Ζαφείρης Μυστακίδης: Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις / Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς / Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές
«Οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές, ύστερα μάλιστα από έναν άνυδρο χειμώνα που παράλληλα ήταν από τους πιο ξηρούς και θερμούς των τελευταίων ετών πανευρωπαϊκά».
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, σχολιάζοντας τον ιδιαίτερα βροχερό φετινό Μάρτιο.
«Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς…»
«Είχαμε τις τελευταίες ημέρες υψηλά ποσοστά βροχής, ενώ και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μία αστάθεια ανάλογη με βροχοπτώσεις. Φυσικά η πολλή βροχή δεν μπορεί να αναπληρώσει πολλές φορές και τις ανάγκες που υπάρχουν στα εδάφη για νερό, γιατί δεν προλαβαίνει το έδαφος να απορροφήσει όλες αυτές ποσότητες. Ένα μεγάλο μέρος δυστυχώς καταλήγει στη θάλασσα και ένα μικρό μέρος μένει στο έδαφος. Άρα καλύτερα βροχοπτώσεις απλωμένες σε μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μαζεμένες σε σύντομο σχετικά διάστημα. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για κατά παραγγελία βροχές. Μπορούμε όμως να κρίνουμε το πόσο ευεργετικές ή όχι ήταν. Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς. Έστω κι έτσι μόνο θετικό πρόσημο μπορούμε να δούμε», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
«Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις…»
«Οι ποσότητες του νερού της βροχής γεμίζουν και τις ομβροδεξαμενές και τις λιμνοδεξαμενές. Αυτό που προλαβαίνει να απορροφήσει η γη πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, εμπλουτίζει και το νερό που υπάρχει είτε για την άρδευση, είτε για την ύδρευση και για το πόσιμο νερό, οπότε είναι κάτι πολύ ευεργετικό», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
Σε ερώτηση για πως εκτιμά ότι θα κηλύσουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, ειδικά στα χρόνια που διανύουμε με την κλιματική αλλαγή. Έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, ακραίες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές μόνο ζημιές φέρνουν. Το ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο και στην περιοχή μας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν θα πάμε καλύτερα, πάμε σε χειρότερες καταστάσεις το βλέπουμε και σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο».
«Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο…»
Αναφορικά με το τι δεν θέλουν να συμβεί το επόμενο διάστημα αγρότες και γεωτεχνικοί, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια είχαμε στις αρχές Απριλίου είχαμε τέτοια φαινόμενα. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, υπαρκτός κίνδυνος με βάση και όλη την αστάθεια που έχουμε γύρω μας. Δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά είναι και οι χαλαζοπτώσεις που και εκείνες προκαλούν σημαντικές ζημιές, ιδίως όταν ξεκινάνε οι καλλιέργειες».
Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές και κατ’ επέκταση με την τιμή του ελαιολάδου
Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. σημείωσε ότι οι υφιστάμενες θερμοκρασίες και αυτές του χειμώνα δεν είναι ικανοποιητικές για να έχουμε μία καλή καρποφορία και για τις ελιές και για τα αμπέλια.
«Αυτό είναι γεγονός και θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά οι θερμοκρασίες. Θα έπρεπε να έχουμε έναν πιο κρύο χειμώνα που δεν τον είχαμε. Άρα περιμένουμε και φέτος χαμηλές ανθοφορίες και μικρές ποσότητες καρπού στην ελιά. Αυτός είναι ο φόβος μας, που ελπίζουμε να διαψευσθεί. Το πρόβλημα είναι εδώ και υπαρκτό για δεύτερη χρονιά και θα είναι μεγαλύτερο φέτος, γιατί είμαστε ήδη από μία χρονιά που είχαμε τεράστιες ζημιές. Δεν υπάρχουν αποθέματα πολλά και στη χώρα και στην Ευρώπη, οι τιμές είναι ήδη στα ύψη κι αυτό που βλέπουμε τώρα ίσως είναι το αισιόδοξο σενάριο για τους επόμενες μήνες», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.
You must be logged in to post a comment Login