην περιγραφή της κατάστασης τόνισε ότι ένα βασικό σημείο είναι ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στον εντοπισμό και στην έναρξη της κατάσβεσης, αφενός λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στην αλπική ζώνη εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί ο μοναδικός δρόμος εξαιτίας της χρήσης του από τα βαριά οχήματα της υλοτομίας και αφετέρου λόγω της δύσκολου γεωλογικού ανάγλυφου του Παγγαίου.

Τόνισε όμως ότι υπήρξε άμεση ανταπόκρισης της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κινητοποίηση των αναγκαίων χωματουργικών μηχανημάτων που ζητήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσα από το Μητρώο που έχει συσταθεί και για τα οποία κατέβαλε σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Συνολικά η Περιφέρεια ΑΜΘ διέθεσε 10 χωματουργικά μηχανήματα και 2 υποστήριξης – μεταφοράς, τα οποία όχι απλά άνοιξαν τις αντιπυρικές ζώνες, αλλά πολλές φορές το έργο τους ήταν προϋπόθεση για να προσεγγίζουν τα πύρινα μέτωπα με ασφάλεια, τα πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης. Επιπλέον ο κ. Μαρκόπουλος ενημέρωσε για το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία δεν περιορίστηκε σε δυο επισκέψεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και σε παρέμβαση του προς το αρμόδιο υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα τον υπουργό κ. Κικίλια προκειμένου να δοθεί το βάρος της πυρόσβεσης στα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερα, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση του αριθμού τους.

Στο θέμα του απολογισμού των ζημιών, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και οικισμοί, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από την δράση των ελικοπτέρων και γι’ αυτό ο κ. Τοψίδης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αποζημίωση τους.

Κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πυροσβέστες, εθελοντές, τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης τόνισε ότι μετά την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών σε Δαδιά, Θάσο και τώρα Παγγαίο, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Τόψιδης έχουν πάρει την απόφαση να ενισχύσουν την Πολιτική Προστασία με πυροσβεστικά και τεχνολογικά μέσα για την καλύτερη πρόληψη των πυρκαγιών και την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το Drone στη Θάσο για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα γίνει επιδιόρθωση του δρόμου του Παγγαίου, θα προταθεί μέσω των αρμοδίων να αλλάξουν νομοθετικά οι αγκυλώσεις της δασικής νομοθεσίας που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα και ειδικά για το Παγγαίο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες να αξιοποιηθεί, για να το χαίρονται όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, γιατί μέσα από αυτές τις δράσεις μπορούμε να έχουμε καλύτερη προστασία και διαφύλαξη του σημαντικού οικοσυστήματος.

Ακολούθως ο κ. Βενετίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της διοίκησης του κ. Τοψίδη να ξεκινήσει από τον περασμένο χειμώνα η βελτίωση και η καλύτερη προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας, μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν τα δυο τελευταία χρόνια στο δάσος της Δαδιάς. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τοψίδης ζήτησε επιπλέον ενίσχυση των εναέριων μέσων που εδρεύουν σε Αλεξανδρούπολη και Χρυσούπολη, οπότε από 2-3 του παρελθόντος, φέτος έφτασαν τα 8. Επιπλέον ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε ότι από φέτος υπάρχει φύλαξη των δασών με 3 Drones, σε Έβρο, Ροδόπη και Θάσο, η οποία όπως είπε είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού μας και γι’ αυτό έπρεπε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην πυρόσβεση την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό, ενώ γνωστοποίησε ότι με εντολή του κ. Τοψίδη, ενισχύεται η Πολιτική Προστασία, για τον επόμενο χρονο, με επιπλέον πόρους που μπορούν να φτάσουν τα 10 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κιβράκης τόνισε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος – η οποία ακόμη δεν έχει λήξει όπως τόνισε με έμφαση – είναι η πιο δύσκολη και δεν υπάρχει σύγκριση με καμία άλλη. Επισήμανε επίσης ότι φέτος υπήρχε πολύ καλή προετοιμασία και μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχε γίνει και στην Καβάλα σχετική άσκηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Για την φωτιά του Παγγαίου τόνισε ότι αμέσως ανταποκρίθηκε η Περιφέρεια ΑΜΘ στις ανάγκες της πυροσβεστικής, λόγω της διατήρησης Μητρώου μηχανημάτων, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα όχι απλά στην πυρόσβεση αλλά και στην ασφάλεια των πεζοπόρων τμημάτων και την προστασία των οικισμών. Η φωτιά στο Παγγαίο κατέκαψε περίπου 15 χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα εκτίμηση.

Η κ. Αλεπίδου, αναφέρθηκε στα «παιδιά της διπλανής πόρτας» που παράτησαν κάθε επαγγελματική ή προσωπική ασχολία και με πρωτόγνωρο αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης συνέβαλαν ο καθένας με τις δυνάμεις του στην κατάσβεση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αρνητικά – αλλά μεμονωμένα – σχόλια από κάποιος κακεντρεχείς. Ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο, γιατί από την 1 Αυγούστου είχε στείλει χωματουργικό μηχάνημα για να καθαριστεί η αντιπυρική ζώνη στον Πλατανότοπο αλλά και για το συνολικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη για την επίλυση κάθε ζητήματος που ανέκυψε.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Δήμαρχο Θάσου

Εθιμοτυπική-επίσκεψη-του-Διοικητή-του-Δ΄-Σώματος-Στρατού-στο-Δήμαρχο-Θάσου

Σήμερα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», Αντιστράτηγου Παναγιώτη Καβιδόπουλου, στο Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη.
Ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού συνοδεύονταν από τον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Υποστράτηγο Ηλία Κωστάκη.

Η παρούσα επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσκεψη του νέου Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, συμμετείχε επίσης o Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Αρχοντής και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Θάσου κ. Ιωάννης Γεωργίου.
Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις στη Θάσο και της απρόσκοπτης και συνεχής συνεργασίας τους με τον Δήμο της Θάσου.

Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, σε ανάμνηση της επισκέψεως του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Δήμο της Θάσου, του πρόσφερε ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος της Θάσου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:
«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής.
Ευχαριστούμε τον Στρατηγό για την επίσκεψή του στη Θάσο και για το έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας.
Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη στην επιτέλεση των νέων του καθηκόντων».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Δεν λειτούργησε σήμερα Τρίτη 11/02 το Γυμνάσιο Λύκειο Λιμένα Θάσου λόγω νέων βανδαλισμών

Δεν-λειτούργησε-σήμερα-Τρίτη-11/02-το-Γυμνάσιο-Λύκειο-Λιμένα-Θάσου-λόγω-νέων-βανδαλισμών

Ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης αποφάσισε σήμερα:
«Τη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας του Γυμνασίου και του Λυκείου Λιμένα Θάσου από την Τρίτη 11-02-2025 έως και την Παρασκευή 14-02-2025, λόγω της άμεσης ανάγκης εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης φθορών στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Λιμένα Θάσου, κατόπιν παράνομης εισόδου αγνώστων στις σχολικές εγκαταστάσεις, που καθιστούν επικίνδυνη την παραμονή των μαθητών στην σχολική εγκατάσταση κατά την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών και προκειμένου να αποκατασταθούν με ασφάλεια οι φθορές».

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας άγνωστοι μπήκαν στο σχολείο, άνοιξαν τις βρύσες με αποτέλεσμα χώροι του σχολείου να πλημμυρίσουν.

📸 Ειρήνη Παπαγιάννη

Topics

Related Articles

Προηγούμενο άρθρο

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Επείγουσα διακομιδή ασθενούς από τη Θάσο στην Κεραμωτή με το ENERGEAN WAVE

Επείγουσα-διακομιδή-ασθενούς-από-τη-Θάσο-στην-Κεραμωτή-με-το-energean-wave

Copyright © 2000 – 2024 nownews.gr • Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του nownews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
Επικοινωνία: info@nownews.gr

Σύνδεσμοι

Τα Νέα

Newsletter

Get important news delivered directly to your inbox and stay connected!

© nownews.gr Ιδιοκτησία, εκδότης, δικαιούχος domain name: Νικόλαος Χ.Ταραπατσής | Διευθυντής σύνταξης: Πέτρος Μαούνατζης | Βενιζέλου 11, Καβάλα | ΑΦΜ 127202774-ΔΟΥ Καβάλας | email: info@nownews.gr
All rights reserved | Powered by yobibyte

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα