Connect with us

Νέα Θάσου

Γνωρίστε την όμορφη βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλογου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”

Γνωρίστε-την-όμορφη-βιβλιοθήκη-του-Πολιτιστικού-Συλλογου-Λιμεναρίων-“Το-Κάστρο”

Είμαστε η βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”, στα Λιμενάρια Θάσου του Νομού Καβάλας.

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ενώ το 1985 καταχωρήθηκε επίσημα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με 500 τίτλους βιβλίων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες την ορίζουν ως την μοναδική βιβλιοθήκη τότε στο νησί μας!

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε περισσότερο συμπληρωματικά ως κομμάτι του πολιτιστικού μας Συλλόγου σε πολυάριθμες δράσεις που οργανώνει κάθε χρόνο. Την τελευταία πενταετία (2018-2023) έγινε πιο συνειδητή και σταθερή προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης κάθε πλευράς της βιβλιοθήκης.

Ιδιαίτερα κατά διάρκεια της Πανδημίας καταγράψαμε όλο τον όγκο των βιβλίων που είχαν συγκεντρωθεί. (Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε ακόμη τον Βιβλιοδανό και αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο σε χειρόγραφες καταχωρήσεις!)

Πλέον σε συνεργασία με τον Βιβλιοδανό που με την ουσιαστική υποστήριξή του προχωράμε δυναμικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε κάθε μας ιδέα για την πρόοδo του έργου της βιβλιοθήκης. Την περίοδο της «ανασυγκρότησης» δεχτήκαμε δωρεές από επώνυμους και ανώνυμους. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και 3000 τίτλοι βιβλίων προέρχονται από δωρεές!

Ο Βασίλης Βασιλικός (με καταγωγή από την Θάσο) μας πρόσφερε μεγάλο μέρος βιβλίων αλλά και όλοι οι Θάσιοι συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι έως και απλός κόσμος μάς στήριξαν… Έτσι φτάσαμε στα εγκαίνια της νέας πια βιβλιοθήκης τον Ιανουάριο του 2023.

Έκτοτε προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε όσο περισσότερους αναγνώστες μπορούμε. Σ’ αυτό το σύντομο διάστημα, μέχρι σήμερα, πιο πολύ επενδύσαμε στο παιδικό βιβλίο με βιβλιοαναγνώσεις, αφιερώματα κ.ά.

Γι’ αυτό και τα βιβλία που κινούνται είναι κατεξοχήν παιδικά. Το καλοκαίρι, που είναι εποχή που εργάζονται περισσότερο οι ντόπιοι, η βιβλιοθήκη ανοίγει κανονικά αλλά με λιγότερες δράσεις.

«τα ψυγεία της γνώσης»

Το Σεπτέμβριο του ’22, εγκαινιάσαμε την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Παροπλισμένα ψυγεία μετατράπηκαν σε ανταλλακτικές βιβλιοθήκες δρόμου και τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό καθώς βλέπουμε ότι ο χώρος του Βιβλίου στον τόπο μας είναι μεγάλος και αποδεικνύεται φιλόξενος!

Δείτε τους τίτλους της βιβλιοθήκης

Δανειστική βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», Λιμενάρια Θάσου, Νομός Καβάλας , 6987013085, polsylkastro@gmail.com, Σάββατο: 11:00-13:00 & 18:00-21:00, https://www.politistikostokastro.gr/.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Δράση Προληπτικής Νοσηλευτικής στη Θάσο

Δράση-Προληπτικής-Νοσηλευτικής-στη-Θάσο

Δράση Προληπτικής Νοσηλευτικής στη Θάσο

Δράση Προληπτικής Νοσηλευτικής «Μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, οξυγόνου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων & ουρικού οξέος» Μηνός Μαρτίου 2024

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Νόμιμες οι απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας

Νόμιμες-οι-απολύσεις-στα-Πετρέλαια-Καβάλας

Έγινε γνωστή σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, είναι απολύτως νόμιμες, οι απολύσεις 92 εργαζόμενων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα απορρίπτοντας την αγωγή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δράση Προληπτικής Νοσηλευτικής στη Θάσο

Δράση Προληπτικής Νοσηλευτικής «Μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, οξυγόνου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων & ουρικού οξέος» Μηνός Μαρτίου 2024

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες στις εκκλησίες ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Πένθιμα-θα-χτυπούν-οι-καμπάνες-στις-εκκλησίες-ένα-χρόνο-μετά-το-δυστύχημα-στα-Τέμπη

Όπως είναι σε όλους γνωστό την 28η Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώνεται ένας (1) χρόνος από το πρωτοφανές και τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, το οποίο προκάλεσε τον αιφνίδιο και μαρτυρικό θάνατο 57 ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ήταν νεαρής ηλικίας.
Στην μαύρη αυτή επέτειο, η «φιλόστοργος μήτηρ» αγία μας Εκκλησία ανταποκρίθηκε δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε σχετικό αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών κ. Μαρίας Καρυστιανού, και ανέλαβε την πρωτοβουλία, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αδικοχαμένους αδελφούς μας, νὰ προτρέψει και να υποδείξη την «πένθιμη κωδωνοκρουσία» σε όλους τους ιερούς Ναούς της Ελλάδος.
Με αυτά τα δεδομένα, το πρωΐ της Τετάρτης 28ης Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10 π.μ. σε όλους τους ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα ψαλλεί νεκρώσιμο τρισάγιο, κατά την διάρκεια του οποίου θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.
Με συντριβή καρδίας ευχόμασθε και προσευχόμασθε υπέρ αναπαύσεως των «εν τω σιδηροδρόμω βιαίως τελειωθέντων αδελφών ημών», την δε διεκδικουμένη δικαίωση της μνήμης και της θυσίας τους ενθέρμως και ανεπιφυλάκτως υποστηρίζουμε.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα