Η «Ηλέκτρα» είναι τραγωδία του Σοφοκλή, άγνωστης χρονολογίας, με θέμα την εκδίκηση της Ηλέκτρας για τον θάνατο του πατέρα της. Όμως, είναι πάνω από όλα η τραγωδία της γυναίκας Ηλέκτρας, του θρηνητικού της λόγου και της αδιάκοπης, βασανιστικής παρουσίας της, και όχι των ηθικών περιπλοκών που προκαλεί η μητροκτονία.
Τα πρόσωπα του έργου είναι η Ηλέκτρα (το κεντρικό πρόσωπο, η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας), η Κλυταιμνήστρα (η οποία στα δέκα χρόνια που απουσίαζε ο Αγαμέμνονας στον τρωικό πόλεμο είχε συνάψει σχέσεις με τον εξάδελφό του, τον Αίγισθο, μαζί με τον οποίο και τον δολοφόνησε στο λουτρό του όταν γύρισε), ο Αίγισθος, η Χρυσόθεμις, αδελφή της Ηλέκτρας, ο αδελφός τους ο Ορέστης, ο φίλος του Πυλάδης και ο παιδαγωγός του.
Υπόθεση
Η Ηλέκτρα ζει στο Άργος θρηνώντας τον πατέρα της, Αγαμέμνονα, και κατηγορώντας ανοιχτά τη μητέρα της, Κλυταιμνήστρα, και τον άντρα της, Αίγισθο, για τη δολοφονία του. Η αδελφή της, η Χρυσόθεμις, συμμερίζεται τη στενοχώρια της Ηλέκτρας και εύχεται και αυτή να επιστρέψει ο αδελφός τους, ο Ορέστης, και να εκδικηθεί, αλλά φέρεται με πολύ πιο συμβατικό τρόπο αποδεχόμενη την κατάσταση, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Ο Ορέστης, με σύμβουλο τον παιδαγωγό του και με βοηθό τον φίλο του, Πυλάδη, επιστρέφει από τη Φωκίδα (όπου τον μεγάλωσε ο παιδαγωγός του, για να τον σώσει από τους δολοφόνους του πατέρα του) με σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και να πάρει τη θέση του ως Βασιλιά. Προκειμένου να πλησιάσουν στο παλάτι χωρίς να κινδυνέψουν, εμφανίζεται πρώτα ο παιδαγωγός, για να αναγγείλει στην Κλυταιμνήστρα ότι ο Ορέστης έχασε τη ζωή του σε ιππικό αγώνα, και έπειτα ο ίδιος ο Ορέστης με τον Πυλάδη κουβαλώντας ένα αγγείο που υποτίθεται πως περιείχε τις στάχτες του Ορέστη.
Στο άκουσμα του θανάτου του αδελφού της και έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα η Ηλέκτρα θρηνεί τόσο σπαρακτικά, ώστε ο Ορέστης συγκινημένος από τον θρήνο της αναγκάζεται να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Στη συνέχεια μπαίνει στο σπίτι και σφάζει τη μητέρα του, την Κλυταιμνήστρα. Βγάζει το σώμα της έξω σκεπασμένο με ένα σεντόνι και όταν έρχεται ο Αίγισθος, του δείχνει το σώμα λέγοντάς του ότι είναι το σώμα του Ορέστη. Όταν αυτός το αποκαλύπτει και αντιλαμβάνεται ότι είναι το σώμα της Κλυταιμνήστρας, ο Ορέστης του λέει ότι ήλθε να εκδικηθεί και τον οδηγεί μαζί με τον Πυλάδη στο ανάκτορο για να τον σκοτώσει.
Ανάγνωση
Η κορυφαία μορφή της Ηλέκτρας η οποία κατέχει προεξάρχουσα θέση στην αρχαιοελληνική γραμματεία, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στις δύο ομώνυμες τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Με έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης οι δυο μεγάλοι τραγικοί ποιητές, συνέλαβαν και επεξεργάστηκαν δυο διαφορετικές μεταξύ τους «Ηλέκτρες», βασιζόμενοι στον μύθο των Ατρειδών.
Κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, η Ηλέκτρα ανήκε στην καταραμένη οικογένεια των Ατρειδών, η οποία είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης τόσο τους αρχαίους τραγικούς ποιητές, όσο και νεότερους ποιητές και συγγραφείς. Πριν οι δυο τραγικοί ποιητές συνθέσουν τις τραγωδίες με θέμα την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του αδελφού της Ορέστη για το θάνατο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, είχε προηγηθεί, πλούσια μυθολογική παράδοση η οποία εμπνεύστηκε από τον μύθο των Ατρειδών.
Η παρουσία της Ηλέκτρας στην αρχαιοελληνική τραγωδία ξεκινά ήδη από τις «Χοηφόρους» και τις «Ευμενίδες» από την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 458 π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων, συνεχίζει με τον Σοφοκλή και καταλήγει με ένα σύνολο νέων δεδομένων στον Ευριπίδη.
Οι δυο «Ηλέκτρες» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, γεννιούνται σε μια εποχή που ο ρόλος του θεάτρου είναι κομβικός όσον αφορά την διαμόρφωση αντιλήψεων, στάσεων και κοσμοθεωριών για την δικαιοσύνη, την πολιτική, την θρησκεία, την φιλοσοφία, διαπερνώντας σε ολόκληρο το πλαίσιο πτυχών του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.
Παρά τις όποιες διαφορές τους, λειτουργούν στα πλαίσια του μύθου, εξυπηρετώντας μια κοινή, βασική επιδίωξη: και στις δυο εκδοχές τους οι δυο τραγωδίες, έχουν ως κεντρικό πρόσωπο την Ηλέκτρα, ένα πρόσωπο βαθιά τραγικό, το οποίο επιδιώκοντας να πάρει εκδίκηση στο όνομα της δικαιοσύνης, παρακινεί τον αδελφό της Ορέστη να προβεί στην δολοφονία του συζύγου της μητέρας τους Αίγισθου και της μητέρας της προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να ανταποδοθεί με αίμα στο αίμα, η δολοφονία του βασιλιά πατέρα τους, Αγαμέμνονα και ο σφετερισμός του θρόνου των Μυκηνών από τον Αίγισθο.
Η προσπάθεια εξαγωγής μιας οριστικής ερμηνείας της Ηλέκτρας του Σοφοκλή έχει πολώσει τους επιστήμονες και αναλυτές του έργου του, σε δύο ξεχωριστά στρατόπεδα. Οι πεσιμιστές, υποστηρίζουν ότι το έργο του Σοφοκλή είναι «σκοτεινό και αδιευκρίνιστο πέρα από οποιοδήποτε άλλο έργο του», ενώ οι αισιόδοξοι το περιγράφουν «όχι ως μια τραγωδία» αλλά μάλλον ως «ένα συνδυασμό της μητροκτονίας και της δικαιοσύνης».
Ασχολούμενοι με αυτό το δυσεπίλυτο ζήτημα, οι μελετητές φαίνεται να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να παρέχουν μια οριστική λύση σε αυτά τα διλήμματα και συχνά υποστηρίζουν ότι ούτε ο Σοφοκλής είχε επίσης να προτείνει κάποια.
Εξερευνώντας μια περίπλοκη υπόθεση δικαιοσύνης το έργο του Σοφοκλή, φαίνεται να αφήνει το ακροατήριο με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το κύριο θέμα του έργου, είναι η φύση της δικαιοσύνης και είναι σαφές ότι στο ερώτημα: «αν η Ηλέκτρα προάγει τελικά τη δικαιοσύνη ή την αδικία», η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Η παράσταση
Η Λίλλυ Μελεμέ αναλαμβάνει τη σκηνοθετική μπαγκέτα του εγχειρήματος αυτού βασιζόμενη στην κλασσική αλλά ενδιαφέρουσα και κατανοητή μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και εστιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά στις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τα ηθικά διλήμματα των χαρακτήρων του, με χαρακτηριστικούς μονολόγους και χορικά μέρη σαφώς διαχωρισμένα μεταξύ τους στη δομή της παράστασης.
Ο λόγος είναι φυσικό να είναι κυρίαρχος και είναι επιβλητικός στους μονολόγους και τις εσωτερικές αναζητήσεις των ηρώων, χάνοντας όμως αρκετά σε ένταση και πάθος στα διαλογικά μέρη, εκεί δηλαδή όπου κυριαρχεί η αλληλεπίδραση των ηθοποιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πάντα επαρκής σκηνική χημεία μεταξύ των χαρακτήρων, ώστε η εξέλιξη της πλοκής να έρχεται αυθόρμητα και φυσικά.
Η κίνηση είναι συγκεκριμένη μεταξύ των χαρακτήρων, ώστε δύσκολα εναρμονίζεται τόσο με τον λόγο, όσο και με τα χορικά, όπου ο Χορός, ατυχώς, δεν απλώνεται και δεν κάνει δικό του τον χώρο με μία μυστικιστική τελετουργία.
Αυτή η στατικότητα, όπως και η προβληματική χημεία μεταξύ κάποιων χαρακτήρων επί σκηνής, έδειξε μια σκηνοθεσία που δεν τόλμησε να αφήσει τα ειωθότα, να γίνει ρηξικέλευθη και ακούμπησε στη σιγουριά της πεπατημένης. Ο ρυθμός της παράστασης, ωστόσο, διατηρείται σταθερός, επειδή υπάρχει η σχετική ισορροπία μεταξύ μονολόγων και διαλόγων, επομένως δε γίνεται βαρετός ούτε αποσυντονίζει τον θεατή.
Η σκηνοθεσία γενικά παραμένει παρούσα και υποστηρικτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, όμως δε δίνει την εντύπωση μιας στιβαρής και σταθερά προσανατολισμένης καθοδήγησης. Λείπουν, θα έλεγα, και κάποια μοντέρνα στοιχεία που θα αναδείκνυαν καινοτόμες πτυχές στον κλασσικό μύθο, φρεσκάροντάς τον.
Ωστόσο, αισθητικά η παράσταση είχε γοητεία και ομορφιά. Οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα, τα σκηνικά και τα κοστούμια των Μικαέλλας Λιάκατα και Βασιλικής Σύρμα αντίστοιχα και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, συνετέλεσαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Οι επιλογές των ηθοποιών διατήρησαν το δράμα στο επίπεδο της ιστορικής του αναφοράς. Η Λένα Παπαληγούρα υποδύεται την «Ηλέκτρα» (για δεύτερη φορά, η πρώτη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, το 2018) και καθηλώνει. Ο ρόλος αυτός, με τις ψυχολογικές και εσωτερικές αντιφάσεις, την εκφραστική δεινότητα που επιβάλει και την απομάγευση του προσώπου σε όφελος της κωδικοποίησης της ηθικής ευθύνης, προσαρμόστηκε πλήρως στα χαρακτηριστικά της ηθοποιού. Η δυναμική της επί σκηνής, ο τρόπος αποκάλυψης των μύχιων σκέψεων και επιθυμιών, καθώς και η δυνατότητα εναλλαγής στάσεων και θέσεων, κέντρισε το ενδιαφέρον και δικαίωσε την επιλογή.
Η καλή ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη αφέθηκε να πλάσει μόνη της μια Κλυταιμνήστρα πολύ πίσω από τη στιβαρότητα μιας άνασσας, σχεδόν στα χνάρια λαϊκής γυναίκας.
Ο Ιωάννης Παπαζήσης, επίσης καλός ηθοποιός, δούλεψε όπως ήθελε τον Παιδαγωγό, κάπως είρωνα, κάπως χαριτωμένο και πιστεύω ότι η σκηνοθέτις έδωσε μεγαλύτερη σημασία στη δομή της παράστασης, παρά στην καθοδήγηση ηθοποιών.
Όλος ο θίασος κινείται, οπωσδήποτε, ικανοποιητικά στην ορχήστρα, ενώ ο Χορός ξεχωρίζει, όπως πάντα.
Η Εριέττα Μανούρη είναι μια άξια Χρυσόθεμις δίπλα στην αδερφή της Ηλέκτρα. Πολύ καλός και ο Αίγισθος του Δαυίδ Μαλτέζε στον ιδιαίτερο ρόλο του.
Ο νεαρός Στρατής Χατζησταματίου αποδίδει με αξιώσεις τον Ορέστη κι από κοντά ο Πάρης Λεόντιος κάνει αισθητή την παρουσία του ως Πυλάδης, έστω και χωρίς λόγια.
Επίλογος
Στην τραγωδία του ο Σοφοκλής, θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανταπόδοση του δικαίου, το χρέος του καθήκοντος απέναντι στο άδικο ενώ η συνείδηση περνά σε δεύτερη μοίρα και δεν ταράσσεται. Το ζήτημα της ταραχής δεν παρουσιάζεται στον Σοφοκλή. Τα δυο αδέλφια απλώς εκτελούν ένα ύψιστο καθήκον το οποίο το έχουν παραγγείλει οι ίδιοι οι θεοί. Κι έτσι, οι ήρωες δεν αντιμετωπίζουν τις ερινύες των πράξεών τους, ούτε αντιμετωπίζεται στην τραγωδία το έγκλημα και οι φρικτές του συνέπειες.
Το δράμα του Σοφοκλή επενδύει στην αμφισημία, συνθέτοντας συνεχώς ένα πυκνό πλέγμα εικόνων και μεταφορών που αποτρέπει τα εύκολα συμπεράσματα. Η σοφόκλεια ειρωνεία διαβρώνει τα θεμέλια του προφανούς, θέτοντας ένα μεγάλο ερώτημα για το αν ο θάνατος των σφετεριστών είναι πράγματι το τέλος των συμφορών, για τον οίκο του Ατρέα.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο με Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες!
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ»
Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποτελούν αγαπημένα αναγνώσματα, καθώς αναδεικνύουν σπάνιες στιγμές ανθρωπιάς, έντασης, μοναξιάς αλλά και ελπίδας, πλημμυρίζοντάς μας με το εκτυφλωτικό, λυτρωτικό φως τους. Αποδυναμώνουν τα επιφανειακά και επίπλαστα και φωτίζουν βαθιές ρωγμές της ψυχής και αναμνήσεις.
Ο συλλογικός τόμος Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες συγκεντρώνει ανέκδοτα χριστουγεννιάτικα διηγήματα γραμμένα από τριάντα τέσσερις γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Πρόκειται για κείμενα που «ζωντανεύουν» στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών και διαπνέονται από βαθύ ανθρωπισμό. Γράφτηκαν για να μεταδώσουν στους αναγνώστες το πνεύμα των Χριστουγέννων καθώς και τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία των ημερών.
Oι γιορτές σταματούν για λίγο τη ροή του χρόνου, καθώς σηματοδοτούν τις εποχές, προκαλούν αναδρομές και μας μεταφέρουν στο παρελθόν. Τα Χριστούγεννα επιστρέφουμε στην παιδική μας ηλικία, τη μεγάλη δεξαμενή των αφηγήσεων, των εικόνων και του χρόνου, ενός κόσμου που τον αναδημιουργούμε στα μέτρα των επιθυμιών μας. Μέσα από την ανάμνηση της προσδοκίας ανακτούμε τη χαμένη μας παιδικότητα, δηλαδή βιώνουμε ξανά τις προγενέστερες εμπειρίες μας προβάλλοντας την εικόνα μας στο παρελθόν.
Οι αφηγήσεις αρχίζουν και τελειώνουν εκεί που μοιάζει να παγώνει ο χρόνος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στις χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις το χιόνι λειτουργεί ως συμβολικό υλικό του χρόνου, γι’ αυτό άλλωστε και ιδεώδη Χριστούγεννα είναι τα λευκά Χριστούγεννα. Όταν ο χρόνος παγώνει, οι αφηγήσεις πολλαπλασιάζονται και προεκτείνονται. Τότε πυκνώνει η ατμόσφαιρα, η ζωή αποκτά το τελετουργικό νόημα του ανεπανάληπτου και τα γνωρίσματα της μυθοπλασίας, ενώ όλες σχεδόν οι πράξεις της καθημερινότητας ερμηνεύονται συμβολικά.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων προκαλούν γερές αφορμές συναισθηματικής φόρτισης, προσφέροντάς μας μερικές από τις ωραιότερες σελίδες που έχουν γραφτεί. Ωστόσο, στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα αυτών των ημερών, συχνά κατοικεί ένα αίσθημα μελαγχολίας που διαπνέει κάθε γιορτή. Τα φωτεινά λαμπιόνια πόλεων και σπιτιών, φωτίζουν και τις ρωγμές στις αναμνήσεις μας, αποδυναμώνουν τα επιφανειακά και επίπλαστα και γεννούν στους συγγραφείς στιγμές ανθρωπιάς, έντασης, μοναξιάς αλλά και ελπίδας.
Δεν είναι απαραίτητα χαρούμενες οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Εμφιλοχωρούν σε αυτές, καθημερινά στιγμιότυπα ζωής, ανάγκες, αισθήσεις, όνειρα, μνήμες, ανησυχίες, συγκίνηση και αγώνας. Κάπου στο βάθος αχνοφέγγει ένα φως, όχι πάντα διακριτό αλλά σίγουρα ικανό να ανοίξει δρόμους. Ο κόσμος των Χριστουγέννων, μαγικός, νοσταλγικός και αλλότριος, απλώνεται πάνω από τον πραγματικό και τον σκεπάζει σαν το χιόνι.
Τα Χριστούγεννα, το επιθετικό αστικό τοπίο μοιάζει να χάνει τη δύναμη και τη δυναμική του. Επιστρέφουμε στη φύση, στις εποχές, στον αιώνιο κύκλο της γέννησης και του θανάτου και στον αδιατάρακτο κόσμο. Είναι μια γιορτή που αφυπνίζει τη συνείδηση και αποκαλύπτει τη φύση αλλά και τις συνέπειες του Κακού, που οι σπόροι του φυτρώνουν όπως και οι σπόροι του Καλού, μέσα στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Η συμβολική αναγωγή στη μυθολογία της γέννησης και του θανάτου και η ηχώ από τα άσματα των αγγέλων, όπως στην πεζογραφία έτσι και σε αυτήν τη συλλογή, συνοδοιπορούν με τη σκληρή εικόνα ενός κόσμου που δεν μπορεί να χαρεί γιατί οι ενοχές του είναι εξίσου δυσβάστακτες με τις αδυναμίες του. Παρόλα αυτά, το φως των Χριστουγέννων εξακολουθεί να φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της ύπαρξης, τη χαμένη μας παιδικότητα και τις ονειρικές πολιτείες της μνήμης. Κι αν είμαστε τυχεροί μπορεί να μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε με τον μέσα κόσμο μας αλλά και με τους ανθρώπους γύρω μας.
Τη Βαβέλ της πολυπολιτισμικής εποχής μας και την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε αποτυπώνει ο Μάκης Τσίτας στο διήγημά του. Ο ήρωάς του είναι μπερδεμένος και ανίκανος να συντονιστεί με τους γύρω του κι εκείνοι μεταξύ τους, χαμένοι όλοι σε «παράλληλους μονολόγους» όπως θα έλεγε κι ο ποιητής, σ’ ένα γιορτινό τραπέζι που τα έχει όλα: από γαλοπούλα μέχρι σούσι, όπως επιτάσσουν οι παγκοσμιοποιημένοι καιροί μας για τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα στη θάλασσα πυροδοτούν την έμπνευση σε αρκετούς συγγραφείς του συλλογικού τόμου. Τον δείκτη συγκίνησης αυξάνει η δραματικότητα της συνθήκης: είναι οι μέρες που κατά παράδοση όλοι θέλουν να βρίσκονται στα σπίτια τους υπακούοντας στο αίσθημα της καταγωγής, ή πιο σωστά, στην ανάγκη να ανήκουν σε έναν τόπο, που συνήθως είναι τα τοπία της παιδικής τους ηλικίας. Στο διήγημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη ο ήρωας αναμετράται στις γιορτές με την απουσία του πατέρα καπετάνιου. Παιδί και ο πρωταγωνιστής του Στέφανου Μίλεση, που κάθε Χριστούγεννα «ηχεί» στη μνήμη του η «εορταστική κλήση» του πατέρα ναυτικού. Στη Γη του Πυρός θα βρουν τα Χριστούγεννα τον ναυτικό ήρωα της Ελένης Σαραντίτη με λιγοστά κουράγια και θεριεμένη την ανάγκη του για τους αγαπημένους. Στο διήγημα του Θανάση Σκρουμπέλου, δύο ναυτικοί «συνοδοιπόροι του Καββαδία» ζουν Χριστουγεννιάτικα τη δική τους περιπέτεια σ’ ένα αφιλόξενο λιμάνι προσδοκώντας τη λύτρωση. Ωστόσο, κάποιοι ναυτικοί δεν αντέχουν τη »λαμαρίνα» και λυγίζουν όπως έρχεται να μας θυμίσει στο διήγημά του ο Φίλιππος Φιλίππου: ο ήρωας του θ’ αποχαιρετήσει τη θάλασσα ανήμερα Χριστουγέννων φορώντας το κοστούμι και το καβουράκι του και πετώντας στην «λάντζα της απόδρασης» την κόκκινη βαλίτσα του. Στο βυθό της θάλασσας βρίσκεται και ο Χριστουγεννιάτικος θησαυρός που ανακαλύπτει η Κατερίνα Καριζώνη: δεκάδες έλατα θαμμένα στο κουφάρι ενός ναυαγίου.
Τρία, τα Χριστουγεννιάτικα έλατα που αφηγούνται την ιστορία τους στο διήγημα του Γιάννη Πανούση, ιστορίες δεμένες με τα μυστικά μιας μεζονέτας, ενός φτωχικού διαμερίσματος κι ενός ανήλιαγου υπόγειου που φιλοξενεί μετανάστες. Όσο για τον πιτσιρικά που πρωταγωνιστεί στο διήγημα του Γιάννη Πατσώνη, δραπετεύει από την πραγματικότητα συντροφιά μ’ ένα ταξιδιάρικο έλατο γιατί όπως λέει: «Όταν φαντάζεσαι τα πράγματα, βλέπεις πιο πολλά»!
Την άρρητη σχέση του ανθρώπου με τη φύση αναδεικνύει η Ευαγγελία Τότσκα. Η νεράιδά της παρατηρεί τους ανθρώπους της κοιλάδας που κατοικεί και νιώθει να ξεθωριάζει μέρα με τη μέρα καθώς η λήθη την κυκλώνει γιατί «όταν οι άλλοι δεν σε βλέπουν σταματάς να υπάρχεις». Κάτω από μια καρυδιά συμβαίνει το Χριστουγεννιάτικο θαύμα στο διήγημα της Δήμητρας Πυργελή. Οι καρδιές των ηρώων της γεννήματα ίσως μιας άλλης εποχής, είναι γεμάτες ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τα δώρα της, πολύ μακριά από τη δική μας γκρίνια και μιζέρια.
Σε αρκετές από τις «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες» ζωντανεύουν πρόσωπα αναφοράς της παιδικής ηλικίας. Παραμονές Χριστουγέννων, ο μικρός Πασχάλης του Γιώργου Θεοχάρη γεύεται την τελεσίδικη απουσία των παππούδων του και βρίσκει τον δικό του τρόπο να τους πει τα Κάλαντα. Μια φθαρμένη κούτα με εκθέσεις μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσης και θέμα: «Πώς πέρασα τα Χριστούγεννα», πυροδοτεί τις αναμνήσεις του Βασίλη Γκουρογιάννη ενώ η τελευταία Χριστουγεννιάτικη ιστορία του παππού διαστέλλει τον Χρόνο στο διήγημα του Κωνσταντίνου Μπούρα.
Με το «έπαθλο» των εισπράξεών του από τα Κάλαντα – ένα νοικιασμένο ποδήλατο- ευτυχισμένος κόβει βόλτες σε δρόμους με λιγοστά αυτοκίνητα ο ήρωας του Τόλη Νικηφόρου, καλύπτοντας για λίγο τη θλίψη της εγκατάλειψης από τη μητέρα του στα έξι του χρόνια. Ακούσια η απουσία της μητέρας στο διήγημα του Γεράσιμου Δενδρινού: ο ορφανός ήρωάς του- περίπου…αόρατος από την οικογένειά του-περιγράφει τον αρραβώνα του πατέρα του με τη μοδίστρα της γειτονιάς το «Σωτήριον έτος 1968». Τρυφερά προβάλει η μορφή της μητέρας στο διήγημα του Κώστα Λογαρά: η άνοια έχει κλέψει τις αναμνήσεις της «πριγκηπέσσας» του. Κι αν μοιάζουν με άδεια αγκαλιά τα ανοιχτά χέρια της κούκλας που θα της προσφέρει για Χριστουγεννιάτικο δώρο, ο ίδιος θα φροντίσει να γεμίσει αυτήν την αγκαλιά με τη στοργή και τις φροντίδες του. Μια μητέρα περιμένει τον γιο της σ’ ένα οίκο ευγηρίας στο διήγημα του Άγγελου Χορτιάτη. Ο ήρωας εγκαταλείπει την δερμάτινη πολυθρόνα του πολυτελούς γραφείου του και πατά pause σε προθεσμίες και υποχρεώσεις για να βρεθεί κοντά της την ημέρα των Χριστουγέννων.
Επιστροφή στην οικογενειακή φωλιά και για την ανικανοποίητη μεγαλοδικηγόρο της Πολύνας Μπανά. Με την Πόρσε της θα διανύσει αντίστροφα τη διαδρομή που την έφερε από το οικογενειακό διαμέρισμα στο Παγκράτι στη μεζονέτα των βορείων προαστίων. Η ηρωίδα της Μαρίας Κουγιουμτζή θα περάσουν χρόνια για να συμφιλιωθεί με την αυστηρή και καθόλου τρυφερή γιαγιά της. Στο τέλος θα καταλάβει: «Η γιαγιά μ’ αγαπούσε όπως τα πουλιά. Δεν ήθελε να με κατέχει, με ήθελε ελεύθερη».
Δεν είναι όμως μόνο οι οικογενειακές πληγές που πονούν. Με την απουσία του έρωτα αναμετράται παραμονή Χριστουγέννων ο ήρωας του Κώστα Στοφόρου. Τα «αν» που τον ταλανίζουν συνοδοιπορούν με τις επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι στη ζωή μας μετανιώνουμε πιο πολύ για όσα δεν τολμήσαμε. Αντίθετα, ο ήρωας της Λεύκης Σαραντινού τολμά ν’ αφήσει πίσω του το παρελθόν και τις απώλειες που τον τραυμάτισαν και να κάνει μία νέα αρχή, χάρη στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» που έχει τη μορφή ενός εξάχρονου αγοριού.
Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» στο διήγημα της Έρης Ρίτσου, κατοικεί στο «Υποδηματοποιείον το Μοντέρνον» και έχει τη μορφή ενός αγαθού – με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου- υποδηματοπώλη. Η χαρμόσυνη ακινησία και η τελετουργία της γιορτής οξύνει ωστόσο τις ατέλειες και τις αδικίες του κόσμου, που ζει στο πετσί της η ρακοσυλλέκτρια της Μαρίας Σκιαδαρέση. Περνά τα Χριστούγεννα σε παγκάκι της Τοσίτσα, χωρίς όμως να χάσει την ανθρωπιά της, γιατί πάντα υπάρχουν πιο αδύναμοι που τελικά δεν θα τα καταφέρουν. Αντίθετα τα καταφέρνει η ηρωίδα του Πασχάλη Λαμπαρδή: ανήμερα Χριστουγέννων αναμετράται με τα σκοτάδια της κατάθλιψης και ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
Μήνυμα ελπίδας και νέας αρχής δίνει και το νεογέννητο κουτάβι της Χρύσας Σπυροπούλου, με φόντο τις χιονισμένες κορυφές του Μπέλες. Να σπάσουμε τα δεσμά που μας κρατούν σε σχέσεις ανάπηρες και ζωές μίζερες μας καλεί ο σκύλος του Σιδέρη Ντιούδη, ο οποίος δραπετεύει ανήμερα Χριστουγέννων από τη φυλακή του, το ισόγειο μιας εξαώροφης πολυκατοικίας στο Παγκράτι.
Από το σκηνικό της Γένεσης, παρούσα και η φάτνη: έχει πολλά πρόσωπα στις «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες». Ένα αρνάκι γεννιέται σε μια αυτοσχέδια φάτνη και γεμίζει ελπίδα και χαρά γιαγιά και εγγονό στο διήγημα του Νίκου Κατσαλίδα. Μια φωτογραφία και μια ιστορία από τον Δεκέμβρη του ’44 της Λιάνας Σακελλίου, μου έφερε στον νου το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Χριστούγεννα 1948» που έγραψε μέσα στον Εμφύλιο: «τα σπίρτα καμένα / και πέφτει οβίδα στη φάτνη / του μικρού Χριστού». Αν γεννιόταν ο Χριστός στις μέρες μας ίσως είχε για μάνα μια κατατρεγμένη τσιγγανοπούλα και για φάτνη το καμαράκι του καλοριφέρ υπαινίσσεται στο διήγημά του ο Γιάννης Μπάρτζης. Την ιστορία της γέννησης αφηγείται και ο Αλέξης Σταμάτης, δίνοντας τον λόγο στον 16χρονο Ιακώβ, γιο του Ιωσήφ του ξυλουργού από τη Γαλιλαία.
Στο πρεσβυτέριο της Σιγκισοάρα στην καρδιά της Τρανσυλβανίας, την πόλη του κόμη Δράκουλα μας ταξιδεύει παραμονή των Χριστουγέννων ο Φίλιππος Δρακονταειδής, για να μιλήσει για τα Θεία και τα ανθρώπινα.
Ταξίδι στον χρόνο κάνει και ο ήρωας του Γιώργου Γκόζη ο οποίος επιστρατεύει έναν άρχοντα από την μεσαιωνική Αραγωνία για να μιλήσει για την αξία της συγχώρεσης. Για το παιδί μέσα μας που μας ξυπνά κάθε Δεκέμβρη από τον λήθαργό του, γράφει ο Βάλτερ Πούχνερ. Κι αν αυτό το παιδί κινδυνεύει να χαθεί, να μη φοβηθούμε να το αναζητήσουμε, ακόμη κι αν χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουμε λύκους που καραδοκούν ή τον μεγάλο σκιέρ τον θάνατο, που καρφώνει στο μπατόν του τις παγωμένες ψυχές.
Το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη στο μουσείο του Θεόδωρου Κοκκινίδη
Το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη στο μουσείο του Θεόδωρου Κοκκινίδη
Το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε την θέση του στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας.
Tο κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη είναι σε φυσικό μέγεθος, έχει ύψος 1,92 μ. και στον λαιμό του φοράει το στεφάνι της νίκης.
Ο Θ. Κοκκινίδης σημειώνει σχετικά στα social media:
«Αρχηγός εθνικής Ελλάδος μπάσκετ όταν το 1987 η Ελλάδα κέρδισε το πανευρωπαϊκό κύπελλο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει η ελληνική καλαθοσφαίριση.
Δέκα μήνες χρειαστήκαν για την δημιουργία του κέρινου ομοιώματος του σπουδαίου αυτού Έλληνα αθλητή. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις στιγμές του πανηγυρισμού της νίκης της εθνικής Ελλάδος μπάσκετ του 1987. Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής με την σύζυγο του Ευγενία επισκέφθηκαν το μουσείο ώστε να θαυμάζουν το έργο από κοντά».
Αναζητείται χώρος για μεγάλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις
Στην ανάγκη εξεύρεσης ή δημιουργίας νέου χώρου που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία εξωστρέφεια, ώστε να φέρουμε μεγάλες παραστάσεις, αλλά διαπιστώνουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενήσουν τέτοιες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η όπερα «La Boheme», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
«Η Καβάλα είναι μία πόλη που έχει πολιτιστική παρουσία διαχρονικά και έχει απαίτηση να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι για μεγάλες παραστάσεις…»
«Επομένως είναι αδήριτη ανάγκη να μπει στο μυαλό όλων των θεσμικών φορέων, το να ψάξουμε να βρούμε χώρους κατάλληλους ή να τους δημιουργήσουμε. Αυτός είναι βέβαια ένας μακρόπνοος σχεδιασμός, ο οποίος όμως θα πρέπει σιγά σιγά να μπαίνει στο μυαλό όλων. Η Καβάλα είναι μία πόλη που έχει πολιτιστική παρουσία διαχρονικά και έχει απαίτηση να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι για μεγάλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Νομίζω ότι είναι πλέον έφτασε ο χρόνος», τόνισε στη συνέχεια ο Αρχέλαος Γρανάς.
Μικρό το «Αντιγόνη Βαλάκου» με μόλις 240 θέσεις – Ιδιαίτερος ο κανονισμός του υπό ανακαίνιση Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου
«Το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» είναι ένα μικρό θέατρο με 240 θέσεις και όσον αφορά το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, αυτό έχει έναν κανονισμό ιδιαίτερο βάσει του οποίου δεν μπορούν να γίνονται παραστάσεις θεατρικές, γιατί αποτελεί συμπλήρωμα του κτηρίου και είναι για να το χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι. Από εκεί και πέρα μέσω του δήμου παίρνει άδεια για 40 παραστάσεις και μόνο, οι οποίες καλύπτονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους κυρίως. Επομένως πρέπει όλοι να έχουμε στον νου μας το τι μπορεί να γίνει, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για μεγάλες εκδηλώσεις», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
«Θα είμαστε στην μιζέρια μας χωρίς μεγάλους χώρους ψάχνοντας να βρίσκουμε άλλους χώρους να φέρουμε παραστάσεις τέτοιες, όπως η όπερα «LaBoheme»
«Πριν από 20 – 25 χρόνια είχε γίνει μία κίνηση από τον σύλλογο φίλων της μουσικής να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κτηριακό συγκρότημα κοντά στα πρώην Τ.Ε.Ι., είχε βρεθεί το οικόπεδο, αλλά στο τέλος ναυάγησε το σχέδιο και δεν έγινε τίποτα. Δηλαδή είχε γίνει μια κίνηση. Θα πρέπει απλώς κάποιοι να το βάλουν στο μυαλό τους και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι. Να επαναλάβουμε εκείνη την κίνηση με επιτυχία, αλλιώς δεν γίνεται, θα είμαστε στην μιζέρια μας χωρίς μεγάλους χώρους ψάχνοντας να βρίσκουμε άλλους χώρους να φέρουμε παραστάσεις τέτοιες, όπως η όπερα «La Boheme», που παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τον χώρο, να κάνουμε την εκδήλωση, αλλά όχι σε κατάλληλο χώρο», υπογράμμισε καταληκτικά ο Αρχέλαος Γρανάς.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας και άλλα μας βοηθούν να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας. Επιλέξτε εσείς ποια cookies αποδέχεστε, τα οποία μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε στιγμή.
Αποδοχή
Αλλαγή ρυθμίσεων
Cookie Box Settings
Απόρρητο
Cookie Box Settings
Απόρρητο
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Επιλέξτε εσείς ποια cookies αποδέχεστε.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες λειτουργίες να μην είναι πλέον διαθέσιμες. Για πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή των cookies, συμβουλευτείτε τη λειτουργία βοήθειας του προγράμματος περιήγησης.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε κάνοντας κλικ εδώ
Εδώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε διαφορετικούς τύπους cookies:
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Αποθηκεύσει τα στοιχεία της σύνδεσης σας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας.
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
You must be logged in to post a comment Login