Connect with us

Αγροτικά

Ανακοινώθηκαν ενισχύσεις για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της Π. Ε. Καβάλας

Ανακοινώθηκαν-ενισχύσεις-για-τους-παραγωγούς-επιτραπέζιων-σταφυλιών-της-Π-Ε.-Καβάλας

Έφεραν αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου όσον αφορά την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της ΠΕ Καβάλας.

Σήμερα ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νέα δέσμη ενισχύσεων de minimis, σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, όπου εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια του νομού Καβάλας, και αφορά πάνω από 2000 παραγωγούς (ποικιλία Victoria, Μοσχάτο Αμβούργου, Italia, Red Globe και Σουλτανίνα).

Οι αμπελουργοί που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια στον νομό Καβάλας έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και η καταβολή της ενίσχυσης deminimis αναμένεται να τους ανακουφίσει ως ένα βαθμό.

Ο Υπουργός κ. Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «η προσπάθεια συνεχίζεται προκειμένου να στηριχτούν όλοι οι παραγωγοί και όλες οι παραγωγικές διαδικασίες της ΠΕ Καβάλας τόσο από εμένα όσο και από το σύνολο της κυβέρνησης».

Οι αποζημιώσεις προωθούνται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνεδρίασε σήμερα, η ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου.

Προωθούνται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας.

Συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες, με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό θα κυμανθούν οι τιμές των αμνοεριφίων

Από-12-μέχρι-16-ευρώ-το-κιλό-θα-κυμανθούν-οι-τιμές-των-αμνοεριφίων

Νίκος Δημόπουλος: Οι καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά κρεοπωλεία

Να προτιμήσουν τα κρεοπωλεία που εμπιστεύονται για την αγορά των αμνοεριφίων στην διάρκεια του Πάσχα, προτείνει στους καταναλωτές, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό, ενώ για τον παραγωγό η τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 7,5 ευρώ το κιλό.

«Το βασικό είναι αυτό που αγοράζουμε, να είναι αυτό που πληρώνουμε κιόλας. Να ξέρουμε αν είναι ελληνικό ή από το εξωτερικό…»

«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ οι τιμές δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Για τον παραγωγό κυμαίνεται στα 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει να υπολογιστεί το κέρδος των μεσαζόντων, των εμπόρων, του κρεοπώλη και ο Φ.Π.Α. Η τιμή από εκεί και μετά διαμορφώνεται ανάλογα με το πως θέλει κάθε μαγαζί να δουλέψει. Άλλοι θέλουν μεγάλη πελατεία με μια λογική τιμή, άλλοι θέλουν να πουλήσουν όσο πιο ακριβά μπορούν. Το βασικό όμως είναι αυτό που αγοράζουμε, να είναι αυτό που πληρώνουμε κιόλας. Να ξέρουμε αν είναι ελληνικό ή από το εξωτερικό. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει το ταμπελάκι είναι και το σωστό κι αυτό έχει σχέση κυρίως με την εμπιστοσύνη προς τους κρεοπώλες, γι’ αυτό λέμε πάντοτε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ψωνίζουν από τα τοπικά κρεοπωλεία, από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται τόσα χρόνια για να παίρνει αυτό που πληρώνει», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δημόπουλος.

«Νομίζω δεν είναι κάτι απαγορευτικό να μπορέσεις να γιορτάσεις πατροπαράδοτα το Πάσχα…»

«Οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 12 έως 16 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το πως θέλει να δουλέψει το κάθε κρεοπωλείο. Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε για ένα κιλό ντομάτες 2,5 και 3 ευρώ και να λέμε ότι το κρέας είναι ακριβό. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα έθιμο που συμβαίνει μια φορά τον χρόνο, κάτι παραδοσιακό, ιδίως για τα κατσίκια, γιατί τα αρνιά έχουν μια ζήτηση στη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς. Από εκεί και πέρα νομίζω δεν είναι κάτι απαγορευτικό να μπορέσεις να γιορτάσεις πατροπαράδοτα το Πάσχα. Ο καθένας ξέρει τη δική του τσέπη. Οι τιμές πιστεύω ότι και πέρυσι ήταν σχετικά λογικές, αρκεί να κάνει ο καταναλωτής και έρευνα αγοράς. Να μην πηγαίνει στα τυφλά. Να πάμε σε επαγγελματίες που εμπιστευόμαστε και να πιέσουμε με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι τιμές να μην είναι πολύ ακριβές.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανησυχούν οι αγρότες του Νέστου για τις μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση

Ανησυχούν-οι-αγρότες-του-Νέστου-για-τις-μειωμένες-ποσότητες-νερού-για-άρδευση

Σάββας Αργυράκης: Η περιοχή μας χρειάζεται ένα νέο φράγμα

Σημαντικό πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Νέστου το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ποσότητες νερού που θα τους δοθούν θα είναι πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, αλλά και στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον κάμπο. 

«Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70…»

«Θα δυσκολέψει πάρα πολύ η φετινή άρδευση των καλλιεργειών μας. Μας έχουν δοθεί τα εκατομμύρια κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για άρδευση και θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά, ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσια. Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70. Με την ύπαρξη ενός νέου δικτύου στη μεριά της Ξάνθης, σε μία χρονιά ξηρασίας όπως ήταν η φετινή, βλέπουμε το αποτέλεσμα ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για άρδευση, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή του Νέστου με ένα νέο φράγμα. Θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα είναι για μία χρονιά, αλλά για περισσότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επαρκούν τα νερά ούτε για εμάς, ούτε για το νέο δίκτυο που θα γίνει στην Ξάνθη, οπότε θα έχουμε τρομερά προβλήματα. Είναι κρίμα να γίνει ένα νέο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει το φράγμα που θα κρατήσει νερό για να εμπλουτίσει αυτά τα δύο δίκτυα στην αρδευτική περίοδο», ανέφερε σχετικά ο Σάββας Αργυράκης.

«Υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας…»

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των αγροτών του Νέστου στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε: «Πέρα από τις όποιες ενέργειες κάνουμε εμείς σε συλλογικό επίπεδο εκπροσωπώντας τους αγρότες της περιοχής μας, ο κάμπος έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται. Έχουν τελειώσει οι εργασίες με τα κλαδέματα και τα δεσίματα στα ακτινίδια, γίνονται οι πρώτες λιπάνσεις και οι προετοιμασίες στα χωράφια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, οπότε υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας».

«Οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή…»

Σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: «Σε αυτά που είχαμε σταματήσει δεν έχουμε λάβει κάποιες περαιτέρω απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του περιφερειάρχη, είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν τουλάχιστον την ευκαιρία συζήτησης, τοποθέτησης και τεκμηρίωσης από την δική μας πλευρά σε θέματα τοπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι για θέματα άρδευσης ή αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε στην ατζέντα το αρδευτικό της Ξάνθης και πώς θα έχουμε δικά μας έργα, ώστε να εξασφαλίσουμε νερό για τα επόμενα χρόνια».

Ενέργειες για να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, ώστε να έχουμε σε μία υφιστάμενη καλλιέργεια ένα έξτρα εισόδημα από τις ενισχύσεις. Αφού καλλιεργούμε στην περιοχή της Καβάλας σόγια, γιατί να μην μπορούμε να λάβουμε αυτές τις ενισχύσεις. Γενικότερα και σε κάποια άλλα θέματα που τρέχουν, όπως στις 27 Μαρτίου που θα γίνει μία παρουσίαση ενός project που θα αφορά την προστασία των επικονιαστών στην περιοχή του Νέστου. Πώς θα κάνουμε τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τακτικές καλλιεργητικές, ώστε να προστατεύουμε τους επικονιαστές, γιατί χωρίς τους επικονιαστές δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγές», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κώστας Στεφανίδης: Παρεμβάσεις εδώ και τώρα στα Τενάγη των Φιλίππων

Κώστας-Στεφανίδης:-Παρεμβάσεις-εδώ-και-τώρα-στα-Τενάγη-των-Φιλίππων

Από τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών, τα Τενάγη των Φιλίππων έχουν περάσει στην ξηρασία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που καταγράφηκε στη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστας Στεφανίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους αρμόδιους να προβούν άμεσα σε παρεμβάσεις, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να πάψει να πλήττεται είτε από πλημμύρες, είτε από ξηρασία, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων…»

«Δυστυχώς όταν δεν γίνεται πρόληψη τα βρίσκουμε κάποια στιγμή μπροστά μας. Λόγω της ανομβρίας συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, που το είχαμε και πέρυσι, αλλά και φέτος ιδιαίτερα που δεν έβρεξε καθόλου τον χειμώνα. Τα βουνά είναι χωρίς χιόνια και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Έκανε κάποιες βροχές καλές αυτές τις μέρες, αλλά θέλουμε κι άλλες βροχές. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων, ώστε να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της η περιοχή, αλλιώς δεν έχει καμία προοπτική. Βαδίζει στο να επανέλθει να γίνει αυτό που ήταν πριν», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

«Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη…»

«Πιθανόν να έχουμε ακραία φαινόμενα αν δεν το προσέξουμε και δεν επενδύσουμε πάνω εκεί. Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη. Εδώ και 25 χρόνια τώρα πλημμυρίζαμε τα τελευταία δυο χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω του ότι δεν βρέχει, είναι ξηρές οι περίοδοι οπότε έχουμε θέμα και με την ξηρασία. Επειδή έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τα Τενάγη είναι μοναδικό φαινόμενο, έχουν πρόβλημα και όταν έχει πάρα πολλά νερά και όταν έχει μεγάλη ξηρασία. Κάθεται το έδαφος. Αν δεν γίνεται υφάρδευση από κάτω για να συντηρείται σε ένα συγκεκριμένο ύψος και να μπορείς να ποτίσεις μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε θέμα και θα έχουμε θέματα όσο δεν παρεμβαίνουμε σοβαρά», τόνισε στην συνέχεια ο κ. Στεφανίδης.

«Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών…»

«Είχαμε μία σύσκεψη την Τρίτη (12/3) με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κάναμε μία κουβέντα επ’ αυτού και του θέσαμε το πρόβλημα. Το γνωρίζει κι αυτός βέβαια και του προτείναμε  κάποιες λύσεις. Είμαστε σε αναμονή να βρούμε χρηματοδότηση και περιμένουμε. Σαφώς και το ξέρει πολύ καλά το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος. Βούληση χρειάζεται, τα χρήματα θα βρεθούν. Δεν είναι τεράστιο το κόστος. Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών από εδώ και στο εξής. Αν θέλουμε να το σώσουμε. Αν δεν θέλουμε να το σώσουμε και να τα αφήσουμε έτσι όπως είναι, θα καταστραφεί πλήρως η περιοχή και μιλάμε για μία περιοχή 100.000 στρεμμάτων που είναι και ο οικονομικός πνεύμονας όλης της περιοχής», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα