«Οι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται όταν έχουμε να ρυθμίσουμε μια αγορά, αυτή τη στιγμή αγορά στο νερό δεν υπάρχει / Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν μας πείθουν / Πρέπει να γίνουν όλες οι υποδομές στην πόλη μας»
«Όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό και είναι αντίθετες με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Γι’ αυτό λέμε ότι το νερό πρέπει να μείνει σε δημόσιο έλεγχο. Δεν είναι εμπόρευμα το νερό, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό, γιατί αυτό είναι».
Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, διότι αν τελικά περάσει το νερό σε ιδιώτες, οι πολίτες θα ζήσουν παρόμοιες εικόνες με αυτές στον χώρο της ενέργειας. Ανέφερε δε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
«Σε επόμενη φάση είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το σύνταγμα με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει και θα περάσει το νερό σε ιδιώτες…»
«Οι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται όταν έχουμε να ρυθμίσουμε μια αγορά. Αυτή τη στιγμή αγορά στο νερό δεν υπάρχει. Όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας λειτουργούν μονοπωλιακά σε κάθε Δήμο. Δεν μπορεί δηλαδή στον Δήμο Καβάλας να υπάρξει μια δεύτερη Δ.Ε.Υ.Α. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας. Φοβόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα επαναληφθεί ό,τι έγινε με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία απελευθερώθηκε η ενέργεια, μπήκαν οι ιδιώτες στο παιχνίδι και φυσικά αυξήθηκαν οι τιμές, κάτι που ζήσαμε και ζούμε όλοι μας. Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι θα γίνει το ίδιο και με το νερό. Υπάρχουν κάποια άρθρα που ήδη φωτογραφίζουν ότι θα μπορούν να επιτραπούν συμβάσεις παραχώρησης νερού σε τρίτους. Σε επόμενη φάση είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το σύνταγμα με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει και θα περάσει το νερό σε ιδιώτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Χρόνης.
«Οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι ανεξάρτητες, δεν ελέγχονται ούτε από τον υπουργό, κάνουν ό,τι θέλουν, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, ό,τι κάνει σήμερα και η Ρ.Α.Ε.»
«Το λέγαμε μήνες τώρα, είναι κάτι που το περιμέναμε. Ήδη ακουγόταν από τα υπουργεία ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Υπάρχουν πανευρωπαϊκά και παγκόσμια παραδείγματα που πάρθηκε το νερό και δόθηκε σε ιδιώτες και αναγκάστηκαν μετά από μερικά χρόνια οι Δήμοι να πάρουν πίσω το νερό. Είδαν ότι ο στόχος που έχει ο ιδιώτης είναι να βγάλει χρήματα και να έχει κέρδος. Ο ιδιώτης δεν πάει να κάνει κοινωφελές έργο, ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και οι Δήμοι κάνουν κοινωφελές έργο. Για τον λόγο αυτό ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να γίνει κουβέντα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που ελέγχουν αυτή τη στιγμή τις Δ.Ε.Υ.Α. για να το λύσουμε κι αυτό. Οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι ανεξάρτητες, δεν ελέγχονται ούτε από τον υπουργό, κάνουν ό,τι θέλουν, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, ό,τι κάνει σήμερα και η Ρ.Α.Ε.», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.
«Οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν μας πείθουν καθόλου, γι’ αυτό και συνεχίζουμε ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις…»
«Από την άλλη οι Δ.Ε.Υ.Α. ελέγχονται καθημερινά από άπειρες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και από τους ίδιους τους δημότες. Όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας απλά ανακτούν το κόστος λειτουργίας που έχουν και δεν χρφεώνουν τίποτα για το νερό σαν πρώτη ύλη. Ο ιδιώτης όμως θα φροντίσει να βγάλει κέρδος κι αυτό θα το κάνει αυξάνοντας φυσικά την τιμή του νερού. Το τιμολόγιο θα το ρυθμίζει η Ρυθμιστική Αρχή που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν. Οπότε θα αποφασίζει μια Ρυθμιστική Αρχή στην Αθήνα τι τιμή θα έχει το νερό της Καβάλας. Οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν μας πείθουν καθόλου, γι’ αυτό και συνεχίζουμε ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», ανέφερε ακόμη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού ο Απόστολος Χρόνης.
«Πρέπει να γίνουν όλες οι υποδομές στην πόλη μας, για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. Υπομονή από όλους μας, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη περίοδο…»
Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας μίλησε και για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη σημειώνοντας σχετικά: «Συνεχίζεται το εμβληματικό έργο, καθώς τα συνεργεία εργάζονται στην περιοχή του Περιγιαλίου. Γίνονται διανοίξεις από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας με τη δική μας συνδρομή και συνεχίζεται το έργο υδροδότησης της νέας περιοχής του Περιγιαλίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνδέσεις που κάνουμε στα νέα δίκτυα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και θα συνεχιστεί το έργο προς τα πάνω στη Χωράφα και περιμένουμε μετά το Πάσχα η εταιρεία να προχωρήσει και στο κέντρο της πόλης. Μέσα στο κέντρο πέρασε το φυσικό αέριο, ταλαιπωρήθηκαν οι καταστηματάρχες. Έχουμε ανοιχτή την πλατεία Καπνεργάτη, γι’ αυτό είπαμε μετά το Πάσχα να προχωρήσει η εταιρεία και το δικό μας δίκτυο, αφού το παλιό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι από το 1926 και πρέπει να αλλαχτεί. Ξέρουμε ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία, αλλά είναι αναγκαίο κακό. Πρέπει να γίνουν όλες οι υποδομές στην πόλη μας, για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. Υπομονή από όλους μας, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη περίοδο».
Σε καλό επίπεδο όσον αφορά τις βλάβες – Προγραμματισμός για σειρά έργων σε πολλές περιοχές του Δήμου Καβάλας
Τέλος, όσον αφορά τις βλάβες, καθώς επίσης και για τα έργα που προγραμματίζονται, ο κ. Χρόνης δήλωσε: «Από βλάβες είμαστε σε καλό επίπεδο. Θα γίνουν δυο διακοπές νερού στο Παληό, μια νυχτερινή και μια την ημέρα. Βάζουμε μια δικλείδα στο τέλος της πόλης προς το Παληό και θα φτιάξουμε μια διαρροή που υπάρχει πάνω από τον Μπάτη. Εκεί συνεχίζεται το έργο τηλεμετρίας και τηλεελέγχου και προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε πέρυσι με το σπάσιμο του κεντρικού αγωγού. Στα αντλιοστάσια αποχέτευσης και στη Δ.Ε. Φιλίππων και στο Παληό και στην πόλη της Καβάλας γίνονται καθαρισμοί. Θα έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Την επόμενη εβδομάδα θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που αφορά τα 6,1 εκ. ευρώ για να φτιάξουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ και να αλλάξουμε όλες τις αντλίες στα αντλιοστάσια αποχέτευσης και ύδρευσης. Θα τοποθετηθούν νέες αντλίες που είναι λιγότερο ενεργοβόρες, για να γλιτώσουμε κάτι από το ρεύμα και να έχουμε 30 χρόνια μπροστά μας, γιατί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κάθε 30 χρόνια πρέπει να αντικαθίσταται. Στην Καβάλα τα αντλιοστάσια είναι ήδη από το 1990, έπρεπε ήδη να αλλαχτούν. Έχουμε υποβάλει 9 εκ. ευρώ για τηλεέλεγχο, τηλεχειρισμό, έλεγχο διαρροών και ηλεκτρονικά υδρόμετρα, ενώ περιμένουμε την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου του Παληού με 1,1 εκ. ευρώ. Το υποβάλαμε Νοέμβριο και περιμένουμε ένταξη, όπως επίσης για το εσωτερικό δίκτυο των Κρηνίδων και Δάτου – Πολυστύλου. Έχει ανέβει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό η λυματολάσπη με 10 εκ. ευρώ μαζί με τον Δήμο Παγγαίου και επίσης ο βιολογικός του Δάτου για την ανακατασκευή του με 7,4 εκ. ευρώ. Όλα είναι στον αέρα και περιμένουμε τις προσφορές για να τρέξουμε κι αυτά τα έργα».
You must be logged in to post a comment Login