Connect with us

Αστυνομικά

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες / Θύματα και στην Καβάλα 

Εξαρθρώθηκε-σπείρα-που-διέπραττε-ηλεκτρονικές-απάτες-/-Θύματα-και-στην-Καβάλα 

Λεία που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ κατάφερε να αποκομίσει από ανυποψίαστους πολίτες και εταιρίες, αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε ψηφιακές απάτες με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, προτού η δράση της αποκαλυφθεί από την αστυνομία.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, με τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων της ΕΛΑΣ και με τη συνδρομή και της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της σπείρας, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 34 ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παρείχαν στο κύκλωμα τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων τους και τους κωδικούς e-banking, έναντι αμοιβής 300 έως 500 ευρώ, τα οποία οι δράστες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους με τα θύματα της απάτης, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα και να καλύπτονται τα ίχνη τους. Αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των τρίτων, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που είχαν  στην κατοχή τους, προέβαιναν άμεσα σε ανάληψη των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια δαπανούσαν για αγορές ακριβών αυτοκινήτων και προϊόντων και γενικώς για να διάγουν πολυτελή βίο.

«Για μια ακόμα φορά, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες, που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας», τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης  στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο ηενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση αποκάλυψης της δράσης της σπείρας.

Οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ξεγελάσουν τα θύματά τους. Αρχικώς, τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή ακόμα και για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο, που ανοίγοντάς τον, εμφάνιζε ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε σε επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζάς τους και τους ζητούσαν τους κωδικούς τους για να επαληθευτεί η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των εξαπατηθέντων, τους οποίους και άδειαζαν, μεταφέροντας τα χρήματα στους λογαριασμούς των ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» για τον ρόλο του ενδιάμεσου έναντι αμοιβής και στη συνέχεια προέβαιναν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων.

«Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, οι οποίες έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές», επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος.

Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης των ημεδαπών -μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν- εντοπίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, με πολυάριθμα μέλη, με διαρκή δράση και με διακριτούς ρόλους και με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων. Διέθεταν, δε, καλή γνώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή οργάνωση ώστε να δρουν σε περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερη πειθώ στις τηλεφωνικές επαφές με τα θύματά τους, που ήταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό άνω των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ από δύο μόνο επιχειρήσεις.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:
– 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,
– 10 βιβλιάρια καταθέσεων,
– 75 κινητά τηλέφωνα,
– 20 φορητοί υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα,
– 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα,
– το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ, πλήθος εγγραφών μεταφοράς χρημάτων,
– ένα πιστόλι με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, ένα πιστόλι κρότου και ένα κυνηγετικό όπλο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ υπενθύμισαν στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms και email, ζητώντας τους προσωπικούς κωδικούς του e -banking και παρέπεμψαν για αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης στην επίσημη ιστοσελίδα της αστυνομίας.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αστυνομικά

Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις που προωθούν δήθεν επενδυτικά ή άλλα προϊόντα

Προσοχή-στις-παραπλανητικές-διαφημίσεις-που-προωθούν-δήθεν-επενδυτικά-ή-άλλα-προϊόντα

Έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τον εντοπισμό ψεύτικου – κατασκευασμένου άρθρου στο διαδίκτυο όπου απεικονίζεται δημόσιο πρόσωπο, μέσω υποτιθέμενης συνέντευξης, να διαφημίζει δήθεν επενδυτικές πλατφόρμες.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω «διαφήμιση» εμφανιζόταν αρχικά ως χορηγούμενη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ανακατηύθυνε σε ιστοσελίδα που περιείχε το άρθρο, φέροντας μάλιστα και λογότυπο ειδησεογραφικού ιστότοπου.

Ακολούθησε κατεπείγουσα έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι από τη σελίδα του άρθρου οι χρήστες του διαδικτύου ανακατευθύνονταν σε διαφορετική ιστοσελίδα, όπου παροτρύνονταν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με την υποτιθέμενη επενδυτική πλατφόρμα.

Λόγω του κινδύνου εξαπάτησης πολιτών, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την απανάρτηση της απατηλής διαφήμισης ενώ ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω υπόθεση παραπέμπει σε προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών μέσω δήθεν επενδυτικών πλατφoρμών που υπόσχονται αυξημένα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα (Investment Fraud). Στις υποθέσεις αυτές οι επιτήδειοι, προκειμένου να γίνονται πιο πειστικοί χρησιμοποιούν υψηλής αναγνωρισιμότητας πρόσωπα (πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.α.), μέσω ψηφιακά επεξεργασμένων βίντεο (deepfakes) ή πλαστών-κατασκευασμένων συνεντεύξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,  προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ειδικότερα:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ακόμα και όταν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνωρισιμότητας.

Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.

Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν.

Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό, στο σύνδεσμο http://www.hcmc.gr/el/warnings1.

Να διατηρείτε επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Απευθυνθείτε στην Αστυνομία αν πέσατε θύμα απάτης.

Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζεται και η από 15-02-2024 ενημέρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης μέσω Deepfake βίντεο: https://tinyurl.com/5n6tm6nh

Για παρόμοιες περιπτώσεις ή για παροχή πληροφοριών ή καταγγελιών παράνομων ή επίμεμπτων πράξεων ή δραστηριοτήτων που τελούνται μέσω Διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart  phones): CYBERΚΙD

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αστυνομικά

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ

Ένοπλη-ληστεία-σε-πρακτορείο-του-ΟΠΑΠ

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών κατηγορούμενων για ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα όπως προέκυψε έπειτα από έρευνες των αστυνομικών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 9-10-2023, σε οικισμό της Δράμας, οι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορώντας γάντια, εισήλθαν σε πρακτορείο ΟΠΑΠ όπου ο ένας εξ αυτών με την απειλή πιστολιού αφαίρεσε από υπάλληλο του πρακτορείου χρηματικό ποσό, ενώ ο άλλος επιτηρούσε τον χώρο και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αστυνομικά

Παρίστανε τον υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ και αποσπούσε χρήματα

Παρίστανε-τον-υπάλληλο-της-ΔΕΔΔΗΕ-και-αποσπούσε-χρήματα

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε έξι υποθέσεις απατών.

Συγκεκριμένα, κατά τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο του έτους 2023 άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με έξι παθόντες σε περιοχές της Καβάλας, της Αττικής, της Τρίπολης και της Καστοριάς και με την πρόφαση ότι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων, κατάφεραν να αποσπάσουν προσωπικά τους τραπεζικά στοιχεία.

Ακολούθως με τη χρήση των στοιχείων – κωδικών που είχαν αποσπάσει πραγματοποίησαν μεταφορές χρημάτων, συναλλαγές σε καταστήματα και αναλήψεις χρημάτων από αυτοματοποιημένα ταμειακά μηχανήματα (Α.Τ.Μ.) τραπεζών, στα οποία όπως προέκυψε τους μετέφερε ο ημεδαπός δράστης. Σημειώνεται ότι το κέρδος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται στις -20.000- ευρώ περίπου.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα