Connect with us

Νέα Θάσου

Ένταξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου στην Ε.ΛΙΜ.Ε.

Ένταξη-του-Δημοτικού-Λιμενικού-Ταμείου-Θάσου-στην-ΕΛΙΜΕ.

Με προσωπικές ενέργειες και χειρισμούς του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου, Μανίτσα Δημήτριου, το Δ.Λ.Τ.Θ. εντάχθηκε ως μέλος της Ε.ΛΙΜ.Ε.

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε) είναι Εταιρεία αστική και μη κερδοσκοπική. Αντικείμενο της είναι η αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν τους λιμένες μέσα στο πλαίσιο της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομοθεσίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία θέσεων για την ανάπτυξη όλων των Οργανισμών Λιμένων Ελλάδας, λιμενικής βιομηχανίας και των μεταφορών.

Ο σκοπός της Ε.ΛΙΜ.Ε. είναι:
Η ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών της Ε.ΛΙΜ.Ε. για θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης των λιμένων. Η παρουσίαση και προώθηση θέσεων και προτάσεων σε κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Λειτουργία γραφείου τεκμηρίωσης και η δημιουργία βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση ζητημάτων συλλογικού ενδιαφέροντος, και ειδικότερα η συλλογή, διανομή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σχετικά με τις νέες πρακτικές, τεχνικές ή τεχνολογίες όσον αφορά στην ανάπτυξη, την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των λιμένων και τις ρυθμιστικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία του ελληνικού λιμενικού και εν γένει ναυτιλιακού συστήματος . Η Ε.ΛΙΜ.Ε μεριμνά επίσης για την ενημέρωση των μελών της σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά και διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού.

Με εκτίμηση, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Θ.
Δημήτριος Μανίτσας

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Νέα Θάσου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μνήμες Τρύγου» στον Ποτό Θάσου

Με-επιτυχία-πραγματοποιήθηκε-η-εκδήλωση-«Μνήμες-Τρύγου»-στον-Ποτό-Θάσου

Τρικούβερτο γλέντι στήθηκε στο θεατράκι του Ποτού το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Αφορμή η εκδήλωση του Πολιτιστικού συλλόγου Θεολόγου “Χατζηγιώργης” ” ΜΝΗΜΕΣ ΤΡΥΓΟΥ”, η οποία αναφέρεται στην παράδοση του τρύγου που ξεκίναγε τον Σεπτέμβρη.

Κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή εικόνα από την διαδικασία αλοτινών εποχών, κάποιοι δεν δίστασαν να πατήσουν τα σταφύλια, άλλοι δοκιμάσαν μούστο και άλλα παράγωγα των σταφυλιών πολλοί επίσης προτίμησαν τα πεντανόστιμα σουβλάκια και οι περισσότεροι χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ήταν ένα χαρούμενο πανηγύρι, όπως θα άρμοζε στον Διόνυσο τον θεό του κρασιού και προστάτη των αμπελιών στην αρχαιότητα.

Ο σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει
-τους εθελοντές για την βοήθεια τους
-όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους που βοήθησαν στο πέρας της εκδήλωσης
-Εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου “Χατζηγιώργης”

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Όλα βαίνουν καλώς σε ότι αφορά το θέμα των συνενώσεων των σχολείων στον Δήμο Καβάλας

Όλα-βαίνουν-καλώς-σε-ότι-αφορά-το-θέμα-των-συνενώσεων-των-σχολείων-στον-Δήμο-Καβάλας

Με τις καλύτερες ευχές ξεκίνησε η εκπαιδευτική χρονιά και στην Καβάλα. Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανασία Γαϊτανίδου δεν υπάρχουν εκλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Όπως τόνισε η κ. Γαϊτανίδου σε δηλώσεις της για το θέμα, «μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε καμία έλλειψη, τώρα κάποιες μικρές άδειες που πήραν οι νεοδιόριστοι αναπληρωτές που ήρθαν, θα καλυφθούν οπότε κινούμαστε σε καλά επίπεδα. Τα σχολεία είναι έτοιμα μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Χρυσούπολη καθώς από την κακοκαιρία που έπληξε περισσότερο τον Δήμο Νέστου, υπήρξαν κάποια δέντρα που έπεσαν στους προαυλίους χώρους. Όλα όμως αποκαταστάθηκαν και ήδη το πρωί της Πέμπτης δέχτηκαν τους μικρούς μαθητές για τον αγιασμό».

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΥΔΙΑΣ

Πρόσθεσε δε πως «έτοιμο είναι και το παλιό Δημοτικό σχολείο της Λυδίας, στο οποίο στεγαζόταν το Λύκειο των Κρηνίδων και το οποίο μετά την μεταφορά του Λυκείου μετατράπηκε σε ειδικό νηπιαγωγείο. Έτσι λοιπόν το πρώτο Ειδικό νηπιαγωγείο Καβάλας με τις ενέργειες του Δήμου και την αρωγή της Περιφέρειας για τις μεταφορές, στεγάζεται πλέον σε ένα κτίριο το οποίο προσφέρει ποιότητα στην ειδική αγωγή».

ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Κλείνοντας η κ. Γαϊτανίδου έκανε λόγο για το θέμα των συνενώσεων των τάξεων των Δημοτικών σχολείων στην Καβάλα όπου τόνισε πως «τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς οι μαθητές βρέθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και οι γονείς αντιλαμβανόμενοι ότι ένα σχολείο δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς μαθητές. Υπάρχει ακόμα ένα σχολείο, το 14ο το οποίο δεν έχει μαζέψει ακόμα τον ικανοποιητικό αριθμό παιδιών, όλα τα άλλα όμως είναι κανονικά. Εκτός πόλης φυσικά, στα πολύ μικρά χωριά υπήρχαν και υπάρχουν συνδιδασκαλίες. Το αισιόδοξο είναι ότι το Δημοτικό σχολείο της Λεκάνης από μονοθέσιο, έγινε διθέσιο καθώς ξεπέρασε τα 15 παιδιά σε αριθμό, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της εκπαίδευσης. Επίσης το νέο νηπιαγωγείο στις Μαριές της Θάσου όμως δεν έχει μαζέψει ακόμα το ικανοποιητικό αριθμό παιδιών ώστε να λειτουργήσει κανονικά παρόλα τα αιτήματα των γονέων της περιοχής. Ίσως για φέτος έχουν δρομολογήσει οι γονείς την ζωή τους, έτσι το συγκεκριμένο θέμα θα επανεξεταστεί του χρόνου».

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading

Νέα Θάσου

Νίκος Τσιλογιώργης: Ετοιμάζουμε το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών

Νίκος-Τσιλογιώργης:-Ετοιμάζουμε-το-8ο-Συνέδριο-Καβαλιώτικων-Μελετών

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζοντας το θεσμό των ιστορικών συνεδρίων, που εγκαινίασε ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, οργανώνει με τη συνεργασία της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και τη συμμετοχή συλλόγων της πόλης το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών με θέμα «Η Καβάλα και η περιοχή της από τους αρχαίους χρόνους έως το 1944». Το 8ο συνέδριο, , θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Μαΐου 2025. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Θασιακής κ. Νίκο Τσιλογιώργη καλούνται, όλοι όσοι έχουν κάποια νέα στοιχεία, που αφορούν την Καβάλα και την περιοχή της, πάνω σε θέματα ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά και νομικά, να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 31-12-2025 για την παρουσίαση της ανακοίνωσής τους.

Ακολούθως ανέφερε ότι “Η Εταιρεία Θασιακών Μελετών σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, ετοιμάζει το 80 συνέδριο για την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής μας από 2-4 Μαΐου του 2025. Μιλάμε για το 8ο Συνέδριο με τίτλο «Η Καβάλα και η περιοχή της από τους αρχαίους χρόνους έως το 1944».

Θυμίζουμε ότι το 1944 είχαμε τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή. Άρα όσοι τοπικοί ερευνητές, άνθρωποι των γραμμάτων που ασχολούνται με την ιστορία, και έχουν να παρουσιάσουν κάποιο πρωτότυπο θέμα που αφορά την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το site της Θασιακής Ένωσης Καβάλας για περισσότερες πληροφορίες”.

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πρόσθεσε πως «Ακολούθησε μια σύντομη αναδρομή μια και το συνέδριο μας που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, την Εταιρεία και αρκετούς προσφυγικούς συλλόγους, ήτοι Κέντρο Καππαδοκικών Ερευνών, Θρακική Εστία, Λέσχη Ποντίων, Σύλλογος Μικρασιατών, και ήδη η διερεύνηση της τοπικής μας ιστορίας ξεκίνησε το 1977 χάρις τον Μητροπολίτη μας Προκόπιο. Αυτός πραγματοποίηση τότε το πρώτο συμπόσιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.

Και μάλιστα το 1980, καρπός του 1ου συμποσίου ήταν τα πρακτικά που κυκλοφόρησαν το 1980. Το δεύτερο τοπικό συμπόσιο, το 1986, οργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αλλά από τις 31 ανακοινώσεις του δημοσιεύθηκαν μόνοι οι 14 και οι υπόλοιπες παρέμειναν ανέκδοτες.

Το 1989 έχουμε το 3ο Τοπικό Συνέδριο από τον αείμνηστο Λευθέρη Αθανασιάδη και εκεί δεν είχαμε δημοσίευση των πρακτικών, άρα το συνέδριο αυτό είναι ένα κενό γράμμα και απλά καταγράφεται.

Μετά την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των συνεδρίων την ανέλαβε ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ.

Πραγματοποίησε το 2001, 2005 και 2006 τρία συνέδρια και οι ανακοινώσεις που έγιναν δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά που κυκλοφορούν. Τέλος το 7ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και είχε ως θέμα “Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918. Δηλαδή από την σύσταση του ελληνικού προξενικού πρακτορείου της Καβάλας μέχρι την Βουλγαρική Κατοχή.

Εμείς αναλαμβάνουμε το 8ο συμπόσιο από τις 2-4 Μαΐου 2025 και στην οργανωτική επιτροπή είναι ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, Πρόεδρος, εμέ ως Αντιπρόεδρο, ο Κ. Χιόνης ως Γενικός Γραμματέας, ο Κομνηνός Απότας ως Ταμίας, η Ευφροσύνη Μπόσκου και ο Νικόλαος Τσουμπάκης ως μέλη και στη γραμματεία θα είναι η Σοφία Τσίγκου και ο Μιχάλης Τσουφλίδης». Ο κ. Τσιλογιώργης έκλεισε θυμίζοντας ότι το συνέδριο θα φωτίσει την τοπική μας ιστορία!.

Πηγή: nownews.gr

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα