Connect with us

Καβάλα

Απόστολος Χρόνης: Το νερό πρέπει να μείνει σε δημόσιο έλεγχο

Απόστολος-Χρόνης:-Το-νερό-πρέπει-να-μείνει-σε-δημόσιο-έλεγχο

«Οι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται όταν έχουμε να ρυθμίσουμε μια αγορά, αυτή τη στιγμή αγορά στο νερό δεν υπάρχει / Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν μας πείθουν / Πρέπει να γίνουν όλες οι υποδομές στην πόλη μας»

«Όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό και είναι αντίθετες με την  ιδιωτικοποίηση του νερού. Γι’ αυτό λέμε ότι το νερό πρέπει να μείνει σε δημόσιο έλεγχο. Δεν είναι εμπόρευμα το νερό, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό, γιατί αυτό είναι».

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, διότι αν τελικά περάσει το νερό σε ιδιώτες, οι πολίτες θα ζήσουν παρόμοιες εικόνες με αυτές στον χώρο της ενέργειας. Ανέφερε δε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

«Σε επόμενη φάση είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το σύνταγμα με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει και θα περάσει το νερό σε ιδιώτες…»

«Οι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται όταν έχουμε να ρυθμίσουμε μια αγορά. Αυτή τη στιγμή αγορά στο νερό δεν υπάρχει. Όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας λειτουργούν μονοπωλιακά σε κάθε Δήμο. Δεν μπορεί δηλαδή στον Δήμο Καβάλας να υπάρξει μια δεύτερη Δ.Ε.Υ.Α. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας. Φοβόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα επαναληφθεί ό,τι έγινε με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία απελευθερώθηκε η ενέργεια, μπήκαν οι ιδιώτες στο παιχνίδι και φυσικά αυξήθηκαν οι τιμές, κάτι που ζήσαμε και ζούμε όλοι μας. Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι θα γίνει το ίδιο και με το νερό. Υπάρχουν κάποια άρθρα που ήδη φωτογραφίζουν ότι θα μπορούν να επιτραπούν συμβάσεις παραχώρησης νερού σε τρίτους. Σε επόμενη φάση είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το σύνταγμα με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει και θα περάσει το νερό σε ιδιώτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Χρόνης.

«Οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι ανεξάρτητες, δεν ελέγχονται ούτε από τον υπουργό, κάνουν ό,τι θέλουν, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, ό,τι κάνει σήμερα και η Ρ.Α.Ε.»

 «Το λέγαμε μήνες τώρα, είναι κάτι που το περιμέναμε. Ήδη ακουγόταν από τα υπουργεία ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Υπάρχουν πανευρωπαϊκά και παγκόσμια παραδείγματα που πάρθηκε το νερό και δόθηκε σε ιδιώτες και αναγκάστηκαν μετά από μερικά χρόνια οι Δήμοι να πάρουν πίσω το νερό. Είδαν ότι ο στόχος που έχει ο ιδιώτης είναι να βγάλει χρήματα και να έχει κέρδος. Ο ιδιώτης δεν πάει να κάνει κοινωφελές έργο, ενώ οι  Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και οι Δήμοι κάνουν κοινωφελές έργο. Για τον λόγο αυτό ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να γίνει κουβέντα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που ελέγχουν αυτή τη στιγμή τις Δ.Ε.Υ.Α. για να το λύσουμε κι αυτό. Οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι ανεξάρτητες, δεν ελέγχονται ούτε από τον υπουργό, κάνουν ό,τι θέλουν, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, ό,τι κάνει σήμερα και η Ρ.Α.Ε.», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

«Οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν μας πείθουν καθόλου, γι’ αυτό και συνεχίζουμε ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις…»

 «Από την άλλη οι Δ.Ε.Υ.Α. ελέγχονται καθημερινά από άπειρες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και από τους ίδιους τους δημότες.  Όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας απλά ανακτούν το κόστος λειτουργίας που έχουν και δεν χρφεώνουν τίποτα για το νερό σαν πρώτη ύλη. Ο ιδιώτης όμως θα φροντίσει να βγάλει κέρδος κι αυτό θα το κάνει αυξάνοντας φυσικά την τιμή του νερού. Το τιμολόγιο θα το ρυθμίζει η Ρυθμιστική Αρχή που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν. Οπότε θα αποφασίζει μια Ρυθμιστική Αρχή στην Αθήνα τι τιμή θα έχει το νερό της Καβάλας. Οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν μας πείθουν καθόλου, γι’ αυτό και συνεχίζουμε ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», ανέφερε ακόμη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού ο Απόστολος Χρόνης.

«Πρέπει να γίνουν όλες οι υποδομές στην πόλη μας, για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. Υπομονή από όλους μας, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη περίοδο…»

 Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας μίλησε και για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη σημειώνοντας σχετικά: «Συνεχίζεται το εμβληματικό έργο, καθώς τα συνεργεία εργάζονται στην περιοχή του Περιγιαλίου. Γίνονται διανοίξεις από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας με τη δική μας συνδρομή και συνεχίζεται το έργο υδροδότησης της νέας περιοχής του Περιγιαλίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνδέσεις που κάνουμε στα νέα δίκτυα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και θα συνεχιστεί το έργο προς τα πάνω στη Χωράφα και περιμένουμε μετά το Πάσχα η εταιρεία να προχωρήσει και στο κέντρο της πόλης. Μέσα στο κέντρο πέρασε το φυσικό αέριο, ταλαιπωρήθηκαν οι καταστηματάρχες. Έχουμε ανοιχτή την πλατεία Καπνεργάτη, γι’ αυτό είπαμε μετά το Πάσχα να προχωρήσει η εταιρεία και το δικό μας δίκτυο, αφού το παλιό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι από το 1926 και πρέπει να αλλαχτεί. Ξέρουμε ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία, αλλά είναι αναγκαίο κακό. Πρέπει να γίνουν όλες οι υποδομές στην πόλη μας, για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. Υπομονή από όλους μας, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη περίοδο».

Σε καλό επίπεδο όσον αφορά τις βλάβες – Προγραμματισμός για σειρά έργων σε πολλές περιοχές του Δήμου Καβάλας

 Τέλος, όσον αφορά τις βλάβες, καθώς επίσης και για τα έργα που προγραμματίζονται, ο κ. Χρόνης δήλωσε: «Από βλάβες είμαστε σε καλό επίπεδο. Θα γίνουν δυο διακοπές νερού στο Παληό, μια νυχτερινή και μια την ημέρα. Βάζουμε μια δικλείδα στο τέλος της πόλης προς το Παληό και θα φτιάξουμε μια διαρροή που υπάρχει πάνω από τον Μπάτη. Εκεί συνεχίζεται το έργο τηλεμετρίας και τηλεελέγχου και προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε πέρυσι με το σπάσιμο του κεντρικού αγωγού. Στα αντλιοστάσια αποχέτευσης και στη Δ.Ε. Φιλίππων και στο Παληό και στην πόλη της Καβάλας γίνονται καθαρισμοί. Θα έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Την επόμενη εβδομάδα θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που αφορά τα 6,1 εκ. ευρώ για να φτιάξουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ και να αλλάξουμε όλες τις αντλίες στα αντλιοστάσια αποχέτευσης και ύδρευσης. Θα τοποθετηθούν νέες αντλίες που είναι λιγότερο ενεργοβόρες, για να γλιτώσουμε κάτι από το ρεύμα και να έχουμε 30 χρόνια μπροστά μας, γιατί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κάθε 30 χρόνια πρέπει να αντικαθίσταται. Στην Καβάλα τα αντλιοστάσια είναι ήδη από το 1990, έπρεπε ήδη να αλλαχτούν. Έχουμε υποβάλει 9 εκ. ευρώ για τηλεέλεγχο, τηλεχειρισμό, έλεγχο διαρροών και ηλεκτρονικά υδρόμετρα, ενώ περιμένουμε την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου του Παληού με 1,1 εκ. ευρώ. Το υποβάλαμε Νοέμβριο και περιμένουμε ένταξη, όπως επίσης για το εσωτερικό δίκτυο των Κρηνίδων και Δάτου – Πολυστύλου. Έχει ανέβει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό η λυματολάσπη με 10 εκ. ευρώ μαζί με τον Δήμο Παγγαίου και επίσης ο βιολογικός του Δάτου για την ανακατασκευή του με 7,4 εκ. ευρώ. Όλα είναι στον αέρα και περιμένουμε τις προσφορές για να τρέξουμε κι αυτά τα έργα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

ΟΕΒΕΚ: Ελπίζουμε ο ΟΛΚ να βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας

ΟΕΒΕΚ:-Ελπίζουμε-ο-ΟΛΚ-να-βρει-τον-ρόλο-του-στη-κοινωνία-του-Ν.-Καβάλας

Την Τετάρτη 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΚ κου Βλάχου Άγγελου με εκπροσώπους της ΟΕΒΕΚ και συγκεκριμένα με κύριο θέμα την αύξηση των τελών κοινόχρηστων χώρων που αποφάσισε άνευ διαβούλευσης ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στου λιμένες Καβάλας-Κεραμωτής και Ν. Περάμου.

Τα επιχειρήματα μας δεν έπεισαν τον διευθύνοντα σύμβουλο για διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα. Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2016. Τότε ο οργανισμός είχε προβεί σε μειώσεις για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας αποκλειστικής ευθύνης του ΟΛΚ όπως καθαριότητα, ασφάλεια, αισθητική, φωτισμός κτλ. ο κύριος Βλάχος αναγνώρισε τα προβλήματα που επικρατούν και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τους.

Ελπίζουμε όμως ότι ο ΟΛΚ θα βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας γιατί οι χώροι ευθύνης που διαχειρίζεται είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου μας και της καθημερινής μας ζωής οπότε και επιβάλλεται να κατανοεί την κοινωνία και να μην λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και βασικό μέλημα τα συμφέροντα του μεγαλομετόχου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ κ. Χατζηχρήστος Θόδωρος, ο κ. Τσαλίκης Γιώργος μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕΚ, ο κ. Βαφείδης Γιώργος πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας και γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕΚ , ο κ. Συρόπουλος Γιώργος εκπρόσωπος του Σωματείου Εστιατόρων Ν. Καβάλας, ο κ. Ανδρεάδης Αλέξανδρος πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Περάμου, ο κ. Γκριτζελάκης Χριστόφορος και ο κ. Χατζηγερακούδης Χρήστος εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Κεραμωτής.

Εκ της Διοικήσεως

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παράταση στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ζητά το Επιμελητήριο

Παράταση-στην-διασύνδεση-των-ταμειακών-μηχανών-με-τα-pos-ζητά-το-Επιμελητήριο

Παράταση στην διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ζητά με υπόμνημά του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, το Επιμελητήριο Καβάλας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των μελών μας για τη δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών της διαδικασίας διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τους παρακάτω λόγους:

Μεγάλη καθυστέρηση για την αναβάθμιση των POS δημιουργείται από τους προμηθευτές, λόγω όγκου εργασιών των υπηρεσιών, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης των χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν.

Δυσκολία προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης, πρόβλημα που απαιτεί εκπαίδευση των επιχειρηματιών ώστε να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις.

Οι εγκρίσεις για διάθεση των σχετικών μηχανημάτων POS, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα μηχανήματα, ενώ παράλληλα απαιτείται χρόνος για την εγκατάστασής τους. Το κόστος που απαιτείται για την αγορά του POS και το σχετικό λογισμικό πρόγραμμα αδυνατούν να καλύψουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Για τη σωστή εφαρμογή στα νέα δεδομένα χρήσης του POS, θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και ειδικά προγράμματα χρήσης POS.

κε Υπουργέ,

Ζητούμε αυτή τη παράταση των έξι μηνών, καθώς η επιβολή των προστίμων είναι ιδιαίτερα υψηλή και η μη χρήση των συστημάτων δεν θα μπορεί να καταλογιστεί στις επιχειρήσεις δεδομένου, ότι δεν υπήρξε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες, που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της επιχείρησής τους.

Κρίνουμε, ότι το αίτημά μας είναι αναγκαίο και παρακαλούμε με τη προσωπική σας παρέμβαση να δοθεί ο ανάλογος χρόνος προσαρμογής των επιχειρήσεών μας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Οριστικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου

Οριστικά-δημοτικός-σύμβουλος-ο-Σωτήρης-Τσεκμέζογλου

Οριστικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου

Εκλέγεται οριστικά δημοτικός σύμβουλος Καβάλας ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου, καθώς το Εκλογοδικείο της Καβάλας απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Πεφάνης.

Οι Σ. Τσεκμέζογλου και Κ. Πεφάνης ισοψήφισαν στις εκλογές του Οκτωβρίου στην 19η και τελευταία εκλόγιμη θέση με 532 σταυρούς, με τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη.

Ακολούθησε κλήρωση, στην οποία κέρδισε ο κ. Τσεκμέζογλου. Ο κ. Πεφάνης υπέβαλε ένσταση για λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων, η οποία όμως απορρίφθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα