Connect with us

Αγροτικά

ΓΕΩΤΕΕ – ΑΜ: Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση για τα επιτραπέζια σταφύλια 

ΓΕΩΤΕΕ-–-ΑΜ:-Αναγκαία-η-οικονομική-ενίσχυση-για-τα-επιτραπέζια-σταφύλια 

Το ΓΕΩΤΕΕ – ΑΜ απέστειλε προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας (Ν. Δράμας, Καβάλας, Σερρών) θέλει να θέσει υπόψη σας ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε κι αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια, που απαντώνται σε σημαντικές εκτάσεις στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 – 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.),  δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση.

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί  κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.

Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α.. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων».

Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών.

Κ. Υπουργέ,

Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥΠΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Καβάλα: Ποια λάδια διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena 2023

Καβάλα:-Ποια-λάδια-διακρίθηκαν-στον-διεθνή-διαγωνισμό-ελαιολάδου-athena-2023

Σχεδόν μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό· αριθμός ρεκόρ ως προς τις χώρες προέλευσης κριτών και συμμετεχόντων ελαιολάδων· ισπανικό το καλύτερο ελαιόλαδο· ενισχύεται η διεθνής αναγνώριση της ποικιλίας Κορωνέικη.

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στις 19 Μαΐου στον ιστότοπό του ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που φέτος διεξήχθη στην Καβάλα 4 με 6 Μαΐου, όπως πάντα με διεθνή κριτική επιτροπή.

Στον ATHENA 2023 αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα). Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος ο αριθμός χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα του ATHENA 2023. Μαζί με την Ελλάδα αριθμούν 23 χώρες: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Περού, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή, δηλαδή από όλες τις ηπείρους και τα δύο ημισφαίρια, εκ των οποίων το νότιο παρουσίασε αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή. Η παγιωμένη παρουσία ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αφού η χώρα μας είναι πια έδρα μίας εκ των σημαντικότερων διαδικασιών αξιολόγησης στον κόσμο για ένα εμβληματικό για αυτήν προϊόν, το ελαιόλαδο.

Oι 30 κριτές του ΑΤΗΕΝΑ 2003, όπως πάντα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, προήλθαν φέτος από 15 χώρες, επίσης αριθμό ρεκόρ για το διαγωνισμό. Οι 10 ήταν από Ελλάδα και οι 20 από Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Η αξιολόγησή τους οδήγησε σε 368 μετάλλια (τα 159 σε ελληνικά ελαιόλαδα): 40 Διπλά Χρυσά (τα 2 ελληνικά), 168 Χρυσά (τα 60 ελληνικά), 108 Αργυρά (τα 61 ελληνικά) και 52 Χάλκινα (τα 36 ελληνικά).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πικουάλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Julia, της ομώνυμης εταιρείας από την Ήπειρο (Άρτα), από την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας. Το εν λόγω ελαιόλαδο εξασφάλισε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%. Καταδεικνύεται, έτσι, πως ελαιόλαδα ακόμα και από μη καθιερωμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μπορούν να διακριθούν και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο, παίζοντας έως και κομβικό ρόλο για την περαιτέρω ελαιοκομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Το κορυφαίο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη παγκοσμίως ήταν αυτήν τη χρονιά βραζιλιάνικο, το Casa Marchio Koroneiki (Διπλό Χρυσό Μετάλλιο), της εταιρείας Fazenda Casa Marchio, με προέλευση την Ενκρουσιλιάδα ντο Σουλ του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία της «βασίλισσας» ποικιλίας ελιάς της Ελλάδας, της Κορωνέϊκης, στο παγκόσμιο στίβο της ελαιοπαραγωγής και τη δυναμική της ποιότητας των ελαιολάδων από αυτή. Πολύ δε περισσότερο όταν από τα 167 μονοποικιλιακά ελαιολάδα από Κορωνέικη που συμμετείχαν φέτος στον ATHENA, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, τα 14, προήλθαν από 5 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, από τρεις διαφορετικές ηπείρους και από τα δύο ημισφαίρια: 5 από Κύπρο (τα δύο με μετάλλιο, ένα χρυσό και ένα αργυρό), 4 από Βραζιλία (όλα με μετάλλιο: εκτός του διπλού χρυσού, δύο χρυσά και ένα αργυρό), 3 από Ισραήλ (το ένα με αργυρό μετάλλιο), 1 από ΗΠΑ (με διπλό χρυσό μετάλλιο) και 1 από Κίνα. Το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας από την ποικιλία Κορωνέϊκη είχε προέλευση το Λασίθι Κρήτης και ήταν το Physis of Crete (χρυσό μετάλλιο), της ομώνυμης εταιρείας.

Η παράδοση τα ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα να διακρίνονται δεόντως συνεχίστηκε στο φετινό ATHENA. Άλλωστε, η παραγωγή τους είναι πια καθιερωμένη στην Ελλάδα. Ένα, μάλιστα, εξ αυτών εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο, το μόνο για αρωματικό ελαιόλαδο φέτος, συνεπώς ήταν και το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Πρόκειται για το Laconiko Meyer Lemon της εταιρείας Laconiko, καλύτερο ανάμεσα στα 42 αρωματικά ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν στον ATHENA 2023, με προέλευση, εκτός από την Ελλάδα (36 αρωματισμένα ελαιόλαδα), τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Από όλα αυτά μετάλλιο πήραν τα 33, καταδεικνύοντας και το υψηλό επίπεδο, αλλά και τον ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή, που συνεχίζει να εκπλήσσει με τα προς αρωματισμό συστατικά, π.χ. κουμκουάτ, ροδοπέταλα, πράσο, έως και κακάο και yuzu.

Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ διεξάγεται ετησίως, από το 2016, σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος, η 8η διοργάνωσή του έλαβε χώρα στην Καβάλα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι η περιοχή της φιλοξενεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους ελαιώνες της χώρας όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού ΑΤΗΕΝΑ θα γίνει στις 10 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όλα τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο www.athenaoliveoil.gr.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις στους σπαραγγοπαραγωγούς»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Τις-επόμενες-ώρες-οι-αποζημιώσεις-στους-σπαραγγοπαραγωγούς»

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις στους σπαραγγοπαραγωγούς»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,  ο υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης κάνει γνωστό ότι «πιστώνονται τις επόμενες ώρες στους λογαριασμούς των σπαραγγοπαραγωγών τα ποσά ενίσχυσης για τις συνέπειες που υπέστησαν από την ουκρανική κρίση».

Η Ε.Ε., όπως σημειώνει, «έδωσε την έγκριση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες.

Άλλη μια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη που γίνεται πράξη!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Λαζαρίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μ. Λαζαρίδης: «Με 26.316.328 ευρώ στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα στην Π.Ε. Καβάλας»

Μ-Λαζαρίδης:-«Με-26316328-ευρώ-στηρίξαμε-τον-πρωτογενή-τομέα-στην-ΠΕ.-Καβάλας»

Με το προεδρείο του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου, ο υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν την τελευταία τετραετία, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι, παρά τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που ταλάνισαν τη χώρα, η Κυβέρνηση στήριξε ποικιλοτρόπως τον πρωτογενή τομέα, πάντα εντός του επιτρεπτού δημοσιονομικού πλαισίου. 

Μόνο στην Π.Ε. Καβάλας, όπως ανέφερε, οι αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛ.ΓΑ. την περίοδο 2020 – 2023 ήταν 23.512.451 ευρώ, ενώ επιπρόσθετα οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στα 2.803.877 ευρώ.

Δηλαδή, διατέθηκε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 26.316.328 ευρώ.

Παράλληλα, υπενθύμισε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των αγροτών, όπως τα φορολογικά κίνητρα ιδίως για όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τη νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%, την οριστική μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από 13% σε 6%, την αναστολή του φόρου επιτηδεύματος και την επιδότηση του ενεργειακού κόστους με τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Λαζαρίδης δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, εφόσον οι πολίτες τους εμπιστευτούν ξανά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια τόνωσης του πρωτογενούς τομέα και ανάδειξής του ως κορυφαίου μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα