Connect with us

Περιφέρεια

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Δεν είμαστε ούτε του γλυκού νερού, ούτε για τα ρηχά…

Αλέξανδρος-Ιωσηφίδης:-Δεν-είμαστε-ούτε-του-γλυκού-νερού,-ούτε-για-τα-ρηχά…

«Στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική για το αρδευτικό της Ξάνθης / Διαφωνώ κάθετα με την επένδυση των φωτοβολταϊκών στη Λεκάνη / Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας»

«Οι αγρότες μας έχουν δίκαιο. Έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής. Πιέζονται πάρα πολύ. Εμείς στηρίζουμε τα λογικά και δίκαια αιτήματά τους. Η Π.Α.Μ.Θ. και ιδιαίτερα η Π.Ε. Καβάλας τους στηρίζει. Θα πιέσουμε και εμείς με τον τρόπο μας, όσο μπορούμε την κεντρική διοίκηση, για την επίλυση των προβλημάτων τους».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, αναφερόμενος αρχικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Για το αρδευτικό της Ξάνθης: «Στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί η επαρχία Νέστου στον πρωτογενή τομέα είναι ένα από τα πιο ισχυρά κομμάτια της Ελλάδας»

Παράλληλα, μιλώντας για το αρδευτικό έργο της Ξάνθης κι αν αυτό θα επηρεάσει τους αγρότες του Νέστου, ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε: «Νομίζω αν προχωρήσει ως έχει θα υπάρχει ένα ζήτημα με τον Νέστο, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα ανακύψουν προβλήματα για την επαρχία Νέστου. Δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση. Το έργο βασίζεται σε μελέτη της δεκαετίας του ’90. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Συνεπώς όταν γίνονται έργα πρέπει να τα κάνουμε με τα σύγχρονα δεδομένα. Στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί η επαρχία Νέστου στον πρωτογενή τομέα είναι ένα από τα πιο ισχυρά κομμάτια της Ελλάδας».

«Διαφωνώ κάθετα με την επένδυση των φωτοβολταϊκών στη Λεκάνη. Δεν νοείται επένδυση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας…»

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Λεκάνης, ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε: «Διαφωνώ κάθετα με τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν νοείται επένδυση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Μιλάμε για 1.400 στρέμματα, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, είναι δύσκολη η διαβίωση στην περιοχή. Γι’ αυτούς τους «ήρωες» που μένουν εκεί πρέπει να βρούμε τρόπο να τους κρατήσουμε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο κ. Μαρκόπουλος, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου και θα ζητήσουμε να ανακληθεί η απόφαση. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε ως περιφερειακό να την ανακαλέσουμε. Η απόφαση ήταν από τις τελευταίες της προηγούμενης διοίκησης. Η δικαστική διεκδίκηση, που φαντάζομαι θα ξεκινήσει ο Δήμος Νέστου, θα επηρεάσει θετικά θεωρώ την έκβαση της υπόθεσης και του παλλαϊκού αιτήματος της Λεκάνης».

«Πέσαμε στα βαθιά από νωρίς, ξέραμε ότι γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες, για να μπούμε στα βαθιά. Δεν είμαστε ούτε του γλυκού νερού, ούτε για τα ρηχά…»

Αναφορικά με τις κινήσεις του στο πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης επισήμανε: «Πέσαμε στα βαθιά από νωρίς, ξέραμε ότι γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες, για να μπούμε στα βαθιά. Δεν είμαστε ούτε του γλυκού νερού, ούτε για τα ρηχά. Ο τομέας δράσης μου είναι αρκετά μεγάλος. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, κοινωνική οικονομία, ουσιαστικά μιλάμε για όλη την οικονομική ζωή της περιοχής μας. Έχω ήδη δει επιμελητηριακούς φορείς, τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, θα ακολουθήσει ο Έβρος, έχω δει Επιμελητήρια. Παράλληλα, έχω προβεί σε καταγραφή θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού. Έχουμε υποσχεθεί να συναντιόμαστε συχνά, να λύνουμε τα προβλήματα εν τη γεννέσει τους και βέβαια να κάνουμε κοινές δράσεις επ’ ωφελεία της επιχειρηματικότητας, είτε μεγάλης, είτε μικρομεσαίας».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις, το θεωρώ δεδομένο. Πρέπει να τρέξουν προγράμματα που θα ενισχύσουν την απασχόληση στην Περιφέρεια για να καλυφθούν κενά…»

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Π.Α.Μ.Θ. Προσωπικά η αποστολή που μου έχει ανατεθεί από τον Χριστόδουλο Τοψίδη, είναι να συναντήσω φορείς και πολίτες, να κάνουμε τα προγράμματα της Περιφέρειας προσιτά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Να υπάρξει συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις, το θεωρώ δεδομένο. Πρέπει να τρέξουν προγράμματα που θα ενισχύσουν την απασχόληση στην Περιφέρεια για να καλυφθούν κενά. Βέβαια η ενίσχυση σε προσωπικό είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης και από την πλευρά μας πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς. Υπάρχει μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα, αδειάζουν οι υπηρεσίες. Προσπαθούμε με παρεμβάσεις, με «αλχημείες» για να βγάλουμε σε πέρας την αποστολή μας. Το 2010 η Π.Ε. Καβάλας είχε 450 υπαλλήλους και τώρα 140», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Ιωσηφίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Θάσου την Παρασκευή

yψηλός-κίνδυνος-πυρκαγιάς-στην-ΠΕ.-Θάσου-την-Παρασκευή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την Π.Ε Θάσου.

Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Η-Αλιεία-ως-κλειδί-για-τη-Βιώσιμη-Ανάπτυξη-των-παράκτιων-περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ

Η αλιεία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς για τις παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Οι παράκτιες κοινότητες εξαρτώνται από την αλιεία για την οικονομική τους ευημερία, την επισιτιστική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε τη σημασία της αλιείας για τις παράκτιες κοινότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η αλιεία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές παράκτιες κοινότητες. Από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι τις μεγαλύτερες αλιευτικές βιομηχανίες, η αλιεία παρέχει θέσεις εργασίας και ενισχύει την τοπική οικονομία. Οι αλιείς, οι επεξεργαστές ψαριών και οι έμποροι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας αξίας που συμβάλλει στη δημιουργία πλούτου και ευκαιριών στις παράκτιες περιοχές.

Η αλιεία είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια των παράκτιων κοινοτήτων. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών για εκατομμύρια ανθρώπους. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η αλιεία είναι συχνά η μόνη διαθέσιμη πηγή θρεπτικών τροφίμων για τις τοπικές κοινότητες. Η διατήρηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή αυτών των πόρων.

Η αλιεία έχει βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και την κοινωνική δομή πολλών παράκτιων κοινοτήτων. Οι παραδόσεις, οι τελετές και οι τρόποι ζωής συνδέονται συχνά με την αλιεία και τους θαλάσσιους πόρους. Η αλιευτική κληρονομιά μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας την ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή των κοινοτήτων αυτών.

Παρά τη σημασία της, η αλιεία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητά της.

Η υπεραλίευση, η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή και η παράνομη αλιεία είναι μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές. Η υπεραλίευση μειώνει τους πληθυσμούς των ψαριών και απειλεί τη βιοποικιλότητα, ενώ οι επιβλαβείς πρακτικές αλιείας και η ρύπανση καταστρέφουν τους θαλάσσιους βιότοπους.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα, μεταβάλλοντας τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των ψαριών. Οι παράκτιες κοινότητες είναι συχνά πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς εξαρτώνται άμεσα από τους θαλάσσιους πόρους για την επιβίωσή τους. Επίσης, η παράνομη, μη καταγεγραμμένη και μη ελεγχόμενη αλιεία υπονομεύει τις προσπάθειες διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων και απειλεί τη βιωσιμότητα της αλιείας.

Η βιώσιμη αλιεία αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικονομικής, επισιτιστικής και κοινωνικής σταθερότητας των παράκτιων κοινοτήτων. Με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι θαλάσσιοι πόροι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις κοινότητες αυτές για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Γόνιμη η συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτών Οδήγησης

Γόνιμη-η-συνάντηση-του-Περιφερειάρχη-ΑΜΘ-με-τον-Σύνδεσμο-Εκπαιδευτών-Οδήγησης

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την Πέμπτη (6/6) το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., με τον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη στην Κομοτηνή, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντώνης Μαστοράκης.

Όπως υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαστοράκης, στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν περιφερειακά θέματα του κλάδου και φυσικά τα τοπικά θέματα που απασχολούν κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά κι έχουν να κάνουν κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού στις Υπηρεσίες Μεταφορών. 

Μεγάλη βαρύτητα στις ψηφιοποιήσεις των Υπηρεσιών Μεταφορών

«Ο περιφερειάρχης μας γνωστοποίησε τις ενέργειές του. Έχει σκοπό να δώσει μεγάλη βαρύτητα στις ψηφιοποιήσεις των Υπηρεσιών Μεταφορών, δηλαδή ό,τι υπηρεσία μπορεί να γίνει ψηφιακά θα το κάνει, ώστε να μην υπάρχουν τα γκισέ, δηλαδή να μπορούμε ψηφιακά να λειτουργούμε. Είναι κάτι το οποίο δίνει μεγάλη ώθηση στο να γίνονται οι διεκπεραιώσεις πολύ πιο εύκολα. Μάλιστα μας είπε ότι θα κατέβει κλιμάκιο στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου, το οποίο θα πάει να πάρει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Το δεύτερο που μας είπε είναι ότι μέχρι το φθινόπωρο θα λειτουργήσει Αναπτυξιακός Οργανισμός, ο οποίος πιστεύει ότι από τη στιγμή που θα λειτουργήσει θα λύσει ως και 80% τα προβλήματα των διαφόρων υπηρεσιών στην Περιφέρεια. Του ζητήσαμε να κάνει μία παρέμβαση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για θέματα του κλάδου μας και από εκεί και πέρα επειδή μας έχει ανακοινώσει ότι το έτος 2024 το έχουμε ονομάσει έτος κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας, συζητήσαμε για δράσεις οδικής ασφάλειας που θα γίνουν σε όλη την Περιφέρεια με τον σύνδεσμό μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα συστήθηκαν επιτροπές οδικής ασφάλειας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίες θα τρέξουν το έργο αυτό», ανέφερε σχετικά ο Αντώνης Μαστοράκης. 

Υποσχέσεις από τον περιφερειάρχη για άμεσες λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

«Για τα τοπικά θέματα όντως μιλήσαμε για την Υπηρεσία Μεταφορών, η οποία αντιμετωπίζει όντως μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Συγκρίνοντας το τι άτομα έχουν οι άλλες υπηρεσίες, βλέπω ότι είμαστε πίσω παρά το ότι είμαστε η μεγαλύτερη  υπηρεσία σε πρωτόκολλο σε όλη την Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά μας είπε ότι το παλεύει και θα δοθούν οι λύσεις κατά το δυνατόν περισσότερο. Ήδη την εβδομάδα αυτή ήρθαν άτομα από δύο προγράμματα, ένα για το τμήμα αδειών οδήγησης και ένα για τις άδειες κυκλοφορίας. Είναι πολύ καλές «ενέσεις» όπως έχω ξαναπεί, αλλά δυστυχώς όταν έρχεται η λήξη των προγραμμάτων δημιουργούνται προβλήματα. Μας υποσχέθηκε ότι εντός δυο εβδομάδων στις άδειες κυκλοφορίας και μόνιμος υπάλληλος για να αντικατασταθεί το πρόβλημα του μόνιμου υπαλλήλου που φεύγει.

Εντός του μηνός θα έρθουν και άλλα άτομα με τα προγράμματα ένας συν ένας, οπότε θέλουμε να πιστεύουμε ότι με λίγη υπομονή θα στρώσει το πράγμα αρκετά καλά. Μας είπε πάντως ο περιφερειάρχης ότι οι Υπηρεσίες Μεταφορών είναι προτεραιότητά του», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαστοράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα