Connect with us

Αγροτικά

Ζαφείρης Μυστακίδης: Αποζημίωση μόνο στο 20% των αμπελοκαλλιεργητών

Ζαφείρης-Μυστακίδης:-Αποζημίωση-μόνο-στο-20%-των-αμπελοκαλλιεργητών

Την ευχή να πρόκειται για λάθος, το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα διορθωθεί από την ελληνική πολιτεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., Ζαφείρης Μυστακίδης, σχετικά με την ανακοίνωση καταβολής αποζημιώσεων με σκοπό την άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου των αμπελοκαλλιεργητών της Π.Ε. Καβάλας, που εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, έχουν υποστεί πολύ σοβαρό οικονομικό πλήγμα.

Όπως υπογράμμισε με δήλωση που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., με την απόφαση αυτή, επί της ουσίας δίνονται αποζημιώσεις μόλις για το 20% των ποικιλιών σταφυλιού της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αφήνοντας εκτός το συντριπτικό ποσοστό του 80% των υπολοίπων ποικιλιών, οι οποίες είναι σαν να μην επλήγησαν ποτέ από την πανδημική κρίση!

Τι προβλέπει η απόφαση για την αποζημίωση μόνο των ποικιλιών Victoria και Grimson

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη (28/1) ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται η καταβολή αποζημίωσης συνολικού ύψους 468.747 ευρώ για το 2020, με σκοπό την άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου των αμπελοκαλλιεργητών της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι έχουν υποστεί πολύ σοβαρό οικονομικό πλήγμα, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Ειδικότερα, προβλέπεται αποζημίωση 322.866 ευρώ (60 ευρώ / στρέμμα) για την ποικιλία Victoria (αφορά το 18% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιού της Π.Ε. Καβάλας) και 145.881 ευρώ (270 ευρώ / στρέμμα) για την ποικιλία Grimson (αφορά το 2% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιού του Π.Ε. Καβάλας) σε καλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας.

«Με την απόφαση αυτή είναι σαν να λέμε ότι το 80% των αμπελοκαλλιεργειών δεν έχει υποστεί ζημιά, εκτός, κρατώ μια επιφύλαξη και ελπίζω, τις επόμενες ημέρες να ακούσουμε και για τις υπόλοιπες ποικιλίες και να αλλάξει αυτή η απόφαση…»

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΣΔΕ για το 2020, προβλέπεται αποζημίωση μόλις για το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το παράδοξο είναι ότι το 18% που αφορά την ποικιλία Victoria θα αποζημιωθεί με μόλις 60 ευρώ το στρέμμα και το 2% που αφορά την καλλιέργεια Grimson θα αποζημιωθεί με 270 ευρώ το στρέμμα! Με την απόφαση αυτή είναι σαν να λέμε ότι το 80% των αμπελοκαλλιεργειών δεν έχει υποστεί ζημιά λόγω της πανδημικής κρίσης, εκτός, κρατώ μια επιφύλαξη και ελπίζω, τις επόμενες ημέρες να ακούσουμε και για τις υπόλοιπες ποικιλίες και να αλλάξει αυτή η απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά στη δήλωση που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό έγινε κι ούτε θα μπω στη λογική της κριτικής. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα…»

«Υπάρχει σαφώς μια κατάφωρη αδικία. Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό έγινε κι ούτε θα μπω στη λογική της κριτικής. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Το υπόλοιπο 80% των ποικιλιών της Π.Ε. Καβάλας θα πρέπει για λόγους δικαιοσύνης να ικανοποιηθεί. Προφανώς έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση όλες οι ποικιλίες και μη ξεχνάμε ότι εκτός από το 2020 που αφορά αυτή η απόφαση, παρόμοια κατάσταση επικράτησε και το 2021. Είναι παράδοξη η «γενναιοδωρία» στα Grimson που δεν είναι μεγάλη έκταση στρεμμάτων. Αυτό είναι τραγικό. Η πολιτεία πρέπει, νομίζω θα το κάνει, να το διορθώσει. Εύχομαι να ήταν κάποιο λάθος που χρήζει διόρθωσης», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Μιλάμε με αριθμούς κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ελπίζω ότι έγινε εκ παραδρομής…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση επίσημης αντίδρασης εκ μέρους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Ως φορέας αναδείξαμε το πρόβλημα από τον Νοέμβριο του 2020, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στους τοπικούς βουλευτές. Από εκεί και πέρα δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε μια στείρα κριτική. Απλά μιλάμε με αριθμούς κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ελπίζω ότι έγινε εκ παραδρομής. Δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε για κάποιο άλλο λόγο και περιμένω να διορθωθεί τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Καβάλα: Ποια λάδια διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena 2023

Καβάλα:-Ποια-λάδια-διακρίθηκαν-στον-διεθνή-διαγωνισμό-ελαιολάδου-athena-2023

Σχεδόν μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό· αριθμός ρεκόρ ως προς τις χώρες προέλευσης κριτών και συμμετεχόντων ελαιολάδων· ισπανικό το καλύτερο ελαιόλαδο· ενισχύεται η διεθνής αναγνώριση της ποικιλίας Κορωνέικη.

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στις 19 Μαΐου στον ιστότοπό του ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που φέτος διεξήχθη στην Καβάλα 4 με 6 Μαΐου, όπως πάντα με διεθνή κριτική επιτροπή.

Στον ATHENA 2023 αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα). Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος ο αριθμός χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα του ATHENA 2023. Μαζί με την Ελλάδα αριθμούν 23 χώρες: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Περού, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή, δηλαδή από όλες τις ηπείρους και τα δύο ημισφαίρια, εκ των οποίων το νότιο παρουσίασε αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή. Η παγιωμένη παρουσία ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αφού η χώρα μας είναι πια έδρα μίας εκ των σημαντικότερων διαδικασιών αξιολόγησης στον κόσμο για ένα εμβληματικό για αυτήν προϊόν, το ελαιόλαδο.

Oι 30 κριτές του ΑΤΗΕΝΑ 2003, όπως πάντα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, προήλθαν φέτος από 15 χώρες, επίσης αριθμό ρεκόρ για το διαγωνισμό. Οι 10 ήταν από Ελλάδα και οι 20 από Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Η αξιολόγησή τους οδήγησε σε 368 μετάλλια (τα 159 σε ελληνικά ελαιόλαδα): 40 Διπλά Χρυσά (τα 2 ελληνικά), 168 Χρυσά (τα 60 ελληνικά), 108 Αργυρά (τα 61 ελληνικά) και 52 Χάλκινα (τα 36 ελληνικά).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πικουάλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Julia, της ομώνυμης εταιρείας από την Ήπειρο (Άρτα), από την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας. Το εν λόγω ελαιόλαδο εξασφάλισε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%. Καταδεικνύεται, έτσι, πως ελαιόλαδα ακόμα και από μη καθιερωμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μπορούν να διακριθούν και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο, παίζοντας έως και κομβικό ρόλο για την περαιτέρω ελαιοκομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Το κορυφαίο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη παγκοσμίως ήταν αυτήν τη χρονιά βραζιλιάνικο, το Casa Marchio Koroneiki (Διπλό Χρυσό Μετάλλιο), της εταιρείας Fazenda Casa Marchio, με προέλευση την Ενκρουσιλιάδα ντο Σουλ του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία της «βασίλισσας» ποικιλίας ελιάς της Ελλάδας, της Κορωνέϊκης, στο παγκόσμιο στίβο της ελαιοπαραγωγής και τη δυναμική της ποιότητας των ελαιολάδων από αυτή. Πολύ δε περισσότερο όταν από τα 167 μονοποικιλιακά ελαιολάδα από Κορωνέικη που συμμετείχαν φέτος στον ATHENA, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, τα 14, προήλθαν από 5 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, από τρεις διαφορετικές ηπείρους και από τα δύο ημισφαίρια: 5 από Κύπρο (τα δύο με μετάλλιο, ένα χρυσό και ένα αργυρό), 4 από Βραζιλία (όλα με μετάλλιο: εκτός του διπλού χρυσού, δύο χρυσά και ένα αργυρό), 3 από Ισραήλ (το ένα με αργυρό μετάλλιο), 1 από ΗΠΑ (με διπλό χρυσό μετάλλιο) και 1 από Κίνα. Το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας από την ποικιλία Κορωνέϊκη είχε προέλευση το Λασίθι Κρήτης και ήταν το Physis of Crete (χρυσό μετάλλιο), της ομώνυμης εταιρείας.

Η παράδοση τα ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα να διακρίνονται δεόντως συνεχίστηκε στο φετινό ATHENA. Άλλωστε, η παραγωγή τους είναι πια καθιερωμένη στην Ελλάδα. Ένα, μάλιστα, εξ αυτών εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο, το μόνο για αρωματικό ελαιόλαδο φέτος, συνεπώς ήταν και το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Πρόκειται για το Laconiko Meyer Lemon της εταιρείας Laconiko, καλύτερο ανάμεσα στα 42 αρωματικά ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν στον ATHENA 2023, με προέλευση, εκτός από την Ελλάδα (36 αρωματισμένα ελαιόλαδα), τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Από όλα αυτά μετάλλιο πήραν τα 33, καταδεικνύοντας και το υψηλό επίπεδο, αλλά και τον ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή, που συνεχίζει να εκπλήσσει με τα προς αρωματισμό συστατικά, π.χ. κουμκουάτ, ροδοπέταλα, πράσο, έως και κακάο και yuzu.

Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ διεξάγεται ετησίως, από το 2016, σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος, η 8η διοργάνωσή του έλαβε χώρα στην Καβάλα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι η περιοχή της φιλοξενεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους ελαιώνες της χώρας όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού ΑΤΗΕΝΑ θα γίνει στις 10 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όλα τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο www.athenaoliveoil.gr.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις στους σπαραγγοπαραγωγούς»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Τις-επόμενες-ώρες-οι-αποζημιώσεις-στους-σπαραγγοπαραγωγούς»

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις στους σπαραγγοπαραγωγούς»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,  ο υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης κάνει γνωστό ότι «πιστώνονται τις επόμενες ώρες στους λογαριασμούς των σπαραγγοπαραγωγών τα ποσά ενίσχυσης για τις συνέπειες που υπέστησαν από την ουκρανική κρίση».

Η Ε.Ε., όπως σημειώνει, «έδωσε την έγκριση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες.

Άλλη μια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη που γίνεται πράξη!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Λαζαρίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μ. Λαζαρίδης: «Με 26.316.328 ευρώ στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα στην Π.Ε. Καβάλας»

Μ-Λαζαρίδης:-«Με-26316328-ευρώ-στηρίξαμε-τον-πρωτογενή-τομέα-στην-ΠΕ.-Καβάλας»

Με το προεδρείο του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου, ο υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν την τελευταία τετραετία, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι, παρά τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που ταλάνισαν τη χώρα, η Κυβέρνηση στήριξε ποικιλοτρόπως τον πρωτογενή τομέα, πάντα εντός του επιτρεπτού δημοσιονομικού πλαισίου. 

Μόνο στην Π.Ε. Καβάλας, όπως ανέφερε, οι αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛ.ΓΑ. την περίοδο 2020 – 2023 ήταν 23.512.451 ευρώ, ενώ επιπρόσθετα οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στα 2.803.877 ευρώ.

Δηλαδή, διατέθηκε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 26.316.328 ευρώ.

Παράλληλα, υπενθύμισε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των αγροτών, όπως τα φορολογικά κίνητρα ιδίως για όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τη νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%, την οριστική μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από 13% σε 6%, την αναστολή του φόρου επιτηδεύματος και την επιδότηση του ενεργειακού κόστους με τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Λαζαρίδης δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, εφόσον οι πολίτες τους εμπιστευτούν ξανά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια τόνωσης του πρωτογενούς τομέα και ανάδειξής του ως κορυφαίου μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα