Connect with us

Περιφέρεια

Έργα υποδομών και τουρισμός στο επίκεντρο των συσκέψεων του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στη Θάσο

Έργα-υποδομών-και-τουρισμός-στο-επίκεντρο-των-συσκέψεων-του-Περιφερειάρχη-ΑΜΘ-στη-Θάσο

Οι υποδομές της Θάσου και ο τουρισμός στο νησί ήταν τα αντικείμενα δύο ξεχωριστών συσκέψεων που πραγματοποίησε στη Θάσο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος μαζί με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη και τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του Δήμου Θάσου.

Η πρώτη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τα έργα υποδομών. Εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Θάσου τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 8 έργα προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:

Την αντιπλημμυρική προστασία του κεντρικού χειμάρρου στα Λιμενάρια.

Τα δίκτυα ύδρευσης στη Σκάλα Καλλιράχης, στον Πρίνο και στη Σκάλα Μαριών.

Τη σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού.

Προσθήκη αιθουσών στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Λιμένα καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα.

Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Θάσου.

2. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου.

Συντηρήσεις, καθαρισμοί και αποχιονισμοί στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο φράγμα Μαριών, στην Καλλιράχη, στον Πρίνο, μισθώσεις μηχανημάτων για επείγουσες εργασίες.

Συντήρηση λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου, αποκατάσταση της βατότητας και της ασφάλειας.

Αγροτική οδοποιία στους αναδασμούς Καλλιράχης και Ραχωνίου.

Κατασκευή οδικών κόμβων στην Παναγιά και στην Ποταμιά.

Αποκατάσταση βαθών αλιευτικού καταφυγίου Σκάλας Ραχωνίου.

Μελέτη για την οδική παράκαμψη του οικισμού Πρίνου.

Μελέτη για τον καθαρισμό του ταμιευτήρα του φράγματος Μαριών.

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Θάσου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Προϋπολογισμός για εκείνα που έχουν εκτιμηθεί 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Νέα δίκτυα υδρεύσεων στην Παναγιά, στην Ποταμιά και στον οικισμό Αστρίδας στο Θεολόγο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής Καλυβίων στα Λιμενάρια, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίου ευρώ.

Την κατασκευή νέου Γυμνασίου στον Πρίνο.

Την ανάδειξη μικρών αρχαιολογικών χώρων μέσα στο Λιμένα (φωτισμός, σήμανση, περίφραξη κτλ).

Τη μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου Παλατάκι στα Λιμενάρια.

5. Έργα αναγκαία στο Δήμο Θάσου για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους για την κατασκευή τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 677.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Μαριών, προϋπολογισμού 475.000 ευρώ.

Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου, προϋπολογισμού 127.000 ευρώ.

Μελέτη εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης Λιμένα Ποταμιάς (ή αλιευτικό καταφύγιο ή τουριστικό αγκυροβόλιο), προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.

Τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη της γέφυρας στον κεντρικό χείμαρρο Λιμεναρίων, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.

Η δεύτερη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς, οι ενώσεις, οι σύλλογοι και τα σωματεία τουριστικών επαγγελμάτων της Θάσου για τις δράσεις που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και της κατάρτισης του σχεδίου δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας.

Μετά το πέρας των συσκέψεων, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι, όσον αφορά τις υποδομές, όλα τα παραπάνω έργα, τα οποία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της Θάσου.

Επισήμανε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι κοντά στις ανάγκες του νησιού και ότι τα έργα που σχεδιάζονται θα χρηματοδοτηθούν.

Τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο ο ρυθμός υλοποίησης των έργων να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.

Επανέλαβε ότι η Θάσος έχει κάνει άλματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και ανέφερε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας θα αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας και του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της προβολής και της στόχευσης νέων αγορών.

Τόνισε μάλιστα ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας ενισχύει σημαντικά την επιχειρηματικότητα της Θάσου στον τομέα του τουρισμού, διαθέτοντας από το ΕΣΠΑ πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 35 υφιστάμενων και την ίδρυση 80 νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Με την αφορμή των δύο συσκέψεων, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε έργα που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στη Θάσο.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Αθανάσιος Τσώνης: Mας δικαίωσε o στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό

Αθανάσιος-Τσώνης:-mας-δικαίωσε-o-στρατηγικός-σχεδιασμός-για-τον-τουρισμό

«Το πιο ευχάριστο είναι ότι πλέον μιλάμε για μια οριζόντια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας / Έχουμε ένα άρτιο οδικό δίκτυο που συνδέει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, οπότε σε λίγα μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί από τη μια περιοχή στην άλλη»

«Πραγματικά νιώθουμε δικαιωμένοι για τον αγώνα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε χαράξει για τον Τουρισμό ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι τουριστικές αγορές έχουν αποκατασταθεί και φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς μας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Π.Α.Μ.Θ. για θέματα Τουρισμού, Αθανάσιος Τσώνης, σχολιάζοντας τη μεγάλη τουριστική κίνηση που καταγράφεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

«Το πιο ευχάριστο είναι ότι πλέον μιλάμε για μια οριζόντια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας…»

«Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ ικανοποιητικοί. Έχουμε πληρότητα στις περισσότερες περιοχές. Θα είναι ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, τόσο στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και στα δυο νησιά μας, Θάσο και Σαμοθράκη. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς βλέπουμε μια αυξητική τάση και σε τουριστικές αγορές που ανοίξαμε τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις παραδοσιακές που συνεχίζουν να μας στηρίζουν με νούμερα που είναι ανοδικά. Το πιο ευχάριστο είναι ότι πλέον μιλάμε για μια οριζόντια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Μπορεί μεν η κρουαζιέρα να αφορά την Καβάλα, όμως οι τουρίστες θα κινηθούν και στην Π.Ε. Ξάνθης. Αντίστοιχα άνθρωποι που έρχονται για διακοπές στην Αλεξανδρούπολη και δεν βρίσκουν κατάλυμα, κλείνουν στην Π.Ε. Ροδόπης. Έχουμε ένα άρτιο οδικό δίκτυο που συνδέει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, οπότε σε λίγα μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί από τη μια περιοχή στην άλλη. Οπότε με πυρήνες κάποιες περιοχές ξεκινάμε και αναπτύσσουμε και λιγότερα τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, ώστε να φανεί πραγματικά το αποτέλεσμα σε όλη την Π.Α.Μ.Θ.», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Τσώνης.

«Στον Τουρισμό χρειάζεται σχεδιασμός, πλάνο, σταθερά βήματα, ώστε αυτό που θα γίνει να είναι βιώσιμο, να έχει αποτελέσματα και να μπορέσει να συντηρηθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο…»

Σε ερώτηση τέλος για το σε ποιο σημείο βρίσκεται ο στόχος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θάσου – Σαμοθράκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Π.Α.Μ.Θ. για θέματα Τουρισμού, απάντησε: «Ασκούνται πιέσεις, κάποια στιγμή θα ωριμάσει. Είναι νωρίς θεωρώ ακόμη. Στον Τουρισμό ο σχεδιασμός γίνεται καιρό πριν, όπως συμβαίνει και με τις αεροπορικές συνδέσεις, τις οποίες δουλεύουμε, ώστε σε βάθος χρόνου να φανούν τα αποτελέσματα, να μπουν και νέες αεροπορικές συνδέσεις, όπως και ακτοπλοϊκές. Η διασύνδεση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αλλά στον Τουρισμό χρειάζεται σχεδιασμός, πλάνο, σταθερά βήματα, ώστε αυτό που θα γίνει να είναι βιώσιμο, να έχει αποτελέσματα και να μπορέσει να συντηρηθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο. Θεωρώ ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται και θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένα το επόμενο διάστημα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη

Ένα-μεγάλο-ευχαριστώ-στον-Αντιπεριφερειάρχη-Καβάλας-Αλέξη-Πολίτη

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη

Ημέρα:

Εκ μέρους του ΑΟ Μαχητές Ελευθερούπολης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη ο οποίος για ακόμη μια φορά είναι δίπλα μας τοποθετώντας προειδοποιητικό φανάρι, σήμανση και διαγράμμιση στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος των Μαχητών στο Ν. Συρράκο, που είναι παρεμβάσεις ουσίας, οι οποίες συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια και στην προστασία τόσο των αθλητών μας όσο και των πολιτών!!! Καλή συνέχεια στο δημιουργικό σου έργο!!!

Νότης Καρασάββας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Πέθανε βρέφος 9 μηνών

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Ένα κοριτσάκι 9 μηνών άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Καβάλας την…

Η Αλάνα της Ηρακλείτσας και το “μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης” της ΑΜΘ

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Ο κ. Κώστας Λαλένης με αφορμή την συζήτηση που…

Ειρήνη Βρανά: Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Π. Ε. Καβάλας 

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023,…

Κωστής Σιμιτσής: Όλοι μαζί ενωμένοι αναπτύξαμε την κρουαζιέρα

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

«Την προσπάθεια για την κρουαζιέρα στην Καβάλα, δηλαδή να…

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Γιάννης Σιαπέρας

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην…

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Γιάννης Σιαπέρας

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας…

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Γιάννης Σιαπέρας

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε…

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο…

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Κωστής Σιμιτσής: Όλοι μαζί ενωμένοι αναπτύξαμε την κρουαζιέρα

Κωστής-Σιμιτσής:-Όλοι-μαζί-ενωμένοι-αναπτύξαμε-την-κρουαζιέρα

«Την προσπάθεια για την κρουαζιέρα στην Καβάλα, δηλαδή να έχουμε αυτήν την όμορφη εικόνα όπως αυτή της Παρασκευής (26/5) με δυο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι μας, δυο πλωτά ξενοδοχεία με 1.500 και πλέον επισκέπτες σε μια μέρα, την ξεκινήσαμε το 2010, όταν διαπιστώσαμε ότι η κρουαζιέρα ήταν περιζήτητη σε άλλα λιμάνια της χώρας».

Τα παραπάνω δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν πρόεδρος της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.», Κωστής Σιμιτσής, επί δημαρχίας του οποίου ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, για να καταστεί το «Απόστολος Παύλος» λιμάνι κρουαζιέρας.

«Αν δεν ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι οι τοπικοί φορείς, ενότητα που υπάρχει και σήμερα και μπράβο σε όλους τους, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά τα πράγματα….»

«Είπαμε τότε αφού γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί να μη γίνεται και στην Καβάλα. Είναι μια όμορφη πόλη κι έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στη διαδρομή προς Κωνσταντινούπολη που αποτελεί είτε τον τελικό προορισμό της κρουαζιέρας, είτε την έναρξή της. Κατά συνέπεια είχαμε να επωφεληθούμε και αρχίσαμε να την ψάχνουμε τη δουλειά. Βεβαίως συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, το Επιμελητήριο και φυσικά μέσω αυτού και με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Αν δεν ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι οι τοπικοί φορείς, ενότητα που υπάρχει και σήμερα και μπράβο σε όλους τους, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά τα πράγματα. Ξεκινήσαμε με ένα πλοίο το 2010 και σήμερα μιλάμε για πάνω από 35 πλοία. Αυτό σημαίνει περίπου 40.000 επισκέπτες. Δεν είναι και λίγοι αν το σκεφτεί κανείς», σημείωσε σχετικά ο κ. Σιμιτσής.

«Οι επαγγελματίες που θα βγάλουν χρήματα από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας θα κινήσουν το χρήμα σε όλη την αγορά της Καβάλας…»

Μιλώντας για όσους γκρινιάζουν για τα αποτελέσματα της κρουαζιέρας, ο πρόεδρος της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.» και πρώην δήμαρχος Καβάλας, επισήμανε: «Ακούω διάφορους να γκρινιάζουν και να λένε, έλα μωρέ και τι μας έκανε το κρουαζιερόπλοιο; Προφανώς μια οικονομική δραστηριότητα δεν ευνοεί τους πάντες άμεσα, τους ευνοεί όμως έμμεσα. Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Καβάλας, οι επισκέπτες πέρυσι και πρόπερσι άφηναν περίπου 55 ευρώ στην Καβάλα και 65 τα μέλη του πληρώματος, είτε σε εστιατόρια, είτε για αναμνηστικά ή πληρώνοντας ταξί και λεωφορεία που τους μετακίνησαν σε διάφορα μέρη, κυρίως στην Ξάνθη, στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων και στην Παναγία. Είναι αρκετά καλά λεφτά. Μπορεί κάποιος να διαμαρτυρηθεί και να πει εγώ δεν είδα χρήματα στην τσέπη μου, είναι λογικό αυτό. Όμως η κατανάλωση που θα γίνει στις παραπάνω κατηγορίες, αυτοί οι άνθρωποι στην συνέχεια θα κυκλοφορήσουν το χρήμα στην τοπική αγορά, όπως συμβαίνει και με τη «Λευκή Νύχτα». Οι επαγγελματίες που θα βγάλουν χρήματα από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας θα κινήσουν το χρήμα σε όλη την αγορά της Καβάλας. Όλα έχουν πολλές διαστάσεις και πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό που είναι καλό για τον τόπο μας είναι να πολλαπλασιάζουμε τέτοιου είδους δράσεις, να αφοσιωθούμε ακόμη περισσότερο στην κρουαζιέρα, χωρίς να παραμελούμε και τις υπόλοιπες μορφές Τουρισμού που μας κάνουν κι αυτές πολύ καλό». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα