Connect with us

Αγροτικά

Αυγενάκης: Οι αγρότες ψηφίζοντας τη ΝΔ προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ΕΕ

Αυγενάκης:-Οι-αγρότες-ψηφίζοντας-τη-ΝΔ-προστατεύουν-τα-συμφέροντά-τους-στην-ΕΕ

Να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους ενισχύοντας την παρουσία της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους αγροτικών φορέων στην Καβάλα.

Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό διαβατήριο για την Ευρώπη που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι η ζωή των Ελλήνων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζήτησε να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και όχι η χαλαρότητα.

«Η ψήφος των Ευρωπαίων αγροτών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κάλπη της κάθε χώρας. Ζητούμε από τους Έλληνες αγρότες να στηρίξουν την κεντροδεξιά. Να στηρίξουν τις θέσεις της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή να προστατεύσουν τη δικιά τους τη ζωή μέσα από την άσκηση μιας πολιτικής που κυριαρχεί η σοβαρότητα και παρέχει ασφάλεια και κυρίως μέσα από κινήσεις που γνωρίζουν και με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νέστου παρουσία των βουλευτών, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Πασχαλίδη, και Μακάριου Λαζαρίδη, του ΓΓ  του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου, του Δημάρχου Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, και του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και μέλους της ΕΘΕΑΣ, Σάββα Αργυράκη.

Παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Τσιόδρας, Σούλογλου-Νουρτζάν και Βασίλης Σακελλάρης.

«Η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και να εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνώστες και όχι γνωστούς, για μια Ευρώπη που να παράγει έργο ταχύτερα για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός κάλεσε τους παριστάμενους να δουν ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν προωθήσει τα συμφέροντα των αγροτών και ποιες όχι. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στα αιτήματά τους που ικανοποιήθηκαν, όπως η επιστροφή χρημάτων από το φόρο για το πετρέλαιο, η άμεση καταβολή προκαταβολών, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην τομή που συνιστά η δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, στη διενέργεια εντατικών ελέγχων οι οποίοι ξεκίνησαν πριν τις κινητοποιήσεις και επισήμανε ότι καμία υπόθεση δεν μένει πλέον στο συρτάρι και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο αποστέλλεται μήνυμα στην αγορά. Επανέλαβε δε πως «δεν κάνουμε πίσω για κανέναν και οποίος έχει παίξει παιχνίδια στην πλάτη των παραγωγών, μας έχει απέναντι».

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Όσον αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, καταθέσαμε σε χρόνο μηδέν, είπε ο Υπουργός, έξι προτάσεις τεχνικής βελτίωσής της, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές, μεταξύ των και αυτή για την αγρανάπαυση.

Επενδύσαμε, τόνισε, στην αγροτική διπλωματία και στη σταθερή συνεργασία τόσο μέσω της συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου, της γνωστής EUMED9 την οποία για θέματα γεωργίας και αλιείας ενεργοποίησε η Ελλάδα, όσο και μέσω του ΕΛΚ το οποίο υιοθέτησε το σύνολο των 19 προτάσεων που κατέθεσε τη χώρα μας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ αγροτικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και πρέπει να υπάρχει αρμονία και ομαλότερη προσαρμογή στην «πράσινη μετάβαση».

Οι προτεραιότητες στην αναθεώρηση της ΚΑΠ

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο να υπάρξουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα αλλάξουν οι Επιτροπές, ακόμα τρεις τουλάχιστον αλλαγές:

–           Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

–           Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών.

–           Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Στα μείζονος σημασίας ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, όπως αυτό του νερού, ο Υπουργός είπε ότι ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, ο οποίος πιλοτικά θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και θα προχωρήσει με προτεραιότητα τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα ή ερημοποίηση.

Συνεχίζεται η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ένα ακόμα θέμα που έθιξε είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου με κατηγορηματικότητα τόνισε ότι δεν θα προκληθεί καμία καθυστέρηση στις καταβολές προς τους αγρότες, λόγω της παρέμβασης της ΕΕ, που έγινε λόγω των λαθών που εντοπίσθηκαν κυρίως το 2016, αλλά και στην περίοδο της αμέσως προηγούμενης διοίκησης.

Σημείωσε ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η νέα διοίκηση κατέστη δυνατή η έγκαιρη καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 785 εκατ. ευρώ στους αγρότες και στηλίτευσε την κριτική που είχε ασκήσει στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ η οποία ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να είναι σωστός, λειτουργικός, και δίκαιος. Επίσης, ζήτησε από τους αγρότες της Καβάλας να βγουν μπροστά για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινιδίου, καθώς έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-ΠΕ.-Καβάλας-εντάχθηκε-(επιτέλους!)-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους αγρότες της περιοχής ότι «η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028».

Όπως σημειώνει, «από το 2019 είχα θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά μου την ένταξη της Π.Ε. Καβάλας στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας.

Τον περασμένο Μάιο ενημέρωσα με ανάρτησή μου ότι, ύστερα από τις απαραίτητες ενέργειες, η Καβάλα θα περιληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, καθώς ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού».

Πλέον, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του προγράμματος κατά την περίοδο 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, βρίσκεται σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση από τον ΕΛΓΑ. 

Χαίρομαι που η δέσμευσή μου γίνεται πράξη και ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών μας ικανοποιείται.

Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών μας δράσεων».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης

Καβγάδες-μεταξύ-αγροτών-για-το-νερό-της-άρδευσης

Κώστας Παπαμερής: Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο

Οι πρώτοι καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης είναι πλέον γεγονός στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Κώστας Παπαμερής.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «φαγωμάρα» για το ποιος θα ποτίσει περισσότερο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, στα οποία όπως είπε θα δούμε πράγματα και θαύματα!

«Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση…»

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας, όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εδώ και χρόνια, το είχαν δει να έρχεται. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας θα διαπιστώσουμε ότι για τα βασικότερα θέματα που μιλούσαμε ήταν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και διαχείριση των υδάτων. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αγγίτης στέγνωσε, ότι τα Τενάγη των Φιλίππων δεν έχουν νερό, αλλά και ότι το περιβόητο φράγμα του Μαρμαρά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με ευθύνη όλων των πολιτικών μέχρι σήμερα. Το φράγμα έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση, λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής. 

«Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη, ώστε να μη γίνεται σπατάλη…»

«Ήδη οι γεωτρήσεις στερεύουν και στα χωριά μας άρχισε πλέον να μαλώνει ο ένας με τον άλλον, για το ποιος θα ποτίσει μία ώρα παραπάνω. Υπάρχει μία «φαγωμάρα» μεταξύ μας σε βαθμό που κάποια στιγμή θα δούμε πράγματα και θαύματα που δεν θα μπορούμε να τα ελέγξουμε. Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη και να γίνει συγκέντρωση του νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη και το κυριότερο πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Δηλαδή μικρά φράγματα, μεγάλα φράγματα, για να κρατάμε τα νερά να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας για να έχουμε και για άρδευση, αλλά και για ύδρευση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής.

Άρχισε η διαδικασία της κοπής σταφυλιών των πρώιμων ποικιλιών – Σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες

Όσον αφορά την διαδικασία της παραγωγής των σταφυλιών και της ελιάς, ο κ. Παπαμερής σημείωσε: «Έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και πλέον τα σταφύλια επιτραπέζια και οινοποιήσιμα βρίσκονται στο σημείο που φουσκώνουν. Τα πρώιμα ήδη άρχισαν και κόβονται και μπαίνουμε σιγά σιγά στη διαδικασία της εξαγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελιά, καθώς αρχίζουν και φουσκώνουν οι καρποί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των οποίων σοκαρίστηκαν και τα δέντρα και τα αμπέλια. Δειλά δειλά κόβονται κάποια «σκεπαστά», αλλά και ανοιχτοί αμπελώνες της ποικιλίας Βικτώρια κόβονται και σιγά σιγά σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Δύσκολη χρονιά για τους αγρότες φέτος

Δύσκολη-χρονιά-για-τους-αγρότες-φέτος

Ζαφείρης Μυστακίδης: Οι παραγωγοί μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα για να κατέβουν σε μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις / Καλές τιμές και ενδιαφέρον για τα σταφύλια Victoria / Αυξημένη η παραγωγή της ελιάς

«Είναι μια χρονιά με έντονα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη νερού. Έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία και πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, περιγράφοντας την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, που πλήττεται από την λειψυδρία.

«Αναγκάζονται οι παραγωγοί να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα και να κατέβουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις για να βρουν νερό…»

«Πολλές από τις γεωτρήσεις από τις οποίες αρδεύουν οι παραγωγοί τις καλλιέργειές τους, ήδη αρχίζουν κι έχουν προβλήματα, λιγοστεύουν τα νερά. Αναγκάζονται οι παραγωγοί να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα και να κατέβουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις για να βρουν νερό. Γενικότερα η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να στρεσάρονται οι καλλιέργειες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και την ανομβρία που ως συνέπεια έχει και την ποιοτική υποβάθμιση, αλλά και την ποσοτική μείωση της παραγωγής», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τα σταφύλια Victoria, οι τιμές είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα πράγματα κυλούν ομαλά…»

Όσον αφορά την εμπορική ζήτηση στα σταφύλια, η οποία ξεκίνησε με τις πρώιμες ποικιλίες όπως η Victoria, καθώς η περιοχή μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής της εν λόγω ποικιλίας στην Ελλάδα, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε: «Υπάρχει ενδιαφέρον, οι τιμές είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι, οπότε οι παραγωγοί σε αυτό το κομμάτι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα πράγματα κυλούν ομαλά. Ξεκίνησαν καλά τα πράγματα εμπορικά, αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθούν στην πορεία για τις υπόλοιπες όψιμες ποικιλίες».

«Υπάρχει μια μικρή μείωση στις παραγόμενες ποσότητες και σε κάποιες ποικιλίες είναι πιο έντονο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής…»

«Ασθένειες δεν έχουμε μέχρι στιγμής. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στις παραγόμενες ποσότητες και σε κάποιες ποικιλίες είναι πιο έντονο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής. Είναι τουλάχιστον 15 μέρες πιο πρώιμη η χρονιά, όσον αφορά τη συγκομιδή. Από εκεί και μετά ακολουθούν οι ποικιλίες που καλλιεργούνται με πνευματικά δικαιώματα, έχουμε την σουλτανίνα, την ποικιλία italia, τον Σεπτέμβριο, οπότε είναι σε εξέλιξη η περίοδος συγκομιδής. Είναι γεγονός ότι μπαίνουμε σε δυο κρίσιμους μήνες που είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

«Στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς έχουμε περισσότερη παραγωγή απ’ ό,τι πέρυσι κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο…»

Αναφορικά τέλος με την επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας ανέφερε: «Κι εδώ επηρεάζεται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και ανομβρίας, έχει τα προβλήματά της, είναι μια απαιτητική σε νερό καλλιέργεια. Ωστόσο στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς έχουμε περισσότερη παραγωγή απ’ ό,τι πέρυσι κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο. Τουλάχιστον στην περιοχή μας θα είναι αυξημένη η παραγωγή της ελιάς». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα