Connect with us

Νέα Θάσου

Γνωρίστε την όμορφη βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλογου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”

Γνωρίστε-την-όμορφη-βιβλιοθήκη-του-Πολιτιστικού-Συλλογου-Λιμεναρίων-“Το-Κάστρο”

Είμαστε η βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”, στα Λιμενάρια Θάσου του Νομού Καβάλας.

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ενώ το 1985 καταχωρήθηκε επίσημα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με 500 τίτλους βιβλίων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες την ορίζουν ως την μοναδική βιβλιοθήκη τότε στο νησί μας!

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε περισσότερο συμπληρωματικά ως κομμάτι του πολιτιστικού μας Συλλόγου σε πολυάριθμες δράσεις που οργανώνει κάθε χρόνο. Την τελευταία πενταετία (2018-2023) έγινε πιο συνειδητή και σταθερή προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης κάθε πλευράς της βιβλιοθήκης.

Ιδιαίτερα κατά διάρκεια της Πανδημίας καταγράψαμε όλο τον όγκο των βιβλίων που είχαν συγκεντρωθεί. (Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε ακόμη τον Βιβλιοδανό και αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο σε χειρόγραφες καταχωρήσεις!)

Πλέον σε συνεργασία με τον Βιβλιοδανό που με την ουσιαστική υποστήριξή του προχωράμε δυναμικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε κάθε μας ιδέα για την πρόοδo του έργου της βιβλιοθήκης. Την περίοδο της «ανασυγκρότησης» δεχτήκαμε δωρεές από επώνυμους και ανώνυμους. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και 3000 τίτλοι βιβλίων προέρχονται από δωρεές!

Ο Βασίλης Βασιλικός (με καταγωγή από την Θάσο) μας πρόσφερε μεγάλο μέρος βιβλίων αλλά και όλοι οι Θάσιοι συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι έως και απλός κόσμος μάς στήριξαν… Έτσι φτάσαμε στα εγκαίνια της νέας πια βιβλιοθήκης τον Ιανουάριο του 2023.

Έκτοτε προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε όσο περισσότερους αναγνώστες μπορούμε. Σ’ αυτό το σύντομο διάστημα, μέχρι σήμερα, πιο πολύ επενδύσαμε στο παιδικό βιβλίο με βιβλιοαναγνώσεις, αφιερώματα κ.ά.

Γι’ αυτό και τα βιβλία που κινούνται είναι κατεξοχήν παιδικά. Το καλοκαίρι, που είναι εποχή που εργάζονται περισσότερο οι ντόπιοι, η βιβλιοθήκη ανοίγει κανονικά αλλά με λιγότερες δράσεις.

«τα ψυγεία της γνώσης»

Το Σεπτέμβριο του ’22, εγκαινιάσαμε την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Παροπλισμένα ψυγεία μετατράπηκαν σε ανταλλακτικές βιβλιοθήκες δρόμου και τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό καθώς βλέπουμε ότι ο χώρος του Βιβλίου στον τόπο μας είναι μεγάλος και αποδεικνύεται φιλόξενος!

Δείτε τους τίτλους της βιβλιοθήκης

Δανειστική βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», Λιμενάρια Θάσου, Νομός Καβάλας , 6987013085, polsylkastro@gmail.com, Σάββατο: 11:00-13:00 & 18:00-21:00, https://www.politistikostokastro.gr/.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Η τοπική μας εκκλησία κοντά στην μαθητιώσα νεολαία και στους διαγωνιζόμενους των πανελλαδικών εξετάσεων

Η-τοπική-μας-εκκλησία-κοντά-στην-μαθητιώσα-νεολαία-και-στους-διαγωνιζόμενους-των-πανελλαδικών-εξετάσεων

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται, ότι, την ΤΕΤΑΡΤΗ 31.05.2023 και ώρα 6 το απόγευμα, και εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχει προγραμματισθεί η τέλεση ΙΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΣ προς την Υπεραγία Θεοτόκο για την μαθητιώσα νεολαία στον ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας.
Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι της ζωής των παιδιών μας είμεθα όλοι μαζύ τους με την παρακλητική προσευχή μας και το πατρικό ενδιαφέρον μας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την λατρευτική ζωή της μητέρας μας Εκκλησίας.
Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η κατά Θεόν προκοπή και η πρόοδος των παιδιών μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

«Πλημμύρισαν» τα Λιμενάρια από κόσμο και παραδοσιακούς ήχους

«Πλημμύρισαν»-τα-Λιμενάρια-από-κόσμο-και-παραδοσιακούς-ήχους

Φεστιβάλ Παράδοσης Θάσου: “Το Παλατάκι”

«Πλημμύρισαν» τα Λιμενάρια από κόσμο και παραδοσιακούς ήχους.

Πλήθος κόσμου κατά την έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή το βράδυ το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Πολιτιστικοί σύλλογοι και χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες γωνιές της χώρας δίνουν και φέτος το «παρών!

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Υπογραφή Σύμβασης του έργου: “Διευθέτηση τμήματος κεντρικού χειμάρρου στην Κοινότητα Λιμεναρίων Δήμου Θάσου”

Υπογραφή-Σύμβασης-του-έργου:-“Διευθέτηση-τμήματος-κεντρικού-χειμάρρου-στην-Κοινότητα-Λιμεναρίων-Δήμου-Θάσου”

Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, υπογράφηκε από το Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη και τον κ. Ιωάννη Χατζηιωάννου, εκπρόσωπο της Εταιρίας «ΜΕΓΚΛΗΣ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΜΕ.ΚΟΝ Α.Ε.», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Διευθέτηση τμήματος κεντρικού χειμάρρου στην Κοινότητα Λιμεναρίων Δήμου Θάσου», συνολικής δαπάνης 2.722.948,20€.
Η ολική προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι δεκαπέντε (15) μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» Άξονας Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το παρόν έργο αφορά στην διευθέτηση του κεντρικού ρέματος Λιμεναρίων Θάσου στο τμήμα που διαρρέει τον οικισμό των Λιμεναρίων του Δήμου Θάσου. Το ρέμα διευθετείται με ανοικτή διατομή που αποτελείται από πέντε (5) τμήματα με συνολικό μήκος 554 μέτρων περίπου και τέσσερις γέφυρες από οπλισμένο σκυρόδεμα μήκους περίπου 60,85 μέτρων.
Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θα θωρακίσει ουσιαστικά τον οικισμό των Λιμεναρίων.
Με την εκτέλεση του έργου αυτού επιλύεται ακόμη ένα χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό των Λιμεναρίων.
Η Διοίκηση του Δήμου Θάσου, με σχέδιο, αγώνα και προσήλωση εργάζεται αποκλειστικά προς όφελος των κατοίκων της Θάσου, επιλύοντας στην πράξη προβλήματα δεκαετιών.
Μόνο έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μια ισχυρή Θάσο».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα