Connect with us

Οικονομία

Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI

Γερμανία:-Χρεοκόπησε-ο-τουριστικός-όμιλος-fti

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator. Ηδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI. Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η εταιρία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση στην εστίαση τις μέρες του Πάσχα

Ικανοποιητική-ήταν-η-κίνηση-στην-εστίαση-τις-μέρες-του-Πάσχα

Γιώργος Βαφείδης: Αν μπορέσουμε να επιλύσουμε κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν, πιστεύω ότι θα είναι μία καλή περίοδος / Τα στοιχεία από την λειτουργία των καταστημάτων μας διαφέρουν απ’ αυτά της ΕΛΣΤΑΤ

Την ικανοποίησή του για την κίνηση που καταγράφηκε στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

«Σε γενικές γραμμές η κίνηση διαμορφώθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Μπορεί να υπήρξαν γενικότερα απώλειες σε καταναλωτές, λόγω του ότι και οι Καβαλιώτες ταξίδεψαν σε άλλες περιοχές ή επέστρεψαν στα χωριά τους, αλλά αυτό ήρθε λίγο να το ισοφαρίσει η τουριστική κίνηση που παρατηρήθηκε κατά το τετραήμερο, η οποία και ήταν αρκετά ικανοποιητική», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Βαφείδης.

Παράπονα από τους τουρίστες για τα κλειστά καταστήματα εστίασης τις ημέρες των αργιών

«Είχαμε αρκετούς τουρίστες από τις γειτονικές χώρες. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι τις άγιες αυτές μέρες, κυρίως τις αργίες, πολλά από τα καταστήματα τα δικά μας είναι κλειστά. Οπότε γενικότερα από τους τουρίστες υπάρχει ένα παράπονο γιατί δεν μπορούσαν να βρουν κατάστημα ανοιχτό για να φάνε. Αυτά ήταν ελάχιστα ιδιαίτερα την Κυριακή του Πάσχα και τη δεύτερη μέρα. Ήταν ελάχιστα τα καταστήματα που λειτουργούσαν. Αν συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αυτή η προσέλευση τις μέρες του Πάσχα, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για να τους προσφέρουμε τουλάχιστον αυτές τις γιορτινές μέρες το εστιατορικό προϊόν της πόλης μας και να είναι διαθέσιμο. Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να τους καλύψουν. Είναι λίγα και πολλοί επισκέπτες βρίσκουν κατάλυμα σε διαμερίσματα, σε μικρότερα airbnb, οπότε αυτό ήταν ένα πρόβλημα που σημειώθηκε και εκφράστηκε έντονα από τους τουρίστες», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Αν μπορέσουμε και βελτιώσουμε γενικότερα την κατάσταση και επιλύσουμε κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν και στην εστίαση και στον τουριστικό κλάδο, πιστεύω ότι θα είναι μία καλή περίοδος…»

«Η εστίαση παραλύει είναι αλήθεια τις γιορτινές αυτές ημέρες. Κάποια λίγα καφέ ανοίξανε μετά το μεσημέρι, αλλά ήταν ελάχιστα, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν όλον αυτόν τον όγκο των πελατών. Από εδώ και πέρα οι προβλέψεις λένε ότι η τουριστική κίνηση θα είναι ικανοποιητική. Από τις κρατήσεις τουλάχιστον τον μεγάλων ξενοδοχείων της Π.Ε. Καβάλας, φαίνεται ότι θα είναι μία καλή τουριστική σεζόν. Αν μπορέσουμε λίγο και βελτιώσουμε γενικότερα την κατάσταση και επιλύσουμε κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν και στην εστίαση και στον τουριστικό κλάδο, πιστεύω ότι θα είναι μία καλή περίοδος. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Εδώ θα είμαστε και θα κάνουμε τον απολογισμό μας περίπου στα μέσα Οκτωβρίου. Εμείς δεν θα δώσουμε τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής, αλλά στοιχεία που βγαίνουν μέσα από την λειτουργία των καταστημάτων μας  που είναι πιο ρεαλιστικά και δεν είναι έτσι όπως θέλουν να μας τα παρουσιάζουν κάποιοι», υπογράμμισε καταληκτικά ο Γιώργος Βαφείδης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας το τριήμερο του Πάσχα

Καλές-πληρότητες-στα-ξενοδοχεία-της-Καβάλας-το-τριήμερο-του-Πάσχα

Γέμισαν τα ξενοδοχεία της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης. 

«Και φέτος το Πάσχα από τη Μεγάλη Παρασκευή (18/4) έως και την Κυριακή του Πάσχα (20/4), είχαμε καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης μας, ενώ κάποιοι επισκέπτες αναχώρησαν τη Δευτέρα του Πάσχα (21/4). Νομίζω ότι τα πήγαμε πολύ καλά», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μιτζάλης.

«Οι επισκέπτες ήταν κυρίως από τα Βαλκάνια, όπως μας έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πολλοί Έλληνες…»

«Μας βοήθησε πάρα πολύ ο καιρός και είχαμε ευχαριστημένους επισκέπτες και επαγγελματίες. Οι επισκέπτες ήταν κυρίως από τα Βαλκάνια, όπως μας έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πολλοί Έλληνες, οι οποίοι ήρθαν για να περάσουν το Πάσχα είτε με συγγενείς και φίλους, είτε εκδρομικά. Είναι αλήθεια ότι όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές οι Βαλκάνιοι, λόγω και της εγγύτητας και της οδικής πρόσβασης επιλέγουν την περιοχή μας. Την Καβάλα την γνωρίζουν εδώ και πάνω από 15 χρόνια και την προτιμούν ιδιαίτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν τα ταξίδια τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη αποκτήσει και βάση εδώ, είτε με εξοχικά, είτε με επιχειρηματική δραστηριότητα», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας.

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερες δράσεις τουριστικής προβολής και προώθησης και στην ελληνική αγορά, των μοναδικών πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή μας…»

«Βλέπουμε μια διείσδυση της βαλκανικής αγοράς, η οποία πλέον έχει εδραιωθεί, δεν είναι πλέον κάτι καινούργιο. Από την άλλη το ευχάριστο είναι ότι η Καβάλα είναι προσεγγίσιμη πόλη πλέον από Έλληνες της βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο και αυτό το στοιχείο πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί η Καβάλα δεν είναι μόνο βαλκανικός προορισμός, αλλά είναι και ελληνικός προορισμός και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Το λέω αυτό για να αναδειχτεί περισσότερο, καθώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερες δράσεις τουριστικής προβολής και προώθησης και στην ελληνική αγορά, των μοναδικών πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή μας. Όσον αφορά τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, αν ακολουθήσει την ίδια πορεία με το 2024 θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε καταρχήν τα πολύ καλά περσινά αποτελέσματα και από ‘κει και πέρα το κάτι παραπάνω είναι θέμα και συγκυριών και καλής τύχης και φυσικά πραγμάτων που δεν μπορούμε να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε καταληκτικά ο Αντώνης Μιτζάλης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Οι τιμές στα καύσιμα πέφτουν αλλά οι φόροι παραμένουν!!!

Οι-τιμές-στα-καύσιμα-πέφτουν-αλλά-οι-φόροι-παραμένουν!!!

Φώτης Πούλος: Τις μειώσεις από την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου θα τις δούμε ακόμη πιο έντονα στο τέλος της εβδομάδας / Και μηδενική τιμή να είχαμε στο κόστος του καυσίμου δεν θα μπορούσε να πωλείται η αμόλυβδη κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο!

Σημαντική πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του Πάσχα του 2024, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των υγρών καυσίμων, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στην Π.Ε. Καβάλας στα 1,70 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο διαμορφωνόταν στα 1,95 ευρώ το λίτρο.

«Αν δεν υπήρχε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, με τις παρούσες διεθνείς τιμές, η αμόλυβδη θα έπρεπε να πωλείται στα 86 λεπτά το λίτρο!»

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Πούλος, αν δεν υπήρχε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, με τις παρούσες διεθνείς τιμές, η αμόλυβδη στη χώρα μας θα έπρεπε να πωλείται περίπου στα 86 λεπτά το λίτρο!

«Τις μειώσεις από την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου θα τις δούμε ακόμη πιο έντονα το πιο πιθανό μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Διαπιστώνουμε ότι έχουμε μία αρκετά σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών τον τελευταίο μήνα και το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι αυτή η μείωση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Μακάρι να συνεχιστεί ή έστω να διατηρηθούν αυτές οι τιμές, ώστε να δοθεί μία ανακούφιση και στους μεταφορείς και φυσικά στους ιδιώτες που μετακινούνται καθημερινά, καθώς οι τιμές των υγρών καυσίμων αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για όλους αφού το κόστος τους είναι ιδιαίτερα αυξημένο», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας. 

«Αυτές τις ημέρες είναι πολύ πιθανό να δούμε σε πολλά πρατήρια στην ευρύτερη περιοχή μας ίσως και κάτω από τα 1,70 ευρώ το λίτρο»

«Στη χώρα μας είμαστε πολύ καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν κοντά στα 1,95 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος είμαστε λίγο πάνω από τα 1,70 λεπτά. Αυτές τις ημέρες είναι πολύ πιθανό να δούμε σε πολλά πρατήρια στην ευρύτερη περιοχή μας ίσως και κάτω από τα 1,70 ευρώ το λίτρο. Σήμερα πάντως αν πουλούσαμε καύσιμο χωρίς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αυτό θα κόστιζε 86 λεπτά και σε αυτήν την τιμή θα είχαμε το κέρδος διυλιστηρίων, της εταιρείες εμπορίας, το μεταφορικό κόστος και σίγουρα το κέρδος του πρατηριούχου συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Φώτης Πούλος. 

«Με αυτούς τους φόρους επί των φόρων ακόμη κι αν είχαμε μηδενική τιμή στο κόστος του καυσίμου δεν θα μπορούσε να πωλείται η αμόλυβδη κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο!»

«Θέλω να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι ο μεγαλύτερος βραχνάς σε αυτό που λέγεται καύσιμο είναι το πολύ υψηλό κόστος του Φ.Π.Α. που έχουμε και είναι ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και ο υψηλότερος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτούς τους φόρους επί των φόρων ακόμη κι αν είχαμε μηδενική τιμή στο κόστος του καυσίμου δεν θα μπορούσε να πωλείται η αμόλυβδη βενζίνη κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο!», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Πούλος, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα διατίθεται μέχρι και το τέλος Απριλίου, διαμορφώνεται στα 1,10 ευρώ το λίτρο στην Π.Ε. Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα