Connect with us

Περιφέρεια

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Δεν είμαστε ούτε του γλυκού νερού, ούτε για τα ρηχά…

Αλέξανδρος-Ιωσηφίδης:-Δεν-είμαστε-ούτε-του-γλυκού-νερού,-ούτε-για-τα-ρηχά…

«Στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική για το αρδευτικό της Ξάνθης / Διαφωνώ κάθετα με την επένδυση των φωτοβολταϊκών στη Λεκάνη / Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας»

«Οι αγρότες μας έχουν δίκαιο. Έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής. Πιέζονται πάρα πολύ. Εμείς στηρίζουμε τα λογικά και δίκαια αιτήματά τους. Η Π.Α.Μ.Θ. και ιδιαίτερα η Π.Ε. Καβάλας τους στηρίζει. Θα πιέσουμε και εμείς με τον τρόπο μας, όσο μπορούμε την κεντρική διοίκηση, για την επίλυση των προβλημάτων τους».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, αναφερόμενος αρχικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Για το αρδευτικό της Ξάνθης: «Στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί η επαρχία Νέστου στον πρωτογενή τομέα είναι ένα από τα πιο ισχυρά κομμάτια της Ελλάδας»

Παράλληλα, μιλώντας για το αρδευτικό έργο της Ξάνθης κι αν αυτό θα επηρεάσει τους αγρότες του Νέστου, ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε: «Νομίζω αν προχωρήσει ως έχει θα υπάρχει ένα ζήτημα με τον Νέστο, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα ανακύψουν προβλήματα για την επαρχία Νέστου. Δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση. Το έργο βασίζεται σε μελέτη της δεκαετίας του ’90. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Συνεπώς όταν γίνονται έργα πρέπει να τα κάνουμε με τα σύγχρονα δεδομένα. Στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί η επαρχία Νέστου στον πρωτογενή τομέα είναι ένα από τα πιο ισχυρά κομμάτια της Ελλάδας».

«Διαφωνώ κάθετα με την επένδυση των φωτοβολταϊκών στη Λεκάνη. Δεν νοείται επένδυση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας…»

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Λεκάνης, ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε: «Διαφωνώ κάθετα με τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν νοείται επένδυση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Μιλάμε για 1.400 στρέμματα, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, είναι δύσκολη η διαβίωση στην περιοχή. Γι’ αυτούς τους «ήρωες» που μένουν εκεί πρέπει να βρούμε τρόπο να τους κρατήσουμε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο κ. Μαρκόπουλος, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου και θα ζητήσουμε να ανακληθεί η απόφαση. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε ως περιφερειακό να την ανακαλέσουμε. Η απόφαση ήταν από τις τελευταίες της προηγούμενης διοίκησης. Η δικαστική διεκδίκηση, που φαντάζομαι θα ξεκινήσει ο Δήμος Νέστου, θα επηρεάσει θετικά θεωρώ την έκβαση της υπόθεσης και του παλλαϊκού αιτήματος της Λεκάνης».

«Πέσαμε στα βαθιά από νωρίς, ξέραμε ότι γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες, για να μπούμε στα βαθιά. Δεν είμαστε ούτε του γλυκού νερού, ούτε για τα ρηχά…»

Αναφορικά με τις κινήσεις του στο πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης επισήμανε: «Πέσαμε στα βαθιά από νωρίς, ξέραμε ότι γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες, για να μπούμε στα βαθιά. Δεν είμαστε ούτε του γλυκού νερού, ούτε για τα ρηχά. Ο τομέας δράσης μου είναι αρκετά μεγάλος. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, κοινωνική οικονομία, ουσιαστικά μιλάμε για όλη την οικονομική ζωή της περιοχής μας. Έχω ήδη δει επιμελητηριακούς φορείς, τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, θα ακολουθήσει ο Έβρος, έχω δει Επιμελητήρια. Παράλληλα, έχω προβεί σε καταγραφή θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού. Έχουμε υποσχεθεί να συναντιόμαστε συχνά, να λύνουμε τα προβλήματα εν τη γεννέσει τους και βέβαια να κάνουμε κοινές δράσεις επ’ ωφελεία της επιχειρηματικότητας, είτε μεγάλης, είτε μικρομεσαίας».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις, το θεωρώ δεδομένο. Πρέπει να τρέξουν προγράμματα που θα ενισχύσουν την απασχόληση στην Περιφέρεια για να καλυφθούν κενά…»

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Π.Α.Μ.Θ. Προσωπικά η αποστολή που μου έχει ανατεθεί από τον Χριστόδουλο Τοψίδη, είναι να συναντήσω φορείς και πολίτες, να κάνουμε τα προγράμματα της Περιφέρειας προσιτά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Να υπάρξει συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις, το θεωρώ δεδομένο. Πρέπει να τρέξουν προγράμματα που θα ενισχύσουν την απασχόληση στην Περιφέρεια για να καλυφθούν κενά. Βέβαια η ενίσχυση σε προσωπικό είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης και από την πλευρά μας πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς. Υπάρχει μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα, αδειάζουν οι υπηρεσίες. Προσπαθούμε με παρεμβάσεις, με «αλχημείες» για να βγάλουμε σε πέρας την αποστολή μας. Το 2010 η Π.Ε. Καβάλας είχε 450 υπαλλήλους και τώρα 140», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Ιωσηφίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Συνάντηση-του-Αλ.-Ιωσηφίδη-με-την-Υφυπουργό-Ανάπτυξης

Συνάντηση του Αλ. Ιωσηφίδη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ, συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Άννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τέθηκαν και από τις δυο πλευρές οι  βάσεις για μία γόνιμη και εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Αναπτυξιακός-Οργανισμός-ΠΑΜΘ:-Ένα-χρήσιμο-εργαλείο-για-την-Περιφέρεια-και-τους-Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες

Για την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

«Είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί εδώ και έναν χρόνο από την Περιφέρειά μας και ο ρόλος του είναι να μπορέσουμε ως ένα ενδιάμεσο εργαλείο για την Περιφέρεια και για τους Δήμους της Περιφέρειας, να τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα…»

«Είναι δηλαδή ένας φορέας που με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και με την Περιφέρεια, θα μπορεί να υλοποιεί μελέτες, να εκτελεί έργα, να συμμετέχει και να οργανώνει προγράμματα και δράσεις, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο γρήγορη και σε μεγαλύτερο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και γενικά των κεφαλαίων χρηματοδότησης που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα «βρεφικό στάδιο» ακόμη, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, δεν έχει οργανωθεί ακόμη, καθώς η λειτουργία έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο, οπότε μέχρι να λύσουμε πολλά γραφειοκρατικά θέματα που απαιτούνται για να τεθεί σε σωστή βάση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός χρειάζεται κάποιος επιπλέον χρόνος», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

«Προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν…»

«Από εδώ και πέρα λοιπόν καταρχήν προτεραιότητα μας είναι να οργανώσουμε τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν και σε δεύτερο βαθμό όταν μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να απλωθούμε, θα είναι ένας οργανισμός που θα μπορεί πραγματικά να προγραμματίζει, να υλοποιεί, να συμμετέχει, να προτείνει πάντα σε συμβουλευτικό βαθμό, γιατί εμείς φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική. Είμαστε ο φορέας στον οποίον έρχονται η Περιφέρεια ή οι Δήμοι ανάλογα με τις απαιτήσεις τους και μας ζητάνε συγκεκριμένα έργα, μελέτες ή προγράμματα αντίστοιχα», ανέφερε ακόμη ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. 

«Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει»

«Η ιεράρχηση των έργων είναι θέμα πολιτικής πρωτοβουλίας. Αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια και τους εκάστοτε Δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι τους. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με όλους αυτούς φορείς, ώστε να αποφύγουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που προφανώς δημιουργούνται, γιατί λειτουργούμε ως Ανώνυμη Εταιρεία και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο σύντομες και πιο γρήγορες. Άρα λοιπόν αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υπολειτουργούν και έχουν έλλειψη σε προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε ένα ιδανικό εργαλείο για αυτούς, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την λειψανδρία που υπάρχει», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Έργα 23,5 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Έργα-23,5-εκ.-ευρώ-για-τον-πολιτισμό-στην-Περιφέρεια-ΑΜΘ

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (21/02) στην έδρα της Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη,

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού, εξετάστηκε η πορεία των έργων Πολιτισμού, που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο σχεδιασμός και η διατύπωση προτάσεων για νέα έργα και δράσεις στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Πολιτισμός πρέπει να έχει μια διασύνδεση με τον Τουρισμό την Οικονομία και τον  Αγροτουρισμό» και συνέχισε λέγοντας: «βάλαμε μέσα στις νέες προτάσεις τα κρασιά που παράγονται στη Δράμα, βάλαμε μια σειρά από διαδρομές που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η Via Egnatia, προσθέσαμε διάφορες ιδέες και διάφορες σκέψεις, οι οποίες θα αναδείξουν την περιοχή μας, τόσο πανελλήνια, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Έτσι, μέσα από τέτοιες συνέργειες μόνο έχουμε να κερδίσουμε εμείς ως περιοχή» και φυσικά ευχαρίστησε την κα Μενδώνη για την επίσκεψη, αλλά και την αγαστή συνεργασία.

Η υπουργός Πολιτισμού με τη σειρά της σημείωσε ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει έργα της τάξης 23.5 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ΑΜΘ» και συνέχισε λέγοντας «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταρτίσει για κάθε Περιφέρεια την πολιτιστική χάρτα ανάπτυξης και ευημερίας ώστε να αξιοποιείται κάθε ευρώ είτε από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, είτε από εθνικούς πόρους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό τοπίο, που θα ικανοποιεί τις Περιφερειακές Ενότητες, θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα λειτουργεί όμως και ως ένας μοχλός – πέρα από την κοινωνική- και οικονομικής ανάπτυξης. Ο πολιτισμός, είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης»

Εξελίξεις για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Μεταξύ, άλλων ο κ. Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η διοικούσα επιτροπή για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, για το οποίο προχωράει πλέον και η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για την περιοχή» χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η κα Μενδώνη, ενώ τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Τοψίδης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη, της Υπουργού Πολιτισμού και του επικεφαλής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Στη σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Νικόλαος Ευκαρπίδης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού κα Φανή Μπαχαρίδου, στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και ο Διευθυντής Ανάπτυξης Τρύφωνας Εξάρχου, ο Προϊστάμενος Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του  ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κουδουμάκης, και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο σύντομο σχόλιο της η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε κοινό βηματισμό ήδη προχωρούν πολλά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά αυτό που είπαμε όλοι και η Υπουργός Πολιτισμού, είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας μας,  όλοι οι σύλλογοι και φορείς που προάγουν τον πολιτισμό, η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής μας, αλλά και οι πρεσβευτές μας ανά τον κόσμο που κατάγονται από την Περιφέρεια μας.

Ως Περιφέρεια ξεκινάμε συνεργασίες σε άλλη βάση πια με το Υπουργείο Πολιτισμού με όλες τις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο, με όλα τα ιδρύματα της χώρας και όλα αυτά φυσικά θα έχουν ανταποδοτικότητα, εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα