Connect with us

Αγροτικά

Ευεργετικές ήταν οι βροχές των τελευταίων ημερών

Ευεργετικές-ήταν-οι-βροχές-των-τελευταίων-ημερών

Ζαφείρης Μυστακίδης: Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις / Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς / Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές

«Οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές, ύστερα μάλιστα από έναν άνυδρο χειμώνα που παράλληλα ήταν από τους πιο ξηρούς και θερμούς των τελευταίων ετών πανευρωπαϊκά».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, σχολιάζοντας τον ιδιαίτερα βροχερό φετινό Μάρτιο.

«Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς…»

«Είχαμε τις τελευταίες ημέρες υψηλά ποσοστά βροχής, ενώ και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μία αστάθεια ανάλογη με βροχοπτώσεις. Φυσικά η πολλή βροχή δεν μπορεί να αναπληρώσει πολλές φορές και τις ανάγκες που υπάρχουν στα εδάφη για νερό, γιατί δεν προλαβαίνει το έδαφος να απορροφήσει όλες αυτές ποσότητες. Ένα μεγάλο μέρος δυστυχώς καταλήγει στη θάλασσα και ένα μικρό μέρος μένει στο έδαφος. Άρα καλύτερα βροχοπτώσεις απλωμένες σε μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μαζεμένες σε σύντομο σχετικά διάστημα. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για κατά παραγγελία βροχές. Μπορούμε όμως να κρίνουμε το πόσο ευεργετικές ή όχι ήταν. Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς. Έστω κι έτσι μόνο θετικό πρόσημο μπορούμε να δούμε», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης. 

«Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις…»

«Οι ποσότητες του νερού της βροχής γεμίζουν και τις ομβροδεξαμενές και τις λιμνοδεξαμενές. Αυτό που προλαβαίνει να απορροφήσει η γη πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, εμπλουτίζει και το νερό που υπάρχει είτε για την άρδευση, είτε για την ύδρευση και για το πόσιμο νερό, οπότε είναι κάτι πολύ ευεργετικό», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

Σε ερώτηση για πως εκτιμά ότι θα κηλύσουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, ειδικά στα χρόνια που διανύουμε με την κλιματική αλλαγή. Έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, ακραίες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές μόνο ζημιές φέρνουν. Το ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο και στην περιοχή μας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν θα πάμε καλύτερα, πάμε σε χειρότερες καταστάσεις το βλέπουμε και σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο».

«Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο…»

Αναφορικά με το τι δεν θέλουν να συμβεί το επόμενο διάστημα αγρότες και γεωτεχνικοί, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια είχαμε στις αρχές Απριλίου είχαμε τέτοια φαινόμενα. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, υπαρκτός κίνδυνος με βάση και όλη την αστάθεια που έχουμε γύρω μας. Δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά είναι και οι χαλαζοπτώσεις που και εκείνες προκαλούν σημαντικές ζημιές, ιδίως όταν ξεκινάνε οι καλλιέργειες».

Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές και κατ’ επέκταση με την τιμή του ελαιολάδου

Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. σημείωσε ότι οι υφιστάμενες θερμοκρασίες και αυτές του χειμώνα δεν είναι ικανοποιητικές για να έχουμε μία καλή καρποφορία και για τις ελιές και για τα αμπέλια.

«Αυτό είναι γεγονός και θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά οι θερμοκρασίες. Θα έπρεπε να έχουμε έναν πιο κρύο χειμώνα που δεν τον είχαμε. Άρα περιμένουμε και φέτος χαμηλές ανθοφορίες και μικρές ποσότητες καρπού στην ελιά. Αυτός είναι ο φόβος μας, που ελπίζουμε να διαψευσθεί. Το πρόβλημα είναι εδώ και υπαρκτό για δεύτερη χρονιά και θα είναι μεγαλύτερο φέτος, γιατί είμαστε ήδη από μία χρονιά που είχαμε τεράστιες ζημιές. Δεν υπάρχουν αποθέματα πολλά και στη χώρα και στην Ευρώπη, οι τιμές είναι ήδη στα ύψη κι αυτό που βλέπουμε τώρα ίσως είναι το αισιόδοξο σενάριο για τους επόμενες μήνες», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Προβληματική η κατάσταση με το νερό της άρδευσης

Προβληματική-η-κατάσταση-με-το-νερό-της-άρδευσης

Ζαφείρης Μυστακίδης: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών / Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αναφορικά με το νερό της άρδευσης είναι προβληματική, είναι ελλειμματική φέτος. Οι ανάγκες σε νερό για τις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερες, με δεδομένη την παρατεταμένη ανομβρία και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις του χειμώνα».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού για την άρδευση των καλλιεργειών το φετινό καλοκαίρι. 

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα…»

«Μη ξεχνάμε ότι έχουμε παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι όλες οι καλλιέργειες είναι περίπου 15 με 20 μέρες πιο πρώιμες φέτος λόγω πάλι του ζεστού χειμώνα, όλα αυτά μαζί εντείνουν το πρόβλημα για τις καλλιέργειες, οι οποίες είναι στα όρια της αντοχής τους αναφορικά με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα. Προφανώς δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Κατά καιρούς έχουμε δηλώσει την ανησυχία μας και έχουμε προτείνει και κάποιες λύσεις ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. και κάποιες από αυτές τις ανησυχίες μας η πολιτεία τις αφουγκράζεται και έχει δρομολογήσει κάποιες λύσεις, έστω και καθυστερημένα, έστω και με αργό βηματισμό», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης. 

«Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας…»

«Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το φράγμα του Μαρμαρά, το οποίο θα λύσει ένα μεγάλο τμήμα του προβλήματος στο δυτικό κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά από την άλλη πλευρά στο ανατολικό κομμάτι εκεί στον δήμο Νέστου, βλέπουμε ότι το νερό από το φράγμα του Νέστου που διοχετεύεται για τις ανάγκες των καλλιεργειών είναι λιγοστό. Ειδικά φέτος είναι προβληματική η κατάσταση με δεδομένα και τα προηγούμενα που προανάφερα. Προτεραιότητα στη χρήση νερού από τον νόμο έχει η Δ.Ε.Η. στο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νέστο,  άρα λοιπόν είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας. Έχουν έξτρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, να αντιμετωπίσουν κι αυτό το πρόβλημα με νερό λιγοστό που έχουν στη διάθεσή τους για να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες…»

Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που ήδη καταγράφηκαν από τον Ιούνιο και πόσο ανησυχητικές είναι αυτές για τις καλλιέργειες, αλλά και για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά όσο περνάει ο καιρός ανάλογα με τη χρονική περίοδο βρίσκονται σε άλλο βλαστικό στάδιο, η ωρίμανση, η δημιουργία οφθαλμών για την επόμενη χρονιά, άρα σε κάθε στάδιο επηρεάζονται τα φυτά προφανώς. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε και πρωτόγνωρες αντιδράσεις των φυτών με δεδομένη την κλιματική αλλαγή που κάθε χρόνο δείχνει πιο έντονα τα αποτελέσματά της στις καλλιέργειες. Ακόμη και εμείς οι γεωπόνοι βλέπουμε ότι τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής στη φυσιολογία των φυτών είναι λίγο και πιο προχωρημένα από αυτά που υπολογίζουμε κάθε φορά. Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά για το πώς θα αντιδράσουν τα φυτά μας. Άρα μόνο καλό δεν έκαναν αυτές οι ζέστες του Ιουνίου. Όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για την Παρασκευή (28/6) για παράδειγμα προβλέπονται βροχές για την περιοχή μας, οι οποίες ευελπιστούμε να είναι ήρεμες και χωρίς παρατράγουδα, να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα με ανέμους και χαλαζοπτώσεις».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Το ακτινίδιο τείνει να γίνει εθνικό προϊόν

Το-ακτινίδιο-τείνει-να-γίνει-εθνικό-προϊόν

«Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο το νούμερο 1 προϊόν για την περιοχή μας, αλλά τείνει  να γίνει και εθνικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα είμαστε πάρα πολύ ψηλά στην εμπορία ακτινιδίου, καθώς είμαστε στη δεύτερη θέση παγκόσμια, οπότε μας κάνει  πρωταγωνιστές, γι’ αυτό και υπάρχει όλη αυτή η σοβαρότητα πάνω στο ακτινίδιο και οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι φέτος η παραγωγή ακτινιδίου θα είναι μειωμένη, λόγω της ακαρπίας, που την απέδωσε ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή.

«Τα ακτινίδια δεν ξεκίνησαν τόσο καλά. Είχαμε φαινόμενα ακαρπίας…»

«Στην περιοχή του Νέστου τα ακτινίδια δεν ξεκίνησαν τόσο καλά, όπως έχουμε πει και το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε φαινόμενα ακαρπίας, τα οποία τα αποδίδουμε φυσικά στην κλιματική κρίση και στον ήπιο χειμώνα, ο οποίος δεν βοήθησε ώστε να κάνουν σωστά τις λειτουργίες τα δέντρα. Είχαμε και ζημία από το άνεμο σε όλο τον δήμο Νέστου, όπως και στη μεριά της Ξάνθης. Η ζημιά από τον άνεμο δεν είναι καθολική και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ίδια στα κτήματα. Αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Ακόμη και στην ίδια περιοχή βλέπουμε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο μέγεθος της ζημιάς που αυτό οφείλεται και στην ηλικία των δέντρων, αλλά και στην κατεύθυνση του ανέμου και πως βρήκε τα κτήματα. Για τη ζημιά από τον άνεμο που είναι αποζημιώσιμη ακόμη δεν έχει γίνει αναγγελία όπως ζητήσαμε στον δήμο Νέστου, ενώ κάτι αντίστοιχο στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης εκεί είχαμε αναγγελία και όσοι υπέστησαν ζημία δήλωσαν τα χωράφια τους. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και εδώ», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης. 

«Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν συνέχεια τα στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα ακτινίδια και άλλες παραγωγές, αλλά οι ποσότητες που παράγουμε μένουν σχεδόν ίδιες…»

«Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ακτινιδίων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ανεβαίνουν συνέχεια τα στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα ακτινίδια και άλλες παραγωγές, αλλά οι ποσότητες που παράγουμε μένουν σχεδόν ίδιες. Και αυτό οφείλεται καθαρά στην κλιματική αλλαγή και στην κλιματική κρίση. Οι ζημιές που έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις ή το φαινόμενο της  ακαρπίας που δεν είναι αποζημιώσιμο από τον ΕΛ.Γ.Α., βλέπουμε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τις παραγόμενες ποσότητες. Εμείς εστιάζουμε πάρα πολύ στην ποιότητα των προϊόντων μας, γιατί όλα αυτά εξάγονται, είτε σε ευρωπαϊκές χώρες, είτε σε τρίτες χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Κίνα, αλλά και σε αραβικές χώρες που έχουν την κουλτούρα να καταναλώνουν ακτινίδια. Πρέπει να είμαστε συνέχεια με υψηλά στάνταρτ στο εμπόριο, ώστε να δείχνουμε συνέπεια και να υπάρχει μία συνέχεια στην εμπορική δραστηριότητα που έχουμε», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Καβάλα στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-Καβάλα-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης γνωστοποιεί το γεγονός ότι η Καβάλα εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028.

Όπως σημειώνει, «μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκη στην Χρυσούπολη, επικοινώνησα μαζί του και με ενημέρωσε ότι η Καβάλα περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028. 

Μια προεκλογική μου δέσμευση γίνεται πράξη!

Ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των παραγωγών μας υλοποιείται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Σταθερά, πιο κοντά στους αγρότες μας!»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα