Connect with us

Αγροτικά

Ευεργετικές ήταν οι βροχές των τελευταίων ημερών

Ευεργετικές-ήταν-οι-βροχές-των-τελευταίων-ημερών

Ζαφείρης Μυστακίδης: Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις / Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς / Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές

«Οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές, ύστερα μάλιστα από έναν άνυδρο χειμώνα που παράλληλα ήταν από τους πιο ξηρούς και θερμούς των τελευταίων ετών πανευρωπαϊκά».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, σχολιάζοντας τον ιδιαίτερα βροχερό φετινό Μάρτιο.

«Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς…»

«Είχαμε τις τελευταίες ημέρες υψηλά ποσοστά βροχής, ενώ και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μία αστάθεια ανάλογη με βροχοπτώσεις. Φυσικά η πολλή βροχή δεν μπορεί να αναπληρώσει πολλές φορές και τις ανάγκες που υπάρχουν στα εδάφη για νερό, γιατί δεν προλαβαίνει το έδαφος να απορροφήσει όλες αυτές ποσότητες. Ένα μεγάλο μέρος δυστυχώς καταλήγει στη θάλασσα και ένα μικρό μέρος μένει στο έδαφος. Άρα καλύτερα βροχοπτώσεις απλωμένες σε μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μαζεμένες σε σύντομο σχετικά διάστημα. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για κατά παραγγελία βροχές. Μπορούμε όμως να κρίνουμε το πόσο ευεργετικές ή όχι ήταν. Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς. Έστω κι έτσι μόνο θετικό πρόσημο μπορούμε να δούμε», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης. 

«Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις…»

«Οι ποσότητες του νερού της βροχής γεμίζουν και τις ομβροδεξαμενές και τις λιμνοδεξαμενές. Αυτό που προλαβαίνει να απορροφήσει η γη πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, εμπλουτίζει και το νερό που υπάρχει είτε για την άρδευση, είτε για την ύδρευση και για το πόσιμο νερό, οπότε είναι κάτι πολύ ευεργετικό», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

Σε ερώτηση για πως εκτιμά ότι θα κηλύσουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, ειδικά στα χρόνια που διανύουμε με την κλιματική αλλαγή. Έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, ακραίες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές μόνο ζημιές φέρνουν. Το ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο και στην περιοχή μας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν θα πάμε καλύτερα, πάμε σε χειρότερες καταστάσεις το βλέπουμε και σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο».

«Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο…»

Αναφορικά με το τι δεν θέλουν να συμβεί το επόμενο διάστημα αγρότες και γεωτεχνικοί, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια είχαμε στις αρχές Απριλίου είχαμε τέτοια φαινόμενα. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, υπαρκτός κίνδυνος με βάση και όλη την αστάθεια που έχουμε γύρω μας. Δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά είναι και οι χαλαζοπτώσεις που και εκείνες προκαλούν σημαντικές ζημιές, ιδίως όταν ξεκινάνε οι καλλιέργειες».

Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές και κατ’ επέκταση με την τιμή του ελαιολάδου

Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. σημείωσε ότι οι υφιστάμενες θερμοκρασίες και αυτές του χειμώνα δεν είναι ικανοποιητικές για να έχουμε μία καλή καρποφορία και για τις ελιές και για τα αμπέλια.

«Αυτό είναι γεγονός και θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά οι θερμοκρασίες. Θα έπρεπε να έχουμε έναν πιο κρύο χειμώνα που δεν τον είχαμε. Άρα περιμένουμε και φέτος χαμηλές ανθοφορίες και μικρές ποσότητες καρπού στην ελιά. Αυτός είναι ο φόβος μας, που ελπίζουμε να διαψευσθεί. Το πρόβλημα είναι εδώ και υπαρκτό για δεύτερη χρονιά και θα είναι μεγαλύτερο φέτος, γιατί είμαστε ήδη από μία χρονιά που είχαμε τεράστιες ζημιές. Δεν υπάρχουν αποθέματα πολλά και στη χώρα και στην Ευρώπη, οι τιμές είναι ήδη στα ύψη κι αυτό που βλέπουμε τώρα ίσως είναι το αισιόδοξο σενάριο για τους επόμενες μήνες», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται              

Ευλογιά-προβάτων:-Σε-ποιες-Περιφέρειες-εφαρμόζονται-νέα-μέτρα-και-σε-ποιες-αίρονται  - - - - - - 

Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024, τα εξής μέτρα:
1.      Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
2.      Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
3.      Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i.                    Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
ii.                  Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
iii.                Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
iv.                Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
4.      Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Διαμαρτυρία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την μη πρόσκληση στις συσκέψεις για την ευλογία των αιγοπροβάτων

Διαμαρτυρία-του-ΓΕΩΤΕΕ.-για-την-μη-πρόσκληση-στις-συσκέψεις-για-την-ευλογία-των-αιγοπροβάτων

Τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απέστειλαν προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Περιφερειάρχη,

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ, ότι διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ σε Ξάνθη και Καβάλα δύο συσκέψεις όπου το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η τήρηση των μέτρων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ευλογιάς, καθώς και η επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες. Και στις δυο συσκέψεις συμμετείχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα, κ. Γεώργιου Στρατάκου, Αντιπεριφερειαρχών της ΠΑΜΘ, καθώς κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Δυστυχώς και στις 2 συσκέψεις δεν προσκλήθηκαν τα αρμόδια κατά το νόμο Παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί σύμβουλοι της πολιτείας, για θέματα που άπτονται το επιστημονικό αντικείμενο των Γεωτεχνικών και ιδιαιτέρως αυτό των Κτηνιάτρων.

Τα Παραρτήματα Θράκης κι Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την μη πρόσκληση τους στις εν λόγω συσκέψεις. Παραμένουμε όμως στη διάθεση της Πολιτείας (Περιφέρειας, ΥΠΑΑΤ κ.α.), ώστε να συμβάλουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις στην επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος της ευλογιάς που έχει προκύψει για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. κι όχι μόνο. Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα συμπεράσματα της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετικά δελτία τύπου, όπου τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.

Οι πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών

                Μυστακίδης Ζαφείριος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης

                Παράρτημα Αν. Μακεδονίας      Παράρτημα Θράκης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Πολλά τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στην Π. Ε. Καβάλας

Πολλά-τα-κρούσματα-ευλογιάς-των-προβάτων-στην-Π-Ε.-Καβάλας

Ζαφείρης Μυστακίδης: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος, άρα δεν πρέπει να πανικοβάλλεται το καταναλωτικό κοινό / Σε καμία από τις συσκέψεις για την ευλογιά δεν προσκλήθηκε το ΓΕΩΤΕΕ

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος, δεν πρόκειται για ανθρωπονόσο, άρα δεν πρέπει να πανικοβάλλεται το καταναλωτικό κοινό. Αφορά συγκεκριμένα είδη ζώων μόνο, δηλαδή δεν πλήττει τα βοειδή, τους χοίρους και τα κοτόπουλα. Αφορά μόνο τα αιγοπρόβατα».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της ευλογιάς, οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιοχές όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

«Δυστυχώς έχουμε σε όλη την Περιφέρειά μας χιλιάδες κρούσματα, είτε με ζώα που έχουν θανατωθεί, είτε με ζώα που θα θανατωθούν ή ακόμα και ύποπτα κρούσματα…»

«Δυστυχώς η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας «κρατάει τα σκήπτρα» στον αριθμό των προσβολών σε πρόβατα από ευλογιά στη χώρα μας. Όχι όμως μόνο η Π.Ε. Καβάλας, αλλά όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς έχουμε σε όλη την Περιφέρειά μας χιλιάδες κρούσματα, είτε με ζώα που έχουν θανατωθεί, είτε με ζώα που θα θανατωθούν ή ακόμα και ύποπτα κρούσματα που μπορεί να χαρακτηριστούν ως προσβεβλημένα από την ευλογιά. Αυτό είναι το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, ναι μεν δεν είναι πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων, είναι όμως πρόβλημα για την κτηνοτροφία και της Π.Ε. Καβάλας και της Περιφέρειας μας, απ’ όπου είναι και τα περισσότερα κρούσματα στην ελληνική επικράτεια», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και εμφατικά ότι σε καμία από τις συσκέψεις για την ευλογιά δεν προσκλήθηκε ο επίσημος σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας που είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο…»

«Αναφορικά με το πως θα καλυφθεί η ζήτηση των καταναλωτών, με δεδομένο ότι για 10 μέρες θα αποκλειστούν οποιεσδήποτε σφαγές και μετακινήσεις ζώων, αυτό είναι ένα ζητούμενο όντως. Το αν θα καλυφθεί δηλαδή αυτή η ζήτηση από εισαγωγές από άλλες χώρες που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς. Είναι κάτι όμως που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το τελευταίο διάστημα το αρμόδιο υπουργείο με τις υπηρεσίες του βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί συσκέψεις κι εδώ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και εμφατικά ότι σε καμία από αυτές δεν προσκλήθηκε ο επίσημος σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας που είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, μέλη του οποίου είναι οι κτηνίατροι σε όλη την ελληνική επικράτεια και αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτή την ενέργεια σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κτηνοτροφία. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ο σύμβουλος της πολιτείας, δυστυχώς, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις συσκέψεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οτιδήποτε έχω να πουν ως οι πλέον ειδικοί», συμπλήρωσε ακόμη στα λεγόμενά του ο Ζαφείρης Μυστακίδης. 

«Χρόνια τώρα τονίζουμε ότι η Π.Α.Μ.Θ. αποτελεί πύλη εισόδου ζωονόσων – Φαίνεται όμως ότι η ελληνική πολιτεία δεν ήταν και τόσο προετοιμασμένη…»

«Ήθελα να υπενθυμίσω επίσης ότι χρόνια τώρα, για να μην πω δεκαετίες, τονίζουμε και εμείς ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και αυτό της Θράκης, ότι η Περιφέρειά μας είναι πύλη εισόδου και σε ζωονόσους. Ένα μεγάλο στοίχημα που η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να το έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται όμως πως δεν ήταν και τόσο προετοιμασμένη. Ενώ οι σύμβουλοι της πολιτείας, εμείς δηλαδή, τονίζαμε, χτυπούσαμε το καμπανάκι τόσα χρόνια. Δυστυχώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ελπίζουμε να περιοριστούν τα προβλήματα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αν και βλέπουμε δυστυχώς από την πράξη ότι επεκτείνεται το πρόβλημα. Ελπίζουμε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τον ρυθμό της μετάδοσης αυτής της ζωονόσου. Είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα