Connect with us

Περιφέρεια

Έργα υποδομών και τουρισμός στο επίκεντρο των συσκέψεων του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στη Θάσο

Έργα-υποδομών-και-τουρισμός-στο-επίκεντρο-των-συσκέψεων-του-Περιφερειάρχη-ΑΜΘ-στη-Θάσο

Οι υποδομές της Θάσου και ο τουρισμός στο νησί ήταν τα αντικείμενα δύο ξεχωριστών συσκέψεων που πραγματοποίησε στη Θάσο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος μαζί με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη και τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του Δήμου Θάσου.

Η πρώτη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τα έργα υποδομών. Εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Θάσου τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 8 έργα προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:

Την αντιπλημμυρική προστασία του κεντρικού χειμάρρου στα Λιμενάρια.

Τα δίκτυα ύδρευσης στη Σκάλα Καλλιράχης, στον Πρίνο και στη Σκάλα Μαριών.

Τη σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού.

Προσθήκη αιθουσών στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Λιμένα καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα.

Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Θάσου.

2. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου.

Συντηρήσεις, καθαρισμοί και αποχιονισμοί στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο φράγμα Μαριών, στην Καλλιράχη, στον Πρίνο, μισθώσεις μηχανημάτων για επείγουσες εργασίες.

Συντήρηση λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου, αποκατάσταση της βατότητας και της ασφάλειας.

Αγροτική οδοποιία στους αναδασμούς Καλλιράχης και Ραχωνίου.

Κατασκευή οδικών κόμβων στην Παναγιά και στην Ποταμιά.

Αποκατάσταση βαθών αλιευτικού καταφυγίου Σκάλας Ραχωνίου.

Μελέτη για την οδική παράκαμψη του οικισμού Πρίνου.

Μελέτη για τον καθαρισμό του ταμιευτήρα του φράγματος Μαριών.

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Θάσου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Προϋπολογισμός για εκείνα που έχουν εκτιμηθεί 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Νέα δίκτυα υδρεύσεων στην Παναγιά, στην Ποταμιά και στον οικισμό Αστρίδας στο Θεολόγο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής Καλυβίων στα Λιμενάρια, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίου ευρώ.

Την κατασκευή νέου Γυμνασίου στον Πρίνο.

Την ανάδειξη μικρών αρχαιολογικών χώρων μέσα στο Λιμένα (φωτισμός, σήμανση, περίφραξη κτλ).

Τη μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου Παλατάκι στα Λιμενάρια.

5. Έργα αναγκαία στο Δήμο Θάσου για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους για την κατασκευή τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 677.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Μαριών, προϋπολογισμού 475.000 ευρώ.

Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου, προϋπολογισμού 127.000 ευρώ.

Μελέτη εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης Λιμένα Ποταμιάς (ή αλιευτικό καταφύγιο ή τουριστικό αγκυροβόλιο), προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.

Τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη της γέφυρας στον κεντρικό χείμαρρο Λιμεναρίων, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.

Η δεύτερη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς, οι ενώσεις, οι σύλλογοι και τα σωματεία τουριστικών επαγγελμάτων της Θάσου για τις δράσεις που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και της κατάρτισης του σχεδίου δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας.

Μετά το πέρας των συσκέψεων, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι, όσον αφορά τις υποδομές, όλα τα παραπάνω έργα, τα οποία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της Θάσου.

Επισήμανε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι κοντά στις ανάγκες του νησιού και ότι τα έργα που σχεδιάζονται θα χρηματοδοτηθούν.

Τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο ο ρυθμός υλοποίησης των έργων να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.

Επανέλαβε ότι η Θάσος έχει κάνει άλματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και ανέφερε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας θα αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας και του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της προβολής και της στόχευσης νέων αγορών.

Τόνισε μάλιστα ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας ενισχύει σημαντικά την επιχειρηματικότητα της Θάσου στον τομέα του τουρισμού, διαθέτοντας από το ΕΣΠΑ πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 35 υφιστάμενων και την ίδρυση 80 νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Με την αφορμή των δύο συσκέψεων, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε έργα που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στη Θάσο.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Ενημέρωσαν τον Θ. Μαρκόπουλο για τα θέματα του Αμυγδαλεώνα

Ενημέρωσαν-τον-Θ.-Μαρκόπουλο-για-τα-θέματα-του-Αμυγδαλεώνα

Τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα και την ευρύτερη περιοχή, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης (15/5) τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της εν λόγω κοινότητας, με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλο.

«Έγινε μία πολύωρη συνάντηση όπου τέθηκαν αρκετά θέματα και πήραμε διαβεβαιώσεις και απαντήσεις, από τις οποίες μείναμε ευχαριστημένοι», τόνισε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο πρόεδρος του Αμυγδαλεώνα, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης. 

«Ρωτήσαμε τον κ. Μαρκόπουλο τι μέλλει γενέσθαι με το δίκτυο ύδρευσης, καθώς η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια…»

«Το πρώτο θέμα το οποίο μας καίει και μας απασχολεί αυτή τη στιγμή στην κοινότητα είναι το δίκτυο ύδρευσης. Ρωτήσαμε τον κ. Μαρκόπουλο τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια. Αυτό που μας είπε είναι ότι για φέτος έχει απενταχθεί, αλλά έχει ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο με υπογραφή του περιφερειάρχη. Περιμένουμε όλοι μας όπως και η Περιφέρεια να γίνει ο διαγωνισμός και να βγει ο καινούργιος ανάδοχος, ώστε και πάλι η Περιφέρεια να το εντάξει και να το χρηματοδοτήσει. Μας υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να χαθεί το έργο. Αργά ή γρήγορα θα γίνει και μείναμε σε αυτό. Είναι έργο που το έχουμε ανάγκη. Είχαμε μία ατυχία με τον εργολάβο δυστυχώς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας σταματήσει, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και το έργο αυτό να ολοκληρωθεί. Ο Αμυγδαλεώνας μεγαλώνει και το έχει ανάγκη», ανέφερε σχετικά ο κ. Πουρσαϊτίδης.

Ε61 και κυκλικοί κόμβοι σε Σταυρό Αμυγδαλεώνα και αεροδρόμιο τα υπόλοιπα αιτήματα

«Ένα ακόμη θέμα ήταν με τον Ε61 τι μέλλει γενέσθαι αν θα συνεχίσει και αν υπάρχει προοπτική να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό και αν ναι με ποιον τρόπο. Μας είπε ότι σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί και θα φτάσει μέχρι απέναντι από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ και κατόπιν θα χρησιμοποιηθεί η παλιά εθνική οδός Ελευθερούπολης- Καβάλας.  Ζητήσαμε από τον αντιπεριφερειάρχη να γίνει ένας κυκλικός κόμβος στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, όπου σήμερα υπάρχουν τα φανάρια γιατί αν θα γίνει και ο Ε61 θεωρούμε ότι εκείνο το σημείο θα έχει πολύ μεγάλη κίνηση και έτσι όπως είναι σήμερα θα έχουμε πολλά ατυχήματα. Επίσης ζητήσαμε κι έναν κυκλικό κόμβο έξω από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, καθώς και εκείνο το σημείο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο κι έχουν γίνει αρκετά ατυχήματα, ώστε και εκεί να αποφεύγουμε τα ατυχήματα. Το σημείωσε, θα το δει, είπε ότι είναι πολύ καλή πρόταση και θα το θέσει ως θέμα», ανέφερε καταληκτικά ο πρόεδρος της κοινότητας Αμυγδαλεώνα.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Ικανοποίηση από την σύσκεψη με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ικανοποίηση-από-την-σύσκεψη-με-τον-Χρήστο-Σταϊκούρα

Έχουν δρομολογηθεί συνολικά 50 έργα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ

Με την δέσμευση του ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες θα επισκεφτεί και πάλι την Περιφέρεια ΑΜΘ, ολοκληρώθηκε η σημερινή σύσκεψη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα με τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και αναπληρωτή περιφερειάρχη Θεόδωρο Μαρκόπουλο,  τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Νικόλαο Ευκαρπίδη, τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αλέξανδρο Ιωσηφίδη και Γιώργο Δαλακούρα και τον εντεταλμένο σύμβουλο Αθλητικών θεμάτων Στέλιο Ιγνατιάδη, όπως επίσης και τον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Λάζαρο Τσαταλμπασίδη.

Συγκεκριμένα στις επικείμενες νέες επισκέψεις του  ο κ. Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από αρμόδιους συνεργάτες του θα επισκεφτεί τα έργα στο Φράγμα του Μαρμαρά προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση τους, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει δεύτερη επίσκεψη στην Κομοτηνή, στην έδρα της Περιφέρειας στην οποία θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για να αντιμετωπιστούν θέματα της αρμοδιότητας της. Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης οι βουλευτές Καβάλας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Πασχαλίδης.

Ο υπουργός κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι έχουν δρομολογηθεί συνολικά 50 έργα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ και μεταξύ αυτών για την Π.Ε. της Καβάλας περιλαμβάνονται, το φράγμα του Μαρμαρά, η ολοκλήρωση του άξονα Δράμας – Καβάλας στο πρώτο εξάμηνο του 2026, η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες – Ν. Καρβάλη με ολοκλήρωση του έργου το 2028 και επίσης το αρδευτικό δίκτυο στην πεδιάδα του Νέστου. Επίσης στα έργα περιλαμβάνονται οι επεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας και στα πρωτοδικεία Ελευθερουπόλεως και Θάσου.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες του κ. Σταϊκούρα και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια στην εξαιρετική συνεργασία που έχουν για το σύνολο των θεμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ, στους τέσσερεις μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντα και την ευθύνη του περιφερειάρχη ΑΜΘ.  Επίσης ο κ. Τοψίδης σημείωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ αγκαλιάζει θερμά κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που δημιουργεί θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο κ. Τοψίδης δώρισε στον κ. Σταϊκούρα ένα κεραμικό αντίγραφο ειδωλίου της Παρθένας κόρης της Νεαπόλεως και ο κ. Μαρκόπουλος ένα λεύκωμα για την Ανατολική Μακεδονία.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας

Παραιτήθηκε-το-ΔΣ.-του-Βιοτεχνικού-Πάρκου-Καβάλας

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας,

Παύλος Τσουμάκης Πρόεδρος Δ.Σ.

Μάρκος Δέμπας Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Θεόδωρος Μουριάδης Μέλος

Αβραάμ Δημητριάδης Μέλος

Κυριάκος Μπάης Μέλος

του οποίου μέτοχοι είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας, υπέβαλλαν την παραίτηση τους, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόθεση της Περιφέρειας, που κατέχει το 51% να ορίσει νέα διοίκηση. 

Σεβόμενοι τον ρόλο μας και την δυνατότητα της πλειοψηφίας να ορίσει νέο ΔΣ, ολοκληρώνουμε την θητεία μας, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, με σημαντικές ενέργειες οι οποίες έφεραν έναν τελματωμένο και απαξιωμένο χώρο, χωρίς Δ.Σ τότε, με χρέη και υποχρεώσεις, που κανείς δεν επιθυμούσε να ασχοληθεί, σε μια μορφή διαχειρίσιμη και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Σε δύσκολους καιρούς, ξεκίνησε μια προσπάθεια, προκειμένου το ΒΙΟΠΑ να προχωρήσει σε εξυγίανση των οικονομικών του και με στοχευμένες ενέργειες, να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εταίροι με επιπρόσθετα κόστη.

Η σημερινή του εικόνα, είναι διαφορετική, όπου πλέον δεν υπάρχουν τραπεζικές υποχρεώσεις, ρυθμίστηκαν όλες οι οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία καθώς και με τους συνεργάτες της εταιρείας. 

Έγινε επίσης μια προσπάθεια, όπου παλιοί οικοπεδούχοι, ρύθμισαν τις οφειλές τους, ορισμένοι αποχώρησαν, ενώ ελεύθερα οικόπεδα διατέθηκαν σε νέους επενδυτές. 

Μια πολύ δύσκολη και επίπονη προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα. 

Υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετά ζητήματα, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση, η επέκταση του ΒΙΟΠΑ, καθώς και λειτουργικές επενδύσεις, που θα βοηθήσουν τους επενδυτές, τα επόμενα χρόνια. 

Ευχόμαστε το νέο ΔΣ να πετύχει τους σκοπούς του ΒΙΟΠΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα