Connect with us

Πολιτισμός

«Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου στο Κ.Θ.Β.Ε

«Η-Πινακοθήκη-των-Ηλιθίων»-του-Νίκου-Τσιφόρου-στο-ΚΘΒ.Ε

Πρόλογος

Στην εποχή μας τα ελληνικά μέσα διασκέδασης έχουν γεμίσει υποπροϊόντα χαμηλού κόστους, τα οποία βασίζονται στα χαζολογήματα παρουσιαστών περισσότερο, παρά κειμενογράφων. Κρίνοντας απ’ τις αντιδράσεις, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο κόσμος αρέσκεται στη βλακεία, τη μεγεθυμένη από το μέσο ψυχαγωγίας που τη φιλοξενεί και την προβάλει, και ότι τη συντηρεί με τη θέασή του. Μια φάρσα εν είδει πειράματος , για παράδειγμα, σε ανυποψίαστο θεατή, χάριν παιδιάς, κερδίζει υποστήριξη.

Θέτοντας τις αντιδράσεις στο περιθώριο παραμένει ένα αξιοσημείωτο γεγονός: ότι πριν από περίπου ογδόντα χρόνια ο Νίκος Τσιφόρος χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο μια έξυπνη φάρσα, που επινόησε το πολυμήχανο μυαλό του, ώστε να διασκεδάσει το φιλοθεάμον κοινό. Την αυτή διασκέδαση προσφέρει και σήμερα το έργο του «Πινακοθήκη Ηλιθίων», το οποίο ανεβάζει στη Μονή Λαζαριστών το Κ.Θ.Β.Ε.

Ο Νίκος Τσιφόρος έγραψε την κωμωδία το 1944 και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη στο «Ακροπόλ». Για δεύτερη φορά παρουσιάστηκε το 1955 από τον θίασο Τιτίκας Νικηφοράκη – Νίκου Χατζίσκου.

Το έργο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους κριτικούς να μιλάνε για μια «θαυμάσια κωμωδία» και να εστιάζουν στους έξυπνους διαλόγους, στο χιούμορ και στη δεξιοτεχνία του συγγραφέα.

Υπόθεση

Η Αλίντα Πασκουάλε, μια φλογερή και αθεράπευτα ρομαντική Ισπανίδα από τη Σεβίλλη και ο Αντρέ Ντεντιέ, ένας χιουμορίστας παριζιάνος αιώνιος φοιτητής – παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους – ειδοποιούνται ότι είναι μοναδικοί κληρονόμοι του άγνωστου και στους δύο πλούσιου Ιωσία Τέρινγκτων. Ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για να πάρουν την κληρονομιά, γνωρίζονται στο πλοίο και ερωτεύονται, παντρεύονται και πιστεύουν ότι θα συγκληρονομήσουν. Όταν όμως απροσδόκητα εμφανίζεται ο ονειροπόλος κ. Τέρινγκτων και απαιτεί να χωρίσουν προκειμένου να πάρουν χρήματα, αρνούνται αποδεικνύοντάς του ότι ο έρωτας υπερτερεί του συμφέροντος και καταδικάζοντας αυτόν που ήθελε να αποδείξει την ηλιθιότητα των ανθρώπων, την οποία ταύτιζε με τα οικονομικά συμφέροντα, τον αναγκάζει να παραδεχτεί τη δική του βλακεία.

Συγγραφέας

Είναι δύσκολο να καταπιαστεί κάποιος με πολλά πράγματα και να πετύχει σε όλα. Ωστόσο, όχι αδύνατο αν συνδυάζει ταλέντο, φαντασία, πάθος για δημιουργία και υψηλό βαθμό ευφυΐας. Στοιχεία, τα οποία κατέθετε αδιάλειπτα στην πολυσχιδή καριέρα του ο Νίκος Τσιφόρος (1909-1970).

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του. Άσκησε τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα, σύντομα όμως στράφηκε στο χώρο των γραμμάτων. Πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με το θεατρικό έργο “Η πινακοθήκη των ηλιθίων” και ακολούθησαν πολλές θεατρικές επιτυχίες του, τις περισσότερες από τις οποίες έγραψε σε συνεργασία με τον Πολύβιο Βασιλειάδη. Ενδεικτικοί τίτλοι έργων του, είναι: “Η κυρία του κυρίου”, “Γάντι και σαρδέλα”, “Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος”, “Οι γαμπροί της Ευτυχίας”, “Το έξυπνο πουλί”, “Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός”. Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με εξίσου μεγάλη επιτυχία, ενώ ο ίδιος ο Τσιφόρος ασχολήθηκε με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και το σενάριο. Παράλληλα έγραψε πολλά ευθυμογραφήματα (“Τα παιδιά της πιάτσας”, “Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα”, “Τζιμ κακής ποιότητος”, “Άνθρωποι και ανθρωπάκια”, “Τα ρεμάλια ήρωες”, “Εμείς και οι Φράγκοι”, “Μίλων Φιρίκης”, κ.ά.)

Αναγνωρίστηκε, κυρίως, ως κωμωδιογράφος, γράφοντας μ’ ένα ιδιόμορφο προσωπικό ύφος γεμάτο ανεξάντλητο, πηγαίο χιούμορ και στοχευμένο σαρκασμό, σατιρίζοντας τα ήθη, τις χαρακτηριστικότερες μορφές και τις συνήθειες της ελληνικής κοινωνίας στα χνάρια των Ανδρέα Λασκαράτου, Εμμανουήλ Ροΐδη και άλλων. Άριστος ψυχογράφος, σκιαγραφούσε τα πορτρέτα των κεντρικών χαρακτήρων του (κυρίως απλοί, καθημερινοί άνθρωποι) με ακρίβεια, ζωντάνια και σατυρική διάθεση. Αισθανόταν έλξη για τους λαϊκούς τύπους και δη εκείνους του υποκόσμου (περιθωριακοί τύποι που ακροβατούσαν μεταξύ νόμου και παρανομίας), στους οποίους διέκρινε μια κάποια αυθεντικότητα, αντίθετη με την υποκρισία του φιλήσυχου νοικοκυραίου.

Επίσης, συνέθεσε χιουμοριστικές μεν, παιδαγωγικές δε, συνόψεις της Ελληνικής Μυθολογίας, της ιστορίας των Σταυροφοριών και της ιστορίας της Αγγλίας.

Ανάγνωση

Οι πρώτοι μεταπολεμικοί συγγραφείς της ελληνικής κωμωδίας ήταν όλοι “παιδιά του πολέμου”. Αγαπούσαν με πάθος τη ζωή. Το θέατρο ήρθε και ακούμπησε, αργότερα, σαν μεγάλη παρηγοριά. Το έργο τους μας ακολουθεί μέχρι σήμερα σε πείσμα της εποχής μας, που ντρέπεται για το παρελθόν της, γιατί, πολύ απλά, δεν το γνωρίζει. Η ελληνική φαρσοκωμωδία δοξάστηκε και θα μας αποκαλύπτει πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μας που παραφυλάει κρυφογελώντας, για να τρομάξει την περιβόητη στις μέρες μας “σοβαρότητα”.

Τα έργα της ελληνικής φαρσοκωμωδίας εστιάζουν στις κωμικές περιπέτειες των ηρώων τους, περιπέτειες που προέρχονται από διάφορους παράγοντες και επιλύονται με ποικίλους μηχανισμούς. Πολλές από τις κωμωδίες του είδους ασχολούνται με παραδοσιακά κωμικά θέματα όπως οι αρνητικές συνέπειες ενός δύστροπου χαρακτήρα, η ερωτική ζήλια και τα πείσματα, η συζυγική απιστία και τα αντίποινά της, το δίπολο πλούσιος- φτωχός, κληρονομικά μπερδέματα, δηλαδή θέματα που κληροδοτούνται στην παγκόσμια δραματουργία μέσω του Μενάνδρου και της Νέας Αττικής Κωμωδίας καθώς και της μεσαιωνικής γαλλικής φάρσας και που υιοθετούνται από τον Σαίξπηρ, τον Μολιέρο και άλλους θεατρικούς συγγραφείς, κυρίως του γαλλικού βουλεβάρτου.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων, ωστόσο, αποτελεί η ένταξη των ηρώων τους στην ελληνική καθημερινότητα της εποχής, μιας εποχής μεταβατικής και δύσκολης. Με τις μνήμες από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή να είναι ακόμα νωπές και με έναν Εμφύλιο Πόλεμο να μαίνεται, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του είδους, από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 μέχρι το τέλος της, οι ήρωες των ελληνικών φαρσοκωμωδιών δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίζουν επί σκηνής τις αγωνίες των συγχρόνων τους συμπολιτών, που ταλαντεύονται ανάμεσα στο καινούριο και το παλιό, το σταθερό και το εφήμερο, ανάμεσα στο όνειρο και στον εφιάλτη.

Η παράσταση

Σ ’ένα κινηματογραφικό (3D) σκηνικό οι ήρωες του Τσιφόρου κινούνται λουσμένοι στους πολύχρωμους φωτισμούς του Ιωάννη Τούμπα, ντυμένοι με τα πλουμιστά κοστούμια εποχής ’40 – ’50 από τους Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανάνο, οι οποίοι υπογράφουν και τη λιτή σκηνική εγκατάσταση, ζωντανεύουν μια αφελή μεν ιστορία εποχής, αλλά διασκεδάζουν το κοινό με τις ερμηνείες των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. που τους υποδύονται.

Κι αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό σ’ αυτή την παράσταση ερμηνειών. Η σκηνοθέτις προτίμησε το ανάλαφρο ύφος γλυκανάλατου μπουλβάρ στην κίνηση και την ομιλία των ηθοποιών και, μάλιστα, σε πλήρη διάταξη σε όλο το μήκος της σκηνής.

Η Λίλα Βλαχοπούλου, χαμαιλέων ηθοποιός, είναι η χαριτωμένη Αλίντα, ένας στιβαρός άξονας στο παλιομοδίτικο ύφος που τον θέλησε η σκηνοθεσία, γύρω από τον οποίο στρέφεται η ιστορία, ακόμη κι αυτός ο χαρακτήρας του γαλοθρεμμένου Αντρέα – Λευτέρη Δημητρόπουλου, ο οποίος είναι υπερκινητικός, υπερ- υπερβολικός, ίσως για να δώσει γρήγορους ρυθμούς στην παράσταση.

Η Μομώ Βλάχου, πολύ καλή και στο τραγούδι, εμπλουτίζει τη σκηνή με την πληθωρική της παρουσία, πλάι στον εξαιρετικό μουσικό Παναγιώτη Μπάρλα, ο οποίος παίζει ζωντανά στο πιάνο γνωστές μελωδίες, άλλοτε ως ιντερμέδια κι άλλοτε ως καίριοι συμβολισμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Θανάσης Δισλής είναι ένας απολαυστικός κομπέρ- αφηγητής, ενώ εντυπωσιάζει και ως λαμόγιο – Τζιάκομο. Εξίσου απολαυστική και η έμπειρη Λίλιαν Παλάντζα, μια ζουμερή και λιγωμένη επιβάτιδα στο πλοίο.

Ισχυρό χειροκρότημα και στους υπόλοιπους ρόλους που ερμηνεύονται από τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. , οι οποίοι αποδίδουν τα μέγιστα στη σκηνή, ακολουθώντας πειθήνια τη σκηνοθετική γραμμή.

Όλος ο θίασος βάζει «γερές πλάτες» για να υψωθεί αυτό το οικοδόμημα, το όποιο στηρίζει την «Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, έτσι όπως το σχεδίασαν η Ανδρομάχη Χρυσομάλη και οι συνεργάτες της.

Οι έμπειροι θεατές διαπιστώσαμε, έτι μια φορά, ότι η κωμική θεατρική γραφή της εποχής καταγράφει τη μεταβατική πορεία της ίδιας της νεοελληνικής κοινωνίας, που αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και ανεβάζει όλο και περισσότερο τον πήχη στα όνειρα και τις επιδιώξεις των πολιτών της. Παρότι, πολλές φορές, υποφέρουν από την κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, οι κωμικοί ήρωες δεν είναι επαναστάτες. Με τα φαρσικά σχέδια και τις εξαπατήσεις τους δεν επιθυμούν να ανατρέψουν το κοινωνικό σύστημα, αλλά αντίθετα να ενταχθούν σ’ αυτό και να εξασφαλίσουν τη θέση τους στον όχι, βέβαια, ιδανικό αλλά κατά κάποιο τρόπο σίγουρο μικροαστικό τους κόσμο.

Επίλογος

Το να γνωρίσεις τον Νίκο Τσιφόρο από τηλεοπτικές διασκευές ή από εκφράσεις του που μπήκαν στην καθημερινή μας κουβέντα, είναι σαν να γνωρίζεις τη θάλασσα από καρτ ποστάλ.

Η τέρψη που δίνει το έργο του έρχεται από τη μελέτη του. Προσφέρει μια πληρότητα που πηγάζει από το ζωντάνεμα των χαρακτήρων, την αυθεντική απόδοση των διαλόγων και τις μεστές περιγραφές του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα.

Μπορεί κανείς να καταπιαστεί με πολλές όψεις του έργου του. Να τον εξετάσει σαν σατιρικό ή κριτικό της ιστορίας, σαν στοχαστή ή σαν ηθογράφο.

Όμως, αναμφισβήτητα, μπορούμε οι θεατές – αναγνώστες να τον αποκαλέσουμε «ποιητή της κουρελιάρικης φιλοσοφίας». Σ΄ αυτή τη συνοπτική παρουσίαση του Νίκου Τσιφόρου στοχεύει και τη δίνει η παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Πινακοθήκη των ηλιθίων», έστω με τρόπο παλιομοδίτικο, στην αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός» στη Μονή Λαζαριστών.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία – Μουσική Επιμέλεια – Ηχητικός Σχεδιασμός: Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί: Ιωάννης Τούμπας

Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα

Εικονικό περιβάλλον – 3D Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Μάγειρος, Μάρα Τσικάρα

Βοηθός σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Δανάη Πανά

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ζαχάρωφ

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν:

Λίλα Βλαχοπούλου: Αλίντα

Μομώ Βλάχου: Τραγουδίστρια

Λευτέρης Δημηρόπουλος: Αντρέας

Θανάσης Δισλής: Αφηγητής, Τζιάκομο

Χριστίνα Ζαχάρωφ: Σεσίλ

Λευτέρης Λιθαρής: Γκασπάρ, Μπορν

Λίλιαν Παλάντζα: Κυρία στο πλοίο

Ρούλα Παντελίδου: Μαντλέν, Τζαμαφού

Βασίλης Σπυρόπουλος: Κύριος στο πλοίο

Γιώργος Σφυρίδης: Πλιμμ, Λεξ

Στέργιος Τζαφέρης: Χουάν, Τέριγκτων

Στην παράσταση συμμετέχει και ο μουσικός Παναγιώτης Μπάρλας.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Το πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Το-πρόγραμμα-του-67ου-Φεστιβάλ-Φιλίππων

Ώριμο, ζωντανό, πλούσιο  σε περίοδο επιβεβλημένων οικονομικών περιορισμών, απαγορεύσεων κινήσεων λόγω καύσωνα, προφυλάξεων ευπαθών ομάδων, στασιμότητας, αβεβαιότητας κι απορίας για τη συνέχεια, έρχεται και φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων, το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ μετά από εκείνο της Επιδαύρου.

Η τέχνη, ένας από τους κύριους τομείς που επλήγησαν από την έξαρση αυτής της  ακραίας καλοκαιρινής  συνθήκης που βιώνει η ανθρωπότητα, άφησε ανοικτά καίρια ζητήματα , δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά για τους ανθρώπους της και την ίδια την ύπαρξή της. Στην οποιαδήποτε μορφή της. Κόντρα στα σημεία των καιρών, τα σκοτεινά σημεία,  έλαμψε η αισιοδοξία και, ευτυχώς, η  τέχνη σηκώνει ανάστημα, εκπέμπει  φως και ασκεί λειτούργημα. Είτε είναι εικαστική είτε θέατρο είτε μουσική είτε φωτογραφία.

Το κραταιό  Φεστιβάλ Φιλίππων δίνει και φέτος  ηχηρό  παρών  στα πολιτιστικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας.

Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στο θέατρο Φρουρίου και αλλού στην πόλη, θα κυλήσουν λόγια και μουσικές, θα ψυχαγωγηθούν οι συμπολίτες, θα σχολιάσουν εικαστικές δράσεις, θα γεμίσουν οι σειρές καθισμάτων, έτσι όπως ορίζουν οι κανόνες.

Πιστεύω ότι σε καιρούς  δύσκολους οι άνθρωποι έχουν  ανάγκη την τέχνη, τη χρειάζονται πιο ουσιαστικά, επειδή  είναι ένα ισχυρό φάρμακο ίασης, ιδιαίτερα για το πνεύμα. Βεβαίως και θα δούμε παραστάσεις κι  εκθέσεις! Πιστεύω, επίσης, πως και οι καλλιτέχνες έχουν την ανάγκη για δημιουργία. Ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος, ανέκαθεν στην ιστορία, γινόταν δημιουργικότερος στις δύσκολες εποχές.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων επιστρέφει, λοιπόν,  για 67η χρονιά, υπό τη διεύθυνση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Εύας Οικονόμου Βαμβακά.

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σκηνοθετημένες από σημαντικούς δημιουργούς.

Ξεχωριστές παραστάσεις, που με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, θα απλωθούν και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Από τις βασικές φιλοδοξίες του Φεστιβάλ είναι η κατάρτιση των νέων ηθοποιών, με νέα εφόδια. Γι’ αυτό τον σκοπό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το 8ο εργαστήριο Αρχαίο Δράματος (28/8 – 7/9) με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού (1972), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο σπουδαίος και παγκοσμίως βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, γεννήθηκε το 1933 στην Καβάλα και τιμούσε την πόλη του με κάθε ευκαιρία.

«Θα δούμε, δηλώνει η Εύα Οικονόμου Βάμβακά,  πάνω στη σκηνή όχι μόνο τα ίδια τα έργα του Β.Βασιλικού,  αλλά και το πώς αυτά μπορούν να συνομιλήσουν με το τώρα. Κάποια από τα έργα που θα παρουσιαστούν φέτος θα είναι εντελώς νέα, έχοντας όμως γεννηθεί στη σκιά που κάνει το φως του. Η  ίδια  συμπληρώνει: Στοχεύω σε ένα φεστιβάλ που να γεννά και δικά του πράγματα. Ένα φεστιβάλ που να φέρνει στο φως νέους καλλιτέχνες και καινούργιες παραγωγές. Έναν τόπο συνάντησης και δημιουργίας. Για αυτό και φέτος, δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι και πέρα από τις σημαντικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το φεστιβάλ προγραμματίζει και έξι νέες δικές του παραγωγές, δίνοντας βήμα κατά κύριο λόγο σε νέους καλλιτέχνες που παίρνουν το ρίσκο να μας ξαφνιάσουν.

Και καθώς φέτος αποφάσισε να ταξιδέψει προς το Επέκεινα, δε μπορούμε να μην τον ξεπροβοδίσουμε και σε αυτό το ταξίδι με μια γιορτή δημιουργίας. Τοποθετώντας στο κέντρο το έργο και το πνεύμα του λοιπόν, αφιερώνουμε το φετινό φεστιβάλ στη μνήμη του και τον αφήνουμε να μας εμπνεύσει. Στις έξι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων, τα νέα κείμενα που θα προκύψουν εμπεριέχουν κομμάτια του, ή στέκονται απέναντι και συνομιλούν με αυτά.

Πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη: «Ο Έρωτας πιάνει δουλειά» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ» της Λητώς Τριανταφυλλίδου στην Παλιά Μουσική

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος «Όρνιθες» του Αριστοφάνη

«ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

«ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

«Ηρακλής Μαινόμενος»

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

«ΑΜΛΕΤ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Αναστάσης Ροϊλός- ΑΜΛΕΤ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

«Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ» του Oscar Wilde σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

«ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωσταντίνου

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ: «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού σε σκηνοθεσία Αστέρη Πελτέκη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

«ΙΚΕΤΙΔΕΣ» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Λυδία Κονιόρδου Ικέτιδες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

«ΑΙΑΣ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

«ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» της Εύας Οικονόμου – Βαμβακά

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

«Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

«ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ» της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

«Ζ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ | ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΕΚΑΒΗ» του Κωνσταντίνου Χατζή στη Βασιλική Α’

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

«ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ» του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Φρούριο Καβάλας

Αγλαΐα Παππά ΟΡΕΣΤΕΙΑ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

«ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΣυνΩΔΗπόροι: «ΑΠΟΨΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

«ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ΟΝΕΙΡΑ» βασισμένο στο έργο “Όναρ ημερόφαντον” του Β. Βασιλικού στο Παλιό Εργοστάσιο Καπνού – κτίριο π. ΕΟΚ

Κλείνει το σημείωμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια με τις φράσεις: «συνεχίζοντας τη συνήθειά του να κάνουμε παραστάσεις Εκτός των Τειχών, οι νέες παραγωγές θα επιχειρήσουν να ξυπνήσουν και φέτος κτήρια της πόλης που κοιμούνται. Ένα πρώην τζαμί, ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο, το φρούριο μιας άλλης εποχής, ένα ερειπωμένο εργοστάσιο, μια γραφική ταβέρνα και φυσικά ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, γίνονται οι περιοχές που θα συνθέσουν το φετινό μας χάρτη. Και θα δημιουργήσουν μια διαδρομή στο φως που θα περνάει από 22 ξεχωριστούς σταθμούς, 22 σημεία συνάντησης ανθρώπων και ιστοριών.

Με δύο ατμοσφαιρικές συναυλίες, δεκατρείς σημαντικές φιλοξενίες, έξι δικές του παραγωγές και την παρουσίαση του πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου δράματος, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοδοξεί να χαράξει τη δική του φωτεινή πορεία».

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στη Δράμα

Συναυλία-του-Κωνσταντίνου-Αργυρού-στη-Δράμα

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός μας οδηγεί και αυτό το καλοκαίρι στο πιο επικό μουσικό ταξίδι, μέσα από την περιοδεία του «Diamond Tour By Coca-Cola» σε Ελλάδα και Κύπρο!

Το «Diamond Tour by Coca-Cola», μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών της Panik Live, με την υποστήριξη της Coca-Cola, έρχεται ως επιστέγασμα άλλης μίας συναρπαστικής χρονιάς για τον Κωνσταντίνο Αργυρό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέκτησε τις διαμαντένιες πωλήσεις για το album «22», που κυκλοφορεί από την Panik Platinum. 

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός,  με τις διαδοχικές no1 επιτυχίες που «μαγεύουν» τις καρδιές του κόσμου και κατακτούν πρωτιές στα digital streams, το ραδιοφωνικό airplay και το YouTube, θα χαρίσει ακόμα μία συναρπαστική live εμπειρία, γεμάτη μουσική και συναισθήματα.

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι είναι η Coca-Cola, που μας καλεί να ζήσουμε ένα αξέχαστο μουσικό καλοκαίρι. Για την Coca-Cola, η μουσική αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών, οι οποίες ενθουσιάζουν και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, μέσα από συναρπαστικές μουσικές στιγμές.

Με «όχημα» τη μουσική του, την αγαπημένη σε όλους φωνή του,  την αστείρευτη ενέργειά του & τη νέα του επιτυχία «Σ’ αγαπάω γιατί» , ο Κωνσταντίνος Αργυρός έρχεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Γήπεδο Δόξας Δράμας για μια μαγική βραδιά,  προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις.

Μαζί του ο Sicario & Special guests: Rack & Ματθαίος Τσαχουρίδης

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com:  https://linktr.ee/diamondtour & στα καταστήματα Public & Nova.

Σχετικό Video: https://youtu.be/M8K0NcnJJhU   

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Το πρόγραμμα των καλλιτεχνών του Cosmopolis Festival 2024

Το-πρόγραμμα-των-καλλιτεχνών-του-cosmopolis-festival-2024

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των καλλιτεχνών του φετινού COSMOWORLD  του Cosmopolis Festival 2024. Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, η πόλη της Καβάλας θα ζωντανέψει με τους μοναδικούς ρυθμούς και μελωδίες καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα, τη Σερβία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Κούβα, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Ετοιμαστείτε για μια σειρά μοναδικών συναυλιών που η καθεμία φέρνει τη δική της φανταστική και πολύχρωμη μουσική.

Όλες οι συναυλίες θα φιλοξενηθούν στην εμβληματική πλατεία Μωχάμετ ‘Αλη, στην κορυφή της παλιάς πόλης της Καβάλας, η οποία για έξι μέρες θα αποτελέσει την καρδιά της γιορτής που φετινού Cosmopolis Festival.

Η μεγάλη έναρξη του φετινού φεστιβάλ τη Δευτέρα 29 Ιουλίου θα γίνει από τον Σωκράτη Μάλαμα, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, οποίος έρχεται στην σκήνη του φετινού Cosmopolis Festival για μία μοναδική συναυλία που θα περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια και όσα θέλουμε να τραγουδάμε παρέα. Μαζί του θα βρίσκεται η μοναδική Ιουλία Καραπατάκη και η μπάντα δεξιοτεχνών μουσικών που τον συντροφεύει όλα αυτά τα χρόνια.

Την Τρίτη 30 Ιουλίου, στη σκηνή του Cosmopolis Festival θα βρεθεί η ανερχόμενη παραγωγός της ηλεκτρονικής μουσικής, The Yard Woman,  Ελληνίδα καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει κάνει τον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής την προσωπική της παιδική χαρά, παίζοντας ανάμεσα σε pop, country & world music στοιχεία – με αποτέλεσμα να δημιουργεί εκπληκτικά υβριδικά μελωδικά κομμάτια.

Ο σταρ της ηλεκτρονικής μουσικής, Maxi Meraki, κάνει μία στάση στην Καβάλα την Τετάρτη 30 Ιουλίου λίγο πριν βρεθεί στην Ίμπιζα και αμέσως μετά την εμφάνισή του στο Λας Βέγκας. Ο Βέλγος καλλιτέχνης φέρνει φωτεινούς τόνους στις παραγωγές και τα σύνολά του και κάθε του εμφάνιση περιγράφεται ως ένα μοναδικό show γεμάτο από ψυχή, δημιουργικότητα και αγάπη. Ο Maxi έχει παίξει σε φεστιβάλ όπως το Tomorrowland, το Extrema Outdoor, το Voodoo Village και το Amsterdam Dance Event. Επιπλέον, ήταν headliner σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Γαλλία και η Εσθονία, ενώ πρόσφατα έκανε την πρώτη του περιοδεία στις ΗΠΑ. Μαζί του ο «δικός» μας, Jorgio Kioris, DJ, παραγωγός, CEO και μουσικός ιδρυτής του Bloque Festival. Με αμέτρητες κυκλοφορίες σε πολλές μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες όπως οι Movement Recordings, Juicebox Music, Replug και Balkan Connection, βρίσκει πάντα χρόνο να μοιράζεται την αγάπη του για τη μουσική με εκρηκτικά μουσικά σετ.

Η Καβάλα και το Cosmopolis Festival υποδέχονται τον Αύγουστο μαζί με τους θρύλους της παγκόσμιας reggae σκηνής, τους GROUNDATION (Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024). Η συμβίωση της roots reggae και της πειραματικής jazz ξετυλίγεται στην εντέλεια από δεξιοτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές, οι οποίοι μας μεταφέρουν ανάμεσα σε συγκλονιστικές αναρριχήσεις και εκρήξεις, εκθαμβωτικά σόλο, dub ή jazz πτήσεις και εκπληκτικά οικεία περάσματα. Πάντα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική φωνή και την ενέργεια του Harrison Stafford, του οποίου η μυστικιστική δύναμη γίνεται αισθητή από τις πρώτες κιόλας νότες!

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου προσγειώνεται στην σκηνή του Cosmopolis Festival, o τρομπετίστας Siniša Stanković και η ορχήστρα του. Ο Siniša Stanković είναι νικητής της Χρυσής Τρομπέτας του φημισμένου Guča Trumpet festival, του ετήσιου φεστιβάλ βαλκανικών χάλκινων πνευστών που πραγματοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στην ομώνυμη πόλη Guča, στην περιοχή Dragačevo της δυτικής Σερβίας. Από το 1992 όταν και ίδρυσε την δική του ορχήστρα του, ξεκίνησε μία αυτόνομη μουσική διαδρομή με εμφανίσεις, παρουσίες και γλέντια σε όλη τη Σερβία και την Ευρώπη, ενώ εμφανίζεται σχεδόν ανελλιπώς στην Guča από όπου και ξεκίνησε τη φημισμένη καριέρα του.

Η συναυλία που κλείνει την αυλαία του φετινού COSMOWORLD είναι αυτή των Las Karamba, το Σάββατο 3 Αυγούστου. Οι Las Karamba δημιουργήθηκαν μέσα στους πολυσύχναστους δρόμους της Βαρκελώνης το 2018 και στόχος τους είναι να εκφράσουν την αφοσίωσή τους στη μουσική και να τονίσουν τον ρόλο της γυναίκας. Το πολυπολιτισμικό συγκρότημα αποτελείται από μέλη από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Καταλονία, τη Γαλλία και την Αργεντινή. Επί σκηνής, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα μοναδικό σόου, με χορευτικά τραγούδια, εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις και απολαυστικές μελωδίες υπό την καθοδήγηση της frontwoman Ahyvin Bruno στόχος της οποία είναι να γοητεύσει το κοινό με την υπέροχη φωνή της και να το παρασύρει σε μια μουσική γιορτή.

Για περισσότερες πληροφορίες σxετικά με το φετινό πρόγραμμα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ http://cosmopolisfestival.gr.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα